Kirjoittaja: Sami Uusitalo
Ravitsemussuosituksista käydään tiukkaa vääntöä. Tässä insinööri Sami Uusitalon ajankohtainen kooste tärkeästä aiheesta. Lue, pohdi ja kommentoi!
Pahis
Suomalainen ravitsemuskeskustelu on viime päivinä keskittynyt nuoren kovakuntoisen ja edustavan näköisen kaverin 30 päivän ihmiskokeeseen. Yleensä Tomi Kokko syö varsin rasvapainotteisesti ja vähähiilihydraattisesti. Nyt oli tarkoitus seurata kuinka ravitsemussuositusten mukaisesti syöminen vaikuttaa häneen. Professori Mikael Fogelholm piti temppua Iltalehdessä järjettömänä.
Toivon, että ihmiset pystyvät näkemään, miten tyhmä ja järjetön temppu tuo on.
Olen Mikaelin kanssa täysin samaa mieltä. Runsas tärkkelys ja vähärasvaisuuden ihannoiminen ei monelle sovi. Silti tämä harhaanjohtava ohjeistus elää tiukasti ja aiheuttaa ylipainoiselle ja 2-tyypin diabeetikolle merkittävää inhimillistä kärsimystä.
Tomi Kokko lihoi kuukauden aikana kuusi kiloa. Minäkin aikoinaan lihoin voimakkaasti, samoin pieni poikani. Keskeisinä elementteinä lihomisessa oli niin ikään runsas tärkkelys ja vähäinen rasva. Näin on käynyt lukuisille muille.
Hyvis
Eipä aikaakaan kun toinen todella tiukassa kunnossa oleva nuori mies astui esiin pelastamaan suosituksia ja niiden täydellistä sopivuutta ihmiselle. Hepun nimi on Antti Rossi. Antti kertoi syöneensä jo kymmenen vuotta ravitsemussuositusten mukaisesti. Tämä sankari sai some-keskusteluissa taakseen vahvan tukijoukon. Lääkäreitä, ravitsemusterapeutteja, liikuntatieteilijöitä, kolesterolitutkijoita jne. Siitäs saitte, täältä pesee, tuumaavat nerokkaat ”tieteen” edustajat. No katsotaanpa mitä Antti omien sanojensa mukaan syö (Linkki: http://www.iltalehti.fi/terveys/2016030221206509_tr.shtml).
Mies syö päivittäin vähintään 500-1000 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä muutaman juustosiivun, kananmunia, kanaa ja kalkkunaa.
Kokkoa syytettiin laajalti lukutaidottomaksi ravitsemussuosituksia tulkitessaan. Laitettiin linkkejä tuoreimpiin ravitsemussuosituksiinkin, joihin pyydettiin Tomia tutustumaan. Mistä lähtien ravitsemussuositukset ovat suosittaneet päivittäin kananmunia? Onkohan jollakin toisellakin tarvetta kehittää lukutaitoaan? (Linkki: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf)
Sivulla 22 lukee, että sopiva kananmunien käyttömäärä on 2-3 kpl viikossa. Kananmunien rajoittaminen on viime vuosikymmeninä ollut eräs keskeisimpiä ravitsemussuositusten elementtejä. Siinä kun on sitä kauheaa kolesterolia.
Some-keskusteluissa Antti kertoi syövänsä proteiinia 2 g per painokilo. Mitäs ravitsemussuositukset kertovat proteiinin saannista? Sivulla 47 lukee seuraavaa:
Painokiloa kohden proteiinien saantisuositus on 1,1 – 1,3 g/kg.
Edellisissä suosituksissa se oli vielä oleellisesti vähemmän. Antin proteiinin saanti on siis lähes kaksinkertainen suosituksiin verrattuna.
Antti ei syö ravitsemussuositusten mukaisesti, vaikka niin väittää.
Mitäs PT-Antti suosittaa asiakkailleen? Iltalehden artikkelissa Antti toteaa seuraavaa:
Nykyään suositusten mukaiset kotiruuat luonnistuvat mieheltä helposti ja hän suosittelee niitä myös useimmille asiakkailleen.
PT-Antti on laittanut omille sivuilleen ruokavalion kuntosalilla treenaavalle naiselle (Linkki: http://blogbook.fi/anttirossi/pt-antin-fitness-menyy/)
Kokonaisuudessa on täsmälleen nolla leipäpalaa. Jopas olikin suositusten mukaista! Viljatuotteita on ylipäätään alle puolet suositusten mukaisesta määrästä. Proteiinia on enemmän kuin hiilihydraattia. Tämä on erittäin harvinaista ja proteiiniin pitää todella panostaa jos tähän meinaa päästä. Samoin hiilihydraattia pitää rajoittaa. Ravitsemussuositusten mukaan proteiinin tulisi muodostaa kokonaisenergiasta 10 – 20 % ja hiilihydraatin 45 – 60 %. Antin (sinällään ilmeisesti painonpudotukseen hyvä) esimerkki ei ole siellä päinkään!
Antti ei anna asiakkailleen ravitsemussuositusten mukaisia ohjeita. Antin tarinoinnin ristiriitaisuuteen ei yksikään lääkäri, liikuntatieteilijä, kolesterolitutkija tai ravitsemusasiantuntija puutu, koska hän edustaa oikeaa puolta.
Närkästynyt Bettina
Oman osansa soppaan heittää myös kovakuntoinen naispuolinen PT Bettina Gräsbeck. Bettina on blogissaan kovin närkästynyt ja syyttää niin ikään Kokkoa lukutaidottomuudesta (Linkki: http://www.bgbody.fi/valintani-virallisista-ravitsemussuosituksista/)
Otteita Bettinan kirjoituksesta:
Suosikkejani ovat 10% turkkilainen jugurtti siinä isossa purkissa, sekä lidl:n kreikkalainen jugge.
Nämä tuotteet sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa toisiin jugurtteihin verrattuna.
Naudanlihaa tajusin juuri syöväni suositusten mukaan, n. 700g viikossa.
Naudanlihan määrää ei ole eroteltu suosituksissa. Punainen liha ja lihajalosteet on. Raakapainona suositus on tuon mainitun verran, mutta tämä tarkoittaa, ettei mukana voi olla enää lainkaan lihajalosteita tai sian- ja lampaanlihaa. Ainakin meetvurstia kertoi Bettina joskus nauttivansa.
Kananmunia syön noin 3 kpl päivässä kokonaisia, valkuaisia menee runsaammin.
Kokonaisten kananmunien määrä ylittää saantisuositukset 600 %:lla ja valkuaisten osalta vielä enemmän. Bettina kertoi myös syövänsä päivittäin 10 g kookosöljyä sekä käyttävänsä satunnaisesti voita. Ei oikein täysrasvaisten jugurttien kanssa suositusten mukaista. Erittäin proteiinipainotteisilta vaikuttivat Bettinankin eväät. Energiaprosenttijakauma ei näillä tiedoin ole laskettavissa, mutta ei se ole suositusten mukainen.
Ehkäpä Bettinankin pitäisi vielä lukaista suositukset uudelleen.
Joukkoruokailu väittää noudattavansa suosituksia
Olen itse syönyt tuon nakkikastike+peruna ruoan poikani koristurnauksessa. Vihaksi pisti! Laihaa maitoa, laihaa margariinia, surkea proteiiniosuus. Tuolla lautasella ei ole mitään tekemistä ravitsemusvalistuksen esimerkkilautasen kanssa, josta löytyy vihanneksia, palkokasveja, pähkinää, kalaa (ei jaloste), öljyä ja maltillinen tärkkelysosuus (Linkki: http://www.iltalehti.fi/terveys/2016020321025008_tr.shtml)
Ateriapalveluyritykset väittävät noudattavansa suosituksia. Suositusten noudattamiseen näyttää riittävän se, että vältellään tyydyttynyttä rasvaa. Yksikään miljoonista tarjotuista aterioista ei vielä kertaakaan ole näyttänyt samalta kuin ravitsemusvalistuksen mallilautanen.
THL:n mukaan kansa noudattaa ja ei noudata suosituksia
Suomalaisen ravitsemusvalistuksen suurin menestystarina on sydäntautien dramaattinen vähentyminen viime vuosikymmeninä. THL:n mukaan tämä on keskeisiltä osin seurausta kansan ravitsemuksessa tapahtuneista muutoksista. Kansa on siis noudattanut ravitsemussuosituksia (Linkki: https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/sydan-ja-verisuonitaudit)
Kuitenkin vain harva noudattaa suosituksia (Linkki: https://www.thl.fi/fi/-/ravitsemussuositukset-toteutuvat-vain-harvan-aikuisen-ruokavaliossa)
Kansa on lihonut merkittävästi sinä ajanjaksona, kun sydäntaudit ovat vähentyneet. Se puolestaan johtuu siitä, että kansa ei noudata suosituksia. Näin tietävät viisaat asiantuntijat minulle kertoa, kun totean, että ohjeistus vei harhaan. Ohjeistus oli ”vähennä rasvaa” ”syö leipää”. Älkääkä kukaan sanoko, ettei näin ollut!
Kansan lihomisen (osa)syynä ei ole väärät ravitsemussuositukset vaan se, että niitä ei noudateta!
Näin toteaa suosituksia laatimassa ollut Raija Kara linkissä http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tapahtumat/aineisto/2011/kuma-soster/Documents/kuma_15_01_Kara_Raija.pdf
Miten kansa on voinut samanaikaisesti noudattaa ja olla noudattamatta suosituksia? Mystiseksi menee. Pitää ruveta etsimään vastauksia imaginaariakselilta ja kvanttimekaniikasta (vrt. klassinen Schrödingerin kissa -paradoksi).
Suomen lääkäriseura ja ravitsemusneuvottelukunta toimivat eri energioilla
Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan:
Vähän liikkuvan 31-60 vuotiaan 74,4 kg miehen energiantarve on 11,0 MJ eli 2 627 kcal (ravitsemussuositukset liite 1. s. 46)
Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin mukaan samanikäisen ja -painoisen miehen energiantarve on:
2045 kcal + 2,88 x 75 kcal = 2 261 kcal (Linkki: http://www.terveysportti.fi/kotisivut/sivut.nayta?p_sivu=99383)
Miten asiantuntijatahojen käsitys energiantarpeesta voi olla näin erilainen? Onko homma nyt varmasti hanskassa?
Fogelholmin proteiinin tarve kasvoi dramaattisesti
Netistä löytyy monta artikkelia joissa Professori Mikael Fogelholm kertoo proteiinin tarpeen olevan 0,8 g per painokilo tai vieläkin vähemmän (Linkki: http://www.tehy.fi/tehy-lehti/2014/13-2014/proteiinihossotys/). Sen sijaan suositusten mukaan tarve on 1,1 – 1,3 g per painokilo. Ihmetyttää vallan, koska Fogelholm on ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja. Miksi suosituksissa on 50 % suurempi proteiinin tarve kuin mitä Fogelholm useassa julkisessa kannanotossa ilmoittaa? Onko homma nyt varmasti hanskassa Mikael?
Suosituksetkaan eivät noudata suosituksia
Jos syö päivässä kaksi ateriaa nykyisen lautasmallin mukaisesti, niin väitän, ettei saa energiaa 45 – 60 % hiilihydraateista, alle jää. Nykyinen pyramidi on edelliseen verrattuna huomattavasti vähähiilihydraattisempi. Muutos on suurempi kuin mitä numeerisesti ilmoitetaan 55 – 60 E-%:sta 45 – 60 E-%:iin.
Lopuksi
On siis jokseenkin sama miten syöt tai millaisia ohjeita annat. Jos puollat ”suosituksia”, niin saat taaksesi ”tutkimusta ja tiedettä” hehkuttavia lääkäreitä, ravitsemusasiantuntijoita, liikuntatieteilijöitä, kolesterolitutkijoita jne. Faktoilla itsellään ei ole väliä. Väliä on vain sillä mitä puolta edustaa. Minä ja Tomi Kokko olemme väärällä puolella. Me emme saa em. asiantuntijoita taaksemme, vaikka olisimme oikeassakin.
43-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.
Paluuviite:Miksi ravitsemusalan asiantuntijat valehtelevat? - Turpaduunari
Paluuviite:Hyvä rasva, paha rasva? - Turpaduunari
Nyt sitten ollaan Armeijan porukoille rukkaamassa uutta ruokavaliota. Mahtaa olla taas kerran oikein yliterveellinen kokonaisuus. Oi niitä aikoja kun porukka söi normaalia täysipainoista safkaa eikä kukaan valittanut huonokuntoisista. Nyt ihmetellään kun armeijaan saapuvilla on niin huono kunto. No en ihmettele yhtään kun ruokaympyrät ovat täynnä kevyttuotteita rasvatonta maitoa margariineja ym. joista on ravintoaineita poistettu muokkauksen yhteydessä ja sitten lisätty keinotekoisia tilalle. Ja vilja + peruna sekä muut kasvikset jne. mitä ne nykyään sisältävät, voikukan poistoon tarkoitettuja myrkkyjä ym asiaan kuulumatonta, keinolannoitteilla tuotettua ravintoköyhää mahan täytettä. Ihan kauhistuttaa tuo tulevien alokkaiden kohtalo, ei todellakaan hyvältä vaikuta kun jälleen on kyse virallisista ravintosuosituksista, jolla ei ole ollut tähänkään asti ei päätä eikä häntää, eikä ikinä suomessa tule olemaankaan, täällä on eliitin rahanahneus tärkeämpää kuin kansan terveys vaikka kansa sen eliitin pröystäilyn maksaakin. No sitä saa mitä tilaa. Pölvästitoimintaa jatkossakin ei voi ainakaan kehua niitä päättäviä ”VIISAITA” älykkyysosamäärän tasosta.
Paluuviite:Juice PLUS+ – ja terveystuotteiden tarkoitus | Olli Posti
Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari
Paluuviite:Vitamiinit eliminointivaiheessa | karPaleo AIP
Mielenkiintoisia ovat ravitsemustieteilijöiden tiet…lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus myy ja markkinoi, mitä päättäjät kulloinkin kokevat tarpeelliseksi, että bisnes menestyy ja sivuseikka on ihmisten terveys. Näin meitä huijataan. http://versustakes.co/2016/03/13/will-dupont-change-the-monkey-business-in-the-beverage-business/
Kiitos Olli kommentistasi. Itse asiassa minullakin on vähän taustaa voimailusta. Tosin en ole maksimeja tehnyt käytännössä lainkaan enää 23 vuoteen. Toisaalta olin viime vuonna ainoa, joka suomalaisesta ravitsemuskeskustelusta osallistui leuanvedon SM-kisoihin. Tulokseni oli kehno, mutta tulipahan käytyä. Kävin salilla ehkä kymmenen kertaa koko vuoden aikana ja vetelin leukoja lähinnä kotona ja lenkkipolun varrella. Treenissäkin olisi kehittämistä.
Pikaisesti katsottuna ruokavaliosi näyttää hyvinkin sopivalta tavoitteisiisi. 2 g proteiinia per painokilo on selvästi enemmän kuin mitä on VRN:n suositus, mutta se voi hyvinkin olla sopiva tavoitteisiisi. Toisaalta myös hiilaria on oltava jonkin verran, jotta pystyt tekemään anaerobiset sarjat loppuun. Poissuljettua ei ole tietty myöskään hiilarilisä treenin kuluessa.
Ehkäpä voit kääntyä näissä voimailuasioissa Lihastohtori Juha Hulmin tai Dr. Body Jan Sundellin puoleen. Näin sekä treenin, että ravinnon suhteen.
Minä otan maallikkona kantaa lähinnä tähän lihavuuden hoitoon. Urheilujutut tulee siinä sivussa.
Onnea voimailijan urallesi.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Espoo
Moi Sami ja Christer. Voisin ottaa kantaa tuohon proteiiniasiaan ja tarjota siihen yhden näkökulman, miksi ravitsemussuosituksien proteiinimäärät eivät välttämättä päde kaikkien ihmisten kohdalla.
Harrastan aktiivisesti urheilua (voimanosto), ja energiantarpeeni on tällaiselle 74-kiloiselle kukkakepille suurempi kuin monella muulla kokoisillani tai jopa painavammilla kavereilla. Seuraan erittäin tarkkaan syömisiäni (miksi teen näin, ei ole nyt kovin tärkeää) ja tiedän syöväni päivässä noin 3300-3400 kcal, mikä ei nosta painoani oikeastaan ollenkaan.
Ruokavaliooni kuuluu paljon muun muassa täysjyväviljatuotteita, kasviksia, pähkinöitä ja hedelmiä, joita ravitsemussuosituksissakin suositellaan syötävän. Nämä ruoat sisältävät proteiinia, ja ne ovat aminohappokoostumuksiltaan ja biologisilta arvoiltaan hyvin heikkolaatuisia. Laskeskelin tänään, että sain tänään noin 76 grammaa tätä heikkolaatuista proteiinia – 1.02 grammaa / painokilo. Siihen kun lisäisin lasin maitoa, päästäisiin jo ravitsemussuositusten haarukan sisälle.
Koska kasviksista, hedelmistä ja täysjyväviljatuotteista ynnä muista vastaavista saatava proteiini on biologiselta arvoltaan huonoa, joudun vallitsevien olosuhteiden pakosta ja halustani syömään näin sekaruokavaliota noudattavana tähän päälle muutakin proteiinia eli laadukkaita, aminohappokoostumukseltaan täydellisiä ja etenkin leusiinia sisältäviä proteiininlähteitä. Päivittäinen proteiininsaantini menee näistä syistä pakostakin 2g/kg seutuville, sillä muuten urheilulliset ja kehonkoostumukselliset tavoitteeni joutuisivat vaaraan, ja aterioistanikin alkaisi tulla aika köykäisiä.
t. Olli
Facebookissa on käynnistynyt ymmärtääkseni tänään 13.3.2016 Timo Elorannan koe. Hän aikoo noudattaa ruokakolmiota (virallista!) 180 päivää. #turpaduunari toivottaa hänelle tsemppiä ja rehellisyyttä.
Facebookissa olevat voivat löytää tietoja täältä: https://www.facebook.com/Suositusten-pohjalta-180-p%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4-774344426034060/
Kannanottoani ei luonnollisestikaan pidä tulkita hyökkäyksenä Anttia ja Bettinaa kohtaan. Molemmat ovat erinomaisessa kunnossa ja noiden tietojen valossa joita saatavilla oli, syövät he minun käsitykseni mukaan hyvin. Ehkä yhteen kohtaan palaisin Bettinan kohdalla. Hän kun kertoi joskus syövänsä oivariinia koko paketin kerralla…? Ei oikein kuulosta hyvältä, oli se kuinka harvinaista tahansa. Ehkä se oli liioittelua.
Toivotan Antille ja Bettinalle hyvää kevättä ja menestystä bisneksiin.
Aktiivi: kiitos palautteestasi.
”Suosituksethan ovat juuri sitä. Eihän siellä ole missään, kuin esimerkeissäkin siitäkin, että sinun ei ole pakko syödä edes leipää, vaan vapaus valita eri ruoka-aineista. ”
Heh, nyt sitä ollaan niin joustavia. Samaan törmäsin myös fb-keskusteluissa. Kyllä se lekuri kuule minullekin vielä tuputtaa sydänliiton laihoja margariinileipiä, kun LDL on peräti 3,1.
Fogelholm oli kuulemma kehunut Bettinan ruokavaliota hyväksi ”sovellukseksi”. Mikael: me karppiperkeleet olemme tässä jo vuosikausia ”soveltaneet”.
Tässä linkki edulliseen, kaikki aikuisen miehen suojaravinteet täyttävään vähähiilihydraattiseen ”sovellukseen” suosituksista. Noita ruokia ei kuitenkaan pidä syödä. Jos näin teet, saat syövän, sydän poksahtaa, munuaiset räjähtää, maapallo tuhoutuu ja lapset viedään huostaan (terveisiä U. Schwabille)
http://sundqvist.blogspot.fi/2012/01/karppaus-edullista-ja-ravitsevaa.html
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Espoo
Haha. Joku jakoi Antin Fitness menun.
Onhan tuolla myös miehen Paleoon ja muuhunkin liittyviä ohjeita sekä kasvisruokavaliota. Iltalehden jutussahan taisi lukea, että ohjeet kannattaa aina suunnitella yksilöllisesti, että jouston varaa on aina.
Suosituksethan ovat juuri sitä. Eihän siellä ole missään, kuin esimerkeissäkin siitäkin, että sinun ei ole pakko syödä edes leipää, vaan vapaus valita eri ruoka-aineista.
En itse syö juurikaan leipää, mutta muuten kyllä katselen hyviä hiilareita, jotka eivät lihota!
Kiitos muuten hyvästä kirjoituksesta. Tykkäsin. Kritiikkiä voi aina esittää puolin jos toisinkin!
Kiitos tästä! Aina voi kritisoida, mutta jos tämä kirjoitus saa edes yhden lukijan kyseenalaistamaan omia tapoja ja uskomuksia, on se onnistunut. Itse olisin ihmisraunio näin alle nelikymppisenä, jos en olisi sattumalta eksynyt ”väärän” ruokavalion noudattajaksi. Suositukset ovat myös poliittisia, muistakaa…. Yksilön valinta on onneksi edelleen mahdollista. Käyttäkäämme aivojamme! Odotan Tomin dokkaria innolla nähtäväksi.
Minkälainen puolijako tähän nyt sitten on kehitelty? Tarkoitatko, että toisella puolella ovat he jotka kannattavat tutkimusta ja tiedettä ja toisella he, jotka ovat näitä vastaan? Vai ymmärsinkö tuon loppukaneetin väärin?
Tiedättekö, mitä Tomi Kokko sitten oikeasti pisti suustaan alas sen 30 päivän aikana?
”40-50% hiilihydraattiannos päivittäin jäi käsittelemättä” Jep, tämäkin on alle ravitsemussuositusten. Ainakin Fogelholmin mukaan kovaa treenaavalla hh:n osuuden pitäisi kasvaa liikunnan myötä.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Espoo
Mielenkiintosinta tässä koko keskustelussa on mielestäni se että kahtiajaon toisella puolella (Kokon puolelta) löytyy myös tieteellisen koulutuksen saaneita ihmisiä. Tavalliseen kansanmiehessä kokeilu taatusti herättää tunteita ja mielenkiintoa, mutta en ymmärrä miksi koulutetut ihmiset reagoivat näin voimakkaasti. Kokon henkilökohtaisella kokeilulla ei pitäisi olla minkäänlaista painoarvoa tieteellisessä ravintokeskustelussa ja ”tiedon lisääntymisessä”. Ei tarvinne listata tähän miten ja miksi tiedettä tehdään, mutta sitä ei tehdä eikä tietoa lisätä ainakaan siten, että kiinnitetään näin paljon huomiota yhden miehen kyseenalaisin motiivein tehtyyn testiin.
