Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Taneli Leskisen tarina

Tämä juttuni julkaistiin aiemmin Iltalehden terveysblogissani, joka sittemmin tarmokkaalla tavalla hiljennettiin. Lehden sponsorit ja lääkealan yritykset hermostuivat. Taneli Leskinen on edelleen ”going strong”. Äskettäin hänen oiva kirjoituksensa julkaistiin Surun Tarinoissa.

Olipa kerran (ja on vieläkin) Taneli Leskinen, snadi puolalaispoika, joka ensimmäisenä avasi silmänsä maailmaa ihmettelemään Krakovassa vuonna 1955. Samana vuonna ilmestyi enteellisesti saman maan tieteiskirjailija Stanislaw Lemin teos Szpital Przemienienia (Muodonmuutoksen sairaala).

Kirjassaan Lem kertoo nuoren lääkärin, Stefan Trzynieckin, tarinan. Valmistuttuaan lääkäriksi kirjan päähenkilö sai työpaikan mielisairaalassa. Kirjassa eletään rauhattomia aikoja, sillä natsi-Saksa on juuri miehittänyt Puolan toisen maailmansodan aikoihin.

Melkoisen rauhattomia aikoja on ollut myös Taneli Leskisen elämässä, varsinkin nyt viime aikoina. Mutta ei kiirehditä vielä nykyaikaan, vaan annetaan Tanelin ensin tulla tutuksi.

Olen ihan varma siitä, että ihastutte tähän rohkeaan mieheen. Minä kutsun häntä puleeratuksi suomalaiseksi (”polished Finn”), sillä tässä Tanelissa yhdistyy puolalainen eleganssi, charmi ja nerous, jäyhään, periksi antamattomaan ja sisukkaaseen suomalaisuuteen. Hänen oikea nimensä on niin täynnä konsonantteja, että olen valinnut hänelle suomalaisen nimivastineen.

Ahkerasta koululaisesta kuoriutui ylioppilas ja vuoden 1974 syksyllä Tanelin löysi Krakovan yliopistosta molekyylibiologian ensimmäisillä oppitunneilla. Aihe tempaisi Tanelin mukaansa ja jo vuonna 1978 hän valmistui maisteriksi ja aloitti solubiologian jatko-opinnot Varsovassa.

Ahkeruus palkittiin ja vuonna 1983 hän väitteli tohtoriksi. Hän tuli Suomeen vuonna 1983 heti väitöstyön valmistuttua. Tutkimukset Suomessa kustansi Opetusministeriö. Elettiin Riitta Uosukaisen aikaa. Taneli ihmetteli Uosukaisen touhuja, rakastui Suomeen, sisuun ja saunaan. Ennen kaikkea hän tapasi tulevan fyysikkovaimonsa vuonna 1985.

Lopullisesti hän muutti Suomeen avioiduttuaan 1986. Hänellä on edelleen sama vaimo ja heillä on kaksi ihanaa lasta.

Se on kuulkas kova poika väittelemään tämä Taneli! Vuonna 1990 hän väitteli uudelleen tohtoriksi. Nyt Helsingin yliopistossa. Hän toimi tutkijana Georgetownin yliopistossa Washingtonissa.

Vuonna 1992 Tanelin akateeminen ura lähti hurjaan nousuun. Hänet nimitettiin Helsingin yliopiston biokemian dosentiksi ja hän aloitti tutkijana Säteilyturvakeskuksessa (STUK). Vuonna 1997 hän lähti apulaisprofessoriksi arvostettuun Harvardin yliopistoon. Parin vuoden kuluttua hän palasi Suomeen ja aloitti kännykkäsäteilyn tutkimisen.

Vuosituhannen vaihtuessa apulaisprofessori Taneli Leskinen nimitettiin STUKin tutkimusprofessoriksi. Hän osoitti tarkoilla tutkimuksillaan vuonna 2002, että kännykkäsäteilyllä on vaikutuksia ihmissoluihin. Vuonna 2007 hän aloitti vierailevana professorina kiinalaisessa Zhejiangin yliopistossa. Vuonna 2008 Taneli julkaisi artikkelin, joka osoitti kännykkäsäteilyn mahdollisesti vaikuttavan elävän ihmisen ihoon. Eli kännykkäsäteilyllä on muitakin vaikutuksia kuin lämpösäteily. Syntyi rohkeita ideoita siitä miten tämä kännykkäsäteily voitaisiin todentaa ihmissoluissa.

Vuonna 2009 hän oli Yhdysvaltain senaatin kuultavana kännykkäsäteilyn vaikutuksista. Siellä otettiin Taneli vakavasti. Vuonna 2011 hänet kutsuttiin WHO:n asiantuntijaryhmään, joka arvioi, aiheuttaako kännykkäsäteily syöpää.

Mitä Tanelille kuuluu juuri nyt? Ei kovinkaan hyvää. Hänellä ei ole vakituista virkaa Suomessa. Suomella on varaa pitää lahjakkaita tutkijoita jopa työttöminä. Hän sai potkut STUKista vuoden 2013 lopulla. Kyse ei ollut rahasta. Kyse oli siitä, että tämä lahjakas tutkija, joutui aivan käsittämättömän ajojahdin uhriksi.

Yhtenä rumana päivänä hän sai huomata, että hänellä ei ole enää laboratoriota, ei virkaa, ei palkallista työtä. STUK syyllistyi sensuuriin, kun hänen johtamansa kännykkäsäteilyn biologisia vaikutuksia selvittänyt tutkimusryhmänsä lakkautettiin. Kuitenkin hän on maailman kuuluisimpia kännykkäsäteilyn tutkijoita. Käsittämätöntä resurssien tuhlaamista pitää tällainen mies poissa työn, tutkimuksen ja innovaatioiden parista!

Jo nyt saamme kiittää Tanelia siitä, että viranomaiset ovat taipumassa suurempaan varovaisuuteen kännykän käytössä. Erityisesti nuorten ja lasten kännykänkäyttöön Tanelin toiminta on vaikuttanut. Nuoria pyydetään puhumaan lyhyitä puheluita ja mieluummin käyttämään tekstiviestittelyä, ettei keho joutuisi alttiiksi kännykän säteilylle.

Luuletteko, että kuusikymppinen tutkija saa helposti uuttaa työtä? Ei todellakaan. Suomessa harjoitetaan ikärasismia. Tilanne on hyvin masentava. Meidän ”polished Finn” vaipuu yhä synkempiin ajatuksiin. Tässäkö se oli minun antini tutkimustyölle? Annetaanko minulle uusi mahdollisuus? Miksi Suomessa ei puhuta STUKin soveltamasta sensuurista?

Kun Taneli siis ei suostunut sensuroimaan suomalaisille jaettavaa tietoa, STUK kiitti häntä antamalla potkut. Suomi on vapaa maa? Heti kun ilmaantui mahdollisuus sulkea Tanelin laboratorio ja päästä eroon hänestä, STUK käytti tätä keinoa! Ja asia mitä Taneli on yrittänyt edistää on riippumaton tiede, missä kerrotaan totuus, koko totuus. Taneli on halunnut käydä keskustelua kännyköiden turvallisuusriskeistä. Hänen työnantajansa haluaa tällaisen keskustelun vaientaa. Ei voi olla vain sellaista totuutta, joka kiinnostaa tutkimuksen rahoittajaa.

Taneli olisi halunnut keskustella siitä miten STUK vie harhaan ministereitä ja eduskuntaa. Samalla kun STUK informoi silloisen hallituksen ministereitä (Kataista, Haglundia, Rinnettä, Tuomiojaa jne), että tieteellistä edistystä seurataan herkeämättä, laitoksen ainoa tiedeasiantuntija sai potkut! Käsittämätöntä toimintaa.

Vuodesta 2009 lähtien hän on ylläpitänyt kuuluisaa tiedeblogiaan missä hän seikkailee kovan kiven ja kovan kohtalon välissä (http://betweenrockandhardplace.wordpress.com/). Hän ei pelkää ottaa käsittelyyn arkojakin aiheita liittyen omaan erikoisosaamiseensa. Tanelin blogikirjoitukset ovat nautinnollista luettavaa ja kertovat ikävällä tavalla nykysuomen meiningistä. Toisinajattelijoita ei hyväksytä. Tämänhän sai tuntea nahoissaan myös psykologi Andrzej Kopiczynski Mehiläinen konsernista.

Suosittelen kaikille englantia osaaville tutustumista tämän Taneli Leskisen viisaisiin ajatuksiin esimerkiksi hänen bloginsa kautta. Tässä blogissa ei hyssytellä, vaan sanotaan asiat suoraan.

Tutkijoiden ja viranomaisten kanssa Taneli on aina tullut hyvin toimeen. Se ei ole minulle mikään yllätys. Tämän tiedon toteamiseen riittää hyvinkin lyhyt jutteluhetki. Hän vain sai ottaa uhrin paikan tässä käsittämättömässä sadussa missä ruma ankanpoikanen saa turhan pitkään odottaa uljasta lentoaan. Taneli odottaa edelleen mahdollisuutta tehdä tiedettä Suomessa.

Turhaanko? Mitä neuvoisit?

Kun Kopiczynski sai potkut Mehiläisestä media nosti hänet esiin. Kun Taneli sai potkut, kukaan ei reagoi! Eikö ole aika kummallista? Molemmilla on erittäin pitkä ja ansiokas ura takanaan ja monta hedelmällistä vuotta edessään. Toisesta puhutaan, toisesta vaietaan.

Lupaan seurata Tanelin urakehitystä jatkossa ja raportoin heti jos hän on löytänyt palkkatyötä, sillä näillä meriiteillä ja koulutustaustoilla luulisi töitä löytyvän:

Taneli Leskisen Curriculum Vitae (päivitetty versio löytyy täältä):
Education: DSc Molecular Biology, Jagiellonian University, Krakow, Poland (1983); PhD Biochemistry/Cell Biology, University of Helsinki, Finland (1990); Docent of Biochemistry, University of Helsinki, Finland (1992); Current: Adjunct Professor (Docent), University of Helsinki, Finland (1992-present) ; Past: Research Professor at Radiation and Nuclear Safety Authority, Helsinki, Finland (2000-2013) ; Visiting Professor at Harvard Medical School, Boston, MA, USA (1997-99), Zheijang University School of Medicine, Hangzhou, China (2006-09), Swinburne University of Technology, Hawthorn/Melbourne, Victoria,
Australia (2012-13)
Editorial experience: Chief Editor of ‘Radiation and Health’ specialty for Frontiers in Public Health (2014) ; Associate Editor Bioelectromagnetics (2006-10) ; Guest Editor Proteomics (2006); Book Editor Springer (2012-13)
Accomplished and acknowledged expert ready for consulting: expert in research on biological/health effects of mobile phone radiation; 2003 WHO expert in revision of research agenda; 2007 expert presenting for the US National Academies; 2009 testified in US Senate hearing; 2011 IARC expert in classification of cell phone radiation carcinogenicity; Chaired WHO/Cost281/STUK workshops on stress response (Apr’2004) and on proteomics & transcriptomics (Oct’2005); Chaired TPC BioEM 2009, Davos, Switzerland & 2010 BEMS Seoul, S. Korea; Steering Committee of the Swiss National Science Foundation program on cell phones; Chaired Task Group on HTST in EMF research (EU COST BM0704 Action). My research group studied regulation of cellular stress response and
used high-throughput screening methods of transcriptomics and proteomics to identify genes and proteins affected by mobile phone radiation. Thereafter, cellular processes regulated by the identified genes/proteins were examined using classical cell biology methods to determine whether the observed changes in gene/protein expression/activity may have any impact on cell or tissue physiology.

Tuore apulaisprofessori Leskisen kirjoitus: Taneli Leskinen. Radiation proteomics: a brief overview. Proteomics 14(45): 481 (2014)

Acute biological effects caused by the exposure to high doses of radiation, either ionizing or nonionizing, are relatively well-known but the delayed effects, occurring decades after exposure, are difficult to predict. The knowledge of the acute and delayed effects of the low doses of ionizing radiation (e.g. bystander effect) or non-ionizing radiation (e.g. radiation emitted by wireless communication devices) is not yet reliably established. Often the acute effects of low doses are small and difficult to discover and replicate in scientific studies. Chronic effects of prolonged exposures to low-dose radiation for decades are virtually unknown and often not possible to predict on the basis of the knowledge gained from acute exposures to high doses of radiation. Physiological significance of the biological effects induced by low doses of radiation is not known. The same lack of predictability of outcomes applies to the delayed effects of high-dose radiation
exposures. Proteomics, supplemented with other ”omics” techniques, might be the best way forward to find out the target molecules of radiation, the biomarkers of radiation exposure and the physiological and health significance of the acute and delayed biological effects caused by the exposures to high- and low-dose radiation. However, the currently available database of radiation effects on proteomes is far too small to be useful in formulation of new hypotheses concerning health consequences of radiation exposures.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.