Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Yksittäistapauksia

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Nyt 296 menestystarinaa!

KYSELY YKSITTÄISTAPAUKSISTA

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta (VHH, LCHF) hyötyjä (haittoja) saaneista on koululääketieteen edustajilla ja virallisterveellisillä tutkijoilla yleensä aika raadollinen käsitys: ”Nämä onnistumiset ovat yksittäistapauksia eivätkä vaikuta millään tavoin ruokavalion arvostukseen esimerkiksi diabeteksen ja ylipainon hoidossa.” ”Me tarvitsemme lisää pitkäaikaistutkimuksia, jotta LCHF-ruokavalion hyödyt voidaan varmistaa.”

Joskus todetaan, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on tutkitusti hyötyä 6-24 kk, mutta sen jälkeen ei voida taata menestystä. Tiedossani on kuitenkin sellaisia henkilöitä, jotka ovat uhmanneet virallisterveellisten asiantuntijoiden mahdollisia varoituksia ja jatkaneet jopa 20 vuotta (ja enemmänkin) tämän ruokavalion noudattamista. Äkkikuolemista en ole kuullut esimerkiksi 24 kk (2 vuoden) jälkeenkin jatketusta VHH/LCHF:n noudattamisesta. Kiinnostaisi tietää onko näitä kuolemanvaaran ja sairauden uhmaajia Suomen maassa paljonkin? Mitä haittoja tai hyötyjä ruokavalion noudattamisesta on ollut.

Yksittäistapausten keräily alkoi veteraaniurheilija-blogissa

Keräsin veteraaniurheilija -blogiin 15.8.2008 alkaen tarinoita ihmisiltä olivatko he kokeneet vähähiilihydraattisen ruokavalion (VHH, LCHF) joko edistäneen tai haitanneen terveyttä. Aluksi yksittäistapauksia ilmoitettiin tiheään tahtiin, sitten tahti hiipui. Oikein iso päivitys tietokantaan tuli 19.10.2017 kun Rauno Vauramo kysyi eräässä suositussa Facebookin terveysfoorumissa onko VHH:sta ollut hyötyä ja mitä oireita on saatu lievennettyä/poistettua. Vauramo kkosi ystävällisesti nämä tiedot yhteen ja ne on nyt viety tähän minun taulukkoon. Jos huomasin henkilön aiemmin ilmoittaneen tietonsa minulle, jätin tiedot pois taulukosta, ettei tiedot tule kahteen kertaan samalta henkilöltä.

Tämä veteraaniurheilija -blogi oli Suomen eniten luettu terveysblogi useina vuosina peräkkäin ja 8.9.2008 klo 22:00 oli koossa jo 73 menestystarinaa. Haitoista oli tullut kovin vähän ilmoituksia. Sen sijaan ravintorasvojen lisääntyneestä käytöstä ja hiilihydraattien vähentämisestä johtuvia terveysetuja oli minulle ilmoitettu varsin paljon. Ottamatta millään tavalla kantaa ilmoitettuihin terveysetuihin, pistän ne vuoden 2008 yksittäistapaukset nyt näkyviin siinä järjestyksessä mitkä edut ja haitat on useimmin mainittu. Lisään terveysetuja ja -haittoja sitä mukaan kuin niitä minulle ilmoitetaan (katso alla).

Joudun todennäköisesti ryhmittelemään jotkin terveysedut ja -haitat uudestaan, mutta olkoon tämä ensimmäinen yritys koota yhteen rasvoja suosivan ruokavalion käytön myötä syntyneitä kokemusperäisiä tietoja. Saatte lähettää lisää tarinoita ja mainintoja eduista ja haitoista (listatkaa mahdollisimman monia)! Kerään ne tämän listan yhetyteen. Jos muistatte lähettäneenne tietoja minulle vuonna 2008, mainitkaa siitä, niin en sitten merkitse sitä uudeksi yksittäistapaukseksi. Voisitte myös mainita miten pitkään olette noudattaneet tätä ruokavaliota.

Yksittäistapauksia 2008-2017

Biologi Christer Sundqvistin kysely terveydentilan yksittäistapauksista VHH/LCHF-ruokavaliota noudattavilla, 2008-2017, täydennyksiä 9.12.2016, 13.12., 19.12., 29.12., 2.10., 17.10, ja 19.10.2017 (muuttuneet luvut punaisella fontilla)

Nyt 296 menestystarinaa.

Ruokavalio ollut käytössä keskimäärin 6,2 vuotta (n=24) (Ei kysytty tätä vuonna 2008)

EDUT

Paino on pudonnut  80 kpl
Paino on pysynyt hallinnassa 60
Ei ole nälkä 57
Kolesteroliarvot parantuneet 53
Iho on paremmassa kunnossa 53
Ei enää ilmavaivoja tai oireet huomattavasti helpottaneet 47
Diabetes (yleensä T2DM) pysyy paremmin aisoissa tai parantunut (remissio) 46
Makeanhimo väheni tai poistui 45
Energisempi olo 44
Ei enää närästystä tai oireet helpottuneet 40
LDL-kolesteroli on laskenut 39
Ei enää kovaa väsymystä 37
HDL-kolesteroli on noussut 36
Syömisen hallinta parani, syömishäiriö poistui/lieveni 35
Ei tarvitse syödä niin usein 33
Triglyseridit ovat laskeneet 33
Kuorsaaminen väheni/loppui 30
Verenpaine laski/tuli normaaliksi 29
Saa syödä herkullisia ruokia 26
Helppo dieetti toteuttaa 24
Tulen paremmin kylläiseksi 23
Ei enää ruokailun jälkeistä epämukavaa oloa 21
Urheilu/Liikunta sujuu paremmin 19
Finnit (akne) paranivat 16
Astma parani/helpotti 16
Painonhallintaa ei tarvitse ajatella 15
Jaksaa keskittyä paremmin 15
Ummetus parani 14
Lihasmassa on kasvanut 13
Hampaat pysyvät hyvässä kunnossa 13
Päänsärky on parantunut/helpottanut 13
Niveltulehdus/nivelkivut poistuneet/hellittäneet 13

Allergia parani/helpotti 12
Masennus lieventyi 11
Kiva harrastus 10
Vastustuskyky on parantunut 10
Ripuli poistui 10
Vatsan turvotus helpotti 10

Ei enää vatsakipuja 9
Nivelet pysyneet kunnossa 8
Lääkkeettömyys 7
Makuaisti on herkistynyt/parantunut 7
Maksa-arvot normalisoituneet 7
Anemia parani 7
Pysyn paremmalla tuulella 7
Migreenikohtaukset loppuivat tai vähenivät lähes kokonaan 7
Verensokerin heittelehtimiset loppuivat 7

Nukkuu paremmin 6
Vaatekoko on pienentynyt 5
Mieli virkistyi 5
Paha vatsasairaus parani (Crohn, IBS) 5
Aineenvaihdunta vilkastui 4
Atooppinen ihottuma ei enää vaivaa 3

Peräpukamien oireilu loppui lähes kokonaan 3
Ei enää pieretä 3
Hiukset paremmassa kunnossa 3
Ylimääräistä nestettä poistui elimistöstä 3
Uupumus helpottanut/poistunut 2
Iskiasvaiva pysyy oireettomana 2
Kuukautisvaivat helpottaneet 2
Nivelrikko lieventynyt 2
Haavainen koliitti ei oireile 2

Ei enää tee yhtä paljon mieli alkoholia 2
Hormonitoiminta tasapainottunut 2
Suuhaavat (aftat) paranivat 2
Ruoan alkuperä kiinnostaa 2
Ruoan laatu kiinnostaa 2
Punaviini on sallittu 2
Tumma suklaa on sallittu 2
Voi katsoa telkkaria napostelematta koko ajan 2
Verensokeri pysyy tasaisena (T1DM) 1
MS-tauti helpottanut 1
Lonkkakivut helpottaneet/poistuneet 1

Reumalääkityksestä eroon 1
Reuma pysyy oireettomana 1
Alkava diabetes (prediabetes) väistyi 1

Verenpainelääkkeistä eroon 1
Herpes ei vaivaa 1
Lihasjäykkyys vähentynyt 1
Lepokipu helpottanut 1
Vatsan kurinat poistuivat 1
Aivosumu poistunut 1
Huimaus poistui/väheni 1
Hammaskivi lähti 1
Kasvojen turvotus hellittänyt 1
Ei hermostu niin herkästi enää 1

Iho ei enää kutise 1
Saamattomuus ei enää vaivaa 1
Ei mikään muuttunut 1
Virtsarakon tulehdus väheni/poistui 1
Poskiontelotulehdukset vähenivät/poistuivat 1
Silmät eivät enää vuoda aamuisin 1
Työnteko sujuu 1
Opiskelu sujuu 1
Keratosis pilaris (vaiva talirauhasissa) helpotti 1
Mentaalifokus vahvempi 1
Kantapäät eivät lohkeile 1
Kyynärpäät eivät kovetu 1

Raskausdiabetes ei vaivaa 1
Kipu yleensä on helpottanut/poistunut 1
Ulostusongelmat hellittäneet 1
Selkäkivut hellittäneet 1

Hiivasyndrooma helpottanut/parantunut 1
Refluksi hellittänyt 1
Hilse hävinnyt 1
Flunssaa ei ole ollut 1
ADHD-oireilu hellittänyt 1
Hikoilu vähentynyt 1

Kimmoke uuteen ammattiin ja työpaikkaan 1
Ruoan parantavat ominaisuudet kiinnostavat 1
Elämänlaatu parani 1
Viriili olo vaikka ikää on paljon 1
Juusto on sallittu 1
Ylettyy vetämään sukat jalkaan 1
Edullisempi ruoka 1
Ei tarvetta välipaloille 1
Kolesteroliarvot koholla, mutta ei haittaa 1
Unissapuhuminen vähentyi 1
Sappikivikohtaukset vähentyneet/poistuneet 1
Sydänoireita ei ole ollut 1
Lääkäri kehunut terveelliseksi dieetiksi 1
Yövuoroissa ei juuri väsytä 1
Tinnitus on kadonnut 1
Pahanhajuinen jalkahiki on kadonnut 1
Uniapnea ei enää vaivaa 1
Hoikka vyötärö 1

HAITAT

Hengitys haisee pahalle 7
Vaatimaton painonpudotus 5 kpl
Ainakin alussa piti oli aika kurinalainen 4
Saa kuulla kaikenlaista tyhmää arvostelua 3
Kolesteroliarvot edelleen koholla 2
Verenpaine edelleen korkea 2
Onko humpuukia? 2
Laihtunut jo liikaa 1
Ruokamenot kasvoivat 1
Kilot tulevat takaisin jos löysäilee 1
Epävarma olo/onko epäterveellinen dieetti? 1
Menestystarinoita (ja epäonnistuneita kokeiluja!) voi lähettää minulle:

christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Mikäli tunnet pakottavaa tarvetta kertoa tarinasi suoraan blogissani, sekin käy päinsä.

Yhteistyöterveisin, christer

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

9 thoughts on “Yksittäistapauksia”

 1. EDUT: Ei ole nälkä, ei närästä, ummeta, pieretä eikä epämääräisiä vatsakipuja, ei turvota. Ei jatkuvaa väsymystä, vaan energisempi olo. Ei tarvitse välipaloja. Ei makeanhimoa. Herkuista ei tarvise kieltäytyä, kuten suklaasta, viinistä ja juustoista. Ei tarvise syödä ”varastoon”, koska ei heti ole nälkä. Hoikka vyötärö. Makuaisti herkistynyt eikä kaipaa lisättyä sokeria. Ruoan laatu ja alkuperä kiinnostaa.
  HAITAT: Laihtunut jo liikaa
  Ollut vhh:lla yli 5 vuotta

 2. Olen lapsesta saakka ollut päänsärkylääkkeiden melkoinen kuluttaja, viidestä kymmeneen kertaan kuussa. Nyt korkeintaan kerran kuussa. Ärtynyt suoli paljon vähemmän ärtynyt ja ennen kaikkea olen helkkarin viriilissä kunnossa seitkytviisivuotiaaksi sekä tietysti lääkkeetön. Viimeinen kahden viikon romoska oli viisi vuotta sitten. Vilustumisoireet nitistän heti alkuunsa luomutropeillani.
  Vähähiilarisella olen ollut yli viisi vuotta. Tietysti olen superfoodaillut samaan aikaan ja nyt olen keksinyt mehustamisen.

  1. VeikkoP, tämä on tosi hieno kommentti. Minua ilahduttaa tuo mainitsemasi lääkkeettömyys. Minua harmittaa vietävästi kun Suomessa lääkärit pelkäävät liputtaa esimerkiksi lääkkeettömän diabeteksen hoidon puolesta. VHH:lla voi saavuttaa remission ja lääkkeettömyyden. Mikä siinä voi olla niin vaarallista?

 3. Samat edut saa noudattamalla virallisia ruokasuosituksia.Jos on ylipainoinen,ruuan määrää pitää vähentää,ja paino putoaa varmasti.Se tämän noudattamisesta seuraa,että pari ensinmäistä viikkoa on kyllä nälkä,mutta sen jälkeen helpottaa eikä enää tee mielikää syödä enempää.Yleensä selvästi ylipainoinen voi pudottaa 1/3 osaan entisen ruuan määrästä.

  1. Olet mahdollisesti oikeassa, mutta diabetesta on kyllä lähes mahdotonta saada remissioon valtion ja diabetesliiton sapuskasuosituksilla.

 4. Olen vuosikaudet käyttänyt VHH-ruokavaliota hiukan soveltaen. Sairastan selkärankareumaa. Käytän lisäravinteita ja mm omega-3-valmisteita. Näillä saan pidettyä tulehdukset aika hyvin kurissa. Paino on vakaa, verenpaine on lukemissa 115/65, sydänoireita ei ole koskaan ollut (72 v). Kolesteroli on hiukan koholla, mutta sillä ei ole merkitystä. HDL-kolesteroli on noin 2. Verensokeri on normaali. Verenkuva on kutakuinkin normaali. Tulehdusarvot sain pudotettua hyvin alas omega-3:lla. Syön aika paljon lihaa, rasvaa en karta. Nälkä on melkein tuntematon käsite. Alkoholin käyttö on jokapäiväinen eli yksi olut ruoan kanssa. Liikuntaa haittaa reuman kolotukset ja kulumat, mutta vuorokauden askelmäärä on luokkaa 7-10.000.

 5. En ole varma vaikka olisinkin jo kertonut oman onnistumisen aiemmin. Huhtikuussa 2011 olin syönyt Metformiinia kaksi vuotta, ensin 1 tbl/vrk ja ehkä vuoden verran 2tbl. Ajattelin, että kohta on 4, 6 ja insuliinit seuraavaksi. Tarttis jottain tehrä! Heikkilän ”parsakaalikirjan” opeilla lähdin liikkeelle ja mieheni, ei diabeetikko mutta ylipainoinen, lähti mukaan. Nyt olen 69v ja mieheni 73. Kuukauden kuluttua olin jättänyt lääkkeet pois ja verensokeriarvot olivat kohdillaan. Liikuntaa olemme kyllä myös lisänneet ja energiaa siihen riittää. Kuntosalilla ahertamiseenkaan ei tarvita hiilihydraattilisää, vaikka liikunnan ammattilaiset niin vakuuttavat. Positiiviset vaikutukset: Lääkkeettömyys – paino putosi molemmilla – omat vatsavaivat ilmavaivoineen poistuivat – miehen kuorsaus, hengityskatkokset ja päivätorkahtelut jäivät pois – miehen vuosikausia jatkunut ärtyneensuolen oireyhtymä parani: ilmavaivat, kivut, ripuli jäivät pois – molempien energisyys ja muu vihreys lisääntynyt – nälänhallinta parani – herkutella saa äärimmäisen hyvällä ruualla – kolesteroliarvot pysyneet hyvinä, mies jätti statiinit pois ruokavalion myötä – tässä nyt tärkeimmät mitä tulee mieleen. Negatiivista on miltei ainoastaan se suora ja epäsuora arvostelu ruokavaliostamme. ”Pitääkö sitä yrittää olla muka jotenkin parempi kuin muut?” Mieluusti olisin todistamassa aikaa, jolloin virallisella tuollakin laiva kääntyy.
  Ps. En vierasta astua julkisestikaan näkyville, pysyn sanojen takana.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.