Valikko Sulje

Kapea vyötärö tavoitteeksi!

Tule mukaan terveyskisaan!

Kirjoitettu 4.4.2017 ja päivitetty 4.4.2017.

Mittaa vyötärö/pituus -lukemasi ja ilmoita se turpaduunarille. En julkaise nimeäsi. Löytyykö Marilyn Monroelle haastajaa? Häviätkö Turpaduunarille? Onko Dukanisti Adele liian laiha?

Terveyttä voi mitata monella eri tavalla. Yksi parhaimpia, mutta ei suosituimpia on mitata vyötärön suhde pituuteen. Se kertoo miten suuri riski on, että ylipainosi nakertaa terveyttäsi, sillä vyötärön kohdalla oleva Michelin-rengas nakertaa salakavalasti terveyttäsi. Tutkimusten mukaan vyötärön ja pituuden suhde ennustaa sairastumisriskejä vielä tarkemmin kuin esimerkiksi painoindeksi (BMI).

Olen joitakin tiedossani olevia mittalukemia ja minulle lähetettyjä tietoja siirtänyt alustavasti alla olevaan taulukkoon ja merkinnyt lukemat eri väreillä sen mukaan miten hyvinä indikaattoreina mittatuloksia pidetään terveydestä. Värikoodit on selitetty taulukon tekstiosuudessa. Päivitän taulukkoa jossakin välissä.

Olisi kiva jos lukijani voisivat osallistua tähän terveyshaasteeseen “Kapea vyötärö tavoitteeksi!”. Taulukossa ei ilmoiteta omaa nimeä. Nimimerkki sallitaan. Ja päivämäärä olisi kiva, sillä mehän kisaamme kapeasta vyötäröstä, eikö niin? Tulokset voi ilmoittaa sähköpostilla (christer.sundqvist@ravintokirja.fi) tai kommenttina tähän kirjoitukseen. Ja sitten kisataan itseämme vastaan, ei toisiamme vastaan, ekö niin?

Näin mitataan vyötärön ympärys: “Ensin tunnustellaan vatsaa kyljestä. Kun kylkiluu loppuu, eteen tulee pieni kuoppa. Siitä jatketaan matkaa vielä suoliluun harjanteeseen eli lonkkaluun yläosaan. Vyötärö mitataan ‘kuopasta’ lonkkaluun ja kylkiluun puolivälistä” (apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä neuvoo)

Taulukkoon viedään laskutulos, joka syntyy kun jaat vyötärönmittasi (cm) pituutesi (cm) kanssa.

TAULUKKO (kapea_vyotaro PDF-tiedosto)

Ota kapea vyötärö terveystavoitteeksi!

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *