25/05/2022

Kirjoittaja: Kirsi Koivu

Vieraskynän varressa on tällä kertaa Kirsi Koivu Kanta-Hämeestä. Hän on harvinaisen positiivinen hengityssairas kokemustoimija ja tuore bloggaaja/vaikuttaja/kädentaitaja. Annetaan Kirsin tarjota asialle vähän tarkempaa selvennystä.

Harvinainen hengityselinten sairaus

Olen lähes koko ikäni eli 50 vuotta sairastanut ei-allergista astmaa ja harvinaista keuhkoputkien laajentumasairautta nimeltä bronkiektasia. Lapsuudessa olen viettänyt paljon aikaa sairaalassa. Takana on myös leikkauksia, koulukiusaamista ja muita elämäntragedioita. Sairauksia on matkan varrella tullut lisää, kokemusta lääkäreistä ja sairaaloista on paljon.

Olen opiskellut vuonna 2015 Hengitysliiton kokemustoimijaksi ja jo sitä ennen on kokonaisvaltainen hyvinvointi ollut suuri mielenkiinnon aiheeni. Tapani on myös etsiä paljon tietoa itseäni kiinnostavista aiheista, useista eri lähteistä sekä sitten vertailla ja analysoida saamaani tietoa sekä tukea sitä omilla kokeiluilla ja niiden tuloksilla. Pidän myös mieleni aina avoimena muiden kokemuksille ja uudelle tiedolle. Harvoin on olemassa yhtä absoluuttista totuutta mistään asiasta.

Sairastelun historiaa

Olen matkan varrella sairastanut paljon hengitystieinfektioita, keuhkokuumeita ja poskiontelotulehduksia. Oikea keskilohko on keuhkoista poistettu jo 9-vuotiaana ja mahaportti on refluksin takia kiristetty kahdesti sekä poskiontelot operoitu. Alle 30-vuotiaana en vielä tiennyt enkä ymmärtänyt hakea tietoa ravitsemuksesta tai lisäravinteista ja olin vain lääkäreiden ja lääkkeiden armoilla. Tuon rajapyykin jälkeen on moni asia muuttunut.

Aiemmin mainittujen lisäksi olen sairastanut migreeniä, masennusta, ahdistuneisuushäiriötä, unettomuutta, työuupumusta, 2-tyypin diabetesta, rasvamaksaa, verenpainetta, välilevytyrää, levottomia jalkoja ja anemiaa… Unohtuikohan jotain..?

Ylipainoakin kertyi jossain vaiheessa, mikä osaltaan pahensi tilannetta. Keuhkojen takia olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 2012. Sen jälkeen minulla on ollut aikaa ja pikku hiljaa myös voimia, hoitaa itseäni ja perehtyä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmaan.

Vuoden 2010 tienoilla tilanne oli varmaan pahin ja lääkemääräni oli järkyttävä. Tulin myös riippuvaiseksi kipulääkkeistä, rahoittavista ja masennuslääkkeistä. Omalla sinnikkyydellä pääsin niistä kuitenkin irti, siirryin vhh-ruokavaliolle ja kuntoni alkoi kohota sekä painoni tippua. Pikku hiljaa myös lääkekuorma on tuntuvasti vähentynyt.

Kehitystä

Viime aikoina minulle on selvinnyt, että olen vähintään 20 vuotta kärsinyt eri asteisesta raudan puutteesta, ilman että sitä olisi säännöllisesti hoidettu tai seurattu. Sitä aiemmasta tilanteesta minulla ei ainakaan vielä ole tietoa. Mitkä kaikki oireet sitten ovat johtuneet siitä, sitä ei varmaan enää voi kukaan selvittää. Viimeisin vuosi on ollut pitkiin aikoihin paras mahdollinen terveyteni kannalta. Olen oppinut lisää lisäravinteista ja ruoan laadusta. En käytä enää synteettisiä vitamiinivalmisteita, vaan mahdollisimman luonnonmukaisia. Olen vhh-ruokavaliolla, vältän lisäaineita, makeutusaineita ja sokeria. En siis käytä myöskään viljoja ja maitotuotteista vain hapanmaitotuotteita ja juustoja. Suosin luomua ja teen lähes kaiken ruoan alusta alkaen itse. En juurikaan käytä alkoholia, juon lähinnä vettä ja vihreää teetä. Ulkoilen paljon koirieni kanssa ja yritän nukkua riittävästi. Opettelun aihe itselle on vielä rauhoittuminen ja rentoutuminen. Säädän ja touhuan useasti liikaa ja montaa asiaa yhtä aikaa.

Tervetuloa terveempi elämä

Tänä vuonna olen pystynyt lopettamaan haponestolääkkeet, diabeteslääkkeet, melkein kokonaan särkylääkkeet ja migreenilääkkeet. Antibioottikuureja on ollut kaksi, samoin kortisonikuureja. Aiemmin niitä on voinut olla yli kymmenenkin yhden vuoden aikana ja jossain vaiheessa söin jopa estoantibiootteja. Vatsani ja suolistoni toiminta on rauhoittunut aiempien vuosien ongelmien jälkeen. Tablettilääkkeistä on enää jäljellä Ketipinor, jota olen hitaasti lopettamassa samoin kuin levottomien jalkojen lääkettä. Ketipinor on ollut käytössä uniongelmien takia, joita ei todennäköisesti enää ole. Niiden jälkeen jäljellä on enää hengitettävät astmalääkkeet, joiden määrää toivon myös pikku hiljaa voivani vähentää.

Toki minulla menee eläkkeestäni pitkä penni lisäravinteisiin ja laadukkaaseen ruokaan, mutta koska minulla on vain tämä yksi elämä ja terveys, katson sen olevan sen arvoista.

NoitaWoimaa

NoitaWoimaa-blogiani aloin pitää viime kesänä. Halusin kanavan, jossa voin vapaasti jakaa omia kokemuksiani terveyden, hyvinvoinnin ja kokemustoiminnan alueelta. Julkaisen siellä myös omia vhh-leivontaohjeitani. Pikku hiljaa se on herättänyt kiinnostusta. Blogissani otan kantaa moniin asioihin, joista meillä ei välttämättä yleisesti uskalleta puhua. Kerron rehellisesti omat kokemukseni höystettynä asiatiedolla ja linkeillä. Suurin toiveeni ja tavoitteeni on herättää ihmiset ottamaan vastuu omasta terveydestään ja elämästään.

Haluaisin innostaa myös muita etsimään ja punnitsemaan tietoa eri lähteistä sekä unohtamaan ennakkoluulot ja – asenteet. Ja myös ymmärtämään sen että yleiset suositukset eivät sovi likimainkaan kaikille, eivätkä myöskään näin ollen ravitsemussuositukset, hoitosuositukset tai ravintolisäsuositukset. Olemme jokainen yksilöitä omine geeneinemme, perimämme ja sairauksiemme myötä ja se taas vaikuttaa kaikkeen. Oleellista on myös kykymme rentoutua, sietää stressiä ja käsitellä elämässämme kohtaamia asioita.

Yleisiä uskomuksia

Haluan herätellä ihmisiä ruususen unestaan sekä kyseenalaistaa sen, että kaikki terveydenhuollon suositukset ja toiminta olisivat meille hyväksi. Tässä joitakin yleisiä uskomuksia ja väitteitä joihin olen alle liittänyt oman näkemykseni.

Lääkäri on aina oikeassa ja meidän täytyy poikkeuksetta noudattaa lääkäreiden neuvoja.

Lääkäri voi olla erinomainen asiantuntija omalla erikoisalallaan, mutta useimmiten kokonaisvaltainen näkemys puuttuu kokonaan. Lääkäreitä on myös niin monta erilaista kuin on ihmistäkin eli kaikki eivät sovi edes ammattiinsa ja suurin osa ei viitsi seurata oman erikoisalansa kehitystä riittävästi. Muistakaa että aina voi vaihtaa lääkäriä jos yhteispeli ei natsaa.

Yleiset suositukset ovat kaikkien parhaaksi

Yleiset suositukset sopivat vain hyvin harvoille täysin terveille ihmisille. Ravintosuositukset voivat oikeasti saada enemmän haittaa aikaiseksi kuin hyötyä. Koska olemme yksilöitä, ei mitään suosituksia nykyisessä muodossa pitäisi edes olla. Suositukset ovat myös vanhentuneita ja voivat poiketa eri maissa paljonkin toisistaan sekä niissä voi olla takana isot bisnekset ja rahat.

Lääkäri tietää myös ravitsemuksesta ja lisäravinteista.

Lääkäreiden koulutukseen maassamme ei kuulu ravitsemusasiat- Näitä pitää erikseen vapaaehtoisesti opiskella muualla. Eikä länsimaisessa lääketieteessä ymmärretä, että ihminen on sitä mitä hän syö. Eli sillä mitä syömme, miten elämme ja kohtelemme itseämme, on kaikista suurin merkitys. Suomessa tämä asia vain ei lainkaan kuulu lääkäreiden tietotaitoihin, vaikka ravitsemuksella voitaisiin ennaltaehkäistä ja jopa parantaa monia sairauksia.

Lääke on aina paras ratkaisu sairauteemme tai ongelmiimme.

Ei todellakaan! Jos ongelman voi ratkaista ilman lääkkeitä, kannattaa tilanteesta riippuen yrittää muut konstit ensin. On tietenkin tilanteita, joissa ei voi edes ajatella muita vaihtoehtoja, vaan lääkkeet ovat siinä hetkessä ainoa vaihtoehto. Mutta ennen kuin tilanne pääsee siihen pisteeseen, on vaihtoehtoja usein ollut jo monia. Lääke useimmiten poistaa oireen, mutta ei oireen syytä. Lääkkeet aiheuttavat myös paljon sivuvaikutuksia, joista emme edes kaikkea tiedä. Lääketeollisuus on myös jättibisnes.

Vain laillistettu ravitsemusterapeutti osaa antaa oikeita ravintosuosituksia.

Laillistetulla ravitsemusterapeutilla on toki pitkä koulutus ja muut ravitsemusasiantuntijat ovat sekalainen viidakko erilaisine koulutuksineen. Laillistettu ravitsemusterapeutti kuitenkin joutuu aina suosittamaan työnsä puolesta vain niitä sen hetkisiä suosituksia, vaikka hänen oma mielipiteensä olisi eriävä. Maan omat suositukset sitovat hänet niihin työnsä puolesta.

Luontaislääketiede on huuhaata.

Luontaisalalla on myös paljon erilaisia asiantuntijoita ja koulutuksia. Se tekee alasta ehkä vaikean ymmärtää ja poimia joukosta oikeat asiantuntijat. Se ei kuitenkaan tarkoita että hoidoilla ei olisi tehoa. Monissa maissa lääkärit käyttävät rinnan lääketiedettä ja luontaishoitoja sekä ravitsemusta yms. Ihminen on vain osin niin vieraantunut luontoyhteydestään, että monet eivät enää muista, että luonto parantaa. Olisipa joskus Suomessakin mahdollista saada näitä hoitoja lääketieteen tukihoitoina.

Kaikki vaihtoehtoisia hoitoja työkseen antavat asiantuntijat tekevät sitä rahankiilto silmissä.

Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Lähes kaikki luontaispuolen ja vaihtoehtohoitojen asiantuntijat ovat lähteneet tielleen siten, että ovat löytäneet itselleen tai läheiselle avun sitä kautta. Heille tuo työ on useasti myös elämäntapa ja he tekevät sitä suurella sydämellä muita auttaen ja tietoa jakaen. Joskus jopa ilmaiseksi. Toki mukana on varmaan myös rahanahneita bisnesmiehiä ja huijareitakin, kuten joka alalla.

Lisäravinteet ovat turhia, ruoasta saamme kaiken tarpeellisen.

Ruokamme on nykyään paljon ravintoköyhempää kuin aiemmin, maaperän köyhtymisen takia. Myös monet lisäaineet ja epäpuhtaudet sekä torjunta-aineet vaikuttavat. Harva meistä myöskään oikeasti syö riittävästi kaikkea huomioiden myös ravinteiden säilyvyyden ja hävikin ruoan säilytyksen ja lämmittämisen yhteydessä. Mikro on myös oiva väline tappamaan ruoasta kaiken hyödyllisen. Käytännössä valtaosa ihmisistä kärsii vakavista ravintoainepuutoksista tietämättään. Ravintoaineiden imeytyvyys on myös hyvin ihmiskohtaista ja siihen voi vaikuttaa monikin asia, kuten syömämme ruoka, lääkkeet, lisäaineet, sairaudet ym. Laadukkaat lisäravinteet voivat tehdä ihmeitä terveydellemme.

Hoitoa

Länsimainen lääketiede pohjautuu suurilta osin vain lääkehoitoon ja oireiden poistamiseen. Kaikki tukihoidot, ravitsemushoito mukaan lukien, ovat kiven alla tai mahdotonta saada. Ylipäänsä ravintoaineiden tasojen mittauksia voi olla vaikea saada julkisella puolella. Lääkäreiltä puuttuu tietotaito ja yhteistyötä luontaispuolen koulutettujen ammattilaisten kanssa ei tehdä, vaan heidät lähinnä haukutaan. Vaikka lääkäreillä olisi omia ravitsemusopintoja takana, he eivät voi suositella juuri muuta, kuin sitä mikä lukee yleisissä suosituksissa.

Toki lääkäreitä ehdottomasti tarvitaan enkä mitenkään väheksy heitä tai heidän ammattitaitoaan. En itsekään olisi hengissä ilman lääketiedettä. Mutta kaikki julkisen puolen hoito on kovin kapeakatseista ja yksilön unohtavaa. Myös hoidon taso ja saatavuus voi vaihdella paljonkin eri puolilla maata. Ja voi, miksi maassamme eivät lääkärit voi käyttää apuna ja tukihoitona lisäravinteita, ravitsemusta sekä tarjolla olevia monia muita luontaishoitoja? Hoitotulokset olisivat niin paljon parempia yhdessä. Myös se, että lääkäreillä olisi oikeasti aikaa potilaille, auttaisi tilannetta.

Yksi asia mitä potilaiden olisi hyvä oppia, on hyvän hoidon vaatiminen ja omista oikeuksista huolehtiminen hoidon suhteen. Yhdenkään ihmisen ei tarvitse tyytyä huonoon hoitoon, vaan löytyy kyllä keinoja saada ja vaatia hoitoa, joka vastaa omia odotuksia. Myös julkisella puolella. Koska meillä todennäköisesti on vain yksi elämä, siitä elämästä ja sen mahdollistavasta terveydestä kannattaa pitää huolta.

Lopuksi

Olen itse kouluttautunut eläkkeellä ollessa kokemustoimijaksi ja vertaisohjaajaksi, koska toivon että omista negatiivisistakin kokemuksistani olisi hyötyä ehkä jollekin toiselle. Haluan välittää positiivista viestiä, että aina on toivoa paremmasta, varsinkin jos vähän jaksaa itse panostaa asiaan, eikä luovuta liian herkästi. Tämä oli myös yksi syy blogin aloittamiseen. Toinen syy on halu vaikuttaa asioihin ja siihen millaista hoitoa ja miten, saamme tässä maassa.

Minulla on voimakkaita mielipiteitä ja näkemyksiä, mutta olen myös aina valmis niitä muokkaamaan, jos saan riittävästi uutta tietoa jostain aiheesta. Jokainen päivä voi olla uusi seikkailu, jos sille antaa mahdollisuuden.

Kiitos että sain kirjoittaa tänne tekstini ja tervetuloa seuraamaan blogiani.

https://noitawoimaa.fi

Kirsi Koivu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.