Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kuumat perunat 2016

Olin Kelan tiedotustilaisuudessa 11.1.2016. Median edustajat saivat ensikäden tietoa Kelan uudistuksista vuonna 2016. Pääjohtaja Liisa Hyssälän johdolla saimme periaatteessa aivan erinomaisen hyvän ja täsmällisen tietopaketin käyttöömme. Kriittisesti ja puolueettomasti asioita tarkastelevana terveystoimittajana, täytyy sanoa, että tiedotuspuoli oli siis teoriassa kunnossa, mutta käytännössä jäi kuitenkin sellainen mielikuva, että Kelan sekavuudet tulevat jatkumaan. Niitä vain peitellään nykyään ja jatkossa entistä paremmin (KORJAUS: Ritvan mielestä tämä kannanottoni ei ole puolueeton. Niin voimakkaasti asenteeni ja ennakkoluuloni tässä loistavat.)

Kela -poloista pitää sen verran puolustaa, että kaikkensa varmaan yrittävät ja joihinkin sekavuuksiin ovat taatusti syyttömiä. Puheenvuorojen välissä lähti aika monta huomautusta hallituksen suuntaan. Näin oikukkaasti työtään tekevää hallitusta ei Suomessa vielä ole nähty. SSS -ryhmä sekoittaa lujankin organisaation pasmat täydellisesti ja Kelahan ei voi hallitusta moittia millään tavalla julkisesti. Rahahanat halutaan pitää auki, vaikka kuinka kiukuttaisi hallituksen kompastelu säästöpäätöksissä ja niiden perumisissa ja sitten taas uudelleen säästöjä vaatien. Pistä tähän yhtälöön sitten vielä SOTE – maamme historian suurin hallinnollinen farssi – niin saa siinä Kela panna parastaan!

kela_1

Lääkkeiden omavastuu on nykyään 50 euroa – tiesitkö? Moni ei tiedä ja minäkin olin aluksi kuullut, että omavastuu olisi 45 euroa. Mistä sellainen summa muistui mieleeni? Joo, hallitus esitti tällaista ihan vuoden 2015 lopulla ja se tuli julkisuuteen. Oikukas hallitus ehti kuitenkin ennen vuoden loppua korottaa tätä lääkkeiden alkuomavastuuta 5 eurolla ja kansanedustajat hyväksyivät tämän, koska nämä tietenkin miettivät joululahjaostoksiaan (KORJAUS: Kyseessä ei ollut sama hallitus. Kiitos Eija korjauksesta!). Ja kyllä Kela sitten niitä uusia eurolukuja tietokoneohjelmissaan ehtivät pyöritellä ja simuloida, ajattelivat 200 kpl meidän valitsemaamme touhottajaa Arkadianmäellä. Moni kansalainen kuulee tästä 50 euron omavastuusta vasta apteekin kassalla. Tiedotus ei ole ollut tämän suhteen mitenkään selkeää.

Kelan tutkimuspäällikkö Jaana Martikainen pudotteli tuttuun karuun tyylinsä faktoja lääkekorvausjärjestelmän muutoksista huuli pyöreänä asiaa seuraavalle toimittajajoukolle. Ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeitä käyttävillä omavastuu ylittyy reippaasti ja pienituloisilla useammin kuin suurituloisilla. Onneksi Perussuomalaiset ovat suojelemassa näiden pienituloisten etuja? Lääkekaton jälkeen tehtyjen ostojen omavastuun nosto nostaa kustannuksia niillä, joilla omavastuu on jo nyt korkea. Köyhää rangaistaan nyt rajusti.

Olisiko mitään mahdollisuutta kohdistaa nämä kohtuuttoman kovat 150 miljoonan euron säästövaatimukset järkevämmin? Tutkija Martikainen pohti tätä vielä lopuksi. Hallituksen pakottamissa säästötalkoissa toteutuu pysyvästi 12,5 miljoonaa euroa omavastuiden nostoista ja 3,5 miljoonaa euroa viitehintajärjestelmän laajentamisesta lääkelaastareihin. Lääketeollisuuden ja lääketukkukauppojen palautusmaksut toimeenpannaan väliaikaisella lain muutoksella. Mutta vielä olisi löydettävä keinot puuttuvan 134 miljoonan euron säästön toteuttamiseksi! Biosimilaarit (älyttömän kalliiden biologisten lääkkeiden halvemmat rinnakkaisvalmisteet) otetaan laajamittaisesti käyttöön. Korvausluokkien uudelleen arviointi ja hintakilpailun lisääminen ovat harkinnassa olevia keinoja. Joka elää – näkee sitten aikanaan mitä päämme menoksi toteutetaan. Hallituksen leikkuri iskee pahasti. Se ei liene kenellekään mikään salaisuus.

Kuntoutuksen säästöjä etsitään suurennuslasilla ja taatusti tulee paljon väliinputojia. Järki sanoisi, että kuntoutus maksaisi itsensä takaisin, kun potilas kuntoutuu mahdollisesti jopa työelämään. Pyh, sanoo Sipilä ja jytky-Soini hytkyttelee tyytyväisenä. Ei näytä hyvältä kuntoutuksen suhteen. Kuntoutukseen varatut rahat vähenevät 38 prosenttia vuoteen 2017 mennessä. Se on tosi paljon. Liian harvoille avautuu kuntoutuksen mahdollisuus. Suomi – sivistysvaltio? Vaikeavammaiset, kuntoutuspsykiatrian tarpeessa olevat, harkinnanvaraista kuntoutupäätöstä ehkä turhaan odottavat – teidän puolestanne harmittaa nyt vietävästi!

Sairaanhoitokorvaukset muuttuvat ja kuten varmaan arvaat, taas köyhää kyykytetään! Korvaustaksat pienenevät ja omavastuut nousevat. Aika moni vähävarainen eläkeläinen on hätää kärsimässä.

kela_2

Niin kuin tässä ei vielä olisi tarpeeksi ongelmia tiedossa, niin saimme vielä kuulla, että sossun luukulta ei enää haeta perustoimeentulotukea, vaan jatkossa asioidaan Kelassa. Kela rekrytoi sosiaalitantat omiin riveihinsä ja istuttaa tämän kauheuden vieläpä omaan tietojärjestelmäänsä. Ongelmia taatusti tiedossa! Ja taas kärsijänä on toimeentuloa hakeva asiakas. Toimittajat halusivat tietää miten maahanmuuttajat sekoittavat tätä pakkaa ja vastauksena oli, ettei tiedetä. Laskelmia saadaan vasta alkuvuodesta 2016.

Sokerina pohjalla saimme kuulla perustulokokeilusta, joka on tulossa vuosina 2017-2018. Luoja tietää missä muodossa, ainakaan Olli Kangas ei sitä paljastanut. Kielen päällä hänellä pyöri monenlaisia perustulo-euroja, mutta mitään lopullista summaa ei ollut tarjota edes sinnepäinkään. Turha siis spekuloida saavatko kaikki aikuiset suomalaiset miten paljon rahaa Kelalta kuukaudessa korvauksena siitä, että vuokratuet ja muut sekalaiset tuet lakkautetaan. Arvelen, että tuosta tulee melkoinen poliittinen soppa hämmennettäväksi.

Saimme sentään tietää miten perustulokokeilun esivalmistelu eteenee. Taustaraportti perustulokeskustelusta Suomessa on jo valmis. Seuraavaksi toteutuu perustulon kannatusperusta, joka on osittain valmis, lopullisesti valmis 31.1.2016. Perustulon yleiset yhteiskuntapoliittiset lähtökohdat ja mahdollisuudet saadaan valmiiksi pohdittua 15.2.2016 mennessä. Keskusteluja perustulokokeilun perustuslaillisista ja sosiaalioikeudellisista mahdollisuuksista ja rajoitteista käynnistetään kevättalvella 2016. Erilaisia perustulomalleja mikrosimuloidaan koko kevään aikana, eli isot pojat leikkivät tietokoneilla.

Muiden maitten kokemuksia perustulokokeiluista arvioidaan  ja tämä työ valmistunee 28.2.2016. Perustulon vero-oikeudelliset kysmykset tulevat harkittavaksi ja siinä on tosi paljon institutionaalisia ongelmia luvassa ainakin verottajan taholta. Järjestetään seminaareja eri perustulon teemoista pitkin kevättä. Syksyllä 2016 on sitten jo aika selvillä perustulon lopullinen muoto mikäli Verohallinnon ja Kelan yhteispeli sujuu. Miten yhdistetään Kelan etuuksia tähän pakettiin? Veikkaan itse, ettei suju kuin Strömsössä.

Kysy lisää tarvittaessa!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

0 thoughts on “Kuumat perunat 2016”

  1. Tuo kannanotto ei ole puolueeton. Niin voimakkaasti asenteesi ja ennakkoluulosi siinä loistavat.

  2. ”minäkin olin aluksi kuullut, että omavastuu olisi 45 euroa. Mistä sellainen summa muistui mieleeni? Joo, hallitus esitti tällaista ihan vuoden 2015 lopulla ja se tuli julkisuuteen. Oikukas hallitus ehti kuitenkin ennen vuoden loppua korottaa tätä lääkkeiden alkuomavastuuta 5 eurolla”

    Se ei ollut sama hallitus.

    1. Tämä oli tärkeä korjaus! Yritin tässäkin olla täsmällinen, mutta näitä tapahtumia koskevat asiakirjat ovat vaikeaselkoisia. Kiitos korjauksesta, Eija!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.