Valikko Sulje

Kuumat perunat 2016

Olin Kelan tiedotustilaisuudessa 11.1.2016. Median edustajat saivat ensikäden tietoa Kelan uudistuksista vuonna 2016. Pääjohtaja Liisa Hyssälän johdolla saimme periaatteessa aivan erinomaisen hyvän ja täsmällisen tietopaketin käyttöömme. Kriittisesti ja puolueettomasti asioita tarkastelevana terveystoimittajana, täytyy sanoa, että tiedotuspuoli oli siis teoriassa kunnossa, mutta käytännössä jäi kuitenkin sellainen mielikuva, että Kelan sekavuudet tulevat jatkumaan. Niitä vain peitellään nykyään ja jatkossa entistä paremmin (KORJAUS: Ritvan mielestä tämä kannanottoni ei ole puolueeton. Niin voimakkaasti asenteeni ja ennakkoluuloni tässä loistavat.)

Kela -poloista pitää sen verran puolustaa, että kaikkensa varmaan yrittävät ja joihinkin sekavuuksiin ovat taatusti syyttömiä. Puheenvuorojen välissä lähti aika monta huomautusta hallituksen suuntaan. Näin oikukkaasti työtään tekevää hallitusta ei Suomessa vielä ole nähty. SSS -ryhmä sekoittaa lujankin organisaation pasmat täydellisesti ja Kelahan ei voi hallitusta moittia millään tavalla julkisesti. Rahahanat halutaan pitää auki, vaikka kuinka kiukuttaisi hallituksen kompastelu säästöpäätöksissä ja niiden perumisissa ja sitten taas uudelleen säästöjä vaatien. Pistä tähän yhtälöön sitten vielä SOTE – maamme historian suurin hallinnollinen farssi – niin saa siinä Kela panna parastaan!

kela_1

Lääkkeiden omavastuu on nykyään 50 euroa – tiesitkö? Moni ei tiedä ja minäkin olin aluksi kuullut, että omavastuu olisi 45 euroa. Mistä sellainen summa muistui mieleeni? Joo, hallitus esitti tällaista ihan vuoden 2015 lopulla ja se tuli julkisuuteen. Oikukas hallitus ehti kuitenkin ennen vuoden loppua korottaa tätä lääkkeiden alkuomavastuuta 5 eurolla ja kansanedustajat hyväksyivät tämän, koska nämä tietenkin miettivät joululahjaostoksiaan (KORJAUS: Kyseessä ei ollut sama hallitus. Kiitos Eija korjauksesta!). Ja kyllä Kela sitten niitä uusia eurolukuja tietokoneohjelmissaan ehtivät pyöritellä ja simuloida, ajattelivat 200 kpl meidän valitsemaamme touhottajaa Arkadianmäellä. Moni kansalainen kuulee tästä 50 euron omavastuusta vasta apteekin kassalla. Tiedotus ei ole ollut tämän suhteen mitenkään selkeää.

Kelan tutkimuspäällikkö Jaana Martikainen pudotteli tuttuun karuun tyylinsä faktoja lääkekorvausjärjestelmän muutoksista huuli pyöreänä asiaa seuraavalle toimittajajoukolle. Ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeitä käyttävillä omavastuu ylittyy reippaasti ja pienituloisilla useammin kuin suurituloisilla. Onneksi Perussuomalaiset ovat suojelemassa näiden pienituloisten etuja? Lääkekaton jälkeen tehtyjen ostojen omavastuun nosto nostaa kustannuksia niillä, joilla omavastuu on jo nyt korkea. Köyhää rangaistaan nyt rajusti.

Olisiko mitään mahdollisuutta kohdistaa nämä kohtuuttoman kovat 150 miljoonan euron säästövaatimukset järkevämmin? Tutkija Martikainen pohti tätä vielä lopuksi. Hallituksen pakottamissa säästötalkoissa toteutuu pysyvästi 12,5 miljoonaa euroa omavastuiden nostoista ja 3,5 miljoonaa euroa viitehintajärjestelmän laajentamisesta lääkelaastareihin. Lääketeollisuuden ja lääketukkukauppojen palautusmaksut toimeenpannaan väliaikaisella lain muutoksella. Mutta vielä olisi löydettävä keinot puuttuvan 134 miljoonan euron säästön toteuttamiseksi! Biosimilaarit (älyttömän kalliiden biologisten lääkkeiden halvemmat rinnakkaisvalmisteet) otetaan laajamittaisesti käyttöön. Korvausluokkien uudelleen arviointi ja hintakilpailun lisääminen ovat harkinnassa olevia keinoja. Joka elää – näkee sitten aikanaan mitä päämme menoksi toteutetaan. Hallituksen leikkuri iskee pahasti. Se ei liene kenellekään mikään salaisuus.

