Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Kilpirauhanen ja rypsiöljy
    tammikuu 30, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Tähän kirjoitukseen on Facebookissa käydyn vilkkaan keskustelun perusteella ilmestynyt korjaus 28.1.2018. Katso alla (vihreällä tekstillä). Lukekaa myös...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2017
    tammikuu 18, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Äänestys on päättynyt! On taas se aika vuodesta, jolloin äänestäjät valitsevat Turpaduunarin terveysblogissa vuoden tärkeimmät terveysvaikuttajat. Äänestys...
  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Kova rasva – vaarallista terveydelle?
    maaliskuu 21, 2018
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Kirjoitus on päivittynyt (lue alla, punaisella kirjasinvärillä merkitty teksti) Julkinen kysymys Ursula Schwabille Ravitsemusterapian...
  • Voita vai rypsiöljyä?
    tammikuu 17, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy - saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun...
  • Syöpälääkärin väitettä on syytä katsoa kriittisesti
    tammikuu 4, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Syöpälääkäri Veera Salminen kirjoittaa: "CAM-hoitajat valehtelevat syöpäsairaille saadakseen heidän rahat." Veera Salminen esitti 22/2017 Duodecim-lehdessä/netissä valikoituja tutkimuksia luontaisvalmisteista syövän...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Maksakirroosi yleistyy – mikä mättää?
    helmikuu 20, 2018
    Kirjoittaja: Sami Virtanen Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy etenkin vyötärölihavuuteen. Tiede tarjoaa maksakirroosin korjaamiseen mielenkiintoisia vastauksia: Tyydyttynyttä rasvaa...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 22, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Sananlaskuja ystävyydestä
    helmikuu 14, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist On ystävänpäivä. Tarjoan sananlaskukokoelmistani muutamia ystävällisiä sananlaskuja. Lue, koe, elä! Kiitos ystävydestä! Aita on hyvä ystävienkin välillä....
  • Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö
    helmikuu 26, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Juttu päivittyi. PDF-tiedosto lisätty. Vuodesta 2006 lähtien olen inspiroitunut lääkäreiden Richard Bernstein, Timo Kuusela, Matti Tolonen, Antti...
  • Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi?
    maaliskuu 8, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Meillä on töitä. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab väittää Ylen uutisissa seuraavaa: ”Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Puoskarilaki on kieltolaki
    tammikuu 29, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Taas halutaan "puoskarilakia" Suomeen Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas "uskomushoidot"...

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Syö terveellisesti vähällä rahalla

Kirjoittaja: Nina Saine

Tässä vinkkini edulliseen, mutta terveelliseen syömiseen. Lista koskee tietynlaista ”perusterveellistä ruokavaliota”, ei mitään erityisruokavaliota, mutta olen ottanut mukaan hieman tietoutta mm. siitä mihin kiinnittää huomio jos toiveena on esim. painonpudotus. Lista ei ole millään muotoa täydellinen, mutta sisältää melko kattavasti joitakin ajatuksia siitä miten vähävarainenkin voi välttää terveytensä turmelemisen epäterveellisellä ruoalla. Myös itsellä on kokemusta vähävaraisuudesta nuorena opiskelijana ja mm. lyhyeltä työttömyysjaksolta elämässä ennen avioitumistani.

Kommentoi mieluusti kirjoitustani ja kerro omat ajatuksesi terveellisestä ruoasta, joka on samalla edullista. Kokeile ohjeita ja ilmoita miten meni.

1. Hyödynnä ilmainen ruoka.

Keväästä syksyyn voit jokamiehen oikeuden nojalla poimia luonnosta villivihanneksia, kuten voikukkaa, nokkosta, vuohenputkea, poimulehteä ja ratamoa ja käyttää niitä mm. salaatteihin ja keittoihin. Luontomme syötävät kasvit eivät ole mitään rikkaruohoja, vaan herkullista ja ravintotiheää superruokaa.

Jokamiehen oikeudella keräät myös marjoja ja sieniä. Luonnonmarjamme ovat todellisia vitamiini- ja antioksidanttipommeja ja myöskin hyviä kuitulähteitä. Sienissä löytyy mm. hiven- ja kivennäisaineita ja aminohappoja. Eri sienissä on erilaisia hyötyaineita. Tämä on vielä osin tutkimaton metsiemme aarreaitta. Mitä enemmän sienien terveysvaikutuksia tutkitaan, sitä enemmän löytyy uutta tietoa niiden hyvästä ravintoarvosta.

2. Osta isoja eriä säästöön.

Joskus isommat erät pakastettavaa tai hyvin säilyvää ruokaa ovat edullisempia kuin pienemmät pakkaukset. Kannattaa vertailla kilohintoja esim. yrteissä, juureksissa, siemenissä, jauhelihassa ja kuivatuissa herneissä ja palkokasveissa. Jos raha on tiukassa, ehkä voisit ostaa näitä isoja pakkauksia yhdessä jonkun kaverin kanssa ja jakaa saaliin puoliksi?

3. Tuota edullista tuoreruokaa itse, myös talviaikana

Idättäminen ja versojen kasvatus onnistuu kotioloissa myös kaupungissa. Versoja varten tarvitset hieman multaa ja laakean astian. Idättämiseen ei tarvita kalliita idätysasitioita vaan myös lasipurkissa idätys tai siivilässä, jonka alla on kulho ja päällä lautanen estämässä kosteuden liikaa haihtumista toimivat oikein hyvin. Netistä löytyy tarkempiakin ohjeita mitä voi idättää ja versottaa. Kotona idätetyt ja versotetut tuoreet tulevat paljon edullisemmaksi kuin kaupasta valmiina ostaminen ja tiedät saavasi tuoretta etkä päiväkausia heviosastolla säilöttyjä tuotteita.

4. Tee välillä ruokaa kasvikunnan proteiinilähteistä palkokasveista

Voit toki ostaa valmiin hernekeittopurkin eikä se paljoa maksa, mutta parempaa ja edullisempaa hernekeittoa teet itse. Ehkä onnistut hankkimaan isomman erän kuivattuja herneitä, linssejä tai papuja ja liottelet ja keittelet niistä ruokaa tosi edullisesti. Välttämättä hernekeitto ei kaipaa lihaa, vaan sipulihakkelus, suola ja pippuri riittävät mausteeksi. Helppoa ja hyvää keittoa saat myös linsseistä. Papuja voi keittää mm. salaattiin, patoihin tai keittoihin. Pavuista ja kikherneistä voi keittäisen jälkeen tehdä myös maukkaita tahnoja. Vatsalla saattaa olla totuttelemista palkokasveihin.

Kaikkien vatsat eivät niitä totu käyttämään ravintona ilman että tulee ilmavaivoja ja vatsanväänteitä, mutta esim. sinappi hernekeiton mausteena tai vaikkapa luontaistuotekaupan ruotsintipat voivat auttaa ruoansulatuksessa. Koska tämä minun vinkkilistani ei ole mikään virallinen neuvo yksittäiselle ihmiselle, uskallan myös sanoa, että jos sinulla ei ole ongelmaa alkoholin käytön kanssa, pari rkl Fernet Branca-yrttilikööriä voi myös auttaa monenlaisiin tilapäisiin ruoansulatusvaivoihin.

5. Keittele puuroja tai tee tuorepuuroa

Täysjyväpuurot ja tuorepuurot eivät ole kovin kalliita. Niihin voi lisäksi laittaa kuitulähteiksi esimerkiksi pellavansiemeniä tai chiansiemeniä ja vitamiinipommiksi tuoreita tai pakastemarjoja. Puuro pitää paremmin nälkää kun se on mahdollisimman kuituista ja kun siihen lisää rasvaa, vaikkapa voita. Tosin tärkkelysruoan kuten puurojen ja runsaan rasvan yhdistelmää kannattaa välttää jos haluaa pudottaa painoa. Jos puuro vie sinulta nälän vain pariksi tunniksi, se saattaa olla hyvä päivän viimeiseksi ateriaksi esim. tuntia ennen nukkumaanmenoa.

6. Hyödynnä edulliset vihannekset ja juurekset.

Muun muassa sipuli, kaali ja juurekset ovat melko edullisia. Niistä saat monenlaista edullista ruokaa. Kaalit ja sipulit sisältävät myös maksan myrkynpoistojärjestelmää tukevia rikkipitoisia aineita. Valmistaessasi keittoa, paistosta tai pataa, siis kokonaan kypsää ruokaa, kannattaa pitää mielessä myös se, että joka aterialla on hyvä olla jotakin kypsentämätöntä tuoreruokaa. Ehkä voit vaikka paistellessa tai soppaa hämmentäessä rouskutella yhden porkkanan? Vertaile niissäkin kilohintoja sen mukaan minkä kokoinen säkki porkkanoita on myynnissä. Juuressosekeitto on myös hyvää ruokaa ja sen kanssa voit syödä vaikkapa lisäksi kananmunaa, jotta saat myös proteiinia.

Kaupasta ei kannata kantaa kotiin kallista vettä, eli mm. lehtisalaattia. Salaatit valmistat myös ilman varsinaisia salaattikasveja, joiden ravintoarvo jää usein melko vähäiseksi. Talvella kun osa kasviksista on kallista tuoreruoaksi voi tehdä mm. kaali- tai porkkanaraastetta. Kekseliäisyydellä saat aikaan vaikka mitä. Miltä kuulostaisi salaatti, jossa on itse kasvattamiasi ituja, itsepoimimiasi puolukoita ja vaikka ihan ohueksi viipaloitua punakaalta?

7. Älä pihistele terveellisissä rasvoissa

Kun saat säästetyksi paljossa muussa, niin rasvoiksi kannattaa hyväksyä vain hyvää ja terveellistä. Toisin kuin moni ravitsemusasiantuntija, minä en suosittele rypsiöljyä. Siinä ei ole mitään muuta hienoa kuin että se on suurella vaivalla lanseerattu suomalaiseen maatalouspolitiikkaan ja elintarviketeollisuuteen. Sen rasvahapot eivät ole mitenkään erityisen hienoja ja siinä on paljon sellaisiakin rasvahappoja, jota saamme helposti muutenkin liikaa. En ehdi tässä käymään läpi kaikkia öljyjä, mutta ei kannata myöskään käyttää auringonkukkaöljyä. Se on täynnä tulehdusta lisääviä rasvahappoja. Rasvoja ei kannata jaotella sen mukaan ovatko ne tyydyttyneitä tai tyydyttymättömiä, vaan sen mukaan mikä niiden funktio on ihmisen biokemiassa ja mm. edistävätkö vai estävätkö ne inflammaatiota eli elimistön hiljaa kytevää tulehdusta, joka on monien sairauksien yksi merkittävistä taustavaikuttajista.

Jättäisin pois myös kaikki halvat ja kuumakäsitellyt rasvat ja margariinit. Suosisin voita, neitsytkookosöljyä ja neitsytoliiviöljyä. Toki on sitten olemassa erilaisia terveysöljyjä kuten hamppuöljy ja pellavansiemenöljy, mutta niitä kannattaa käyttää vain hieman, esim. pari tl. päivässä. Myös avocadoöljy on suositetavaa, joskin melko hintavaa.

Huomaathan muuten, että öljysäilykkeet ovat täynnä halpaa ja huonolaatuista öljyä, joka kananttaa terveytensä tähden valuttaa pois ja laittaa tilalle omat paremmat öljyt ruokaa valmistaessa.

8. Älä unohda proteiineja

Kananmunat ovat täysarvoinen ja täyttävä proteiinilähde. Toki voi sitten myös metsästellä mm. lihoja ja mm. kanaa tarjouksesta tai viimeisillä myyntipäivillä jolloin ne ovat usein ainakin 30% edullisempia. Kaloista mm. seiti, pikkukalat kuten silakat, purkkitonnikala ja esim. pippurimakrilli ovat kohtuullisen edullista proteiinia. Kannattaa myös tiirailla kilohintoja pakastetusta riistakäristyksestä, joka voi toisinaan olla hyvä edullinen vaihtoehto proteiiniksi. Kuten aikaisemmin todettu, yksi päivän aterioista voi sisältää myös kasviperäisiä proteiineja tai kasviproteiineilla voi korvata osan aterioiden proteiineista. hyvä nyrkkisääntö on se, että aterialla neljäsosa lautasesta on proteiinia, puolet kasviksia, joista valtaosa tuoreita ja neljäsosa tärkkelystä, ellet sitten tee vähähiilihydraattista ateriaa, jossa tärkkelyslähde jätetäänkin pois ja kasvisten, proteiinin ja rasvan osuus korostuu. Edistää painonhallintaa jos valtaosa päivän aterioista on vähähiilihydraattisia, mutta yksi ateria voi olla hiilihydraattipitoinen/tärkkelyspitoinen.

9. Hapata

Kasvisten hapatusta varten tarvitset vain suolaa, vettä, lasipurkkeja ja kasviksia. Ohje löytyy mm. tästä linkistä: http://aivopieruileva.blogspot.fi/2014/08/hapatetut-vihannekset.html

Edullista on tehdä mm. hapankaalia tai hapattaa esimerkiksi sipulia, porkkanaa, kukkakaalia ja punajuurta. Hapatetut kasvikset ovat erittäin terveellisiä suolistolle ja myöskin hyvin ravitsevia.

Voit myös valmistaa fermentoimalla terveysjuomaksi mm. kefiiriä, vesikefiiriä tai volgansieniteetä eli kombuckaa eivätkä nämä ole mitenkään kovin kalliita. Esim. volgansieniteehen tarvitset vain joltakin volgansienen alun ja hieman lientä, vettä, sokeria, lasipurkkeja ja ihan tavallista mustaa tai vihreää teetä.

10. Älä tuhlaa turhaan

Ostatko juomaksi maitoa, mehua tai virvoitusjuomia? Tuhlaat ihan turhaan niihin rahaa etkä tarvitse niitä terveytesi vuoksi. tässä pari linkkiä mm. maito-aiheisiin juttuihin:

Maitotuotteiden laatuerot sekä maidon aiheuttamat terveydelliset ongelmat: analyysi evolutionaarisesta näkökulmasta.

Murheita maidosta

Myös kiisselit ja mehukeitot ovat ihan höttöä ja turhuutta. hedelmät ja marjat kannattaa syödä kuumentamattomana. Sokeri- ja lisäaineturhakkeet ja valkojauhotuotteet kannattaa myös jättää kauppaan toisten harmiksi. Sinä et tarvitse niitä mihinkään etkä halua tuhlata niihin vähiä rahojasi. Kun herkuttelet, herkuttele sopivan harvoin ja laadukkaasti niin ettet tuhoa terveyttäsi ja talouttasi. Älä osta halvalla diabetesta. Se tulee myöhemmin kalliiksi!

Perunat ja makaronikin on halpaa, mutta ei kovin ravintotiheää ruokaa ja varsinkin jos toiveena on verensokeritasojen pitäminen sopivana ja painonhallinta, näihin ei kannata pennosiaan laittaa. Jos syöt leipää, harkitse leipovasi itse ja käyttäväsi täysjyvähiutaleita, jauhoja, vanhoja puuronjämiä, siemeniä ja esim. porkkanaraastetta taikinassa. Pääosin riisi kannattaa syödä täysjyväriisinä, mutta joidenkin vatsalle se ei ole hyväksi vaikka sitä pääosin pidetäänkin terveysruokana.

Moni halpa ruoka on siis turhake ja kun sen jättää kauppaan, vapautuu rahaa muuhun. Monelle jää hyvin rahaa silloin tällöin syödä vähän kalliimpiakin ruokia kun on jättänyt turhat herkuttelut pois ja alkanut käyttämään janojuomaksi pelkkää vettä. Myös turhan napostelun poisjättäminen säästää sekä terveyttäsi, että rahaa.

