Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tautitehdas

Sain keväällä arvioitavaksi lääkäri Iris Pasternackin teoksen ylidiagnostiikasta. Tämä on kehittyneen lääketieteen varjopuolia, että meille kaikille, terveillekin, löytyy tauti ja diagnoosi, kunhan riittävästi tutkitaan.

Kirjan tärkeimpänä antina pidän sitä, että Pasternack nostaa esille ongelmaksi tavallisten elämänilmiöiden lääketieteellistämisen (medikalisaation). Lääketieteen kehitys on edistänyt terveyttämme ja pidentänyt elämäämme merkittävällä tavalla. Lääketieteeseen on valtavasti panostettu, eikä suotta, mutta joskus näyttää siltä, että emme enää tiedä, mitä tehdä uudella tiedolla. Kiihtyvä teknologinen kehitys ja lääkäreiden hyvät aikomukset ovat joillakin alueilla johtamassa ojasta allikkoon, väittää Pasternack. Tutkimukset ja hoidot alkavatkin aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Suora lainaus:

Ylidiagnostiikkaa voi hallita hyväksymällä sen tosiasian, että osa kehomme epänormaaleista muutoksista, edes syövistä, ei koskaan tule haittaamaan meitä. Aggressiivinen hoitolinja ja leikkaaminen voi olla huonompi ja vaarallisempi vaihtoehto kuin maltillinen seuranta. Kun ihmisiä tutkitaan sairauden epäilyn vuoksi tietokonetomografialla, melkein kaikilla, 86 prosentilla, näkyy kuvissa ainakin yksi epänormaali löydös, sattumalöydös, joka ei liity millään lailla siihen sairauteen, jonka vuoksi heitä alun perin tutkittiin. Keskimäärin jokaisessa ihmisessä on 2,8 poikkeavaa löydöstä. Sattumalöydökset ovat todella yleisiä lääketieteessä, ja niitä on erityisen paljon tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksissa.

tautitehdasKirjan varjopuoliin kuuluu asioiden ylimalkainen toteaminen, ottamatta tiukasti itse kantaa lukuisiin epäkohtiin tai tarjoamalla tilastollista tietoa esim. ylidiagnoosin tilasta Suomessa. Pasternack olisi tarvinnut nippelitiedon mestareita avukseen! Lukija ottaisi ilomielin vastaan yksityiskohtaisempaa tietoa ylidiagnostiikan tasosta. En myöskään ymmärrä miksi Pasternack kaunistelee tilannetta monissa kirjan käänteissä. Nyt kun hänellä olisi tilaisuus ikään kuin puhua suunsa puhtaaksi, niin hän pitää tahallaan (tai lääkärinuransa häiriöttömän jatkon turvaamiseksi?) kirjoittelun kovin arvoituksellisena.

Pasternack pohtii masennusta tautitehtailun näkökulmasta. Psykiatrit on koulutettu löytämään alakuloiselle potilaalleen diagnoosi. Lainaus kirjan sivuilta:

Tautiluokitusten mukaista diagnoosia haettaessa potilaan kokonaistilanne ikään kuin puretaan osiin, yksittäisiin oireisiin, joiden lukumäärä sitten määrittelee diagnoosin. Yksittäisiä oireita ynnättäessä kokonaisuus voi kuitenkin hämärtyä. Unohdetaan, että oireilun taustalla voi olla muukin kuin masennus. Suru ja menetykset aiheuttavat alakuloa ja unettomuutta, epäoikeudenmukainen kohtelu työpaikalla itseluottamuksen ja omanarvontunteen vähenemistä. Kaikki nämä oireet ovat myös masennuksen diagnostisia kriteerejä. Neljä yksittäistä oiretta riittää diagnoosiin, joten masennusdiagnoosin saa herkästi, vaikka taustalla olisi normaali reaktio johonkin elämän kuormitustekijään tai tilapäinen häiriötilanne. Ja kuten stressistä johtuvaa verenpainetta, myöskään olosuhteista johtuvaa masennusta ei kannata hoitaa lääkkein vaan syihin puuttumalla.

 

Tällaisia kirjoja tarvitaan lisää, avaamaan silmämme todellisuudelle. Pasternack pitää epäterveenä ilmiönä normaalin elämän tunnetilojen medikalisaatiota, kuten sitä, että tuntee ärtymystä ja mielipahaa. Kun terveydenhoitojärjestelmän hoitokeinotkin tällaisissa tapauksissa ovat voittopuolisesti lääkehoitoa ja terapiaa, niin jokainen meistä on vaarassa joutua tällaisen hoitokoneiston vangiksi. Pasternackilta olisi odottanut voimakkaampa kritiikkiä tätä epäkohtaa tarkastellessaan.

Onko siinä mitään tolkkua, että yhä terveemmät tulevat lääketieteellisen hoidon piiriin ja hoidettavien lukumäärä kasvaa rajusti? Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että hoidamme lääkkeillä ongelmia, jotka eivät ole lääketieteellisiä. Pasternack kirjoittaa:

Päädymme hoitamaan kaipausta ja surua masennuslääkkeillä ja normaaliin kehitykseen kuuluvaa huolimattomuutta tai vilkkautta ADHD-lääkkeillä. Ongelmat ovat siis todellisia ja olemassa, mutta kyseenalaista on se, löytyykö ratkaisu aina lääketieteestä.

Nykyään voidaan seulontatutkimuksilla todeta syöpä hyvin varhaisessa vaiheessa, jopa niin varhaisessa vaiheessa, että elimistömme tunnistettua syöpäkasvun, osaa itse tuhota syöpäsolut. Rahan kiilto silmissä potilaat saatetaan ottaa hyvin varhaisessa vaiheessa hoitoon. Hoidon aiheuttamat haittavaikutukset ja kova stressi aiheuttavat pahimmillaan potilaan vakavan sairastumisen kun parhaimmillaan potilas olisi elänyt täysipainoista elämää kymmeniä vuosia. Pasternack ei uskalla viedä ajatustaan loppuun: Aiheutetaanko sinänsä järkevillä seulontatutkimuksilla enemmän haittaa kuin hyötyä? Ehkä tätä asiaa pitäisi tutkia enemmän? Kuka maksaa? Kuka kiinnostuu?

Pasternack toteaa oivallisesti:

Miljoonat eurot valuvat hukkaan sairauksia ehkäisevässä lääkityksessä. Näyttää siltä, että sairauksien varhainen tunnistus ja lääkehoito ovat tulleet tiensä päähän ja osoittautuneet tehottomiksi keinoiksi edetä. Parempia keinoja löytynee muilta terveydenhoidon alueilta ja erityisesti lääketieteen ulkopuolelta. Merkittävä osa huonosta terveydestä aiheutuu elinympäristön riskitekijöistä, sellaisista kuin hengitysilman pienhiukkaset, savu, liikenteen melu ja radon. Merkittäviä terveysriskejä ovat myös ihmisen elinympäristön kemikaalit. Arkisten asioiden toimittaminen kävelemällä on iäkkäille todennäköisesti monin verroin tehokkaampaa lonkkamurtumien ehkäisytyötä kuin mitkään luulääkkeet. Puuttumalla liikkumisen esteisiin, kuten korkeisiin kynnyksiin, painaviin oviin, liukkaisiin jalkakäytäviin ja vaarallisiin tienylityksiin päästäisiin paremmin eteenpäin. Ja jos katsotaan ajassa taaksepäin, vesi- ja jätehuollolla on saatu maailmassa todennäköisesti enemmän terveyshyötyä kuin millään lääketieteellisellä hoidolla.

Iris Pasternack: Tautitehdas – Miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita? Atena 2015

Löydät hakemistosta lisää kirja-arvioitani.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Tautitehdas”

  1. En ole lukenut Iris Pasternackin kirjaa, mutta selailin joskus ja totesin saman. Kirjan tyyli vaikutti kovin pliisulta ja ylimalkaiselta. Sen sijaan, että aiheista kirjoitettaisiin syvemmin ja analyyttisen kriittisesti, jäi nopealla tutustumisella sellainen vaikutelma, että kirja liitää aiheiden yli. Kirjasta poimimasi lainaus masennukseen liittyen kirvoitti minut kommentoimaan.

    Kohdassa tulee hyvin esiin perustavaa laatua oleva kategoriavirhe, jonka monet lääkäreistä ja kansalaisista tekevät; kuvitellaan, että on olemassa erikseen sairausentiteetti masennus ja toisaalta tavallinen ihmistunne tai -kokemus masennus. Pasternackin antaa lukijan näin selvästi tuossa ymmärtää. Samalla erikoinen ilmaisu on sanoa, että suru aiheuttaa alakuloa. Eikö suru ole alakuloa ja alakulo surua? Vai mitä Pasternack tarkoittaa surulla tai alakulolla, entäpä masennuksella? Toivottavasti käyttämänsä termit on määritelty kirjassa jossain toisessa kohtaa.

    Jäin myös ihmettelemään mitä Pasternack tarkoitti kirjoittaessaan, että oletetun masennussairauden sijaan kyseessä voi olla normaali reaktio elämäntapahtumiin. Jäi mietityttämään miten ihminen voisi reagoida epänormaalisti hänen mielestään. Pasternack lienee käyttänyt sanaa normaali merkityksessä totuttu, yleinen, tavanomainen, eli mielipide-, ei faktamerkityksessä, toisin kuin, jos puhuisimme esimerkiksi haiman normaalista toiminnasta diabeteksen diagnostiikan kohdalla. Toisaalta on mahdollista, että hän uskoo itse, että oletettu masennussairaus on todellinen entiteetti samalla tavalla kuin diabetes tai MS-tauti. Toivottavasti kanta selviää muualla.

    Vastaavanlaiset tahattomat virheilmaisut tai tarkoituksellinen retorinen kikkailu on johtanut yhteen aikakautemme suurimmista terveydenhuollon väärinkäsityksistä, että psyykkisen pahoinvointi on sairaus samassa merkityksessä kuin elinten fyysinen epänormaalius on sairaus, mikä on mahdollistanut lukuisten eri tahojen hyötyä ihmisten psyykkisestä kärsimyksestä asianomaisten pysyessä epätietoisina, hämillään ja näin helposti hyväksikäytettävinä.

    Kuten Christer kirjoitit, on mahdollista, että lääkärit ja tutkijat kirjoja kirjoittaessaan pelkäävät mahdollisia seuraamuksia uralleen, jos menevät kritisoimaan käytössä olevia toimintatapoja tai ajattelutapoja liiaksi. Siksi saattavat päätyä kaunistelemaan ja laimentamaan kannanottojaan. Yhteiskunnallisten laajasta hyväksyttyjen myyttien sorkkiminen, kyseenalaistaminen ja vääräksi osoittaminen on aina ollut riskialtista.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.