Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Enneagrammi tarjoaa näkökulmaa elämään

Kirjankustantaja Viisas Elämä on toteuttanut suuren urakan. Viisaasti on käännetty suomeksi Don Richard Rison ja Russ Hudsonin enneagrammi -menetelmän perusteos ”The Wisdom of the Enneagram. The Complete Guide to Psychological and Spiritual Growth for the Nine Personality Types” (1999). Tuo teos tuli aikoinaan luettua ja jätti pysyvän jäljen meikäläiseen.

Enneagrammi avaa meille tien viisauteen, jota tarvitsemme vapautuaksemme itse tekemistämme vankiloista ja löytääksemme täydemmän elämän. Don Richard Riso

Vaikka enneagrammin tieteellinen pohja on vaatimaton, löytyy sitäkin enemmän käytännön puolelta tukea tälle menetelmälle. Lukija jaksanee energisesti ja ennakkoluulottomasti perehtyä tähän kirja-arviooni ja päättää sen jälkeen tämän tietojärkäleen hankinnasta.

Ennegrammisymboli (Wikipedia)
Enneagrammisymboli (Wikipedia)

Wikipedian mukaan persoonallisuusenneagrammi (usein vain enneagrammi) on yhdeksänkohtainen persoonallisuustyyppien luokittelu, jonka pohjana käytetään George Ivanovits Gurdjieffin opetuksessaan esiintuomaa enneagrammisymbolia. Teoria on luotu tukemaan itsetutkistelua, helpottamaan yksilöiden välistä ymmärrystä sekä kommunikaatiota ja ennen kaikkea lisäämään suvaitsevaisuutta.

Kirjan tarkoituksena on antaa mahdollisuus lukijalle tunnistaa yhdeksän erilaisen persoonallisuustyypin joukosta sen oman tyyppinsä. Eikä se missään nimessä tähän lopu! Löydettyään tyyppinsä tarjotaan yhdeksän erilaista näkökulmaa elämään. Kirjassa ei etsitä pelkästään virheitä ja etuja persoonallisuudesta, vaan tarjotaan ratkaisuja miten olla maailmassa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Enneagrammi ei yksistään ole henkinen polku. Siitä saadut oivallukset on kuitenkin yhdistettävä jonkinlaiseen päivittäiseen harjoitukseen.

Harjoittelu maadoittaa enneagrammin tarjoaman tiedon päivittäiseen kokemukseemme ja auttaa meitä palaamaan niihin perimmäisiin totuuksiin, joita se meille paljastaa. Enneagrammin tiedon yhdistäminen henkiseen harjoitukseen tarkoittaa 1.) mahdollisimman suurta läsnäoloa ja tietoisuutta koko päivän ajan, 2.) oman persoonallisuuden toimintatapojen havainnointia ja 3.) mielijohteiden hillitsemistä. Nämä kolme ainesosaa muodostavat tämän kirjan kaikkien menetelmien ja harjoitusten perustan. Aina, kun tulemme tietoiseksi jostain persoonallisuutemme osa-alueesta, voimme muistaa hengittää ja rentoutua mahdollisimman syvästi samalla, kun jatkamme mielijohteidemme tarkkailemista ja hillitsemistä, kunnes jokin liikahtaa ja tilamme muuttuu. Havaintojemme analysointi ei ole yhtä tärkeää kuin tietoisuus, kehon rentouttaminen ja toimimattomuus. 

Se mikä minua erityisesti innosti kirjassa, on mahdollisuus oppia tunnistamaan ystäväpiirissään ja työyhteisössä nämä eri persoonallisuustyypit ja lisätä ymmärrystä ihmisestä.

Kussakin persoonallisuustyypissä on omat erityislahjakkuutensa ja -ongelmansa. Katsotaan mitä on tarjolla.

Persoonallisuustyyppi 1 on nimeltään uudistaja. Tällainen ihminen johtaa parhaimmillaan tinkimättömästi ja järkevästi tai jää pahimmillaan kiinni täydellisyydentavoitteluun ja kaunaan. Ykkösiä leimaa periaatteellisuus, he ovat idealistisia tyyppejä, eettisiä ja tunnollisia. Heillä on voimakas oikean ja väärän taju. Koska ykköset pelkäävät olevansa jollain tavoin pahoja, turmeltuneita tai viallisia, he huomauttavat pahuudesta, turmeltuneisuudesta ja viallisuudesta toisissa. He ovat opettajia ja ristiretkeläisiä, jotka pyrkivät jatkuvasti kehittämään asioita, mutta pelkäävät tekevänsä virheitä. Heillä on pelko siitä, että on paha, turmeltunut, syntinen tai viallinen. Järjestelmällisinä, siisteinä ja pikkutarkkoina he pyrkivät kaikessa laadukkuuteen mutta saattavat kompastua liialliseen kriittisyyteen ja täydellisyydentavoitteluun. Heidän ongelmiaan ovat tavallisesti tukahdutettu viha ja kärsimättömyys. Parhaimmillaan terveet ykköset ovat viisaita, tarkkanäköisiä, realistisia, jaloja ja moraalisesti sankarillisia. Elävät korkeampaa tarkoitusta varten: ”Muista, että todellinen luonteesi on olla viisas ja tarkkanäköinen.”

Jos olet kakkonen säteilet ystävällisyyttä ja parantavaa voimaa tai kamppailet miellyttämis- ja omistushalun kanssa. Olet siis auttajatyyppiä, sellainen hoivaava ihmissuhdetyyppi. Kakkoset ovat empaattisia, vilpittömiä ja lämminsydämisiä. He ovat ystävällisiä, anteliaita ja uhrautuvia, mutta voivat olla myös tunteellisia, mairittelevia ja miellyttämään pyrkiviä. He haluavat olla toisten lähellä ja tekevät usein asioita toisten puolesta, jotta tuntisivat itsensä tarpeellisiksi. Heidän on usein vaikea huolehtia itsestään ja tunnistaa omat tarpeensa. Parhaimmillaan terveet kakkoset ovat epäitsekkäitä ja pyyteettömiä ja rakastavat itseään ja toisia ehdoitta. Kakkoset pelkäävät sitä, etteivät ole rakastamisen arvoisia. Koska kakkoset pelkäävät, ettei heitä haluta tai rakasteta, he saavat toiset tuntemaan, etteivät nämä ole heidän rakkautensa, anteliaisuutensa tai huomionsa arvoisia. Kutsumuksena on hoivata itseään ja muita: ”Muista, että todellinen luonteesi on olla hyvä itsellesi ja hyväntahtoinen ja myötätuntoinen toisia kohtaan.”

Persoonallisuustyyppi 3 on tekijä. Hän toimii innostavana esimerkkinä laadusta ja aitoudesta ja pahimmillaan hän tavoittelee sokeasti menestystä ja statusta. Kolmonen on sopeutuva, menestyshakuinen tyyppi, itsevarma, viehättävä ja kaikin puolin hurmaava. Kunnianhimoisena, pätevänä ja energisenä hän voi myös olla statustietoinen ja omaan etenemiseensä keskittyvä. Usein kolmoset ovat huolissaan imagostaan ja siitä, mitä muut heistä ajattelevat. Heidän ongelmiaan ovat tavallisesti työriippuvuus ja kilpailuhenkisyys. Parhaimmillaan terveet kolmoset ovat aitoja, itsensä hyväksyviä ja kaikkea sitä, miltä näyttävätkin, eli toisia innostavia esikuvia. Pelkää jäävänsä arvottomaksi. Koska kolmoset pelkäävät olevansa arvottomia, he saavat toiset tuntemaan itsensä arvottomiksi kohtelemalla näitä ylimielisesti tai halveksuvasti. Kehittää itseään ja haluaa olla esimerkkinä muille: ”Muista, että todellinen luonteesi on tuntea mielihyvää olemassaolostasi ja arvostaa toisia.”

