Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ihmisen lyhyt historia

Sapiens – Ihmisen lyhyt historia on historian professori Yuval Noah Hararin menestysteos, joka nyt on käännetty suomenkin kielelle. Luin sitä suurella mielenkiinnolla. Kaikkea kirjassa olevaa ei pidä uskoa, mutta varsin provokatiivisella tavalla se herättää hyvin paljon ajatuksia ihmisenä olemisesta.

Bazar -kustannus teki oivan teon tuodessaan tämän tiedolla pullistelevan kirjan Suomen markkinoille. Kirja kertoo nimensä mukaisesti ihmisen kehityksestä aikojen saatossa. Harari selvittää kirjassaan niitä seikkoja, jotka tekevät meistä ihmisiä. Hararin mukaan ihmistä on muokattu neljän vaiheen kautta: kognitiivinen vallankumous, maanviljelyn vallankumous, ihmiskunnan yhdentyminen ja tieteellinen vallankumous.

Kognitiivinen vallankumous

Homo sapiens on tuhoa kylvävä ihmisapina, joka onnistui syrjäyttämään muut ihmislajit ympäriltään. Vielä 200 000 vuotta sitten Homo sapiens oli vain yksi eläin muiden joukossa. Tuolloin maapallolla asusti ainakin kuusi muuta ihmislajia. Hararin mukaan kognitiivinen vallankumous uudenlaisine ajattelu- ja kommunikaatiotapoineen noin 70 000 vuotta synnytti ihmisten välille fiktiivisen kielen. Ihminen oppi välittämään edelleen tietoa asioista, joita ei ollut olemassa. Näin syntyivät tarut, myytit, jumalat ja uskonnot. Minun on vaikea uskoa, että uskonnot olisivat syntyneet ihmisen päässä. Hararin provosointi menee tässä liian pitkälle.

Kognitiivisella vallankumouksella ja ajattelulla oli hintansa. Harari kirjoittaa:

Tosiasiassa suurikokoiset aivot ovat suuri rasite keholle. Niiden mukana raahaaminen ei ole helppoa, erityisesti kun niitä ympäröi massiivinen kallo. Ja niiden ravitseminen on vielä tätäkin rankempaa. Homo sapiensilla aivot vastaavat 2-3 prosentista koko kehon painosta, mutta ne kuluttavat 25 prosenttia sen energiasta, kun keho on lepotilassa. Muiden ihmisapinoiden aivot vievät sen sijaan vain 8 prosenttia lepotilan energiasta. Muinaiset ihmiset maksoivat aivoistaan kahdella tavalla. Ensinnäkin he joutuivat käyttämään enemmän aikaa ruuan etsimiseen. Toiseksi heidän lihaksensa surkastuivat. Samalla tavoin kuin hallitus, joka suuntaa rahoja maanpuolustuksesta koulutukseen, ihmiset siirsivät energiaa hauislihaksista hermosoluihin. Tämä ei välttämättä ole hyvä strategia, jos tarkoituksena on selvitä hengissä savannilla. Simpanssi ei pysty voittamaan Homo sapiensin kanssa käymäänsä väittelyä, mutta se pystyy repimään ihmisen kappaleiksi kuin räsynuken.

Ihmisen tuhoamiskyvystä saamme kuitenkin kuulla kun Harari kertoo siitä miten lajimme alkoi levittäytyä eri puolille maapalloa. Esimerkiksi mennessään Australiaan esi-isämme aiheuttivat sen ekosysteemissä valtavia muutoksia. Suuret maaeläimet ihminen tappoi Australiassa sukupuuttoon ja siinä sivussa hävisi myös runsaasti kooltaan pienempiä eläinlajeja. Ravintoketjut menivät uusiksi.

