Valikko Sulje

Liikuttavat isät Smolnassa

Oli mukava käydä Vuoden Isä -palkinnon jakotilaisuudessa. Palkinto myönnettiin tänä vuonna kahdelle isälle. Smolnassa, eli valtioneuvoston juhlasalissa, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula luovutti palkinnon Jussi Hartikaiselle ja Pasi Uhtakarille.

Tämän vuoden teemana oli arkinen isyys. Palkitsemiskriteereissä nostettiin esiin myös isien aktiivinen osallistuminen liikunta- ja harrastustoimintaan sekä vertaistuki eronneille isille.

Kuopiolainen Jussi Hartikainen (51-vuotias) on kolmen lapsensa lähihuoltaja. Vanhin lapsista on jo muuttanut omilleen, mutta teini-ikäiset pojat asuvat vielä kotona. Hartikainen tekee vapaaehtoistyötä eroauttamisen ja vanhemmuuden tukemisen parissa. Hän toimii tukihenkilönä vanhempien erotilanteessa ja vetää eronneiden isien vertaistukiryhmää. Hartikainen tekee vapaaehtoistyötä myös lasten ja nuorten urheiluvalmentajana.

Sastamalassa asuva Pasi Uhtakari (42-vuotias) on uusperheenisä, jonka uusperheeseen kuulu puoliso ja tämän biologiset lapset. Uhtakarin biologinen lapsi vierailee säännöllisesti perheessä. Uhtakari on puolisonsa lapsille arki-isä ja sosiaalinen lähivanhempi. Lapsista toinen on kehitysvammainen (sairastaa Downin syndroomaa). Uhtakari harrastaa yhdessä erityislapsen kanssa judoa. Urheiluharrastuksen myötä myös perheen äiti on oppinut luottamaan siihen, että perheen miehet selviävät keskenään. Uhtakari toimii nyt myös apuohjaajana sovelletun judon ryhmässä.

Vuoden Isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on lisännyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnon tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa. Ensimmäinen Vuoden Isä -palkinto myönnettiin vuonna 2006.

Ministeri Rehula muistutti puheessaan isän merkityksestä lapselle. Isänä oleminen on mielenkiintoista. Ministeri kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että monet miehet ovat ottaneet kasvavaa vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Myös isille tulee tarjota hyvät mahdollisuudet työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. On erittäin tärkeää koko perheen hyvinvoinnille, että isä voi olla läsnä lapsensa elämässä. Kaikki vanhempainvapaiden käytön esteet on purettava erityisesti miesten ja miesvaltaisten alojen osalta, sanoi Rehula.

Oppikirjoista ei opita isän roolia. Isän rooli eletään arjessa ja juhlassa. Maailman paras isä on tulkittava kovin pienistä huomioista. Varsinkin murrosikäisen pojan yksittäiset murahtelut voivat olla merkkinä rakkaudesta isään. Kuitenkin mielessä kummittelee: Miten voisi olla vielä parempi isä?

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *