Valikko Sulje

Englannissa alkoi ruokavallankumous – Suomen media vaikenee

 

 

Kuva lainattu Andreas Eenfeldtin Ruokavallankumous -kirjan kannesta.
Kuva lainattu Andreas Eenfeldtin Ruokavallankumous -kirjan kannesta.

Uusi organisaatio Public Health Collaboration, joka haastaa suoraan vallitsevan virallisen ravitsemusneuvonnan (Public Health Englandin – jokseenkin Suomen THL vastaava organisaatio), on perustanut web-sivuston, jossa on julkaistu kilpailevat ruokavaliosuositukset sekä terveille yksilöille että T2-diabeetikoille.

Organisaation perustajajäseninä on joukko maineikkaita lääkäreitä ja muita terveysalan ammattilaisia, jotka ovat saaneet tarpeekseen lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen yleistymisestä. Huolimatta 1983 asti Englannissa voimassa olleista ruokavaliosuosituksista, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessakin, on lihavuus ja T2 diabetes lisääntynyt koko ajan. Nyt ollaan tilanteessa, jossa kustannukset terveydenhuollolle alkavat olla kestämättömiä. Jos suositukset toimisivat, niin tämän ei kai pitäisi olla mahdollista?

Ehkä mielenkiintoisinta koko asiassa on se, että suomalainen media ei ole tarttunut aiheeseen vinkkien lähettelystä huolimatta (uutisvinkit sekä Iltasanomiin että Iltalehteen – ei pihaustakaan). Pitääköhän sittenkin paikkansa, että lehdistö on niin syvällä sängyssä ruoka- ja lääketeollisuuden kanssa, että uskallus uutisoida puuttuu?

Antti Heikkilä on myös noteerannut Suomen median hampaattomuuden ja antaa tulla tuutin täydeltä omalla jäljittelemättömällä tyylillään.

Paras yhteenveto 22.5.2016 käynnistyneestä ravitsemusohjeistuksen toisinajattelijoiden vallankumouksesta löytyy dietdoctor.com-sivustolta.

Sivulta käy hyvin ilmi, kuinka laajan uutisoinnin uuden, virallisen järjestelmän kanssa kilpailevan organisaation perustaminen on Englannissa saanut aikaan. Luulisi tuon kelpaavan uutiseksi Suomessakin. Mutta kun ei niin ei. Olisikohan Heikkilän räyhäämisessä sittenkin totuuden siemen?

Vallankumoukselliset ovat saaneet tukijakseen Suomessakin TV:stä tutun terveystietoisen lääkärin Michael Mosleyn.

He järjestivät myös konferenssin kilpailevien ravintosuositusten tiimoilta 11.6.2016 ja se varattiin loppuun ennätysajassa. Brittimedia uutisoi siitäkin eikä virallisterveellisen ruokavalistuksen edustajat ole voineet katsoa kehitystä sivusta, vaan heidän on ollut pakko reagoida – ei kuitenkaan yrittämällä vaieta vallankumousta unohduksiin (se kun ei enää käytännössä ole mahdollista kuten Suomessa) – vaan ryhtymällä korjaamaan kohta 40 vuotta pielessä olleita ravintosuosituksia.

PHC-UK:n ensimmäisestä konferenssista kertova yhteenveto löytyy täältä.

Mitä tekee Suomen hallitus?

Ei ainakaan mitään hyvää kansanterveydelle! He päättivät makeisveron poistosta, joka astuu voimaan vuoden 2017 alusta. Myös virvoitusjuomavero on lakkautusuhan alla. Yhteensä nämä verot toivat valtion kassaan 256 miljoonaa euroa. Tuon verotulon menetystä suurempi vahinko on kuitenkin hintojen halpenemisen myötä lisääntyvä sokerin kulutus ja siitä koituva haitta kansanterveydelle. Hallituksen olisi nyt herättävä elleivät he sitten ehdoin tahdoin halua entistä enemmän T2 diabeetikkoja?

Ellei nykyisiä veroja uskalleta säilyttää, voin antaa tässä ilmaisen vinkin: perustakaa uusi haittavero kaikelle lisätylle sokerille. Se kohtelisi kaikkia sokeroituja elintarvikkeita tasapuolisesti eikä EU:lla liene sitä vastaan sen enempää nokan koputtamista, kuin nykyiselle alkoholin haittaverollekaan. Miten siitä on onnistuttu pitämään kiinni, mutta sokerin haittoja ei sitten muka uskallettaisi verottaa EU:n pelossa? Nyt ryhtiä siihen toimintaan, hallitus!

Englannissa on herätty ja ryhdytään nyt asettamaan sokeriveroa virvoitusjuomille eli tehdään juuri päinvastoin kuin Suomessa. Tuo on luultavasti vasta alkusoittoa. Sokerin vähentämistä tukee myös julkkiskokki Jamie Oliver ja asenneilmasto näyttää olevan muuttumassa suosiolliseksi terveyttä edistävien päätösten tekoon. Kuinka Suomessa päästäisiin samaan? Milloin täältä löytyy ns. kriittinen massa toisinajattelijoita, mikä saisi myös median vetämään pään pensaasta? Toivottavasti ei liian myöhään.

Linkki: PHCUK:n ohjeet T2-diabeetikoille suomennettuna (PDF):

Eat_Fat_Cut_The_Carbs_and_Avoid_Snacking_To_Reverse_Obesity_and_Type_2_Diabetes_FI (Syö rasvaa, vähennä hiilareita ja vältä napostelua lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen peruuttamiseksi. Tämä sinun kannattaa lukea!)

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

0 Comments

 1. Siperia

  Valitettavasti myös STT vaikenee aiheesta, vinkeistä huolimatta. STT on kyllä aiemmin väsännyt muutamia uutistiedotteita asioista, joista Duodecimin ”uutispalvelu” on pysytellyt hyvin hiljaa. Tälläista se on täällä länsisiperiassa, uutisointi palvelee eliittiä.

 2. Ari Kaihola

  Dr. Michael Mosleyn ”Syö Paremmin” (Eat Better) -lautanen näyttää tosi herkulliselta. Ilmeisesti juuri tuollaisella ruokavaliolla hän onnistui saamaan oman T2 diabeteksensa remissioon. Toki asiaa varmasti auttoi myös hänen tunnetuksi tekemänsä 5:2 pätkäpaasto.

  http://www.dailymail.co.uk/health/article-3648125/You-eat-beat-diabetes-isn-t-NHS-telling-man-revolutionary-5-2-diet-reveals-exactly-plate.html

  Mitä makeuttamiseen tulee niin siitä on loppujen lopuksi aika helppo opetella pois. Vähän ajan päästä jotkin pitkälle jalostetut omenatkin alkavat maistua ällömakeille (Honey Crunch ja mitä niitä nyt onkaan). Varmaan tätä silmälläpitäen myös Mosleyn lautasella on suositeltu vain ei-trooppisia hedelmiä.

 3. Kari Kurki

  Hyvä artikkeli. Lisään tämän henkilökohtaisille kotisivuilleni. Olen ajatellut perustaa oman facebook-sivun Sotesisällissodalle, koko Sotesotkulle ja siinä esittää syitä, miksi sote sotkeutuu. Sitä ei ole kukaan pohtinut.
  Sotesotkun syy johtaa lääketeollisuuteen, sen ja lääkärien liittoon, apteekit kuuluvat samaan ketjuun, sokeriteollisuus, virvoitusjuomateollisuus, leipäteollisuus, sydänliitto, diabetesliitto.
  Laaja liitto terveyden tuhoamiseksi, yksityisen voiton tavoittelemiseksi.

  Jokaisen terveystietoisen kannattaa laittaa tämä omille facebook-sivuilleen.

 4. lite

  Ja miksi? Sokeri on todistetusti haitallista, kun taas keinomakeutusaineiden haitallisuuden puolesta puhuvat lähinnä sokeriteollisuuden rahoittamat ja toitottamat tutkimukset, jos nekään. En tarkoita, että niitäkään voisi rajatta syödä, mutta niiden haitat ovat kohtuumäärissä paljon pienemmät kuin sokerin.

 5. Robert

  Ongelma sokerin haittaveron kohdalla on, että keinomakeutusaineilla makeutetut elintarvikkeet ovat halvempia kuin sokerilla makeutetut. Nämä pitäisi kuitenkin olla samanhintaisia, ellei jopa kalliimpia.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!