Neloset ovat individualisteja. Tällaiset ihmiset ovat malliesimerkkejä luovuudesta ja intuitiivisesta voimasta tai ongelmien iskiessä päälle antaa oikullisuuden ja ujouden estää itseään. Romantiikka ja oman itsensä havainnointi leimaa tätä tyyppiä. He pelkäävät sitä, että jäävät vaille identiteettiä tai merkitystä. Neloset ovat itsetietoisia, herkkiä, varautuneita ja hiljaisia. He ovat paljaita, tunnetasolla rehellisiä ja omaperäisiä, mutta voivat olla myös oikukkaita ja estoisia. He vetäytyvät tuntiessaan itsensä haavoittuviksi ja viallisiksi, ja voivat myös halveksia tavallista elämää ja kokea, ettei se koske heitä. Heidän ongelmiaan ovat tavallisesti nautinnonhaluisuus ja itsesääli. Koska neloset pelkäävät, ettei heillä ole omaa identiteettiä tai henkilökohtaista merkitystä, he kohtelevat toisia ylenkatseellisesti ikään kuin nämä olisivat mitättömyyksiä ilman minkäänlaista arvoa tai merkitystä. Parhaimmillaan neloset ovat inspiroituneita ja erittäin luovia, kykeneviä uudistumaan ja muuttumaan. Päästävät irti vanhasta ja antavat kokemusten uudistaa: ”Muista, että todellinen luonteesi on antaa anteeksi ja käyttää kaikkea elämässä omaan kasvuusi ja uudistumiseesi.”

Persoonallisuustyyppi numero 5 on tutkija. Kiihkeänä, älyllisenä tyyppinä hän on tarkkaavainen, oivaltava ja utelias. Hän pystyyy keskittymään monimutkaisten ideoiden ja taitojen kehittämiseen. Itsenäisinä ja omaperäisinä vitoset saattavat uppoutua ajatuksiinsa ja mielensä rakennelmiin. Heistä voi tulla etäisiä mutta silti herkkähermoisia ja kiivaita. Heidän ongelmiaan ovat tavallisesti eristyneisyys, omalaatuisuus ja nihilismi. Parhaimmillaan terveet viitoset ovat visionäärisiä uranuurtajia, usein aikaansa edellä ja kykeneviä näkemään maailman aivan uudella tavalla. Vitosessa joko loistaa älykkyys ja kekseliäisyys tai hän muuttuu yhä omalaatuisemmaksi ja eristyneemmäksi. Pelkää sitä, että on hyödytön, kyvytön tai taitamaton. Koska viitoset pelkäävät olevansa avuttomia, kyvyttömiä ja epäpäteviä, he saavat toiset tuntemaan itsensä avuttomiksi, kyvyttömiksi, tyhmiksi ja epäpäteviksi. Kutsumuksena on tarkkailla itseään ja toisia tuomitsematta ja ilman odotuksia: ”Muista, että todellinen luonteesi on elää todellisuudessa maailman loputtomia rikkauksia tutkiskellen.”

Lojaali kuudes tyyppi on varsinainen rohkeuden ja sitoutumisen perikuva, mutta pahimmillaan hän tuskailee ahdistuksen ja kapinallisuuden kanssa. Kuutoset ovat luotettavia, ahkeria ja vastuuntuntoisia, mutta he voivat olla myös puolustelevia, vältteleviä ja erittäin ahdistuneita eläen stressaavaa elämää ja valittaen siitä. He ovat usein varovaisia ja päättämättömiä, mutta voivat myös olla helposti reagoivia, uhmakkaita ja kapinallisia. Heillä on tavallisesti ongelmia itseluottamuksen ja epäluuloisuuden kanssa. Päällimäisenä on pelko jäädä ilman tukea ja ohjausta. Koska kuutoset pelkäävät olevansa vailla tukea ja ohjausta, he horjuttavat toisten tukiverkostoja yrittämällä eristää toiset jollain tavoin. Parhaimmillaan kuutoset ovat sisäisesti vakaita ja itsevarmoja heikkojen ja voimattomien urheita tukijoita. Uskovat itseensä ja luottavat elämän hyvyyteen: ”Muista, että todellinen luonteesi on olla rohkea ja pystyä kohtaamaan kaikki, mikä elämässä tulee vastaan.”