Maanviljelyn vallankumous

Historian suurimpana huijauksena Harari pitää maanviljelyn vallankumousta, joka sai alkunsa noin 12 000 vuotta sitten. Maanviljely mahdollisti ihmiselle helpomman elämän tavoittelun. Ihmiselle tuli mahdolliseksi asettua paikalleen. Hararin mukaan tämä teki ihmisestä sairaamman, se vei hänen vapaa-aikansa ja aloitti käsittämättömän väestöräjähdyksen. Muutamat kasvilajit, kuten vehnä, riisi ja peruna, domestikoivat Homo sapiensin, ei päinvastoin!

Tilanne muuttui noin 10 000 vuotta sitten, kun sapiensit alkoivat käyttää melkein kaiken aikansa ja energiansa muutaman eläin- ja kasvilajin ohjailuun. Auringonnoususta auringonlaskuun ihmiset kylvivät siemeniä, kastelivat taimia, kitkivät rikkaruohoja ja ajoivat lampaita parhaille laitumille. He uskoivat tämän työn avulla saavansa käyttöönsä enemmän hedelmiä, viljaa ja lihaa. Kyse oli vallankumouksesta ihmisten tavassa elää – maanviljelyn vallankumouksesta.

Harari romantisoi metsästäjä-keräilijä sapiensia. Sellaisiksi meidän olisi kannattanut jäädä.

Tutkijat julistivat aikoinaan, että maanviljelyn vallankumous merkitsi ihmiskunnalle mahtavaa loikkausta eteenpäin. He kertoivat tarinan ihmisen älykkyyden aikaansaamasta edistyksestä. Evoluutio tuotti vähitellen yhä älykkäämpiä ihmisiä. Lopulta ihmiset olivat niin fiksuja, että he kykenivät selvittämään luonnon salaisuudet, monkä ansiosta he pystyivät kesyttämään lampaat ja viljelemään vehnää. Kun näin tapahtui, he hylkäsivät iloisesti metsästäjä-keräilijän näännyttävän, vaarallisen ja usein myös hyvin karun elämäntavan ja asettuivat nauttimaan maanviljelijän mukavasta ja tyydyttävästä elämästä.

Tämä tarina on silkkaa kuvitelmaa. Mikään ei viittaa siihen, että ihmisistä olisi ajan mittaan tullut älykkäämpiä. Metsästäjä-keräilijät tunsivat luonnon salaisuudet jo kauan ennen maanviljelyn vallankumousta, koska heidän eloonjäämisensä oli sen varssa, että he tunsivat metsästämänsä eläimet ja keräämänsä kasvit läheisesti. Maanviljelyksen vallankumous ei suinkaan aloittanut uudenlaista helpon elämän aikakautta, sillä maanviljelijöiden elämä oli yleisesti ottaen paljon metsästäjä-keräilijöiden elämää vaikeampaa ja kurjempaa. Metsästäjä-keräilijät käyttivät aikansa virkistävämmällä ja monipuolisemmalla tavalla, eivätkä he olleet yhtä suuressa vaarassa kuolla nälkään tai tauteihin. Maanviljelyn vallankumous toki kasvatti ihmiskunnan käytössä olevan kokonaisravinnon määrää, mutta ylimääräinen ruoka ei merkinnyt parempaa ruokavaliota tai lisääntynyttä vapaa-aikaa. Pikemminkin se merkitsi väestöräjähdyksiä ja hyysättyjä eliittiryhmiä. Maanviljelijät tekivät keskimäärin enemmän töitä kuin metsästäjä-keräilijät ja saivat vastineeksi huonompaa ruokaa. Maanviljelyn vallankumous oli historian suurin huijaus.

Ihmiskunnan yhdentyminen

Kolmas merkittävä vaihe ihmiskunnan muokkauksessa oli kulttuurin synty. Metsäsästäjä-keräilijällä ei ollut käytössä rahaa. Harari käyttää sivukaupalla tilaa rahan mahdin puntaroimiseen. Tosi kiintoisaa! Kirjoitusjärjestelmän kehittyminen mahdollisti sen, että ihmiset järjestäytyivät laajoiksi, yhteistyötä tekeviksi verkostoiksi. Verkostoitumisen avulla rahan, uskontojen ja teknologian leviäminen sai aikaan meidän modernin globaalin maailman. Teknologian ansiosta ihminen on kyennyt melkoisiin saavutuksiin (avaruustiede, atomin valjastus käyttöömme, lääketieteellinen edistys jne), mutta tämä on samalla johtanut röyhkeään jumalan asemaan siirtymiseen. Ahneutemme ja vastuuttomuutemme on vain lisääntynyt ja esimerkiksi kapitalismista on tullut uusi universaali uskonto, joka on tärkeintä maailmassa ja jolle voi uhrata kaiken muun.

Noin vuodesta 200 eaa. lähtien suurin osa ihmisistä on elänyt imperiumeissa. Tuntuu todennäköiseltä, että myös tulevaisuudessa useimmat ihmiset elävät sellaisessa. Tällä kertaa imperiumista tulee kuitenkin aidosti globaali. Imperiaalinen visio koko maailman hallitsemisesta saattaa odottaa jo aivan nurkan takana.

Kansallismielisyys on 2000-luvulla menettänyt nopeasti kannatustaan. Yhä useammat ihmiset uskovat, että poliittinen valta saa oikeutuksensa koko ihmiskunnalta eikä vain jonkin tietyn kansallisuuden edustajilta ja että politiikan johtotähtenä pitäisi olla ihmisoikeuksien turvaaminen ja koko ihmislajin etujen suojeleminen. Jos näin on, lähes kahdensadan itsenäisen valtion olemassaolosta on pikemminkin haittaa kuin hyötyä. Koska ruotsalaiset, indonesialaiset ja nigerialaiset ansaitsevat samat ihmisoikeudet, eikö olisi yksinkertaisempaa, jos niitä turvaisi yksi ainoa globaali hallitus?

Tieteellinen vallankumous

Modernin tieteen hahmottelussa Harari on parhaimmillaan. Ihminen on kognitiivisesta vallankumouksesta lähtien yrittänyt hahmottaa maailmankaikkeutta. On otettu selvää luonnon laeista, säännöistä ja oivallukset pantu testiin. Moderni tiede eroaa kuitenkin tästä ratkaisevalla tavalla.

Tieteellä ja erityisesti tiedemiehillä on halukkuus tunnustaa tietämättömyys, rajallisuus, ignoramus, ”me emme tiedä”. Emme todellakaan tiedä vielä kaikkea. Tiede hyväksyy, että uuden tiedon valossa myös ne asiat, jotka luulemme tietävämme, voivat osoittautua vääriksi. Mikään käsitys, idea tai teoria ei ole pyhä tai kyseenalaistamisen yläpuolella. Miten minusta tuntuu, että ravitsemustieteessä olisi ainakin täällä Suomessa aihetta uudelleenarviointiin? ”Rasva ei tuki suonia”, ”valtiovalta ei takuulla voi tietää mikä ruoka on jokaiselle meistä terveellisintä yksilötasolla”.

Harari luettelee lisää modernin tieteen tunnusmerkkejä. Havaintojen tekemisen ja matematiikan asema korostuu. Kun tietämättömyys on tunnustettu, silloin moderni tiede pyrkii hankkimaan uutta tietoa. Tämä tapahtuu kokoamalla havaintoja ja yhdistämällä sitten nämä havainnot matemaattisten työvälineiden avulla kattaviksi teorioiksi. Moderni tiede ei tyydy vain luomaan teorioita. Se käyttää näitä teorioita uusien kykyjen hankkimiseen ja ennen kaikkea uusien tekniikoiden kehittämiseen. Hyvä Harari!

 

Suosittelen Hararin teosta!

Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia (Sapiens: A Brief History of Humankind, 2011). Suomennos Jaana Iso-Markku, Bazar 2016, 491 s.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Ihmisen lyhyt historia”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.