Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi

Olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi kirjoitti tänään 16.3.2016 aamutuimaan aika hurjan Facebook tilapäivityksen:

Kysyn kaikilta yli 75-vuotiailta saanko mennä eduskuntaan vetämään Sipilää turpaan, koska aikoo viedä yli 75-vuotiaiden vammaisten sairausetuisuudet.
Olen itsekin yli 75-vuotias ja vammainen. Sen verran on vielä virtaa ja luulen, että Sipilä herää teho-osastolla hyvin heikossa hapessa.

Kangasniemi saa runsaasti kannustusta, mutta tietenkin myös varoittavia kannanottoja. Mitä mieltä sinä olet? Pettääkö jo sinultakin hermot?

Juhlistan Kangasniemen ulostuloa kirjoituksellani 10 vuoden takaa veteraaniurheilija -blogissa.

Veteraaniurheilija -blogi 24.2.2006

http://veteraaniurheilija.blogspot.fi/2006/02/kaarlo-kangasniemi-puhuu-dopingista.html

Kaarlo Kangasniemi puhuu dopingista

Apu-lehden toimittaja Juha Numminen on jutellut painonnostaja Kaarlo Kangasniemen kanssa dopingista. Kangasniemi on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen painonnoston olympiamitalisti. Tässä parhaimmat palat Kaarlon haastattelusta:

Pärjääkö nykyisin niillä valmennusohjelmilla, joilla sinä pärjäsit?
– Sillä tiedolla, mitä nyt tiedän, olisin ylivoimainen. Eivät he kuitenkaan halua tehdä niin kuin minä olen kertonut. Jättävät puolet pois. Ei ole rahaa lihashuoltoon, ei kunnon ruokaan. Painonnostajaa pitäisi hieroa kaksi kertaa viikossa. Kun siihen ei ole varaa, ei heistä tule mitään.

Millaisena näet dopingin? Se on kuitenkin ehdottomasti kiellettyä.
– Eikä sitä voida estää. Kaikki nämä insuliinit ja kasvuhormonit, ei niitä näy missään. Samalla lailla kuin esimerkiksi norjalaisilla hiihtäjillä, lima valuu polviin asti. Se ei ole normaalia. Keuhkojen tehostaja, mikä on lääke, joka ajaa limaa niin, että se valuu polviin asti, nämä räkäpallot? Katso hiihtokilpailuja niin näet millaisessa kunnossa he ovat.

Milloin aloit käyttää niitä sallittuja hormoneja?
– Lääkäri antoi niitä, kun minulta meni vatsalihas poikki, kun vyö katkesi punnerrusnostossa. Antoi hormoneja, että paranen nopeammin. Huomasinkin, että kunto paranee nopeasti ja ajattelin, että nämä ovat hyviä.

Astuit hormonien ihmeelliseen maailmaan?
– Siitä se lähti, kun lääkäri määräsi, ja ne onkin tarkoitettu leikkauspotilaille ja riisitautisille. Lääke on oikein heitä varten, ei urheilijoille. Paranee nopeammin ja luusto vahvistuu, riisitautisilla ja vanhuksilla.

Kuinka yleistä käyttö oli muilla urheilijoilla vuonna 1967?
– Minä hölmöyttäni sanoin, kun olimme urheiluopistolla, kerroin parille yleisurheilijalle. He levittivät tiedon salamannopeasti. Siitä se levisi kaikkeen urheiluun.

Milloin hormonien käyttö kiellettiin?
– Vuonna 1975. Vuoden 1976 olympialaisissa Montrealissa kärähti jo moni, kun luottivat… Nesteenpoistoaineesta kärähtivät, koska nesteenpoistoaine peitti hormonit.

Oliko silloin puhetta, että hormoneilla olisi haittavaikutuksia?
– Kyllä niistä jotakin, jos ottaa yliannoksia. Toisilla oli hirmuannoksia. Joillakin sydän kasvaa puolta suuremmaksi kuin muuten. Eikä mahdu toimimaan. Moni on kuollut.

Miten käyttämäsi hormonit vaikuttivat?
– Kyllä sitä kävi kuumana. Aggressiivinen olin. En tahtonut nukkua. Kun nukun yleensä vähän, silloin en nukkunut juuri lainkaan. Verenpaine nousi. Kaikennäköistä sellaista tuli. Yhtäkkiä kasvoi pingispallon kokoinen kasvain. Leikattiin peukalon juuresta. Kasvaimia ja syöpävaaraa se lisää.

Alussa sanoit, että valmentaisit toisin kuin nykyisin valmennetaan.
– Jalkapalloilija ei tarvitse kuin kaksi voimaharjoitusta viikossa ja jääkiekkoilija, korkeintaan kolme. Muuten siitä ei ole hyötyä. Tulee vain voimaa, ei ketteryyttä eikä kestävyyttä. Mitä enemmän menee voiman puolelle, sitä useammin pitää tehdä voimaharjoituksia.
– Painonnostajien täytyy treenata 20 kertaa viikossa. Kun on eri lajeja, nostamista tulee olla 12 kertaa viikossa, ja sitten muu urheilu päälle. Olen tehnyt tietokoneella kaavan. Kun olen esittänyt sen painonnostajille, he jättävät lihashuollon pois. Heillä ei ole rahaa hierontaan, ei sellaiseen mitä lihashuollossa tarvitaan.
– Samoin ravinnon tulisi olla monipuolista ruokaa, valkuaisia, vitamiineja ja hivenaineita. He syövät pitsoja ja sellaisia. Eivät niillä tulokset parane. Ruokaravintokäyrää tulisi katsoa tarkkaan. Eikä sitä tuttipullosysteemiä, että yhden noston jälkeen pitää heti juoda. Sen voisi unohtaa.
– Kuulantyöntäjää katselin. Heti joi. Ei ihminen sellaista tarvitse.

Vastustako itse asiassa dopingia?
– En minä sitä sen paremmin vastusta. Sen vaarat minä sanon. Minulla on lista vaaroista. Kun on kysytty, että jos voitatte kultamitalin ja kuolette vuoden kuluttua siitä, haluatteko voittaa, yli 70 prosenttia haluaa voittaa sen kultamitalin. Kunnianhimo on niin kaamea. Amerikkalaisen tutkimuksen vastaukset olivat Englannissa melkein samat. Suomessa ei ole kysytty.

Olisit siis valmis antamaan dopingvalmennusta, koska ihmiset tietävät dopingin vaarat?
– Kyllä. On jokaisen henkilökohtainen juttu lähteä sille tielle. Raha, maine ja kunnia kiinnostavat ihmisiä.

Kun sinulla on urheilusta lähes inhorealistinen kuva, millaisena näet urheilun nyt? Mikä on parasta, mikä huonoa? Mikä tekee urheilusta kiinnostavan, kun keinot ovat mitä ovat ja henki on näin tekopyhä?
– Ihmisiä kannustaa raha. Valtava kunnianhimo, kun lehdet ja televisio paahtavat. Kun minä olin pieni, ei paahdettu niin kauheasti. Ihmisen omanarvontunto nousee, kun hänet tunnetaan ja rahaa tulee paljon ikkunoista ja ovista. Eivät oikein osaa edes rahojaan käyttää, heittelevät turhanpäiväisyyksiin. Rahapalkintoja kasvatetaan ja kasvatetaan. Raha kiehtoo ihmisiä. Sellaisten kanssa kuljetaan, joilla on paljon rahaa. Tällaisia köyhiä ei tunnetakaan.

Mitä hyvää urheilussa on?
– Urheilu on hyväksi terveydelle, jos ei yritetä henkeen ja vereen. Sosiaalisena tapahtumana urheilu palvelee myös hyvin. Ihmiset harjoittelevat ja puhuvat yhdessä. Eivät vain mökötä nurkassa, ettei heistä tule vallan höperöitä. Ruumiillinen kunto on hyvä, jos ei ylitä rajojaan eikä revi itseään. Nuorten olisi erityisen hyvä olla mukana urheilussa. Ettei vain tietokonetta. Muuten he ovat 40-vuotiaina kuin potkupalloja, menevät kierittelemällä eteenpäin.

Sinun on väitetty puhuvan dopingjutuista, koska olet katkera katkenneesta urastasi.
– Kun painot putosivat päähän ja selkään, enkä päässyt kävelemään vaan makasin sängyssä, minua rupesi ottamaan pattiin kaikki. Minkäänlaista palkkaa ei ollut. Palkanmaksu loppui Porin kaupungilta. Kukaan ei ollut voittanut missään lajissa niin kuin minä. Seuran mestaruus, Suomen mestaruus, Pohjoismaiden mestaruus, Euroopan mestaruus, Moskovan Cupin voitto lasketaan Euroopan mestaruudeksi, on maailmanmestaruus ja on olympiavoitto ja maailmanennätyksiä kauhea määrä. Näistä saavutuksista ei annettu mitään.
– Kultainen kiekkokin, jonka minä olen kirjojen mukaan saanut, en ole sitä ikinä nähnyt. Sen otti joku muu.
– Minulla on kaikennäköistä epärehellistä palkintoa. Nelimarkan taulukin oli väärennetty. Myin sen kun oli kauhea rahapula. Luulin että saan hirmuhinnan. Näyttivät minulle mikroskoopilla, että oli väärennetty.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.