Valikko Sulje

Väitteitä diabeteksesta

Radio Helmessä haastateltiin 6.2.2017 Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakkaa (JJ). Hänen tuli vastata muutamaan väitteeseen koskien diabetesta ja lähinnä oli kyse tyyppin 2 diabeteksesta (T2D).

Minä, Lasse Nybergh (LN), haluan täydentää käsitystämme diabeteksesta omalla näkemykselläni onko JJ oikeassa vai väärässä. Mitä mieltä sinä olet?

Väite 1: Diabetes (T2D) on itseaiheutettu sairaus.

JJ vastaa: Väärin: yleensä on taustalla geneettinen perimä, toki yhdistettynä vähän vääränlaisiin elämäntapoihin.

LN vastaa: JJ on väärässä. Diabetes ei synny geneettisen perimän takia ilman, että elämäntavat ovat olleet rempallaan. Miten JJ selittää sen, että diabeteksen esiintyvyys on muutamassa vuosikymmenessä räjähdysmäisesti lisääntynyt? Mikä geneettinen muutos tapahtui ihmisessä 80-luvulla? Kyllä se vaan niin on, että T2D tulee kun insuliiniresistenssi on saavutettu ja tämä tulee pääosin vääränlaisesta syömisestä, riippumatta geneettisestä perimästä.

Väite 2: Sokeritautia sairastava ei saa syödä sokeria.

JJ vastaa: Väärin, se on urbaanilegenda. Sokeri ei johda diabetekseen.

LN vastaa: JJ on väärässä. Sokeri ei yksinään johda diabetekseen, mutta se on vaikuttavimpia osatekijöitä tässä sairaudessa. Vanha kunnon nimi, sokeritauti, nimenomaan viittaa siihen, että henkilö ei siedä sokeria!

Väite 3: Sokeritauti tulee liiallisesta sokerin syömisestä.

JJ vastaa: Väärin, sen on urbaanilegenda eikä pidä paikkansa.

LN vastaa: Sama kuten yllä. JJ on väärässä.

Väite 4: Kaikille epäterveellisesti syöville ylipainoisille tulee diabetesta.

JJ vastaa: Väärin, geneettiset syyt ja väärät elintavat yhdessä aiheuttavat T2D.

LN vastaa: Ylipaino itsessään ei välttämättä johda T2D:een, mutta koska ylipaino on yleensä yhteydessä metaboliseen oireyhtymään, joka johtaa insuliiniresistenssiin, niin todennäköisyys on hyvin suuri. JJ on väärässä.

Väite 5: Diabetes on tarttuva tauti.

JJ vastaa: Ei.

LN vastaa: Ei. Ainoa kysymys missä meillä on sama mielipide.

Väite 6: Diabeetikko voi elämäntapoja korjaamalla parantaa itseään.

JJ vastaa: Väärin. Diabeteksesta ei voi parantua jos se on tullakseen. Diabetes on etenevä tauti joka johtaa insuliinin käyttöön myöhemmässä vaiheessa mutta siitä ei voi parantua.

LN vastaa: Täyttä pötyä! Tähän JJ:n vastaukseen tiivistyy valtavirran lääketieteen suhtautuminen T2D:een: parantuminen ei ole edes kartalla. Olen itse elämäntapoja muuttamalla elänyt 7 v täysin terveenä. Minulla on normaalit veriarvot ja silmänpohjakuvausten perusteella olen toipunut siitä taudin vaiheesta mikä mitattiin 7 v sitten. JJ ei ole ainoastaan väärässä, vaan hän on kokonaan hukassa.

Väite 7: Diabeetikko pärjää ilman insuliinia.

JJ vastaa: Diabeetikko ei pärjää ilman insuliinia (ei ottanut kantaa T2D:een).

LN vastaa: JJ on osittain väärässä. Elämäntapoja muuttamalla voi tyypin 1 diabeetikko (T1D) pärjätä pelkästään perusinsuliinilla. T2D:ssä voi pärjätä täysin ilman insuliinia.

LN kommentoi vielä: Valtavirran lääketiedettä suosivat eivät halua, että diabeetikot parantuvat. Tämä on päivänselvää kun lukee JJ:n vastaukset. Myöskään Duodeciminin Käypä hoitosuosituksissa remissiota ei edes mainita mahdollisuutena. Suurin ongelma ja tärkein syy tähän mielivaltaan on se, että diabeetikkojen tulisi syödä virallisten ruokasuositusten mukaan 45-60% hiilihydraatteja. Tällaisella hiilihydraattimäärällä veren sokeriarvoja ei koskaan saada terveyttä edistävälle tasolle eli sopivan alhaisiksi, vaikka kuinka paljon insuliinia annostellaan. Mutta liitännäissairauksien vaikutukset on taattu. Lista on pitkä ja potilas kärsii. Diabeetikon tärkein elämäntapamuutos on siirtyä tiukkaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon (VHH, LCHF). Se ei maksa mitään ja positiiviset vaikutukset ovat lähes välittömät.

LasseLasse Nybergh

Olen 60+ ja 6 vuotta sitten minulla todettiin tyypin 2 diabetes. Aloitin lääkehoidon suositusten mukaan, mutta muutaman viikon sisällä huomasin, että pieleen menee. Sain uutta tietoa mm. Antti Heikkilän kirjoista, muutin elämäntapani VHH (LCHF) -ruokavalion mukaiseksi ja parissa viikossa olivat kaikki arvot kohdallaan ilman lääkitystä. Tätä olen nyt jatkanut enkä minkäänlaisia sivuvaikutuksia (mitkä olisivatkaan?) ole kokenut, päinvastoin, kokonaisterveys on parantunut. Olen moninkertainen sulkapallon Suomen mestari myös ikämiesluokissa. Luennoin mielelläni kokemuksistani miten saavutetaan DT0-tilanne eli remissio sokeritaudissa.

6 Comments

 1. Jepulisjepsis

  Tyypin 2 Diabeetikon kannattaa näköjään pysyä visusti erossa tuosta Suomen Diabetesliitto ry:stä, eikä kuunnella niitä lainkaan ! Luultavasti myös THL-terveydenhuoltomme diabetes -lääkäreistä kannattaa pysyä erossa, ja diabeteshoitajista. T1D potilaat insuliinireseptit saatuaan lienee parempi myös pysyä noista tahoista visusti erossa.

  Ulkomalla tilanne on jo parantunut, siellä vhh:n positiivinen vaikutus diabetikon hoidossa myönnetään, Suomessa ei.

  Tämä seuraava kannattaa lukea:
  https://www.anttiheikkila.com/blogi/diabeteskatastrofi-ovella/
  Kyllä on Suomessa monta isoa ongelmaa tulossa. On tulossa todella iso ja hankala kansanterveyskatastrofi, siihen päälle velkakatastrofi, ja mitä kaikkia muita ongelmia onkaan jo käynnissä. Huh-huh. Tästä puuttuu enää sota – tosin kuka tälläisen ongelmapesäkkeen nimeltä Suomi edes haluaisi valloittaa ?

 2. JR

  Tämä haastattelu on jotain niin groteskia, että pakko sitä on pöyhäistä:

  Väite 1: Diabetes (T2D) on itseaiheutettu sairaus.
  JJ vastaa: Väärin: yleensä on taustalla geneettinen perimä, toki yhdistettynä vähän vääränlaisiin elämäntapoihin.
  JR: jos kaikki tupakoisivat, keuhkosyöpä vaikuttaisi geneettiseltä sairaudelta. Jos kaikki söisivät sydänterveellistä hiilarihöttöä tai edullista roskaruokaa, niin diabetes vaikuttaisi geneettiseltä sairaudelta. Hetkinen, näinhän se onkin. Kroonisesti ja kauttaaltaan myrkyllinen eväs seuloo geneettisesti altteimmat.
  Väite 2: Sokeritautia sairastava ei saa syödä sokeria.
  JJ vastaa: Väärin, se on urbaanilegenda. Sokeri ei johda diabetekseen.
  JR: Vastaisit kysymykseen. Jokaisen diabeetikon ensimmäinen ja ainut kysymys olisi: ”olenko rajoittanut hiilareitani riittävästi?”. Kun kaikki energiat ja hormonit veressä ovat diabeetikolla viturallaan, niin sokerin poistaminen vaikuttaa tehokkaimmin korjausliikkeeseen.
  Väite 3: Sokeritauti tulee liiallisesta sokerin syömisestä.
  JJ vastaa: Väärin, sen on urbaanilegenda eikä pidä paikkansa.
  JR: Liika sokerikuorma yhdistettyy liian tiheään syömiseen (verensokerin vuoristoradan alin kohta insuliinin vaikuttaessa, sallii lisäenergian vain syömisen kautta). Tämä seuloo tehokkaasti ne, joiden systeemi menee vähitellen tästä sekaisin (krooninen hyperinsulinemia ja hypertriglyt ja hyperglukoosi).
  Väite 4: Kaikille epäterveellisesti syöville ylipainoisille tulee diabetesta.
  JJ vastaa: Väärin, geneettiset syyt ja väärät elintavat yhdessä aiheuttavat T2D.
  JR: Ei kaikille, mutta oddsit ovat tosi korkeat että näin käy
  Väite 5: Diabetes on tarttuva tauti.
  JJ vastaa: Ei.
  JR: Ei auta, jos osuu sata kertaa pilkkaan, jos kerran ammut ohi, siitä sinut muistetaan… paitsi että tämä Dliiton sankari osuu vain tämän kerran. Ei ole mainetta mitä menettää.
  Väite 6: Diabeetikko voi elämäntapoja korjaamalla parantaa itseään.
  JJ vastaa: Väärin. Diabeteksesta ei voi parantua jos se on tullakseen. Diabetes on etenevä tauti joka johtaa insuliinin käyttöön myöhemmässä vaiheessa mutta siitä ei voi parantua.
  JR: Virta Health on tämän lausunnon jälkeen todistanut toisin. T2D:n ja hiilarin kanssa pitää elää kuten alkoholistin viinan kanssa; tauti pysyy kurissa niin kauan kuin stimulantin käyttökin. On vastuutonta sanoa, että insuliinin käyttö on vääjäämätöntä, ellei sitten halua maksimoida a) jäsenmäärää b) lääketehtaiden lääkemyyntiä. Molemmat a ja b maksimoituvat, jos diabeetikoille suositellaan samaa terveellistä hiilarimössöä kuin terveillekin…
  Väite 7: Diabeetikko pärjää ilman insuliinia.
  JJ vastaa: Diabeetikko ei pärjää ilman insuliinia (ei ottanut kantaa T2D:een).
  JR: Jos ennaltaehkäisy 10-vuotisen prediabetes prosessin aikana aloitetaan ajoissa, niin omilla insuliineilla pitäisi pärjätä. Johdonmukaisesti, mitä kauemmin kehoon työntää ulkoista insuliinia, sen hankalampaa on paluu eli remissio normaaliuteen. Insuliini on välttämätön T1D, mutta verensokeri on viimeinen vitura T2D:ssä. Sitä ennen sekä sisäiset insuliinitasot että triglyseriditasot ovat olleet kroonisesti pielessä. Vain verensokeritason alentamiseen fokusoiva lisäinsuliini on kuin bensaa liekkeihin. Lisäinsuliinin sijasta, mikset yrittäisi vähentää yksinkertaisesti insuliinin metabolista tarvetta? Kuinka se käy; kohtuullistamalla hiilareita, sitä voimakkaammin, mitä pidemmälle ”parantumaton” sairaus on annettu edetä.

  Voi diabeetikko parkoja. Tässä ei ole vain pukki kaalimaan vartijana, vaan myös tyhmä ja välinpitämätön sellainen. Jäsenmäärän ja sponsorirahan kasvu on varma. Samoin on jäsenistön vääjäämätön huononeva terveys.
  JR

 3. Paluuviite:Tuore hymy oireettomalla diabeetikolla - Turpaduunari

 4. Nimetön

  Juupa juu. Ensin Nybergh päätyy tyrmäämään kaikki Juvakan vastaukset. Sen jälkeen suosittelee VHH:ta, LCHF:ää, Heikkilää, remissiota sokeritaudissa ym.

  Varmaan tässä samalla siirryttiin käyttämään myös aktiivivettä ja mikä tärkeintä tryptofaanitonta ruokavaliota… Tämä kaikki ilman mitään haittavaikutuksia!

  Lopulta Juvakka ei saa mahdollisuutta edes perustella vastauksiaan. Joku ei nyt mene ihan oikein.

  • Mike the Viking

   Joku ei nyt mene ihan oikein? Ei tosiaan. Miksi diabetesliitot ympäri maailman väittävät ettei T2D:stä voi parantua, mutta kuitenkin IF/LCHF-menetelmällä lähes kaikki potilaat pääsevät eroon lääkkeistä ja oireista? Uskokaa jo, insuliini ei ole T2D-lääke, vaan sen aiheuttaja. Kaikella tutkimuksiin perustuvalla nykytiedolla sen päättelemiseen ei tarvita lääkärin papereita, maalaisjärki riittää.
   Jos tätä lukevan korva kestää englantia, eikä ole etukäteen päättänyt onko T2D parannettavissa, suosittelen kuuntelemaan/katsomaan vaikkapa Youtubesta Jason Fung-nimisen lääkärismiehen luentoja sekä haastatteluja aiheesta. Aloittaa voi vaikka klassikosta googlaamalla ”jason fung reverse diabetes naturally”. Hänen IDM-verkkosivuiltaan löytää paljon mielenkiintoisia artikkeleita, mutta myös kommenteista voi löytää helmiä.

   P.S. Aktiivivesi ja/tai muut huuhaat eivät kuulu tähän debattiin millään muotoa, eikä niiden esille tuominen ole kenellekään eduksi, päinvastoin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!