Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kärpänen seikkailee

Tässä suosittu kärpäseni lentää taas! Odotellessamme kärpäsen uusia seikkailuja, vilkaiskaamme sensuroidun Iltalehden -blogini tarinoita.

Kärpäsenä katossa

Surrr… surr…. kärpänen lentää keskitalven auringon valonsäteitä kohti. Istahtaa Ursula-tädin työhuoneen pöytälampulle. Tädin henki haisee. Ettei vaan olisi ketoosissa? Kokeilee ketoosidieettiä vatsamakkaroiden poistoon?

kärpänen

Surrr… surrr… kärpänen löytää työhuoneen katosta sopivan lepopaikan. Sisään juosta jolkuttelee reipas Matti-setä. Sanoo Ursulalle moi ja sitten ryhtyvät nämä kansakunnan kaksi kynttilää pohtimaan diabeetikon terveyttä.

”Mikä täällä haisee?” Matti ihmettelee.

”Ärrinmurrin möö Matti-pupuseni. En ehtinyt pestä hampaitani aamulla. Oli taas niin penteleen kiire. Väänsin yömyöhään tekstiä täysjyvästä Hyvä Sairaus -lehteen…”

”Muistitko kiusata taas niitä karppaajia?”

”Tottakai! Köniin vaan niille ketoosipelleilijöille!”

Surrr… surrr… kärpänen vaihtoi paikkaa katossa. Oli niin paksuna ilma kaikenlaisista sadatuksista. Istahti sitten Duodecimin uusimman Diabetes-kirjan päälle. Siemaisi suuhunsa hillomunkin jämät ja jäi kuuntelemaan järjen jättiläisten keskustelua.

”Matti, tulikohan liioiteltua kun taas viimeksi kirjoitin, että ruokavaliota on vaikea saada täysipainoiseksi ilman täysjyväviljaa?”

”Liioitteletpa hyvinkin, Ursulaiseni, mutta anna mennä vaan. Tulee se päivä jolloin valheemme paljastuvat, mutta kuka niitä sitten enää vuosien päästä muistelee. Nostetaan pian hyvin ansaittua eläkettä. Muutetaan Kreikan lämpöön ja eletään mukavasti. Kiusataan nyt vielä hetken aikaa noita Heikkilän opetuslapsia ja erästä diplomi-insinööriä, joka tehtailee noita poliisi-ilmoituksia.”

Surrr… surrr… kärpänen noukki suuhunsa sokerimuruja Ursula-tädin jättämältä aamiaislautaselta. On tosi rasittavaa, että nämä ihmiset lokeroivat toisia ihmisiä ja sitten toimivat sen perusteella ihan oman harkintansa mukaisesti. Surrr… surrr… sentään. Totuus voi olla ihan toinen. Ehkä ei kannattaisi noita Heikkilän opetuslapsia ollenkaan kiusata. Mitä jos he ovat olleet oikeassa kaikki nämä vuodet?

”On hyvä huomioida, että pitempiaikaisissa tutkimuksissa vähähiilihydraattisen ruokavalion laihduttava teho ei ole eronnut muista laihdutusdieeteistä. Sitä ei kuitenkaan suositella pitempiaikaiseksi ruokavalioksi, sillä sen turvallisuutta ei ole voitu osoittaa.” Matti-setä luki Ursulan kirjoittamaa tekstiä. ”Olet taas valinnut oivalliset sanakäänteet!” Matti huomautti.

”Joo, pikkuisen pitää tuota ammatillisuutta pistää jakoon noihin sairauslehtiin. Terveystoimittajat on koulutettu kilteiksi sopuleiksi. Kopioivat sanasta sanaan mitä niille latelee. Hiukan pelottaa se aika, jolloin vähähiilihydraattisen ruokavalion edut ja varsinkin turvallisuus paljastuu. Jo nyt on aika monen vuoden seurannoista tieteellisiä tutkimuksia jaossa ja pelottavan hyviltä vaikuttavat tulokset.”

”Ursulaiseni, älä pelkää. Me pystymme vielä monta vuotta sumuttamaan Suomen kansaa. Ne on nuo ruotsalaiset hurahtaneet tuohon LCFFHNF:ään taikka mikä se nyt oli. Me emme ole ruotsalaisia, venäläisiksi emme halua, olkaamme suomalaisia erehtymättömiä pikkuisen vain omaa etuamme tavoittelevia tiedemiehiä…”

”Ja tiedenaisia, hmmppf.” Ursula-täti huomautti.

”Pekka-veijari pyrki eduskuntaan. Jokunen ääni jäi puuttumaan, mutta aika hienoa olisi jos sosiaali- ja terveysministeriö saisi hänenlaisensa energiapakkauksen mukaan sinne johtoon, ehkä jopa ministeriainesta olisi siinä tyrkyllä.” Matti veisteli.

”Hienoahan se olisi. Saataisiin rakennettua maailman hienoin hyvä-veli-ja-hyvä-sisko-verkosto. Ihan niin kuin ennen vanhaan, silloin kun minut puhuttiin läpi sinne Pohjoismaiseen ravitsemussuosituksia laativaan ryhmään.”

”Niinpä, oli siinä melkoista vääntöä, mutta niin sinä vaan sinne komeaan seuraan pääsit rima värähdellen. Vähän nolottaa Mikael-sedän puolesta, mutta onneksi meillä on hyvät palkat. Kehtaa sontaa syöttää suustaan kun saa kunnon korvauksen vaivannäöstään. Eiks’ se niin mene kepulaisittain?” Matti-setä nauraa rehotti.

Surrr… surrrr. kärpänen seurasi kansakunnan nerojen keskustelua tuhannet silmänsä hämmästyksestä apposen auki. Katsoi miten Matti-setä pisti Daniscon pipon päähänsä ja lähti juosta jolkutellen Ursula-tädin työhuoneen ovea kohti. Ovi avautui, näkyi käden heilahdus ja keskisormen vilautusta oli vielä rohkaisuna havaittavissa. Jauhot niiden penteleen karppaajien suihin, oli luettavissa huulilta. Ursula jäi miettimään seuraavaa sepustustaan Hyvä Sairaus -lehteen. Olisi näköjään vastattava lukijakysymykseen: ”Voiko vähähiilihydraattisella ruokavaliolla laihduttaa turvallisesti?”

Kärpänen ihmettelee kilpirauhaskiistaa

Surrr… surrrr… rrrr… kärpänen huomaa heräävänsä erään kilpirauhaspotilaan kotona. Ursula-täti oli hätistänyt kärpäsparan ulos ikkunasta ja kylmänkangistamin siivin tämä yleistä menoa ihmettelevä luontokappale löysi 666 metrin päästä eräästä kerrostalosta ihanan sekavan huushollin. Aikansa herkuteltuaan toissapäiväisillä chili con carne -jämillä, kärpänen löysi tiskialtaan reunalla tasapainoilevista tiskaamattomista astiaröykkiöistä mukavan lepo- ja tarkkailupaikan.

kärpänenOvi kävi ja sisään astui kaksi naista. Toisella suu mutrussa, toisella vielä enemmän. Se, jolla oli suu eniten mutrussa, oli ilmeisesti huoneiston haltija, sillä syvästi huokaillen hän silmäili tiskiallasta, sanoen: ”Älä sitten katso niin tarkkaan ympärillesi. En kerta kaikkiaan ole jaksanut täyttää tiskikonetta. Saamattomuuden pohjattomaan suohon olen juuttunut nyt kun minulta vietiin oikea kilpparihoito ja jätettiin minulle vain se Thyroxin!”

”Näkisit minun huushollini! Siellä vasta sekaista on…”, toinen pelkälle Thyroxinille jätetty mutrusuu vastasi.

Tähän se vielä mutrusuisempi tokaisi: ”Meillä kilpirauhaspotilailla on hemmetin isoja ongelmia juuri täällä Suomessa. Helpompaa on niillä potilailla, joilla tavanomaisimmin kilpirauhasen vajaatoimintaan määrätty lääke Thyroxin toimii ja on saatu oikealle annostukselle ja niillä, joilla kilpirauhassairaus ylipäätään on diagnosoitu. Vaikeinta on niillä, jotka ovat menettäneet lääkärinsä toisten lääkärien, lähinnä endokrinologien masinoiman noitavainon seurauksena, jota Valvira on lähtenyt toteuttamaan.”

”Näin on näreet. Katso nyt tilannetta tuolla vertaistuessa! Siellä näkyy meidän toivottomuus, viha, paniikki ja turhautuminen. Joudumme hankkimaan lääkkeemme ulkomailta ja neuvomaan toisiamme niiden käytössä kun lääkärit eivät tätä uskalla enää tehdä. Lääkärit ovat sitten säälittäviä pirulaisia! Oikeita sadisteja!”