Kuntoutuksen säästöjä etsitään suurennuslasilla ja taatusti tulee paljon väliinputojia. Järki sanoisi, että kuntoutus maksaisi itsensä takaisin, kun potilas kuntoutuu mahdollisesti jopa työelämään. Pyh, sanoo Sipilä ja jytky-Soini hytkyttelee tyytyväisenä. Ei näytä hyvältä kuntoutuksen suhteen. Kuntoutukseen varatut rahat vähenevät 38 prosenttia vuoteen 2017 mennessä. Se on tosi paljon. Liian harvoille avautuu kuntoutuksen mahdollisuus. Suomi – sivistysvaltio? Vaikeavammaiset, kuntoutuspsykiatrian tarpeessa olevat, harkinnanvaraista kuntoutupäätöstä ehkä turhaan odottavat – teidän puolestanne harmittaa nyt vietävästi!

Sairaanhoitokorvaukset muuttuvat ja kuten varmaan arvaat, taas köyhää kyykytetään! Korvaustaksat pienenevät ja omavastuut nousevat. Aika moni vähävarainen eläkeläinen on hätää kärsimässä.

kela_2

Niin kuin tässä ei vielä olisi tarpeeksi ongelmia tiedossa, niin saimme vielä kuulla, että sossun luukulta ei enää haeta perustoimeentulotukea, vaan jatkossa asioidaan Kelassa. Kela rekrytoi sosiaalitantat omiin riveihinsä ja istuttaa tämän kauheuden vieläpä omaan tietojärjestelmäänsä. Ongelmia taatusti tiedossa! Ja taas kärsijänä on toimeentuloa hakeva asiakas. Toimittajat halusivat tietää miten maahanmuuttajat sekoittavat tätä pakkaa ja vastauksena oli, ettei tiedetä. Laskelmia saadaan vasta alkuvuodesta 2016.

Sokerina pohjalla saimme kuulla perustulokokeilusta, joka on tulossa vuosina 2017-2018. Luoja tietää missä muodossa, ainakaan Olli Kangas ei sitä paljastanut. Kielen päällä hänellä pyöri monenlaisia perustulo-euroja, mutta mitään lopullista summaa ei ollut tarjota edes sinnepäinkään. Turha siis spekuloida saavatko kaikki aikuiset suomalaiset miten paljon rahaa Kelalta kuukaudessa korvauksena siitä, että vuokratuet ja muut sekalaiset tuet lakkautetaan. Arvelen, että tuosta tulee melkoinen poliittinen soppa hämmennettäväksi.

Saimme sentään tietää miten perustulokokeilun esivalmistelu eteenee. Taustaraportti perustulokeskustelusta Suomessa on jo valmis. Seuraavaksi toteutuu perustulon kannatusperusta, joka on osittain valmis, lopullisesti valmis 31.1.2016. Perustulon yleiset yhteiskuntapoliittiset lähtökohdat ja mahdollisuudet saadaan valmiiksi pohdittua 15.2.2016 mennessä. Keskusteluja perustulokokeilun perustuslaillisista ja sosiaalioikeudellisista mahdollisuuksista ja rajoitteista käynnistetään kevättalvella 2016. Erilaisia perustulomalleja mikrosimuloidaan koko kevään aikana, eli isot pojat leikkivät tietokoneilla.

Muiden maitten kokemuksia perustulokokeiluista arvioidaan  ja tämä työ valmistunee 28.2.2016. Perustulon vero-oikeudelliset kysmykset tulevat harkittavaksi ja siinä on tosi paljon institutionaalisia ongelmia luvassa ainakin verottajan taholta. Järjestetään seminaareja eri perustulon teemoista pitkin kevättä. Syksyllä 2016 on sitten jo aika selvillä perustulon lopullinen muoto mikäli Verohallinnon ja Kelan yhteispeli sujuu. Miten yhdistetään Kelan etuuksia tähän pakettiin? Veikkaan itse, ettei suju kuin Strömsössä.

Kysy lisää tarvittaessa!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

About Author

0 Comments

  1. Eija Niskanen

    “minäkin olin aluksi kuullut, että omavastuu olisi 45 euroa. Mistä sellainen summa muistui mieleeni? Joo, hallitus esitti tällaista ihan vuoden 2015 lopulla ja se tuli julkisuuteen. Oikukas hallitus ehti kuitenkin ennen vuoden loppua korottaa tätä lääkkeiden alkuomavastuuta 5 eurolla”

    Se ei ollut sama hallitus.

    • turpaduunari

      Tämä oli tärkeä korjaus! Yritin tässäkin olla täsmällinen, mutta näitä tapahtumia koskevat asiakirjat ovat vaikeaselkoisia. Kiitos korjauksesta, Eija!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *