Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Oireilevat lapset älylaitteiden koekaniineja?

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Osalla suomalaislapsista on todettu vakavia terveysongelmia. Iltalehti uutisoi lapsilla yleistyvästä kroonisesta väsymysoireyhtymästä CFS (chronic fatigue syndrome) sekä harvinaisista oireyhtymistä, PANS (pediatric acute-onset neuropsyciatric syndrome) ja POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome). Ovatko diagnoosit oikeita?

Lasten outoa oireilua

Lasten vanhempien teettämän kyselyn mukaan lapsilla esiintyy yleisesti uupumusta, kognitiivisten toimintojen häiriöitä, sydämen tiheälyöntisyyttä, kurkkukipua, unihäiriöitä, ongelmia kehon lämmönsäätelyssä, alaraajojen lihasheikkoutta sekä aistitoimintojen yliherkkyyttä (valoherkkyyttä, ääniherkkyyttä, tuntopoikkeavuuksia). Lapset ja nuoret olivat sairastuessaan 1-17-vuotiaita. (Mielenkiintoista, että myös migreenipotilasyhdistyksen lehdessä uutisointiin lasten, jopa 1-vuotiaiden, migreenin voimakkaasta yleistymisestä.)

Vanhempien viesti lääkäreille on selvä: ”Tehkää jotain näille lapsille pian, ennen kuin on liian myöhäistä”.

Virallinen Käypähoitosuositus ei tunnista näitä lapsia, kuten eivät erikoislääkäritkään, jotka mielellään puhuvat lapsilla esiintyvistä psyyken ongelmista, synnynnäisistä poikkeavuuksista tai infektioista. Ehkä nämä joidenkin kohdalla pitävät paikkansakin, mutta minulle lasten huonovointisuus ei tule yllätyksenä.

Myös aikuisilla

Edellä mainitut oireet yleistyvät maailmanlaajuisesti myös aikuisilla. Noin 3-10 % väestöstä eri maissa reagoi kyselytutkimusten mukaan sähkömagneettisille kentille kuten älykännyköille, mokkuloille, WLAN-teknologialle jne. Kysymys on siis mittavasta kansanterveydellisestä ongelmasta.

Langaton teknologia on laajentunut voimakkaasti lastenkin käyttöön kodeissa ja kouluissa. Sitä tosiasiaa, että lapset ovat aikuisia herkempiä monille ympäristötekijöille, ei ole huomioitu, vaikka älylaitteet tutkitusti heikentävät lasten oppimista, keskittymistä, kognitiivisia toimintoja, häiritsevät unen laatua ja aiheuttavat päänsärkyä. Edellä mainituista tutkimuksista ei riittävästi uutisoida Suomessa, koska teknologian terveyshaitat ovat edelleen maassamme tabu, vaikka tabuja ei pitäisi olla.

Matkapuhelimen vaaroista varoitellaan muualla muttei meillä Suomessa

Kaikkialla ei vaieta. Samanaikaisesti Iltalehden uutisen kanssa Japanin lastenlääkäreiden yhdistys ja lääkäriliitto varoittivat lasten liiallisesta älypuhelimen käytöstä. Lääkärit tiedottavat klinikoillaan riskeistä julisteella, jossa muistutetaan, että matkapuhelimen käyttö vaikuttaa mm. uneen, aivojen toimintaan, kykyyn kommunikoida toisten kanssa ja itse koulumenestykseen. Myös Yhdysvalloissa lastenlääkäriyhdistys American Academy of Pediatrics neuvoo rajoittamaan langattoman teknologian säteilylle altistumista. Tällaiset kannanotot yleistyvät eri maissa, koska lasten hyvinvointi halutaan turvata.

Suomi on OECD:n tilastojen mukaan langattoman teknologian kärkimaita maailmassa ja mobiilidatan käytössä ykkönen. Jo pienillekin lapsille tarjotaan älylaitteita. Helsingin kaupunki digitalisoi päiväkoteja 16 miljoonalla eurolla. Herää väistämättä kysymys, kuinka monella miljoonalla eurolla tulevaisuudessa hoidetaankaan näiden lasten terveyttä? Kuka kantaa vastuun ja korvaa mahdolliset, älylaitteiden koekaniineille, koituneet haitat?

Kannattaa katsoa tämä video:

https://www.youtube.com/watch?v=orz6FFNvnT4 (englanninkielinen ”Dr. Lennart Hardell. Wireless Radiation and Children’s Health. Iceland”)

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

26 thoughts on “Oireilevat lapset älylaitteiden koekaniineja?”

 1. Muuten hyvä ja ajankohtainen juttu, mutta lauseen: Vanhempien viesti lääkäreille on selvä: ”Tehkää jotain näille lapsille pian, ennen kuin on liian myöhäistä”.

  Pitäisi kai alkaa: Lääkärien viesti vanhemmille on selvä…

  Vanhemmathan ovat vastuussa lapsensa ruutuajan käytöstä ja sen rajoittamisesta.

   1. Viime lukukaudella ekaluokkalaisen poikani koululääkäri kysyi terveystarkastuksessa ruutuajasta. Poikani vastasi toljottavansa noin 8 tuntia päivässä xD Lääkäri katsoi silmät pyöreinä pojan äitiä. Äiti vastasi, että ei nyt ihan kuitenkaan näin 🙂 Lääkäri sanoi lopuksi, että maksimissaan 2 tuntia päivässä riittää. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun kuulin tästä!

  1. Nykyhallitukselle asia olisi kiireellinen.Sipilän digiloikka alkaa näkyä lasten ja meidän kaikkien pahoinvointina ja eri sairauksina.

   1. Kiitos kommentista. Onkin vaikea uskoa, että digitalisaatio on hallituksen kärkihanke. Olen laittanut materiaalia Juha Sipilälle , mutta vastassa on korkea kynnys muutosta ajatellen.

    1. Valtiolle.fi -sivustolla oli vähän aikaa sitten haussa tutkija ko. toimeen asiaa selvittämään.

 2. Entäpä päiväkotien ja koulujen home- ja kosteusvaurioista aiheutuvat sisäilmaongelmat? Monesta kunnasta ei terveitä päiväkoti- tai koulurakennuksia edes löydy.
  Sisäilmasairaudet aiheutuvat pitkäaikaisesta altistumisesta kosteusvauriomikrobeille ja/tai rakennusmateriaaleista, pesuaineista, lattiavahoista yms. vapautuville kemiallisille yhdisteille. Lapset ovat näille erityisen herkkiä. Myös CFS on melkoisen yleistä sisäilmasairastuneilla lapsilla, nuorilla ja aikuisillakin.
  Lisätietoa sisäilmaongelmien vaikutuksista löytyy esim. tervesisailma.fi -sivuilta.

  1. Hei, Sisäilmaoireilu on tärkeä huomioitava tekijä, koska Ville Valtosen mukaan 10-20 % sisäilmasairaista alkaa jossain vaiheessa reagoida myös sähkömagneettisille kentille. Tutkimustenkin mukaan päällekkäisyyttä on todettu ja oireilla samankaltaisuutta.

  2. Pahinta tuhoa saadaan aikaiseksi, kun nämä kolme asiaa vaikuttavat yhdessä: home, kemikaalit ja langattoman teknologian aikaan saama säteily

 3. Mittasin juuri älykännykän säteilytason 30 cm etäisyydeltä. Se oli noin 2000 mikroW/m2 eli noin sama kuin näppäinkännyköilläkin. Kuitenkin, koska laitetta pidetään kauempana aivoista en pitäisi sitä niin syöpävaarallisena kuin nappulakännyköitä. Hermosto-oireet ovat sitten eri asia.

  1. Kiitos kommentista. Kuuluvuus on yksi tekijä, joka vaikuttaa paljon päätelaitteen säteilyyn, joten arvot saattavat vaihdella kohtalaisesti.

  2. Hermosto-oireet (vakavatkin) todella voivat tuntua pitkälläkin etäisyydellä laitteista. Tämä koskee myös langallisia laitteita.

 4. Keskustelin juuri lääkäri Olli Polon kanssa POTS:n harvinaisuudesta. Olii sanoi, että tässä tapauksessa harvinaissairaus/harvinaisoireyhtymä tarkoittaa varmaankin sitä, että harva lääkäri ymmärtää asiaa, mutta ei sitä, että harva potilas kärsisi siitä. Polo jatkoi, että jos arvioidaan Suomessa olevan n. 50 000 CFS-potilasta, joilla monella liitännäisenä POTS niin voidaan miettiä, kuinka harvinainen oireyhtymä on kyseessä.

 5. Vaikka en mobiiliverkkojen mahdollisia vaaroja väheksykään, en usko hetkeäkään että ne olisivat CFS:n ja POTS:n syynä. CFS:ään on sairastuttu jo kauan ennen mobiiliverkkojen pystyttämistä. On jopa ollut CFS-epidemioita, joissa kymmeniä/satoja ihmisiä on sairastunut samaan sairauteen riippumatta mistään muusta yhdistävästä tekijästä kuin siitä, että oireet ovat yleensä alkaneet infektion laukaisemana.

  1. Olen täsmälleen samaa mieltä. Sähkömagneettisilla kentillä epäilemättä on vaikutuksia ihmisten terveyteen pitkällä aikavälilllä, mutta CFS:ää ja CFS-tyyppistä oireilua ne eivät mitenkään selitä. Juuri nuo historiassa jo 100 vuoden takaa olevat CFS-epidemiat puhuvat sähköaltistusteoriaa vastaan. On CFS-potilaiden kannalta pelkästään haitallista, että sairautta selitetään sähköyliherkkyydellä, kun kyseessä on kuitenkin täysin fyysinen ja mitattavissa (mm. kuvannettavissa) oleva sairaus. Suomessa näitä mittauksia ei vain tehdä, joten CFS:ää ei meillä myöskään diagnosoida muutamaa yksityislääkäriä lukuunottamatta.