”Potilaat, jotka ovat saaneet apua jostakin muusta lääkityksestä kuin Thyroxinista ovat tässä maassa eriarvoisessa asemassa niihin potilaisiin nähden jotka pärjäävät Thyroxinilla ja meitä muita lääkityksiä käyttäviä on tuhansia ja tulevaisuudessa varmaan enemmänkin, koska niin monet jäävät oireisiksi Thyroxin-hoidolla.”

Kärpänen havaitsi sen kaikkein mutrusuisimman neitosen keränneen kiukkua oikein urakalla. Hyvä Sairaus -lehti lensi kaaressa tiskiallasta kohti.

”Kärpäsetkin jo liikkeellä näköjään. Hus, mene siitä senkin karvajalka!”

Se mutrusuinen sanoi: ”Jos käytät Thyroxinia, katsopa huviksesi listaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista ja mieti onko sinulla niitä vielä jäljellä. Kuvittele itsesi tilanteeseen, että olet vihdoin saanut apua musertaviin terveysongelmiisi lääkkeestä, joita hyvin harva lääkäri Suomessa osaa potilailleen määrätä. Tunnet, että tuo lääkitys, joka on elimistösi normaalia hormonia, ei mitään myrkkyä, on sinulle nyt yhtä tärkeää kuin vesi ja happi. Sitten lääkärisi kollegat alkavat kateuksissaan tehtailemaan lääkäristäsi valituksia Valviraan, joka jostain tuntemattomasta syystä lähtee tähän typerään pelleilyyn mukaan ja rajoittaa lääkärisi ammatinharjoitusoikeutta niin ettei hän voi enää uusia reseptiäsi eikä hoitaa sinua.”

”Älä muuta viserrä! Yrität epätoivoissasi löytää uuden lääkärin. Ei onnistu, sillä niille jotka vielä määräävät muuta lääkitystä kuin Thyroxinia, on listat täynnä potilaita eivätkä he voi ottaa uusia vastaan tai lääkäri, jolle saisit ajan ei enää uskalla Valviran pelossa määrätä lääkettä, jota kipeästi tarvitset. Hienosti on viranomaiset onnistuneet sabotoimaan hoitosi! Varaat matkan Kreikkaan, menet siellä lääkäriin saadaksesi reseptin ja tuot mukanasi vuoden tarpeen lääkettäsi. Nyt sinun tarvitsee osata itse tästälähin annostella lääkkeesi, koska sinulla ei ole lääkärikontaktia kotimaassasi. Ulkomaille et matkusta, jos tilillä ei ole riittävästi rahaa ja sitten oletkin jo todellisessa lirissä.”

”Tätä se on Suomi täynnä nykyään. Älyttömyyksiä! Muutama kansanedustaja on ollut kiinnostunut kilpirauhaspotilaiden ahdingosta, mutta onko heillä mahdollisuus puuttua asiaan, on toinen juttu, sillä näyttää pahasti siltä että Valvira on Suomessa täysin valvomaton laitos, jonka toimia ei kukaan pysty pysäyttämään. Koko maasta ei näytä löytyvän yhtään tahoa, joka ottaisi vastuun siitä että satoja kansalaisia on jätetty pulaan ja täysin heitteille. Myös asiassa vastuulliset ministerit Räty ja Huovinen ovat täysin pesseet kätensä asiasta. Tilanne on kuin suoraan Ison Kirjan esimerkistä: Pyydettäessä leipää, saa käteensä kiven. Pyydettäessä esim. synteettistä T3-hormonia, tarjotaan Thyroxinia tai masennuslääkettä tai käsketään laihduttaa!

”Valviralla näyttää olevan täysin rajaton budjetti tälle viranomaisleikilleen. Se aikoo jälleen tuhlata kansalaisten verorahoja kalliiseen oikeuskäsittelyyn Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa, vaikka on jo kärsinyt rökäletappion kaksi kertaa alemmassa asteessa. Kaksi kertaa Hallinto-oikeus on kumonnut Valviran asettamat lääkärinoikeuksien rajoitukset yhtä potilaidensa rakastamaa ja heitä menestyksellisesti hoitanutta lääkäriä kohtaan ja kaksi kertaa Valvira on valittanut Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen vaikka tuomarit ovat olleet yksimielisiä siitä, että lääkärin oikeuksia on rajoitettu perusteettomasti. Ihmettelen, että jossakin vaiheessa taannoisen valelääkäri-kohun aikaan Valvira valitteli resurssipulaa. Heillä ei ole minkäänlaista resurssipulaa, koska he saavat käyttöönsä niin paljon rahaa tähän hölmöilyynsä kun vain ikinä haluavat ja se raha tulee meidän kansalaisten selkänahasta.”

”Millaisessa pahoinvointivaltiossa me oikein elämme kun ne tahot, joiden pitäisi olla juuri niitä, jotka ajavat meidän etujamme jättävät meidät heitteille eivätkä välitä ahdingostamme tipan tippaa? Endokrinologit eivät ole pystyneet auttamaan niitä potilaita, jotka ovat saaneet apua muilta lääkäreiltä. Ikään kuin tämä ei riittäisi, pitää vielä haitata potilaiden hoitoa vetämällä matto jalkojen alta ja masinoimalla noitavaino yhdessä Valviran kanssa. Sitten Valvira kehtaa väittää seuraavaa: Valviralla ei ole mitään agendaa tiettyä valmistetta vastaan, ja lääkeaineiden lupa- ja valvonta-asiat kuuluvatkin Fimealle! Täysin tyhjää puhetta kun käytännössä Valviran toimet ovat johtaneet potilasturvallisuuden räikeään vaarantumiseen, sillä kilpirauhaslääkkeiden loppuminen voi olla yhtä hengenvaarallista kuin insuliinihoidon loppuminen diabeetikolta.”

”Lääkärinsä menettäneet eivät ole saaneet apua terveyskeskuksista tai sairaanhoitopiirien erikoislääkäreiltä. Päinvastoin, esim. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä jaetaan lääkäreille potilaille hengenvaarallista ohjetta lopettaa tietynlainen kilpirauhaslääkitys kuin seinään. Potilaiden saama kohtelu on kaikenkaikkiaan muutenkin ollut täysin ala-arvoista. Näköjään potilaiden rahatkaan eivät enää kelpaa yksityisellä puolella, sillä endokrinologit ovat suuressa viisaudessaan saaneet masinoitua myös mm. lääkäriketju Mehiläisen päättämään, että muiden kuin Thyroxinin määrääminen kuuluu ainakin osan lääkäreistä kohdalle tehdä vain endokrinologien valvonnassa, joiden apua potilaat eivät halua, koska endokrinologit eivät heitä osaa hoitaa eivätkä määrää sellaisia lääkityksiä, joilla potilaat voivat hyvin.”

Se lievemmin mutrusuinen keskeytti mutrusuisimman puhetulvan: ”Tämä on taivaan tosi! Vain harvat endokrinologit määräävät muuta kuin Thyroxinia ja silloinkin lääkityksissä aktiivisen T3-hormonin osuus hoidosta on usein liian pieni, jotta potilas voisi saavuttaa hoitotasapainon. Endokrinologit tuntuvat olevan pahasti ajassaan jäljessä, sillä monet potilaatkin tuntevat kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon heitä paljon paremmin. Endokrinologien käsitykset tuntuvat perustuvan enemmän uskonnollisuuden kaltaisiin dogmeihin kuin tieteeseen ja käytännön kliiniseen osaamiseen, joskin erimielisyyksiä hoidosta on myös endokrinologian alan sisällä. Onko siis mikään ihme, että vähänkin valistuneet kilpirauhaspotilaat eivät pääsääntöisesti halua mennä endokrinologeille, jotka kuvittelevat että heillä on oikeus kaapata kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito itselleen, vaikka he eivät sitä hallitse? Myös lääkärikeskusketjuista Aava ja Terveystalo on kantautunut potilaiden kautta tietoa, että niissäkin on mahdollisesti tehty linjausta antaa endokrinologien kaapata itselleen sellaisia lääkityksiä, joiden hallitsemiseen löytyisi parempiakin osaajia. Säätelevätkö sitten myös näiden ketjujen osakkeiden omistajat asiaa vähentämällä oletettuja riskejä? Onhan endokrinologiyhdistys aktiivisesti ajanut epäviisasta parjauskampanjaansa muita kuin Thyroxin-hoitoja vastaan väittäen T3-hormonia sisältäviä hoitoja vaarallisiksi ja näitä ihmisiä osa puolestaan epäviisaasti kuuntelee. Viis siitä sitten jos osa jengistä jää hoitamatta.”

