Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Kilpirauhanen ja rypsiöljy
    tammikuu 30, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Tähän kirjoitukseen on Facebookissa käydyn vilkkaan keskustelun perusteella ilmestynyt korjaus 28.1.2018. Katso alla (vihreällä tekstillä). Lukekaa myös...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2017
    tammikuu 18, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Äänestys on päättynyt! On taas se aika vuodesta, jolloin äänestäjät valitsevat Turpaduunarin terveysblogissa vuoden tärkeimmät terveysvaikuttajat. Äänestys...
  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Kova rasva – vaarallista terveydelle?
    maaliskuu 21, 2018
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Kirjoitus on päivittynyt (lue alla, punaisella kirjasinvärillä merkitty teksti) Julkinen kysymys Ursula Schwabille Ravitsemusterapian...
  • Voita vai rypsiöljyä?
    tammikuu 17, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy - saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 22, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Syöpälääkärin väitettä on syytä katsoa kriittisesti
    tammikuu 4, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Syöpälääkäri Veera Salminen kirjoittaa: "CAM-hoitajat valehtelevat syöpäsairaille saadakseen heidän rahat." Veera Salminen esitti 22/2017 Duodecim-lehdessä/netissä valikoituja tutkimuksia luontaisvalmisteista syövän...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Maksakirroosi yleistyy – mikä mättää?
    helmikuu 20, 2018
    Kirjoittaja: Sami Virtanen Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy etenkin vyötärölihavuuteen. Tiede tarjoaa maksakirroosin korjaamiseen mielenkiintoisia vastauksia: Tyydyttynyttä rasvaa...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Sananlaskuja ystävyydestä
    helmikuu 14, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist On ystävänpäivä. Tarjoan sananlaskukokoelmistani muutamia ystävällisiä sananlaskuja. Lue, koe, elä! Kiitos ystävydestä! Aita on hyvä ystävienkin välillä....
  • Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi?
    maaliskuu 8, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Meillä on töitä. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab väittää Ylen uutisissa seuraavaa: ”Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka...
  • Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö
    helmikuu 26, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Juttu päivittyi. PDF-tiedosto lisätty. Vuodesta 2006 lähtien olen inspiroitunut lääkäreiden Richard Bernstein, Timo Kuusela, Matti Tolonen, Antti...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Puoskarilaki on kieltolaki
    tammikuu 29, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Taas halutaan "puoskarilakia" Suomeen Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas "uskomushoidot"...

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Parempi nauta, hyvempi atria

Varoitus satunnaiselle lukijalle: tämä artikkeli sisältää Brasilian lihaskandaalin innoittamaa talousjournalismia sekä biokemiaan liittyvää nippelitiedettä. Kaikki vastuu tekstin ymmärtämisestä siirtyy lukijalle, kuin maataloustuki keskustan kannattajille – nopeasti ja yllättävillä perusteluilla.

Edesmennyt tutkivan journalismin ikoni Isidor Feinstein Stone (1907-1989) sanoi joskus, että lehdestä kannattaa aina ensin lukea pikku-uutiset sivulta 17. Tästä viisastuneena Turpaduunari avasi torstaina 23.3.2017 Helsingin Sanomat sivulta A17 ja kuinkas ollakaan, sivulta löytyi 22 riviä pitkä (eli lyhyt) uutinen otsikolla ”Evira: Suomesta ei löytynyt vaarallista tuontilihaa vielä”.

Pari päivää aikaisemmin samainen Helsingin Sanomat oli uutisoinut, että brasialaisista tarkastetuista ongelmalaitoksista oli tullitilastojen mukaan tuotu Suomeen alkuvuonna 2017 noin 20.000 kiloa lihaa, joten tapahtumaskenaarioita on nopeasti laskien kolme. Joko kaiken brasilialaisen lihan on maahantuonut Posti ja lihoja ei tule koskaan löytymään mistään. Toinen vaihtoehto on, että Atria ja HKScan ovat ajaneet kaiken lihan suoraan Espoon kaatopaikalle, mikä ei kuljetukset huomioonottaen ole mikään vuoden ympäristöteko sentään. Kolmas ja todennäköisin skenaario on kuitenkin se, että suomalaiset syövät tuon mädän lihan Pirkka ja Rainbow tuotemerkkien alla. Raha ei haise kunhan lisäaineita on tarpeeksi.

Halpuuttamisesta seonneet suomalaiset ovat unohtaneet, että jonkinlainen palikkaketju tarvittaisiin kertomaan miten se atria juoksee suuhumme, mitä siinä oikein on ja kuinka paljon energiaa on kulunut prosessissa.

Harmaapartainen talouskonsulttini Birdie on joskus lehtiinkin kirjoitellut rahatalouden ja reaalitalouden eroavuuksista ja lainalaisuuksista, joten muistutetaan tässä, että halpa hinta ei automaattisesti tarkoita sitä, että touhussa olisi välttämättä mitään luonnonvaroja säästävää järkeä. Kyllä se Charolais-nauta syö saman verran Brasiliassa kuin Suomessakin, joten miten se valtamerimatkailu tekee siitä lihasta halvempaa kuin naapuritilan itikoista eli elikoista joita voi tarkkailla kiikarilla omalta parvekkeelta.

Tarkasti ottaen Brasilian yleisin nautarotu on Zebu ja maassa käytetyt anaboliset antibiootit kyllä hieman muuttavat tilannetta, mutta joka tapauksessa pitkät matkat ja pitkät pakastusajat tulevat järjeviksi ainoastaan poliitikkojen säätämien tukiaisten ja verolakien ansiosta. Luonnonvarojen kannalta lyhyet matkat ja tuotteen nopeat kiertoajat ovat reaalitaloudellisesti järkevin vaihtoehto.

Lukijat jotka ovat kiinnostuneita maataloustukien haukkumisesta, voivat lukea vaikkapa YLE:n entisen taloustoimittajan Seppo Konttisen kirjoittaman kirjan ”Kallis ruokakassi – kuka nostaa Suomessa ruuan hintaa?”. Ansionsa saavat muun muassa Suomen EU-neuvottelijat, jotka ryssivät maataloustuen. Muuten kriittiseen I.F. Stone -tyyliin, eli kaikki virkamiehet valehtelevat linjaukseen, on kuitenkin lipsahtanut pieni ajatusvirhe, kun Konttinen näyttää kuvittelevan, että ravitsemusneuvontaa tekevät virkamiehet eivät valehtele vaikka muihin aloihin ei ole luottamista. Hiilihydraattien suosimisen taustalla kun on nimenomaan tuotteiden pitkä hyllyikä eli suuret voitot ja pieni hävikki. Jauhelihan hävikki on myyntiaikojen takia paljon kovempi kuin aamiaismuroilla. Joskus tulevaisuudessa aion kyllä kirjoittaa Seppo Konttisen kirjasta oikein kunnon arvostelunkin. Kiitos Into-kustannus kirjan lähettämisestä!

Lihan pakastaminen ei tietenkään myöskään paranna sen rakennetta eikä helpota hyvän lopputuotteen kokkaamista. Toisin kuin moni luulee, pakastaminen ei myöskään tapa kaikkia bakteereja.

Kyseinen bakteeri joka tässä JBS ja BRF -yhtiöitä koskevassa kohussa kummittelee on muutamista konteista löytynyt Salmonella bakteeri. Koska bakteerista on noin 2.500 erilaista serotyyppiä, keskustelu siitä kuinka vaarallinen on kyseinen löydetty kanta, voi jatkua pitkäänkin. Salmonellan infektioon voi joko kuolla tai se voi jäädä täysin oireettomaksi.

Kuten bakteeriperheen nimestä voi päätelläkin, tutkija, joka lasketaan pöpön löytäjäksi on nimeltään Salmon, tarkemmin sanottuna Daniel Elmer Salmon (1850-1914). Hän toimi Yhdysvaltain valtiollisen tuotantoeläintutkimuksen johtajana 20 vuotta. Salmonella-bakteeri on luokittelultaan Gram-negatiivinen, eli perinteinen penisilliini ei siihen tehoa. Gram-negatiiviseen soluseinään tehoavien antibioottien keksiminen olikin aikoinaan suuri edistysaskel lääketeollisuudelle.

Ystäväni nippelitieteiden dosetti Birdie piirteli minulle muutamia molekyylikaavioita, mutta lukijoitani kiinnostavat luultavasti enemmän hänen luettelemansa nimet. Omituiseen tapaansa Birdie aloittaa tarinansa jo vuonna 1999 aloittaneesta Holby City -nimisestä BBC:n tuottamasta tv-sarjasta, joka liittyy sairaalakuvioihin. Sarjan vetonauloina ovat olleet muunmuassa naiset joiden roolinimet olivat Beauchamp ja Naylor. Tässä vaiheessa kaikkien pitäisi siis tajuta, että Gram-negatiivisten antibioottien uraauurtavaa työtä tehtiin lääkeyhtiössä nimeltä Beecham ja yksi merkittävä tutkija oli nimeltään Nayler. Tv-sarjoihin todellakin tribuutti-mielessä usein ängetään alan kuuluisuuksien nimiä.