Vinkki painonpudottajille:

Kannattaa lainata kirjastosta vanha kirja ”Syön hyvin siksi laihdun”. Siinä on hyvää perustietoa ruokien yhdistelysäännöstä, jolloin opit rakentamaan päivittäiset ateriasi siten, että painonhallinta on helppoa ja saat syödä hyvin ja terveellisesti. Osa kirjan opeista on hieman vanhentuneita, mm. rasvan laadun ja veren rasva-arvojen suhteen, mutta neuvot mm. syödä hedelmät vain tyhjään vatsaan ja pitää rasva ja proteiini eri aterioilla kuin tärkkelys ovat hyviä.

Vinkkejä kaikille:

Juokaahan tarpeeksi vettä. Se on edullista. Juokaa sitä pääsäntöisesti aterioiden väleissä, sillä jos juot sitä liikaa aterialla, se voi häiritä ruoansulatusta, samoin liian kylmä vesi.

Marjoja ja kasviksia on vaikea vahingossa syödä liikaa. Niitä voit syödä vaikka joka aterialla. Ne virkistävät ja saat niistä tärkeitä emäksisiä mineraaleja, kuituja ja suojaravintoaineita ja ne auttavat osaltaan pitämään nälkää kunhan saat myös tarpeeksi proteiinia, rasvaa ja juuri oman tarpeesi mukaan myös tärkkelystä.

Runsaasti liikkuva ihminen, jolla ei kerry herkästi painoa sietää ja tarvitsee yleensä enemmän tärkkelystä kuin pyöreämpi ja vähemmän liikkuva.

Rasvaa ei tarvitse pelätä. Kun sinulla on monipuolisesti rasvaa erilaisista hyvistä lähteistä, saat rasvasta energiaa. Lisäksi rasvaa tarvitaan mm. solukalvojen rakenteisiin, immuunipuolustuksen toimintoihin, tiettyihin hormoneihin, sekä hermoston ja aivojen rakenteisiin ja toimintoihin. Aivojesi kuivapainosta 60% on rasvaa.

Seuraa sesonkeja ja huomioi tarjoukset. Onko yleensä kallis herkkukalasi kalatiskillä juuri tarjouksesssa tai saako nyt paprikoita edullisesti? Mitä lähiruokaa saisi nyt hyvään hintaan sesongista? Kun näet vaivaa ja suunnittelet hieman ruoanvalmistusta, saat varmasti säästettyä ruokakuluissa ja syötyä terveellisesti!

nina_saineNina Saine

Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä kilpirauhaspotilaiden parissa, on valmistunut diplomiravintoneuvojaksi ja ravintoterapeutiksi. Vastaanotot hänellä on Tampereella ja Hyvinkäällä. Hän on kiinnostunut integratiivisesta ja funktionaalisesta lääketieteestä ja harrastaa myös kaikkea luovaa, kuten korujen tekemistä. Nina pitää blogia osoitteessa jalkeilla.blogspot.com

1 thought on “Syö terveellisesti vähällä rahalla”

  1. Kirjoitus on hyvä ja selkeä yhteenveto edullisista ja terveellisistä ruokavalinnoista. Jäi mieleen ”älä osta halvalla diabetesta, se tulee myöhemmin kalliiksi”. Moni ostaa ”halpoja kilogrammahintoja” eikä hyviä ravintoaineita. Paljon tuotteita laimennetaan vedellä ja käytetään halpoja, ravintoköyhiä ja prosessoituja valmistusaineita, jotta saadaan kilogrammahinta alas.
    Suomalaiset käyttävät keskimäärin 11 % menoista ruokaostoksiin (pienituloisimmat 13 %, suurituloisimmat 8 %). Lähde: https://www.stat.fi/til/ktutk/2016/ktutk_2016_2018-03-13_tie_001_fi.html

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.