”Yhdestä kuopiolaislääkäristä kuulin, että Mehiläinen oli kieltänyt tai painostanut ettei saa enää määrätä eläinperäisiä, mutta tämä lääkäri ei vissiin muutenkaan enää halua hoitaa kilpirauhaspotilaita kun haluaa suuntautua enemmän taloustieteeseen. Haluaa huseerata terveiden ja maksukykyisten ihmisten parissa, eikä meidän sairaiden ja hankalien kanssa!” lievästi mutrusuinen onnistui pistämään puhetulvan väliin.

”Ja kuulitko sitten siitä, että joku eturivin lääkäreistä on niin väsähtänyt tähän ajojahtiin, että aikoo ilmeisesti jäädä varhaiseläkkeelle. Lisää tulee potilaat ottamaan lentoja Kreikkaan ja minun kannattaa pian alkaa kirjoittelemaan ’mielipidekirjoituksia’ T3:n ja Armourin annostuksen koukeroista, että nuo potilaat saa täällä kotimaassa pidettyä hengissä kun tuovat lääkettä ulkomailta tullessaan.”

Mutrusuisin tähän julisti: ”Myös Lääkäriliitto ja Kilpirauhasliitto ovat harrastaneet melkoista rektumin nuolentaa vaikka juuri Lääkäriliiton tulisi valvoa lääkäreidensä toimintaa. On nimittäin täysin lääkärin eettisten normistojen vastaista epäkollegiaalisesti tehtailla toisesta lääkäristä valituksia Valviraan ilman että on edes avattu asiallista keskustelua lääkärikollegan kanssa jostakin hoitomuodosta jota ei itse ymmärrä. Onko se muka niin vaikeaa kilauttaa kollegalle ja kysyä että ’Mitä jäbä duunaa?’ Lääkäriliiton tulisi tuomita tällainen yököttävä ja ruma epäkollegiaalisuus! Kilpirauhasliiton sen sijaan tulisi ajaa kaikkien kilpirauhaspotilaiden asemaa, mutta se on täysin hylännyt esimerkiksi ne potilaat, jotka tarvitsevat T3-monoterapiaa eli hoitoa yksinomaan synteettisellä T3-hormonilla. Siksi olen itse eronnut Kilpirauhasliitosta ja liittynyt Suomen Terveysjärjestöön, joka näyttää ainoana kansalaisjärjestönä ajavan kaikkien kilpirauhaspotilaiden asiaa.”

Lievemmin mutrusuinen nyökkäsi hyväksyvästi: ”Oikein olet tehnyt! Toista se oli Koistisen Paavon aikoihin siellä kilppariliitossa. Nyt siellä on pelkkää perseennuolentaa rahoittajien suuntaan. Aika näyttää mikä tämän kilpirauhassodan lopputulos tulee olemaan ja millaisia uhreja se kerää. Ehkä asian joutuu viemään EU-tasolle, jos tätä pelleilyä ja kansalaisten potilasturvallisuuden ja yhdenvertaisuuden vaarantumista ei saada loppumaan. Ehkä tulevaisuudessa voin sanoa olevani kilpirauhassodan kunniakas veteraani, mutta nyt ollaan rintamalla.”

Kärpänen pyöritteli pientä päätänsä ihmeissään ja tuumaili olisiko jo aika lähteä mutrusuiden kyläpaikasta pois. Tiedähäntä minne kärpänen seuraavaksi suuntaa? Sinunko luoksesi? Nyt äänessä oli eräs potilasaktiivi, joka jutteli kohtalotoverinsa kanssa tiukkaan sävyyn tänä Valvira-anarkian vuonna 2015.

Lukijalle huomautettakoon: tämä terveyssatiiri on fiktiota alusta loppuun asti.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

0 thoughts on “Kärpänen seikkailee”

  1. Hae ”Tallinna lääkäriasema” sitten siellä ”Testi”” . Mielenkiintoinen juttu. Nimeäni ei julki vaan ””idea ””

  2. ”Kärpänen ihmettelee kilpirauhaskiistaa” -blogi Iltalehdessä kirvoitti (ennen kommentoinnin sulkemista) vajaat parikymmentä kommenttia, jotka tulivat taltioiduksi allaolevaan copypasteen:

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.