Valikko Sulje

Messi vai Ronaldo?

Minerva julkaisi sopivasti jalkapallon EM-kisojen aikoihin Luca Caiolin kirjan kahdesta jalkapallon taiturista, Lionel Andrés Messi ja Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Englannin kielestä kirjan on kääntänyt Tuomas Renvall. EM-kisoissa taitojaan näyttää näistä portugalilainen Ronaldo, sillä Messi edustaa maajoukkuepeleissä Argentiinaa.

No, kumpi on parempi? Messi vai Ronaldo?

Valinta ei ole helppo ja Caioli päätyykin luovuttamaan valinnan lukijalle jo kirjan alkusivuilla. Caiolin tehtäväksi jää tarjota valintaperusteita. Analyysin kohteeksi otetaan tilastot, käytös kentällä ja sen ulkopuolella, saavutetut palkinnot, lausunnot, pelityyli jne.

On todella vaikea päättää kumpi on parempi. Messiä kuvataan taitavaksi ja arvaamattomaksi. Kukaan ei aavista minkä harhautuksen hän seuraavaksi tekee kentällä ja miten hyvin se vasuri taas puhuu. Messi liikkuu tosi vähän kentällä. Oikeastaan vasta sitten hän saa kinttuihinsa vauhtia kun hän haluaa tehdä jotain suurenmoista. Ja millä pallonhallinnalla! Kuin taivaanlahja. Hitaassa ja nopeassa vauhdissa pallo pysyy mukana. Kannattaa seurata miten taitavasti hän jallittaa huippulahjakkaat puolustuspelaajat, jotka taatusti jatkuvasti treenaavat ollaakseen ohittamattomia. Messi on sen tason pelaaja, että jos hän on kunnossa, hän yksinään voittaa otteluja.

Cristianoa taas luonnehditaan pelityyliltään vahvaksi, häkellyttävän nopeaksi ja monipuoliseksi pelaajaksi. Siinä missä Messi nostaa katsojassa taituruuden ihailua, Ronaldo kohottaa huippuunsa intohimon jalkapalloon. Cristiano treenaa lakkaamatta hienosäätääkseen tyylinsä sellaiseksi, että se on puhdasta kauneutta, tehokkuutta ja täydellisyyttä. Ronaldo pitää tavattoman hyvää huolta fyysisestä kunnostaan ja näyttää halukkasti six-packiaan ihailijoille. Ronaldo ei koskaan ole ihan tyytyväinen suorituksiinsa, vaan taistelee lakkaamatta tullakseen koko ajan paremmaksi, voimakkaammaksi, nopeammaksi.

Messin väitetään tehneen arvokkaampia maaleja. Maaleja, joilla tasaiset kamppailut käännetään voitoksi. On lähes loukkaus kun sanotaan Messin pärjäävän vain sen takia kun pelaa niin loistavassa joukkueessa.

Ronaldon maalisaldo on kerrassaan huikea ja suoraa seurausta hänen monipuolisuudestaan. Maaleja syljetään sekä vasurilla että oikealla. Pusketaan päällä myös tarvittaessa. Ja hän laukoo kaikki vapaa- ja rangaistuspotkut.

Media ja faniporukat rakentavat näiden kahden huippupelaajan välille vihollisuutta. Caioli on kuitenkin sitä mieltä, että molemmat osoittavat suurta kunnioitusta toisiaan kohtaan. Messin huippusuoritukset ovat pakottaneet Ronaldon nousemaan uusiin korkeuksiin.

Nykyiset monimiljonäärit Messi ja Ronaldo syntyivät molemmat varsin vaatimattomiin, jopa köyhiin, oloihin. Ronaldo pelasi kaduilla, koska lähellä kotia ei ollut jalkapallokenttää. Pallon potkimista seinään, pitkin katuja, pompottelua tuntitolkulla oli tarjolla nuoruusvuosina. Siitä rakentui loistokas pallotekniikka. Lahjakkuus tuli esille jo 6-vuotiaana. Jo paljon ennen teini-ikää Ronaldo oli jo vakituisena pelaajana nuorisosarjoissa. Valovuosia edellä muita taidossa.

Messi tutki kolmivuotiaana ”Kirppuna” marmorikuuliaan, kunnes koitti nelivuotissyntymäpäivä ja hän sai isomman valkoisen pallon. Kenties siitä hetkestä syntyi kiinnostus jalkapalloa kohtaan. Eräänä päivänä hän sitten yllätti kaikki. Messin isä ja veljet pelasivat jalkapalloa kadulla ja Messi päätti mennä mukaan. Tuon hetken jälkeen ei ollut paluuta entiseen ja marmorikuulat saivat jäädä unholaan. Sattumalta tarjoutunut pelipaikka nappulajoukkueessa toi esille jo silloin maagiset vasemman jalan taidot. Kirpun vasurissa pallo pysyi kuin liimattuna ja maalejakin syntyi. Peliälyä oli tarjolla jo ennen teini-ikää ja näihin aikoihin syntyivät millimetrintarkat syötöt joukkuetovereilleen, silloin kun hän kyllästyi kiertämään vastustajansa. Väitetään ettei hänelle tarvinnut opettaa mitään. Hän osasi jo kaikki. Pötypuhetta minun mielestäni, mutta anekdootit ovat hauskoja aineksia kirjoissa.

Messi on seurajoukkuetasolla pelannut vain yhdessä joukkueessa, FC Barcelonassa vuodesta 2001 lähtien. Grandolia ja Club Atletico Newell’s Old Boys nuorisojoukkueita kuitenkaan unohtamatta. Ronaldo on monipuolisempi tämänkin asian suhteen ja hän on tehnyt uraa Sporting Lissabonin ja Manchester Unitedin kautta Real Madridiin (vuodesta 2003 lähtien).

Taattua lukuelämystä on tarjolla jalkapallohulluille, mutta paikka paikoin kirja tuntuu vähemmän hullujen luettavaksi mahdollisesti hieman tylsältä.

Ei minun ole pakko tätä tehdä, mutta kirjan perusteella, valitsen itse paremmaksi pelaajaksi niukasti ohi toisen huippupelaajan, Lionel ”Kirppu” Messin. Kirjan ja seuraamieni pelien perusteella muodostin tämän käsitykseni.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

  1. Paluuviite:Zinedine Zidane - loistava jalkapalloilija - Turpaduunari

  2. Paluuviite:Ilmiömäinen Neymar da Silva Santos Junior | Turpaduunari

  3. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *