Valikko Sulje

Älyä sairaaloihin

Äly hoi, älä jätä.

Onko mitään järkeä hoitaa hyvää potilas-kännykkä-suhdetta? Tuntuu oudolta, että tervehtymisen kannalta elintärkeässä ympäristössä kuten sairaalassa otetaan käyttöön mahdollisesti syöpää aiheuttavaa teknologiaa.

Ouluun syntyy 5G-sairaala, uutisoi Tiede-lehti. Oulun kaupunki, yliopistosairaala ja teleala ovat “lyöneet viisaat päänsä yhteen”. Potilaille tarjotaan yksilöllisesti räätälöityä hoitoa, jossa itse asiassa on kysymys vain hyvästä potilas-kännykkä-suhteesta. Hoito toteutetaan omalla älypuhelimella kotisohvalla, jossa potilas tarkistaa pulssin, korvat, keuhkot ja ottaa jopa ultran lääkärin verkossa antamien ohjeiden avulla. Leikkauksia potilas ei tee, koska niitä varten on robotit. “Suomi on vahvoilla terveysteknologiassa. Me olemme esimerkiksi niitä harvoja maita, joissa niin sanottu Life science-vienti ylittää alan tuonnin”, kommentoi Business Oulun Life Science-päällikkö. Vaikka Suomi olisi vahvoilla, potilas voi olla heikoilla.

Epäilen, että kyseistä Life Science-hanketta voidaan tulevaisuudessa kutsua sen ilmimerkityksessä täysin päinvastaiseksi. Potilaat ovat koekaniineja, vaikka YK:n Ihmisoikeuksien julistus (1948) kieltää ihmiskokeet. Onkohan eettisen toimikunnan lupaa? Mitä me oikeastaan tiedämme 5G-teknologiasta?

Amerikkalainen ympäristölääketieteen asiantuntija, Cindy Lee Russell, varoittaa viranomaisia 5G:n käyttöönotosta: “Tarvitsemme lisätutkimusta ja toisaalta nykyisiä mikroaaltosäteilyn raja-arvoja on tiukennettava. Eli, ionisoimattoman säteilyn biologiset ja pitkäaikaisvaikutukset on tunnustettava. Matkapuhelinsäteilyllä on DNA-vaikutuksia, se saa aikaan solutason stressireaktion, heikentää immuniteettia, aiheuttaa syöpiä ja sisäeritystoiminnan häiriöitä.”

Olemme Russelin mukaan tällä hetkellä vähän samassa tilanteessa, kuin aikanaan tupakan riskien suhteen. Tupakkasairaaloita ei sentään perustettu.

Tuntuukin oudolta, että tervehtymisen kannalta elintärkeässä ympäristössä otetaan käyttöön mahdollisesti syöpää aiheuttavaa teknologiaa. Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli radiotaajuiset verkot mahdollisesti karsinogeeniseksi vuonna 2011. Moni tutkija tiukentaisi jo luokitusta, koska syöpävaarallisuudesta on saatu vahvistavaa tietoa. Toisaalta, IARC:n luokitus perustuu peruspuhelimilla saatuun näyttöön. Sairaalateknologiassa käytetyt älypuhelimet säteilevät monien toimintojensa vuoksi vielä peruskännyköitä enemmän.

Ruotsalaistutkijat Michael Carlberg ja Lennart Hardell arvioivat tuoreessa julkaisussaan, että hyvin yleisellä aivokasvaintyypillä glioomalla ja matkapuhelimen käytöllä on kausaalinen suhde, koska yhdeksän Sir Austin Bradford Hillin vuonna 1965 kehittämää kriteeriä toteutuvat. Carlberg ja Hardell muistuttavat, että matkapuhelimen käytön terveysriskejä arvioivilla virallisilla tahoilla on usein intressiristiriitoja, tai sitten arvioijat tukeutuvat metodologisesti heikkolaatuisiin tutkimuksiin. Esimerkkeinä mainitaan Tanskan ja Ison-Britannian kohorttitutkimukset. Suomen Säteilyturvakeskus toimii juuri kuten ruotsalaistutkijat analysoivat. On siis virallinen totuus ja totuus, jonka Säteilyturvakeskus usein yrittää leimata valeuutiseksi.

Teollisuus puoltaa 5G-hankkeitaan sillä, että 5G-teknologia toimii korkeammilla taajuuksilla ja erilaisella teknologialla kuin nykyiset matkapuhelimet: Teknologia on “vaaratonta”, koska säteilyn aallonpituus on lyhyt eikä säteily imeydy syvälle kehoon, vaan jää ihon pinnalle. 5G-standardissa iho arvioidaan altistumisen kannalta vähemmän merkittäväksi elimeksi. Eikö iho kuitenkin ole laajin, ihmisen kehoa säteilyltä, mikrobeilta ja kemikaaleilta suojaava elin, jolla on monia fysiologisesti tärkeitä toimintoja? Entä melanoomariski? Mitkä ovat 5G:n yhteisvaikutukset UV-säteilyn, ja nykyisin käytössä olevien aiempien teknologioiden kanssa? “Älyn” näkökulmasta älyttömiä kysymyksiä, joihin potilaiden on turha odottaa vastauksia.

Tärkeitä linkkejä:

http://www.saferemr.com/2017/04/cell-phone-and-cordless-phone-use.html

http://ehtrust.org/cindy-lee-russell-m-d-letterfcc-5g-review-radiofrequency-health-proceeding-13-84/

http://www.saferemr.com/2016/12/cell-phoneuse-and-salivary-gland-tumor.html

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/10/ doctors-confirm-thyroid-cancer-is-increasing-rapidly-in-sweden/

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *