Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kokko-Gate skandaali – edes suositukset eivät noudata suosituksia

Kirjoittaja: Sami Uusitalo

Ravitsemussuosituksista käydään tiukkaa vääntöä. Tässä insinööri Sami Uusitalon ajankohtainen kooste tärkeästä aiheesta. Lue, pohdi ja kommentoi!

Pahis

Suomalainen ravitsemuskeskustelu on viime päivinä keskittynyt nuoren kovakuntoisen ja edustavan näköisen kaverin 30 päivän ihmiskokeeseen. Yleensä Tomi Kokko syö varsin rasvapainotteisesti ja vähähiilihydraattisesti. Nyt oli tarkoitus seurata kuinka ravitsemussuositusten mukaisesti syöminen vaikuttaa häneen. Professori Mikael Fogelholm piti temppua Iltalehdessä järjettömänä.

Toivon, että ihmiset pystyvät näkemään, miten tyhmä ja järjetön temppu tuo on.

Olen Mikaelin kanssa täysin samaa mieltä. Runsas tärkkelys ja vähärasvaisuuden ihannoiminen ei monelle sovi. Silti tämä harhaanjohtava ohjeistus elää tiukasti ja aiheuttaa ylipainoiselle ja 2-tyypin diabeetikolle merkittävää inhimillistä kärsimystä.

Tomi Kokko lihoi kuukauden aikana kuusi kiloa. Minäkin aikoinaan lihoin voimakkaasti, samoin pieni poikani. Keskeisinä elementteinä lihomisessa oli niin ikään runsas tärkkelys ja vähäinen rasva. Näin on käynyt lukuisille muille.

Hyvis

Eipä aikaakaan kun toinen todella tiukassa kunnossa oleva nuori mies astui esiin pelastamaan suosituksia ja niiden täydellistä sopivuutta ihmiselle. Hepun nimi on Antti Rossi. Antti kertoi syöneensä jo kymmenen vuotta ravitsemussuositusten mukaisesti. Tämä sankari sai some-keskusteluissa taakseen vahvan tukijoukon. Lääkäreitä, ravitsemusterapeutteja, liikuntatieteilijöitä, kolesterolitutkijoita jne. Siitäs saitte, täältä pesee, tuumaavat nerokkaat ”tieteen” edustajat. No katsotaanpa mitä Antti omien sanojensa mukaan syö (Linkki: http://www.iltalehti.fi/terveys/2016030221206509_tr.shtml).

Mies syö päivittäin vähintään 500-1000 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä muutaman juustosiivun, kananmunia, kanaa ja kalkkunaa.

Kokkoa syytettiin laajalti lukutaidottomaksi ravitsemussuosituksia tulkitessaan. Laitettiin linkkejä tuoreimpiin ravitsemussuosituksiinkin, joihin pyydettiin Tomia tutustumaan. Mistä lähtien ravitsemussuositukset ovat suosittaneet päivittäin kananmunia? Onkohan jollakin toisellakin tarvetta kehittää lukutaitoaan? (Linkki: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf)

Sivulla 22 lukee, että sopiva kananmunien käyttömäärä on 2-3 kpl viikossa. Kananmunien rajoittaminen on viime vuosikymmeninä ollut eräs keskeisimpiä ravitsemussuositusten elementtejä. Siinä kun on sitä kauheaa kolesterolia.

Some-keskusteluissa Antti kertoi syövänsä proteiinia 2 g per painokilo. Mitäs ravitsemussuositukset kertovat proteiinin saannista? Sivulla 47 lukee seuraavaa:

Painokiloa kohden proteiinien saantisuositus on 1,1 – 1,3 g/kg.

Edellisissä suosituksissa se oli vielä oleellisesti vähemmän. Antin proteiinin saanti on siis lähes kaksinkertainen suosituksiin verrattuna.
Antti ei syö ravitsemussuositusten mukaisesti, vaikka niin väittää.

Mitäs PT-Antti suosittaa asiakkailleen? Iltalehden artikkelissa Antti toteaa seuraavaa:

Nykyään suositusten mukaiset kotiruuat luonnistuvat mieheltä helposti ja hän suosittelee niitä myös useimmille asiakkailleen.

PT-Antti on laittanut omille sivuilleen ruokavalion kuntosalilla treenaavalle naiselle (Linkki: http://blogbook.fi/anttirossi/pt-antin-fitness-menyy/)

Kokonaisuudessa on täsmälleen nolla leipäpalaa. Jopas olikin suositusten mukaista! Viljatuotteita on ylipäätään alle puolet suositusten mukaisesta määrästä. Proteiinia on enemmän kuin hiilihydraattia. Tämä on erittäin harvinaista ja proteiiniin pitää todella panostaa jos tähän meinaa päästä. Samoin hiilihydraattia pitää rajoittaa. Ravitsemussuositusten mukaan proteiinin tulisi muodostaa kokonaisenergiasta 10 – 20 % ja hiilihydraatin 45 – 60 %. Antin (sinällään ilmeisesti painonpudotukseen hyvä) esimerkki ei ole siellä päinkään!

Antti ei anna asiakkailleen ravitsemussuositusten mukaisia ohjeita. Antin tarinoinnin ristiriitaisuuteen ei yksikään lääkäri, liikuntatieteilijä, kolesterolitutkija tai ravitsemusasiantuntija puutu, koska hän edustaa oikeaa puolta.

Närkästynyt Bettina

Oman osansa soppaan heittää myös kovakuntoinen naispuolinen PT Bettina Gräsbeck. Bettina on blogissaan kovin närkästynyt ja syyttää niin ikään Kokkoa lukutaidottomuudesta (Linkki: http://www.bgbody.fi/valintani-virallisista-ravitsemussuosituksista/)

Otteita Bettinan kirjoituksesta:

Suosikkejani ovat 10% turkkilainen jugurtti siinä isossa purkissa, sekä lidl:n kreikkalainen jugge.

Nämä tuotteet sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa toisiin jugurtteihin verrattuna.

Naudanlihaa tajusin juuri syöväni suositusten mukaan, n. 700g viikossa.

Naudanlihan määrää ei ole eroteltu suosituksissa. Punainen liha ja lihajalosteet on. Raakapainona suositus on tuon mainitun verran, mutta tämä tarkoittaa, ettei mukana voi olla enää lainkaan lihajalosteita tai sian- ja lampaanlihaa. Ainakin meetvurstia kertoi Bettina joskus nauttivansa.

Kananmunia syön noin 3 kpl päivässä kokonaisia, valkuaisia menee runsaammin.

Kokonaisten kananmunien määrä ylittää saantisuositukset 600 %:lla ja valkuaisten osalta vielä enemmän. Bettina kertoi myös syövänsä päivittäin 10 g kookosöljyä sekä käyttävänsä satunnaisesti voita. Ei oikein täysrasvaisten jugurttien kanssa suositusten mukaista. Erittäin proteiinipainotteisilta vaikuttivat Bettinankin eväät. Energiaprosenttijakauma ei näillä tiedoin ole laskettavissa, mutta ei se ole suositusten mukainen.
Ehkäpä Bettinankin pitäisi vielä lukaista suositukset uudelleen.

Joukkoruokailu väittää noudattavansa suosituksia

Olen itse syönyt tuon nakkikastike+peruna ruoan poikani koristurnauksessa. Vihaksi pisti! Laihaa maitoa, laihaa margariinia, surkea proteiiniosuus. Tuolla lautasella ei ole mitään tekemistä ravitsemusvalistuksen esimerkkilautasen kanssa, josta löytyy vihanneksia, palkokasveja, pähkinää, kalaa (ei jaloste), öljyä ja maltillinen tärkkelysosuus (Linkki: http://www.iltalehti.fi/terveys/2016020321025008_tr.shtml)

Ateriapalveluyritykset väittävät noudattavansa suosituksia. Suositusten noudattamiseen näyttää riittävän se, että vältellään tyydyttynyttä rasvaa. Yksikään miljoonista tarjotuista aterioista ei vielä kertaakaan ole näyttänyt samalta kuin ravitsemusvalistuksen mallilautanen.

THL:n mukaan kansa noudattaa ja ei noudata suosituksia

Suomalaisen ravitsemusvalistuksen suurin menestystarina on sydäntautien dramaattinen vähentyminen viime vuosikymmeninä. THL:n mukaan tämä on keskeisiltä osin seurausta kansan ravitsemuksessa tapahtuneista muutoksista. Kansa on siis noudattanut ravitsemussuosituksia (Linkki: https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/sydan-ja-verisuonitaudit)

Kuitenkin vain harva noudattaa suosituksia (Linkki: https://www.thl.fi/fi/-/ravitsemussuositukset-toteutuvat-vain-harvan-aikuisen-ruokavaliossa)

Kansa on lihonut merkittävästi sinä ajanjaksona, kun sydäntaudit ovat vähentyneet. Se puolestaan johtuu siitä, että kansa ei noudata suosituksia. Näin tietävät viisaat asiantuntijat minulle kertoa, kun totean, että ohjeistus vei harhaan. Ohjeistus oli ”vähennä rasvaa” ”syö leipää”. Älkääkä kukaan sanoko, ettei näin ollut!

Kansan lihomisen (osa)syynä ei ole väärät ravitsemussuositukset vaan se, että niitä ei noudateta!

Näin toteaa suosituksia laatimassa ollut Raija Kara linkissä http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tapahtumat/aineisto/2011/kuma-soster/Documents/kuma_15_01_Kara_Raija.pdf

Miten kansa on voinut samanaikaisesti noudattaa ja olla noudattamatta suosituksia? Mystiseksi menee. Pitää ruveta etsimään vastauksia imaginaariakselilta ja kvanttimekaniikasta (vrt. klassinen Schrödingerin kissa -paradoksi).

Suomen lääkäriseura ja ravitsemusneuvottelukunta toimivat eri energioilla

Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan:

Vähän liikkuvan 31-60 vuotiaan 74,4 kg miehen energiantarve on 11,0 MJ eli 2 627 kcal (ravitsemussuositukset liite 1. s. 46)

Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin mukaan samanikäisen ja -painoisen miehen energiantarve on:

2045 kcal + 2,88 x 75 kcal = 2 261 kcal (Linkki: http://www.terveysportti.fi/kotisivut/sivut.nayta?p_sivu=99383)

Miten asiantuntijatahojen käsitys energiantarpeesta voi olla näin erilainen? Onko homma nyt varmasti hanskassa?

Fogelholmin proteiinin tarve kasvoi dramaattisesti

Netistä löytyy monta artikkelia joissa Professori Mikael Fogelholm kertoo proteiinin tarpeen olevan 0,8 g per painokilo tai vieläkin vähemmän (Linkki: http://www.tehy.fi/tehy-lehti/2014/13-2014/proteiinihossotys/). Sen sijaan suositusten mukaan tarve on 1,1 – 1,3 g per painokilo. Ihmetyttää vallan, koska Fogelholm on ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja. Miksi suosituksissa on 50 % suurempi proteiinin tarve kuin mitä Fogelholm useassa julkisessa kannanotossa ilmoittaa? Onko homma nyt varmasti hanskassa Mikael?

Suosituksetkaan eivät noudata suosituksia

Jos syö päivässä kaksi ateriaa nykyisen lautasmallin mukaisesti, niin väitän, ettei saa energiaa 45 – 60 % hiilihydraateista, alle jää. Nykyinen pyramidi on edelliseen verrattuna huomattavasti vähähiilihydraattisempi. Muutos on suurempi kuin mitä numeerisesti ilmoitetaan 55 – 60 E-%:sta 45 – 60 E-%:iin.

Lopuksi

On siis jokseenkin sama miten syöt tai millaisia ohjeita annat. Jos puollat ”suosituksia”, niin saat taaksesi ”tutkimusta ja tiedettä” hehkuttavia lääkäreitä, ravitsemusasiantuntijoita, liikuntatieteilijöitä, kolesterolitutkijoita jne. Faktoilla itsellään ei ole väliä. Väliä on vain sillä mitä puolta edustaa. Minä ja Tomi Kokko olemme väärällä puolella. Me emme saa em. asiantuntijoita taaksemme, vaikka olisimme oikeassakin.

kuvaSami Uusitalo

43-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.

Sanoissa on voimaa

23 thoughts on “Kokko-Gate skandaali – edes suositukset eivät noudata suosituksia”

 1. Hyvä Sami Uusitalo. Leviää se tieto hitaasti näinkin ja – toivottavasti – uusi FB-sukupolvi on ravintotietoisempaa ja levittää oikeata sanomaa. Suomi on surkea monopolien ja ”herran pelko on herran alku” pyrkyrien maa. Voimia Samille ”taisteluun”.

 2. Lapsiperheiden suosituksethan julkaistiin juuri, punaista lihaa max 500gviikko. Pyramidin kärki. Onhan se pyramidi 90-luvusta muuttunut, kun se kärki oli rasvat. No anyhow, suosituksissa sanotaan: vähennä palmuöljyä, suosi margariinia leivän päälle. Mistä löytyy margariini jossa ei ole palmuöljyä, kookosrasvaa, siis sellainen joka ei sisällä voitakaan? Miksi suosittaa margariinia? Miksei voi suosittaa, että dippaa leipätikkusi oliivi-rypsiöljyseokseen, jos kerran on sitä mieltä? Me syödään nyt vähän miten tykätään, maitorasvoja lisättiin kun satuin lukemaan tutkimuksia voi- ja margariinihapoista, mutta ruisleipääkin mussutetaan.

 3. Kiinnitin itsekin huomiota Rossin lähes karppiruokavalioon. Hyvä kun joku puki sen sanoiksi. Ja kyllähän se Rossi rääkkää itseään 5-6 kertaa viikossa. Ja välttää huonoja hiilihydraatteja eli ei syö valkoisia vehnäjauhoja ja sokereita. Viralliset suositukset sallii 10% energiaa sokerista eikä laita ehdotonta kieltoa valkoisille jauhoillekaan. Ja kuinka moni suositusten mukaan 50% hiilareita vetävä treenaa tuon verran? Ei kovin moni. Tavalliselle pulliaiselle viralliset suositukset on turmioksi.

  Kokon kokeilun tulokset eivät ole ainutlaatuisia. Ne on jo aikaisemmin todettu Englannissa vastaavassa kokeessa:
  Sam Feltham on myös kokeillut ensin rasvavoittoista 3 viikon ruokavaliota
  http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/ lihoi ei-juuri-ollenkaan eli 1.3kg

  ja sitten täsmälleen samalla kalorimäärällä toiset kolme viikkoa nyt hiilaripainotteisesti. Näyttääks vähän erilaiselta?
  http://live.smashthefat.com/why-i-did-get-fat/ lihoi 7.1kg eli n. 6kg enemmän kuin rasvalla! 2kg viikossa!
  Kaiken lisäksi veren rasva-arvot meni aivan sekaisin samoin kilpirauhasen toiminta.

 4. Jaa jaa. Sami sitten iski muniin (kanan) mutta 40-50% hiilihydraattiannos päivittäin jäi käsittelemättä. Tekee jokseenkin 300 gr hiilareita päivittäin ja mies on kovassa timmissä.

 5. Mielenkiintosinta tässä koko keskustelussa on mielestäni se että kahtiajaon toisella puolella (Kokon puolelta) löytyy myös tieteellisen koulutuksen saaneita ihmisiä. Tavalliseen kansanmiehessä kokeilu taatusti herättää tunteita ja mielenkiintoa, mutta en ymmärrä miksi koulutetut ihmiset reagoivat näin voimakkaasti. Kokon henkilökohtaisella kokeilulla ei pitäisi olla minkäänlaista painoarvoa tieteellisessä ravintokeskustelussa ja ”tiedon lisääntymisessä”. Ei tarvinne listata tähän miten ja miksi tiedettä tehdään, mutta sitä ei tehdä eikä tietoa lisätä ainakaan siten, että kiinnitetään näin paljon huomiota yhden miehen kyseenalaisin motiivein tehtyyn testiin.

  Jos ravintoon liittyvää paradigmaa halutaan muuttaa, se tulee tehdä tieteen keinoin. Tehdään tutkimusta joka on kontrolloitua ja tähtää objektiivisuuteen. Kokon kokeilu on kaikkea muuta. Sen päätarkoitus on saada ilmaista mainosta omalle yritykselle ja tehdä rahaa. Tuloksiin ei missään nimessä voi luottaa. Tämän pitäisi olla ilmiselvä asia.

  Henkilökohtaisesti odotan innolla ja ennakkoluulottomasti tulevia _tieteellisiä_, objektiivisia ja hyvin kontrolloituja tutkimustuloksia aiheesta – tiedon lisääntymistä ja tarkentumista aiheesta. Oma egoni ei ole rakastunut kumpaankaan puoleen kahtijakoa.

 6. ”40-50% hiilihydraattiannos päivittäin jäi käsittelemättä” Jep, tämäkin on alle ravitsemussuositusten. Ainakin Fogelholmin mukaan kovaa treenaavalla hh:n osuuden pitäisi kasvaa liikunnan myötä.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

 7. Tiedättekö, mitä Tomi Kokko sitten oikeasti pisti suustaan alas sen 30 päivän aikana?

 8. Minkälainen puolijako tähän nyt sitten on kehitelty? Tarkoitatko, että toisella puolella ovat he jotka kannattavat tutkimusta ja tiedettä ja toisella he, jotka ovat näitä vastaan? Vai ymmärsinkö tuon loppukaneetin väärin?

 9. Kiitos tästä! Aina voi kritisoida, mutta jos tämä kirjoitus saa edes yhden lukijan kyseenalaistamaan omia tapoja ja uskomuksia, on se onnistunut. Itse olisin ihmisraunio näin alle nelikymppisenä, jos en olisi sattumalta eksynyt ”väärän” ruokavalion noudattajaksi. Suositukset ovat myös poliittisia, muistakaa…. Yksilön valinta on onneksi edelleen mahdollista. Käyttäkäämme aivojamme! Odotan Tomin dokkaria innolla nähtäväksi.

 10. Haha. Joku jakoi Antin Fitness menun.

  Onhan tuolla myös miehen Paleoon ja muuhunkin liittyviä ohjeita sekä kasvisruokavaliota. Iltalehden jutussahan taisi lukea, että ohjeet kannattaa aina suunnitella yksilöllisesti, että jouston varaa on aina.

  Suosituksethan ovat juuri sitä. Eihän siellä ole missään, kuin esimerkeissäkin siitäkin, että sinun ei ole pakko syödä edes leipää, vaan vapaus valita eri ruoka-aineista.

  En itse syö juurikaan leipää, mutta muuten kyllä katselen hyviä hiilareita, jotka eivät lihota!

  Kiitos muuten hyvästä kirjoituksesta. Tykkäsin. Kritiikkiä voi aina esittää puolin jos toisinkin!

 11. Kannanottoani ei luonnollisestikaan pidä tulkita hyökkäyksenä Anttia ja Bettinaa kohtaan. Molemmat ovat erinomaisessa kunnossa ja noiden tietojen valossa joita saatavilla oli, syövät he minun käsitykseni mukaan hyvin. Ehkä yhteen kohtaan palaisin Bettinan kohdalla. Hän kun kertoi joskus syövänsä oivariinia koko paketin kerralla…? Ei oikein kuulosta hyvältä, oli se kuinka harvinaista tahansa. Ehkä se oli liioittelua.

  Toivotan Antille ja Bettinalle hyvää kevättä ja menestystä bisneksiin.

  Aktiivi: kiitos palautteestasi.

  ”Suosituksethan ovat juuri sitä. Eihän siellä ole missään, kuin esimerkeissäkin siitäkin, että sinun ei ole pakko syödä edes leipää, vaan vapaus valita eri ruoka-aineista. ”

  Heh, nyt sitä ollaan niin joustavia. Samaan törmäsin myös fb-keskusteluissa. Kyllä se lekuri kuule minullekin vielä tuputtaa sydänliiton laihoja margariinileipiä, kun LDL on peräti 3,1.

  Fogelholm oli kuulemma kehunut Bettinan ruokavaliota hyväksi ”sovellukseksi”. Mikael: me karppiperkeleet olemme tässä jo vuosikausia ”soveltaneet”.

  Tässä linkki edulliseen, kaikki aikuisen miehen suojaravinteet täyttävään vähähiilihydraattiseen ”sovellukseen” suosituksista. Noita ruokia ei kuitenkaan pidä syödä. Jos näin teet, saat syövän, sydän poksahtaa, munuaiset räjähtää, maapallo tuhoutuu ja lapset viedään huostaan (terveisiä U. Schwabille)

  http://sundqvist.blogspot.fi/2012/01/karppaus-edullista-ja-ravitsevaa.html

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

 12. Moi Sami ja Christer. Voisin ottaa kantaa tuohon proteiiniasiaan ja tarjota siihen yhden näkökulman, miksi ravitsemussuosituksien proteiinimäärät eivät välttämättä päde kaikkien ihmisten kohdalla.

  Harrastan aktiivisesti urheilua (voimanosto), ja energiantarpeeni on tällaiselle 74-kiloiselle kukkakepille suurempi kuin monella muulla kokoisillani tai jopa painavammilla kavereilla. Seuraan erittäin tarkkaan syömisiäni (miksi teen näin, ei ole nyt kovin tärkeää) ja tiedän syöväni päivässä noin 3300-3400 kcal, mikä ei nosta painoani oikeastaan ollenkaan.

  Ruokavaliooni kuuluu paljon muun muassa täysjyväviljatuotteita, kasviksia, pähkinöitä ja hedelmiä, joita ravitsemussuosituksissakin suositellaan syötävän. Nämä ruoat sisältävät proteiinia, ja ne ovat aminohappokoostumuksiltaan ja biologisilta arvoiltaan hyvin heikkolaatuisia. Laskeskelin tänään, että sain tänään noin 76 grammaa tätä heikkolaatuista proteiinia – 1.02 grammaa / painokilo. Siihen kun lisäisin lasin maitoa, päästäisiin jo ravitsemussuositusten haarukan sisälle.

  Koska kasviksista, hedelmistä ja täysjyväviljatuotteista ynnä muista vastaavista saatava proteiini on biologiselta arvoltaan huonoa, joudun vallitsevien olosuhteiden pakosta ja halustani syömään näin sekaruokavaliota noudattavana tähän päälle muutakin proteiinia eli laadukkaita, aminohappokoostumukseltaan täydellisiä ja etenkin leusiinia sisältäviä proteiininlähteitä. Päivittäinen proteiininsaantini menee näistä syistä pakostakin 2g/kg seutuville, sillä muuten urheilulliset ja kehonkoostumukselliset tavoitteeni joutuisivat vaaraan, ja aterioistanikin alkaisi tulla aika köykäisiä.

  t. Olli

 13. Kiitos Olli kommentistasi. Itse asiassa minullakin on vähän taustaa voimailusta. Tosin en ole maksimeja tehnyt käytännössä lainkaan enää 23 vuoteen. Toisaalta olin viime vuonna ainoa, joka suomalaisesta ravitsemuskeskustelusta osallistui leuanvedon SM-kisoihin. Tulokseni oli kehno, mutta tulipahan käytyä. Kävin salilla ehkä kymmenen kertaa koko vuoden aikana ja vetelin leukoja lähinnä kotona ja lenkkipolun varrella. Treenissäkin olisi kehittämistä.

  Pikaisesti katsottuna ruokavaliosi näyttää hyvinkin sopivalta tavoitteisiisi. 2 g proteiinia per painokilo on selvästi enemmän kuin mitä on VRN:n suositus, mutta se voi hyvinkin olla sopiva tavoitteisiisi. Toisaalta myös hiilaria on oltava jonkin verran, jotta pystyt tekemään anaerobiset sarjat loppuun. Poissuljettua ei ole tietty myöskään hiilarilisä treenin kuluessa.

  Ehkäpä voit kääntyä näissä voimailuasioissa Lihastohtori Juha Hulmin tai Dr. Body Jan Sundellin puoleen. Näin sekä treenin, että ravinnon suhteen.

  Minä otan maallikkona kantaa lähinnä tähän lihavuuden hoitoon. Urheilujutut tulee siinä sivussa.

  Onnea voimailijan urallesi.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

 14. Paluuviite: Juice PLUS+ – ja terveystuotteiden tarkoitus | Olli Posti
 15. Nyt sitten ollaan Armeijan porukoille rukkaamassa uutta ruokavaliota. Mahtaa olla taas kerran oikein yliterveellinen kokonaisuus. Oi niitä aikoja kun porukka söi normaalia täysipainoista safkaa eikä kukaan valittanut huonokuntoisista. Nyt ihmetellään kun armeijaan saapuvilla on niin huono kunto. No en ihmettele yhtään kun ruokaympyrät ovat täynnä kevyttuotteita rasvatonta maitoa margariineja ym. joista on ravintoaineita poistettu muokkauksen yhteydessä ja sitten lisätty keinotekoisia tilalle. Ja vilja + peruna sekä muut kasvikset jne. mitä ne nykyään sisältävät, voikukan poistoon tarkoitettuja myrkkyjä ym asiaan kuulumatonta, keinolannoitteilla tuotettua ravintoköyhää mahan täytettä. Ihan kauhistuttaa tuo tulevien alokkaiden kohtalo, ei todellakaan hyvältä vaikuta kun jälleen on kyse virallisista ravintosuosituksista, jolla ei ole ollut tähänkään asti ei päätä eikä häntää, eikä ikinä suomessa tule olemaankaan, täällä on eliitin rahanahneus tärkeämpää kuin kansan terveys vaikka kansa sen eliitin pröystäilyn maksaakin. No sitä saa mitä tilaa. Pölvästitoimintaa jatkossakin ei voi ainakaan kehua niitä päättäviä ”VIISAITA” älykkyysosamäärän tasosta.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.