Jos ravintoon liittyvää paradigmaa halutaan muuttaa, se tulee tehdä tieteen keinoin. Tehdään tutkimusta joka on kontrolloitua ja tähtää objektiivisuuteen. Kokon kokeilu on kaikkea muuta. Sen päätarkoitus on saada ilmaista mainosta omalle yritykselle ja tehdä rahaa. Tuloksiin ei missään nimessä voi luottaa. Tämän pitäisi olla ilmiselvä asia.
Henkilökohtaisesti odotan innolla ja ennakkoluulottomasti tulevia _tieteellisiä_, objektiivisia ja hyvin kontrolloituja tutkimustuloksia aiheesta – tiedon lisääntymistä ja tarkentumista aiheesta. Oma egoni ei ole rakastunut kumpaankaan puoleen kahtijakoa.
Kokko on superstara ja niin oikeassa !
Jaa jaa. Sami sitten iski muniin (kanan) mutta 40-50% hiilihydraattiannos päivittäin jäi käsittelemättä. Tekee jokseenkin 300 gr hiilareita päivittäin ja mies on kovassa timmissä.
Kiinnitin itsekin huomiota Rossin lähes karppiruokavalioon. Hyvä kun joku puki sen sanoiksi. Ja kyllähän se Rossi rääkkää itseään 5-6 kertaa viikossa. Ja välttää huonoja hiilihydraatteja eli ei syö valkoisia vehnäjauhoja ja sokereita. Viralliset suositukset sallii 10% energiaa sokerista eikä laita ehdotonta kieltoa valkoisille jauhoillekaan. Ja kuinka moni suositusten mukaan 50% hiilareita vetävä treenaa tuon verran? Ei kovin moni. Tavalliselle pulliaiselle viralliset suositukset on turmioksi.
Kokon kokeilun tulokset eivät ole ainutlaatuisia. Ne on jo aikaisemmin todettu Englannissa vastaavassa kokeessa:
Sam Feltham on myös kokeillut ensin rasvavoittoista 3 viikon ruokavaliota
http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/ lihoi ei-juuri-ollenkaan eli 1.3kg
ja sitten täsmälleen samalla kalorimäärällä toiset kolme viikkoa nyt hiilaripainotteisesti. Näyttääks vähän erilaiselta?
http://live.smashthefat.com/why-i-did-get-fat/ lihoi 7.1kg eli n. 6kg enemmän kuin rasvalla! 2kg viikossa!
Kaiken lisäksi veren rasva-arvot meni aivan sekaisin samoin kilpirauhasen toiminta.
Lapsiperheiden suosituksethan julkaistiin juuri, punaista lihaa max 500gviikko. Pyramidin kärki. Onhan se pyramidi 90-luvusta muuttunut, kun se kärki oli rasvat. No anyhow, suosituksissa sanotaan: vähennä palmuöljyä, suosi margariinia leivän päälle. Mistä löytyy margariini jossa ei ole palmuöljyä, kookosrasvaa, siis sellainen joka ei sisällä voitakaan? Miksi suosittaa margariinia? Miksei voi suosittaa, että dippaa leipätikkusi oliivi-rypsiöljyseokseen, jos kerran on sitä mieltä? Me syödään nyt vähän miten tykätään, maitorasvoja lisättiin kun satuin lukemaan tutkimuksia voi- ja margariinihapoista, mutta ruisleipääkin mussutetaan.
Hyvä Sami Uusitalo. Leviää se tieto hitaasti näinkin ja – toivottavasti – uusi FB-sukupolvi on ravintotietoisempaa ja levittää oikeata sanomaa. Suomi on surkea monopolien ja ”herran pelko on herran alku” pyrkyrien maa. Voimia Samille ”taisteluun”.
Kiitos kannustuksesta.
Sami