Olennaisin oivallus oli 6-APA rakenteen helpompi syntetisointi Englannissa Brockham Parkissa sijaitsevassa Beechamin tutkimuskeskuksessa 1950-luvulla. Alan kovia nimiä olivat esimerkiksi George Newbolt Robinson, John Herbert Nayler, Frank Peter Doyle ja Ralph Batchelor. Tuloksena syntyi esimerkiksi vuonna 1972 lanseerattu Amoxil nimellä myyty amoksisilliini, jonka klavulaanihapolla ryyditetty tablettiversio Augmentin tuli myyntiin 1981. Yhteinen nimitys tämän lajityypin antibiooteille on beetalaktaamirakenteiset penisilliinit ja niiden ATC-koodi on J01C.

Pelkkä amoksisilliini on Suomessa tänäkin päivänä eniten käytetty antibiootti ja vuonna 2016 sitä käytti 339.762 potilasta ja amoksisilliinin ja klavulaanihapon yhdistettä käytti 139.513 potilasta. Myös kefalosporiinit ovat beetalaktaamirakenteisia ja niiden ATC-koodi on J01D. Näistä Suomessa on yleisin ensimmäisen sukupolven kefalosporiini kefaleksiini, jolla oli vuonna 2016 käyttäjiä 296.386 potilasta.

Osoituksena siitä, että julkisuuden kohut sentään hieman vaikuttavat lääkkeiden käyttöön, voidaan todeta, että kun vaarallisina pidettyjä fluorokinoloneja sai vuonna 2011 Suomessa 147.485 potilasta, niin viime vuonna potilasmäärä oli enää 93.789, liikaa toki siinäkin. Tämän innoittamana voi siis Brasilian lihaskandaalistakin koitua jotakin positiivista tulevaisuudessa.

Toki pessimisti voi huomauttaa, että statiinien eli kolesterolilääkkeiden kulutus ei ole romahtanut kaikesta negatiivisesta julkisuuden kohusta huolimatta. Vuonna 2011 statiineja käytti 658.660 suomalaista ja vuonna 2016 lukema oli 670.394 onnetonta, joista edes kaikki eivät saaneet KELA-korvauksia uuden alarajaleikkurin takia.

Palataksemme takaisin lähemmäs lehmien maailmaa, on tärkeää muistaa kuinka tärkeä ala lihabisnes on Brasilialle, ja miten kohu voi muuttaa maailman eläintuotantoa. Erilaisten talouslukujen heittely yrityksistä on monesti kirjavaa ja ilmoitetaan vaihtelevissa valuutoissa, mutta Financial Timesin mukaan JBS keräsi liikevaihtoa yrityksen kotipaikan valuutassa eli Brasilian realeissa 162,91 miljardia vuonna 2015. Tätä kirjoitettaessa olevan vaihtokurssin mukaan se tekisi 48,8 miljardia Euroa, mutta kansallisvaltioiden ideahan onkin, että valuuttakurssit muuttuvat kauppatasapainon mukaan. Ainoastaan Euroopassa jotkut hoopot ovat keksineet, että kaikkien pitäisi käyttää samaa rahaa Kreikassa ja Eirassa.

Mutta joka tapauksessa JBS on siis valtavan iso yritys. Vertailun vuoksi Atria-konserni tahkosi liikevaihtoa 1,34 miljardia Euroa vuonna 2015. Päässä laskien JBS on siis noin 35 kertaa suurempi yritys kuin Atria.

Mutta kun se Atria olisi tässä lähellä ja BRF ja JBS siellä kaukana toisella puolella maapalloa. Tuotantoketjun seuranta on kotimaassa sekä helpompaa että luotettavampaa kuin valtamerimatkailua harrastavien ruhojen seuranta. Mutta toki touhussa olisi parannettavaa. Suuri osa nytkin kerätystä tiedosta on sellaista, että sitä ei kukaan koskaan lue. Avoimessa seurannassa kannattaisi kerätä sellaista tietoa jota kuluttaja haluaa tietää ja kuluttaja toimisi markkinoiden tarkkailijana eli auditoijana. Kuluttaja olisi se viides valtiomahti sen neljäntenä pidetyn riippumattoman lehdistön jälkeen. Suomessa kun ei taida enää olla mitään riippumatonta mediaa kun jopa JSN on sanonut, että YLE kuuntelee liikaa Sipilää. Tosin sitä ennen JSN oli tuominnut Suomen Kuvalehden siitä, että se oli kehdannut sanoa, että YLE kuuntelee liikaa Sipilää.

Seikka, että Brasilian lihaskandaalissa operaatio ”Carne Fraca” eli ”Heikko Liha” poliisipäällikkö Mauricio Moscardi Grillo pidätytti nimenomaan valtion virkamiehiä, joiden pitäisi valvoa ruokaturvallisuutta, olisi syytä herättää vaatimaan yleisemminkin ottaen avoimeen markkinavalvontaan perustuvaa järjestelmää, eikä nykyisenlaista salamyhkäistä virkamiesvalvontaa. Suomessakin eläinaktivistien kuvaamat videot ovat osoittaneet, että virkamies ei ehdi eikä aina haluakaan ehtiä joka paikkaan valvomaan. Selkeitä viranomaisohjeita kaipaavat voivat lukea oheisen linkin jossa Euroopan Unionin virallinen lehti 14.12.2013 selventää lihan alkuperän merkintämääräyksiä, tosin tässä paperissa sian, lampaan, ja vuohenlihan sekä siipikarjan osalta.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R1337&rid=6

Tässä esimerkki viranomaisen tekstistä, jota ei kyllä klikannut auki Erkkikään:

”On tarpeen löytää oikea tasapaino kuluttajille tiedottamisen tarpeen ja toimijoille ja kansallisille viranomaisille aiheutuvien, viime kädessä tuotteen loppuhintaan vaikuttavien lisäkustannusten välillä. Vaikutusten arvioinnissa ja komission toimeksiannosta toteutetussa selvityksessä tarkasteltiin useita vaihtoehtoja alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittamiseksi suhteessa eläinten elinkaaren merkityksellisimpiin vaiheisiin. Tulokset osoittavat, että kuluttajat edellyttävät ennen kaikkea tietoa eläimen kasvatuspaikasta. Lisäksi velvoite ilmoittaa tiedot eläimen syntymäpaikasta edellyttäisi uusien maatilatason jäljitettävyysjärjestelmien luomista, mistä aiheutuisi vastaavasti kustannuksia, kun taas teurastuspaikan merkitseminen voidaan toteuttaa kohtuullisin kustannuksin, ja se antaa kuluttajalle arvokasta tietoa. Maantieteellisen tason osalta saatiin näyttöä siitä, että kuluttajien kannalta merkityksellisintä olisi ilmoittaa jäsenvaltio tai kolmas maa.

Asetuksessa (EU) N:o 1169/2011 elintarvikkeen ”alkuperämaan” käsite määritellään neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2913/92 (2) 23–26 artiklan mukaisesti. Eläintuotteiden osalta kyseisellä käsitteellä viitataan maahan, jossa tuote on kokonaan tuotettu, mikä lihaan sovellettuna tarkoittaa maata, jossa eläin syntyi, kasvatettiin ja teurastettiin. Jos elintarvikkeen tuotannossa on ollut mukana monta maata, käsitteellä viitataan maahan, jossa tuotteille on suoritettu viimeinen merkittävä ja taloudellisesti perusteltu valmistus tai käsittely. Sen sijaan käsitteen soveltaminen tilanteisiin, joissa liha on saatu eläimistä, jotka ovat syntyneet, kasvatettu ja teurastettu eri maissa, ei antaisi kuluttajille riittävästi tietoa lihan alkuperästä. Sen vuoksi on tarpeen säätää, että kaikissa tällaisissa tilanteissa etikettiin merkitään maininta jäsenvaltiosta tai kolmannesta maasta, jossa eläintä on kasvatettu sellaisen ajanjakson ajan, joka vastaa huomattavaa osaa kunkin lajin tavanomaisesta kasvatussyklistä, sekä tieto jäsenvaltiosta tai kolmannesta maasta, jossa eläin on teurastettu. Käsite ”alkuperä” olisi varattava käytettäväksi lihasta, joka on saatu yhdessä ainoassa jäsenvaltiossa tai kolmannessa maassa syntyneestä, kasvatetusta ja teurastetusta ja sen myötä kokonaan tuotetusta eläimestä.”

Laajemmat lähiruokakaupat olisivat yksi ratkaisu kuluttajien luottamuksen palauttamiseen. Kalapuolella Four Seasons Fish Siuntiossa ja Maxin Kala Espoon Kauklahdessa ovat merkkejä valoisasta kehityksestä kauppahallien ulkopuolellakin.

Toisaalta markkinahuhujen mukaan yrityksissä kiertää rahoitusta ja ostopäätöksiä keräämässä jo nyt netttinörttejä kauppaamassa ratkaisua ruokaketjun tiedontaltioinnin seurattavuutta ja tietoturvallisuutta parantavien ratkaisujen aikaansaamiseksi. Ideana on luoda järjestelmä, jota kuluttaja voi tarkkailla, ja jossa on vaikea tai mielellään mahdoton väärentää tietoja jälkikäteen.

Kuluttajankin kannattaisi aktiivisesti vaatia parempia tietoja myytävistä tuotteista, kuten vaikkapa eläinten rotutietoja, teurastuspäiviä, kuljetusmatkoja, antibioottien käyttöä ynnä muuta. Tiskiltä tai pakkauksesta löytyvä QR-koodi eli ruutukoodi voisi olla yksi tapa tuoda yksityiskohtainen tietomäärä sitä haluavien kuluttajien näkyville.

Toimiva markkinatalous vaatii kuluttajan aktiivisuutta!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Parempi nauta, hyvempi atria”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.