Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Monikemikaaliherkkyys haastaa lääketieteen

MCS-POTILAS – Omaelämäkerrallinen tietokirja monikemikaaliherkkyydestä (2016), omakustanne, Päivi Ingrid Siren, ISBN 978-952-93-6971-3, 104 sivua.

Kirja on omistettu monikemikaaliherkille yhteisen ponnistelun tueksi, jotta parempi tulevaisuus olisi mahdollinen. Päivi Ingrid Siren on itse MCS-potilas, joka on kerännyt huomattavan määrän tietoa sairaudestaan. Kirjan teksti on sujuvaa, tietoa on jalostettu selkeään muotoon ja tiedettä on popularisoitu kansantajuisesti.

MCS-potilas

Kirja tarjoaa jokaiselle jotakin. Se toimii vertaistukena jo herkistyneille, mutta teosta voi lämpimästi suositella myös ympäristöherkkiä hoitaville lääkäreille. Suomen ympäristölääketiede on monessa suhteessa kehitysvaiheessa eikä välttämättä tarjoa toimivia hoitovaihtoehtoja yhä kasvavalle potilasmäärälle. MCS-potilaita arvioidaan olevan noin 200 000. Kirjan esittämän tiedon valossa on vaikea ymmärtää, että meillä on tarjottu kognitiivista terapiaa hoidoksi hajuste- ja kemikaaliherkkyyteen.

Moni herkistyy kemikaaleille ja hajusteille joko voimakkaan kerta-altistuksen myötä, tai pitkäaikaisaltistuksessa vähäisille pitoisuuksille. Tila muodostuu usein krooniseksi, jolloin oireet ilmenevät toistuvasti altistuksessa. MCS-potilailla on usein taustalla myös sisäilmaongelmia, mikä itsessään asettaa suuria haasteita immuniteetille. Homeet tuottavat muun muassa hermomyrkkyjä. Jotkut MCS-potilaat sairastuvat myös sähköherkkyyteen. Ympäristöherkkyydet ovat keskenään kuin serkuksia. Altistustausta voi olla samankaltainen ja jotkut ovat geneettisesti herkempiä elinympäristön haittavaikutuksille.

Jo alkaviin MCS-oireisiin kannattaa suhtautua vakavasti, muuten voi joutua hankkimaan moottoroidun puhallinsuojaimen puhtaan hengitysilman varmistamiseksi kuten kirjan kirjoittaja teki. Kyse on siis äärimmäisestä herkkyydestä, ja se on tieteellisesti todistettu. Kirjassa esitetään mielenkiintoisia tutkimuksia.

Italialaisen tutkijan Chiara De Lucan mukaan monikemikaaliherkkyys voidaan nähdä verikokeissa. De Luca on löytänyt MCS-potilaiden verestä muutoksia terveisiin koehenkilöihin verrattuna. Tällaisia poikkeamia on esiintynyt muun muassa kehon myrkynpoistomekanismeihin liittyvien entsyymien toiminnassa.

Monista muutoksista mainittakoon, että punasoluissa katalaasin ja glutationi-S-transferaasien aktiivisuus on alhaisempi kuin terveillä. (De Luca on tutkinut myös sähköherkkyyttä ja havainnut osin samoja muutoksia, mutta erojakin MCS-potilaisiin nähtiin.)

Hebronin yliopistossa tutkittiin MCS-potilaita SPECT-skannerilla, minkä jälkeen heidät laitettiin terveiden verrokkien kanssa altistuskammioon, jossa koehenkilöitä altistettiin parfyymeissä ja lääkeaineissa usein käytetyille aldehydeille sekä maalin ja bensiinin tavanomaisille päästöille. Altistuksen jälkeen MCS-potilailla todettiin muutoksia aivojen veren virtauksissa etenkin niillä alueilla, jotka osallistuvat tuoksujen käsittelyyn.

Lisäksi kemikaalit ja hajusteet vaikuttavat aivojen limbiseen järjestelmään, joka osallistuu tahdosta riippumattoman toiminnan säätelyyn. Järjestelmään kuuluvat muun muassa hajukäämit ja niiden hajuradat, mantelitumake, hippokampus, hypotalamus ja talamus. On esitetty teoria aivojen sytykeilmiöstä. Lievä ärsyke yksistään ei saa aikaan hermostossa vastetta, mutta usein toistuessaan ärsyke vaikuttaa limbiseen järjestelmään. Jo hyvin alhaisetkin pitoisuudet voivat aiheuttaa reaktioita, jotka etenevät esimerkiksi nenän hajuratoja pitkin. Tällaisen teorian on tutkimustensa pohjalta esittänyt tohtori Iris Bell.

Neurologinen muutos aivojen toiminnassa voi tutkimusten mukaan aiheuttaa äärimmäisen herkkyysmekanismin kemikaaleille. Claudia Miller Texasin yliopistosta tutki 400 terveydenhuoltoon hakeutunutta potilasta, joista 22 prosentilla esiintyi MCS. Millerin mukaan geneettisesti herkkä ihminen voi sairastua TILT-mekanismin kaltaiseen tilaan, jossa koko elimistön toiminta romahtaa, tilttaa, altistumisen seurauksena. Tutkimus perustui 50 kysymystä käsittävään QEESI-kyselylomakkeeseen, joka on Millerin mukaan tehokas tapa selvittää hajuste- ja kemikaaliherkkyyttä. Lomake on hyväksytty viralliseen käyttöön muun muassa Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Japanissa. Miksi ei Suomessa?

Mitä voi tehdä, jos sairastuu monikemikaaliherkkyyteen? Ratkaisukeskeisessä kirjassa neuvotaan välttämään altisteita, mikä on osoittautunut tehokkaimmaksi hoitomuodoksi niin MCS:n sairastuneilla kuin muillakin ympäristöherkillä. Kirjassa on vain yksi kuva, mutta sitäkin merkittävämpi. Ole Hyvä-puhdistusaineet ovat ainoat kodinpesuaineet, joita kirjoittaja voi käyttää. Näin on monen muun herkistyneen kohdalla. Tämän pitäisi olla selkeä viesti niin alan teollisuudelle kuin lainsäätäjillekin.

Kansanterveyden näkökulmasta tarvitsemme yhä puhtaampia tuotteita nykyisten hajustettujen tilalle. Tämä on parasta herkistymisen ennaltaehkäisyä maailmassa, joka on kyllästetty elektroniikan kemikaaleilla, maaleilla, hiuslakoilla, hajuvesillä ja kaiken maailman eau de
toileteilla.

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

3 thoughts on “Monikemikaaliherkkyys haastaa lääketieteen”

  1. Kirjasta, kuten monista MCS:ä käsittelevistä kommenteista, myös julkisuudessa esitetyistä, puuttuu usein se seikka – mikä sairaus on kyseessä, miten voidaan ennaltaehkäistä ja mitä tällä tavoin tapahtuneesta sairastumisesta seuraa.

    Tämä on se ongelma.

  2. Tunnettuja allergeeneja pitäisi välttää uudis- ja korjausrakentamisessa. Rakennus- ja sisustustuotteissa pitäisi olla tuoteseloste kuten elintarvikkeissa. Kuluttajan pitäisi lukea tuotteen seloste, varoitusmerkinnät ja noudattaa käyttöohjeita. Viranomaisohjeita tulisi noudattaa, mutta ne tunnetaan kovin huonosti. Kaikki hajusteet tuotteissa ovat turhia, joillekin kansalaisille ne voivat olla vaarallisia. Kritiikkiä tarvitaan myös luontaistuotteiden ja täydennysravinteiden käyttöön.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.