Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sananlaskuja ystävyydestä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

On ystävänpäivä. Tarjoan sananlaskukokoelmistani muutamia ystävällisiä sananlaskuja. Lue, koe, elä! Kiitos ystävydestä!

 • Aita on hyvä ystävienkin välillä. Suomalainen sananlasku
 • Anna ruokaa nälkäiselle, asiat puhu ystävällesi. Kiinalainen sananlasku
 • Aterioi ystäväsi kanssa mutta älä tee kauppaa hänen kanssaan. Arabialainen sananlasku
 • Ei ole olemassa parempaa peiliä kuin vanha ystävä. Espanjalainen sananlasku
 • Ei yhden puolen ystävyyttä. Suomalainen sananlasku
 • Ei ystäviksi riidoitta tulla. Kiinalainen sananlasku
 • Ei ystävyys siihen pääty, että minä pidän puoleni ja sinä pidät puolesi. Afrikkalainen sananlasku
 • Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Suomalainen sananlasku
 • Erotat ystävän vihollisesta vasta sitten kun jää murtuu. Inuiittien sananlasku
 • Helpompi on vierailla ystävien luona kuin elää heidän kanssaan. Kiinalainen sananlasku
 • Hädässä ystävä tunnetaan. Suomalainen sananlasku
 • Ihmisen pitäisi valita itseään paremman ystävän. Kiinalainen sananlasku
 • Joka etsii virheetöntä ystävää, jää ystävättä. Venäläinen sananlasku
 • Joka vaalii ystävyyttä, unohtaa loukkauksen, joka menneitä kaivelee, menettää ystävänsä. Raamatullinen sananlasku
 • Joka vierailee häissäsi, mutta ei sairasvuoteesi luona ei ole todellinen ystäväsi. Italialainen sananlasku
 • Jokaisella ruusulla on piikki ystävänään. Englantilainen sananlasku
 • Jos huomaat vain ihmisten virheet, sinulla ei ole ystäviä. Intialainen sananlasku
 • Jos kieli kertoisi kaiken mitä sydän tuntee, ystävyksiä ei lainkaan olisi. Englantilainen sananlasku
 • Jos olisi olutta kyllin, olisi kyllä ystäviä. Suomalainen sananlasku
 • Juonittelija rakentaa riitaa, panettelija erottaa ystävykset. Raamatullinen sananlasku
 • Juorukellolta salaisuus karkaa, uskotulla ystävällä se on tallessa. Raamatullinen sananlasku
 • Kahden ystävyksen välillä riittää kaksi sanaa. Ranskalainen sananlasku
 • Kahden ystävyys riippuu yhden kärsivällisyydestä. Intialainen sananlasku
 • Kelvoton mies vetää ystävänsä mukaan, johdattaa hänetkin turmion tielle. Raamatullinen sananlasku
 • Ken yrittää olla ystävä kaikkien kanssa, tekee itsensä naurunalaiseksi. Islantilainen sananlasku
 • Kenellä olutta, sillä ystäviä. Suomalainen sananlasku
 • Kolme luotettavaa ystävää: vanha vaimo, vanha koira ja valmiit rahat. Arabialainen sananlasku
 • Kotona turva vanhemmista; maailmalla ystävistä. Kiinalainen sananlasku
 • Kuin heiluva hammas ja horjuva jalka on ystävä, joka hädässä pettää. Raamatullinen sananlasku
 • Kun teet jotain tärkeää, toimi niin, että ystäväsi eivät joudu häpeämään eivätkä vihamiehesi saa aihetta iloon. Kiinalainen sananlasku
 • Kupillinen kahvia voi olla alku elinikäiselle ystävyydelle. Turkkilainen sananlasku
 • Kyllä rahalla ruokaa saa, oluella ystäviä. Saksalainen sananlasku
 • Kyllä rikkaan luo ystäviä kertyy, köyhän luota he kaikkoavat. Raamatullinen sananlasku
 • Köyhällä on vähän ystäviä, rikkinäisissä vaatteissa paljon syöpäläisiä. Kiinalainen sananlasku
 • Köyhästä ei välitä edes toinen köyhä, mutta rikkaalla on paljon ystäviä. Raamatullinen sananlasku
 • Köyhää vihaavat hänen veljensäkin, karttavat vielä enemmän hänen ystävänsä. Turhaan hän koettaa puhua heille. Raamatullinen sananlasku
 • Liika ystävällisyys ei ole hyödyksi lapselle eikä aikuiselle. Englantilainen sananlasku
 • Lääkärin ystävä on aina sairas. Intialainen sananlasku
 • Maailma on ystävällinen norsulle ja polkee muurahaisen. Englantilainen sananlasku
 • Maailma tuttuja täynnä, ystäviä vain muutama. Kiinalainen sananlasku
 • Mausta makean veden tuntee; vaikeina aikoina todellisen ystävän. Kiinalainen sananlasku
 • Muna tunnin, leipä päivän, viini vuoden, ystävä kolmenkymmenen vuoden takaa. Italialainen sananlasku
 • Nauti ystäväsi kanssa ateria, mutta älä tee kauppaa hänen kanssaan. Armenialainen sananlasku
 • Niin kauan kuin olet onnellinen, sinulla on ystäviä, mutta kun päiväsi pilvenevät, olet yksin. Latinalainen sananlasku
 • Ole itse itsesi ystävä, niin muistakin tulee ystäviäsi. Skotlantilainen sananlasku
 • On helpompi käydä kyläilemässä ystävien luona kuin asua heidän kanssaan. Kiinalainen sananlasku
 • On hyvä olla ystäviä sekä taivaassa että helvetissä. Englantilainen sananlasku
 • Ovelalla jäniksellä on kolme pesäkoloa, kerjäläisellä kolme köyhää ystävää. Kiinalainen sananlasku