   1. Onneksi mm. Olli Polo ja Ville Valtonen ymmärtävät, että fyysinen sairaus sähköyliherkkyys liittyy monen potilaan kohdalla fyysiseen sairauteen krooninen väsymysoireyhtymä. Haitallista voi olla se, että CFS:ää yritetään selittää vain ja ainoastaan sähkömagneettisilla kentillä. Noin muuten sähkömagneettisten kenttien terveysvaikutuksista puhuminen CFS:n(kin) kohdalla on eduksi. Monen CFS-potilaan olisi syytä perehtyä tarkemmin sähkömagneettisiin kenttiin, vaikka ei kokisikaan itseään sähköyliherkäksi. Sähkömagneettiset kentät vaikeuttavat dramaattisella tavalla myös joidenkin CFS-potilaiden sairautta…psyyken metkuista riippumattomalla tavalla.

  2. ”CFS:ään on sairastuttu jo kauan ennen mobiiliverkkojen pystyttämistä.” Aivokasvaimiinkin on sairastuttu ennen kuin langattomista mobiiliverkoista kukaan on voinut edes uneksia. Nykytutkimus viittaa siihen, että pitkäaikainen kännykänkäyttö lisää aivokasvainten riskiä, kännykänkäytön ollessa näin ollen ainakin osasyyllinen kasvaimiin. Vai eikö tämä voi olla mahdollista sillä perusteella, että aivokasvaimia oli silloinkin, kun mentiin vielä hevosilla töihin?

 6. Myös alttius dysautonomiaan ja MCAS:iin (syöttösolusairaus) on periytyvää, eli sillä ei ole mitään tekemistä älylaitteiden tms. kanssa. MCAS periytyy noin 20-40 % kantajansa jälkeläisille. Mm. Florence Nightingalella arveltiin olleen CFS ja silloin ei tosiaan ollut mitään sähköverkkoja tai älylaitteita. Esim. dopamiinin vajaus (Elaine Aronin mukaan erityisherkillä näin) yhdistettynä kovaan, pitkäkestoiseen stressiin ja traumoihin on yksi mahdollisuus sairastua. Toinen lukunsa ovat infektiot. Ym. jne.

  1. Kuten aiemmin kirjoitin: ”Sähkömagneettiset kentät vaikeuttavat dramaattisella tavalla myös joidenkin CFS-potilaiden sairautta…psyyken metkuista riippumattomalla tavalla.” Koskee todellakin myös dysautonomiaa ja MCAS:a.

 7. Olli Polo on listannut tässä luennossa CFS:n erityispiirteitä työn kannalta- kohtaan myös sähköyliherkkyyden aistiyliherkkyyksien alle. https://www.youtube.com/watch?v=kJTzawfXGIo
  Ollin puhe alkaa kohdasta 37:55.

  Ville Valtonen puhuu tässä luennossaan ympäristöyliherkkyyssairauksista, joihin on listannut sähkömagneettisen yliherkkyyden: https://www.youtube.com/watch?v=pDtMwyGRESM
  Ympäristöyliherkkyydet liittyvät erittäin läheisesti CFS:ään.

  Huomasin, että Kaarlo Jaakkolan ja Leif Gransin kirjassa Amalgaamisairaudet on myös hyvin kirjoitettu: ”Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat ovat usein herkkiä sähkölle.”

 8. Lääkäri Dietrich Klinghardtilta kovan luokan veto! Hänen potilaakseen ei pääse, oli sairaus mikä hyvänsä, ellei suostu vähentämään huomattavasti langattoman teknologian käyttöä ja suojautumaan langattomilta kentiltä. Haastattelun aiheena on kylläkin sporebiotic-maitohappobakteerit, mutta EMF-asiaa käsitellään vähäisessä määrin useasti haastattelussa:

  Lisäksi Klinghardtin klinikalle Sophia Health Instituteen, kun on yhteydessä sähköpostitse niin voi lukea heidän vastausviestiensä loppuhuomautuksesta seuraavaa:

  ”**We are a fragrance free clinic. Due to severe patient sensitivities, if you are wearing any scented body products in our office we may ask you to leave the facility.

  **We are a cell phone and wireless free clinic. Due to severe patient sensitivities, we ask that you turn your cell phone or wireless device off in our office.”

  Koskahan Suomessa nähdään esimerkiksi lääkärikeskuksissa tämän kaltaista ihmisiä suojaavaa toimintaa?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.