 • Paljon ystäviä – vähän ystävyyttä, tosi ystävä on enemmän kuin veli. Raamatullinen sananlasku
 • Parempi juoda ystävän laihaa teetä kuin vihamiehen makeaa viiniä. Kiinalainen sananlasku
 • Parempi järkevä vihollinen kuin hullu ystävä. Arabialainen sananlasku
 • Parempi koiran kuin sen isännän ystävyys. Maltalainen sananlasku
 • Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet. Raamatullinen sananlasku
 • Parempi viisaan miehen viha kuin tyhmän ystävyys. Intialainen sananlasku
 • Parempi ystävän vaatteet kuin ystävän vaimo. Kiinalainen sananlasku
 • Parempi ystävystyä villieläimen kuin uteliaan ihmisen kanssa. Arabiankielinen sananlasku
 • Parhaista ystävistäsi pääset selville, jos podet pitkään reumatismia. Jamaikalainen sananlasku
 • Pidä tosi ystävästä kiinni molemmin käsin. Nigerialainen sananlasku
 • Rakasta ystävääsi ja pidä huolta itsestäsi. Skotlantilainen sananlasku
 • Saapi voilla vieraita, oluella ystäviä. Suomalainen sananlasku
 • Sairastuessasi lääkäri on isäsi, toipilasaikana ystäväsi ja tervehdyttyäsi hän on huoltajasi. Intialainen sananlasku
 • Sairaus on ystävyyden puntari. Suomalainen sananlasku
 • Se ystävä on, joka hädässä auttaa. Suomalainen sananlasku
 • Siannahasta ei saa turkkia eikä vanhasta vihollisesta ystävää. Sananlasku Lähi-idästä
 • Sukulaisista lähinkään ei ole hyvän ystävän veroinen. Kiinalainen sananlasku
 • Tulisi kesä ja kärpäsiä, köyhillekin ystäviä. Suomalainen sananlasku
 • Tunnet ihmisen hänen ystävistään. Kiinalainen sananlasku
 • Vaikka on lauma ystäviä, niin rahatta jää ruuatta. Mongolialainen sananlasku
 • Vaikka ystävä olisi hunajaa, älä nuole häntä kokonaan. Arabialainen sananlasku
 • Viinaan ja ruokaan pohjaava ystävyys ei yleensä kauan kestä. Kiinalainen sananlasku
 • Viini kääntää takkinsa: ensin se on ystävä ja sitten vihollinen. Eurooppalainen sananlasku
 • Viiniä ja ruokaa: paljon ystäviä; vaikeuksien keskellä ei ristin sielua. Kiinalainen sananlasku
 • Vältä ystävystymästä ilkeän ihmisen kanssa, mutta älä tee hänestä vihollistasi. Pyri järkevän ihmisen ystävyyteen, mutta älä silti aina sano hänelle ’kyllä’. Kiinalainen sananlasku
 • Yksi kiero ystävä on pahempi kuin 1000 vihollista. Armenialainen sananlasku
 • Ylenpalttinen ystävyys päättyy riitaan. Afrikkalainen sananlasku
 • Ystäviä on niin kauan kuin hyviä aterioita; mies ja vaimo pysyvät niin kauan kuin on poltettavaa ja syötävää. Kiinalainen sananlasku
 • Ystävystymiseen tarvitaan tuhat sanaa, mutta vain yksi toisen ihmisen suututtamiseen. Kiinalainen sananlasku
 • Ystävyys ei yksinpuolin pysy. Suomalainen sananlasku
 • Ystävyys on kuin kirja – se palaa hetkessä poroksi mutta kestää vuosia kirjoittaa. Afrikkalainen sananlasku
 • Ystävyys on rakkautta ilman siipiä. Ranskalainen sananlasku
 • Ystävyys on vako hiekassa. Afrikkalainen sananlasku
 • Ystävyys rajaton, viisaus pohjaton. Kiinalainen sananlasku
 • Ystävä on kuin vesilähde pitkällä matkalla. Kenialainen sananlasku
 • Ystävä puhuu edessä, vihollinen takana. Sananlasku Lähi-idästä
 • Ystävä uni väsyneen, kuolema kauan kituneen. Suomalainen sananlasku
 • Ystävä ystävän pettää, vihamies ei milloinkaan. Suomalainen sananlasku
 • Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin. Raamatullinen sananlasku
 • Ystävällinen puhe on parempaa kuin suuri leivos. Venäläinen sananlasku
 • Ystävälliset sanat keventävät surua. Englantilainen sananlasku
 • Ystävällisyys lisää vaurautta. Kiinalainen sananlasku
 • Ystävän rakkaus ei koskaan petä, veli auttaa veljeä hädän hetkellä. Raamatullinen sananlasku
 • Ystävän sanat ovat nuorta hunajaa: makeat mielelle, virvoittavat ruumiille. Raamatullinen sananlasku
 • Ystävät saa valita itte, sukulaiset valittee piru. Suomalainen sananlasku
 • Ystävätön elämä on kuin vasen käsi ilman oikeaa. Arabialainen sananlasku
 • Älä ehtimiseen käy ystäväsi luona, muuten hän kyllästyy ja alkaa karttaa sinua. Raamatullinen sananlasku
 • Älä hylkää ystävääsi, älä isäsi ystävää. Kun joudut pulaan, älä oitis mene veljesi luo. Parempi läheinen naapuri kuin kaukainen veli. Raamatullinen sananlasku
 • Älä kerro ystävällesi mitään, mitä vihollisesi ei saisi tietää. Tanskalainen sananlasku
 • Älä paljasta epäonnistumisiasi edes ystävälle. Englantilainen sananlasku
 • Älä ylvästele saavutuksistasi ystävällesi, joka on menestynyt heikosti, äläkä unohda heikkouksiasi menestyksesi hetkellä. Kiinalainen sananlasku
 • Öljy ja suitsuke ilahduttavat mielen, ystävän rakkaus on kuin tuoksuva puu. Raamatullinen sananlasku

Muutamia käyttämiäni lähteitä:

Ahlqwist August. Suomen kansan sananlaskuja. Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjapaino, 1869
Heikkinen Jani. Ajatusten aarteita. Karisto, Hämeenlinna, 2004
Hukka Eija. Jo pätii piästellä. Sananparsia Kiteeltä. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki, 1989
Ikonen Teemu. Onnen helmiä. Gummerus, Jyväskylä, 2006
Kokoelma Suomen kansan sananlaskuja. Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjapaino OY, Helsinki, 1906
Korpiola Kyösti. Sananlaskujen tieto sairauksista ja niiden hoidosta. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia ja selvityksiä, Helsinki, 1985
Laine Jarkko. Suuri Sitaattisanakirja. Otava, 1989
Laine Jarkko ja Sinnemäki Maunu. Sitaatit ja lentävät lauseet. Otava, Helsinki, 1992
Lauhakangas Outi. Sitaattimestarin muistelmat. WSOY, Juva, 1998
Lauhakangas Outi. M6 kansainvälinen sananlaskutietokanta. http://lauhakan.home.cern.ch/lauhakan/fin/cerpfin.html, 2012
Laukkanen Kari ja Hakamies Pekka. Sananlaskut. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Vaasa, 1978
Manninen Arto. Maailman kauneimmat ajatukset. Gummerus, Jyväskylä, 2000
Manninen Arto. Viisauden sanoja. Gummerus, Jyväskylä, 2003
Medi Jesse. Koko perheen Sitaattikirja. Mattina Oy, Hämeenlinna, 2001
Positiivarit. http://www.positiivarit.fi/, 1999-2012
Sammalkorpi Virve. Suuri sitaattikirja. Karisto, Hämeenlinna, 1996
Sammalkorpi Virve. Tartu hetkeen. Otava, Keuruu, 2001
Sananlaskut. http://koti.mbnet.fi/~raijae/sanailua/sananlaskut.html, 11.4.2010
Seppälä Pertti. Itämaisen elämänviisauden kirja. WSOY, Helsinki, 2002
Seppälä Pertti. Kiinalaista elämänviisautta. Memfis Books, 2006
Sinnemäki Maunu. Ydinsanoja. Logos, Vammala, 2002
Sundqvist Christer. Sananlaskujen yksityiskokoelma, koottu vuosina 1984-2016 (noin 150 000 sananlaskua)
Sundqvist Christer. Terveysmietteitä kautta aikojen. IDEA Sundqvist, Helsinki, 250 s., 2013

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.