Persoonallisuustyyppi 7 on nimeltään innostuja. Hän kehittyy ajan myötä vilkkaaksi ja taitavaksi tarmonpesäksi tai sitten hänen elämänsä romahtaa impulsiivisuuteen ja kärsimättömyyteen. Kiireinen, aikaansaava tyyppi elää monipuolista, optimistista ja spontaania elämää. Leikkisä, elämäniloinen ja käytännöllinen seiska voi myös olla hajamielinen ja kuritton sekä kasata itselleen liikaa tekemistä. Seiskat etsivät jatkuvasti uusia, jännittäviä kokemuksia mutta saattavat uupua ja kadottaa punaisen langan kovaa vauhtia pitäessään. Heidän ongelmiaan ovat tavallisesti pinnallisuus ja impulsiivisuus; pelko jäädä osattomaksi tai kivun vangiksi. Koska seitsikot pelkäävät olevansa jollain tavoin kivun ja osattomuuden ansassa, he aiheuttavat kipua ja saavat toiset tuntemaan itsensä eri tavoin osattomiksi. Parhaimmillaan terveet seitsikot suuntaavat lahjakkuutensa arvokkaiden tavoitteiden saavuttamiseen ja heistä tulee iloisia, erittäin taitavia ja syvästi kiitollisia. Kutsumuksena on juhlia iloisesti olemassaoloa ja jakaa toisillekin onnestaan: ”Muista, että todellinen luonteesi on olla onnellinen ja lisätä jokaisen ihmisen kokemusten rikkautta.”

Kasit ovat haastajia. He ovat vahvoja, jalomielisiä johtajia tai epäonnistuessaan kontrolloivat ja pelottelevat toisia ihmisiä. Kahdeksikot ovat itsevarmoja, vahvoja ja jämäköitä. He ovat suojelunhaluisia, neuvokkaita ja päättäväisiä, mutta voivat olla myös ylpeitä ja määräileviä. Heistä tuntuu, että heidän on hallittava ympäristöään. Heistä tulee usein riidanhaluisia ja uhkaavia. Heidän on usein vaikea päästää muita lähelleen. He pelkäävät joutuvansa toisten vahingoittamaksi tai kontrolloimaksi. Koska kahdeksikot pelkäävät toisten vahingoittavan tai kontrolloivan heitä, he saavat sotaisilla ja pelottavilla uhkauksillaan toiset pelkäämään, että näitä vahingoitetaan tai kontrolloidaan. Parhaimmillaan kahdeksikot ovat oman itsensä herroja ja käyttävät voimansa toisten elämän parantamiseen sankarillisina, jalomielisinä ja joskus historiallisesti merkittävinä. He pitävät puolensa ja puhuvat rohkeasti sen puolesta, mihin uskovat: ”Muista, että todellinen luonteesi on olla vahva ja pystyä vaikuttamaan maailmaan monin erilaisin myönteisin tavoin.”

Viimeinen, mutta ei vähäisin, yhdeksäs persoonallisuustyyppi on rauhantekijä. Hän saattaa ihmiset yhteen ja ratkoo ihmisten välisiä ristiriitoja, mutta voi hän myös juuttua passiivisuuteen ja itsepäisyyteen. Pelkää yhteyden menettämisestä, pirstaloitumista. Tämä rento, vaatimaton tyyppi on toiset ihmiset hyväksyvä, luottavainen ja vakaa luonteeltaan. Hyväntahtoisina, hyväsydämisinä, rentoina ja kannustavina ysit voivat myös olla liian halukkaita mukautumaan toisten tahtoon säilyttääkseen rauhan. He haluavat kaiken olevan ristiriidatonta, mutta heillä voi olla taipumus omahyväisyyteen ja kaiken harmillisen vähättelyyn. Heidän ongelmiaan ovat tavallisesti passiivisuus ja itsepäisyys. Koska yhdeksiköt pelkäävät yhteyden menettämistä toisiin, he saavat toiset tuntemaan, että nämä ovat menettäneet yhteyden heihin ja katoavat tavoitettavista eri tavoin. Parhaimmillaan yhdeksiköt ovat lannistumattomia ja maailmaa syleileviä; he pystyvät tuomaan ihmiset yhteen ja ratkaisemaan ristiriitoja. Yhdeksiköt tuovat rauhaa ja parannusta maailmaan: ”Muista, että todellinen luonteesi on olla väsymätön tyyneyden, hyväksymisen ja ystävällisyyden linnake maailmassa.”

Jos tarkastelemme itseämme rehellisesti ja arvostelematta ja näemme persoonallisuusmekanismiemme toimivan käytännössä, voimme herätä näkemään, miten ihmeellisellä tavalla kauneus ja ilo levittäytyvät eteemme elämämme jokaisena hetkenä.

Kuka sinä olet tässä joukossa? Se selviää kirjan tarjoamien testien avulla. Ymmärtääkseni kirjan kaksi testiä onnistuvat poimimaan esille jokaisen persoonallisuustyypin. Siitä alkaa sitten muutoksenpolkusi. Rehelliselle elämänsä tarkkailijalle kirja tarjoaa erittäin hyödyllistä tietoa elämäntaipaleellesi. Kirja haastaa sinut kasvamaan ja ymmärtämään ihmisluonteen monimutkaisuuden.

Kirjan vahvuutena on modernin persoonallisuustyyppienneagrammin esittely. Saamme lukea, että se on monen eri henkisen ja uskonnollisen perinteen yhdistelmä. Tarjolla on yleismaailmallista viisautta sekä kristittyjen, buddhalaisten, muslimien (erityisesti suufien) ja juutalaisten (kabbalan) tuhansia vuosia vanhaa filosofiaa. Ihmiset ovat materiaaliseen maailmaan ruumiillistuneita henkiolentoja, jotka edustavat selittämättömällä tavalla samaa elämää ja henkeä kuin Luoja.

Kirja ei jätä leijumaan ilmaan opillisia erimielisyyksiä. Päinvastoin se auttaa löytämään uudestaan perimmäisen ykseytensä henkisenä olentona. Tämä tekee enneagrammista erittäin arvokkaan nykymaailmassa:

Se osoittaa valkoisille ja mustille, miehille ja naisille, katolisille ja protestanteille, arabeille ja juutalaisille, heteroille ja homoille, rikkaille ja köyhille, että jos he paneutuvat heitä erottavia pintapuolisia eroja syvemmälle, he löytävät aivan uuden yhteisen ihmisyyden tason.

„Jokaisen ihmisen luonne on sekoitus tiettyjä persoonallisuustyyppejä, mutta yksi tietty järjestelmä on ”tukikohtamme”, johon palaamme yhä uudestaan. Perustyyppimme pysyy kuitenkin samana koko ikämme. Vaikka ihmiset muuttuvat ja kehittyvät monin eri tavoin, he eivät muutu yhdestä peruspersoonallisuustyypistä toiseksi. Kirja tarjoaa erittäin kiintoisia viestejä meistä ihmisistä:

„„Persoonallisuustyyppien kuvaukset ovat yleismaailmallisia ja koskevat niin miehiä kuin naisia. Miehet ja naiset toki ilmaisevat samoja asenteita, luonteenpiirteitä ja taipumuksia hieman eri tavalla, mutta tyypin perusominaisuudet pysyvät samoina. „„Kaikki perustyyppimme kuvauksessa ei päde meihin koko aikaa. Tämä johtuu siitä, että heilahtelemme jatkuvasti terveiden, keskitason ja epäterveiden piirteiden välillä, joista tyyppimme koostuu, kuten kehityksen tasoja käsittelevästä luvusta (6. luku) selviää. Lisääntyvä kypsyytemme tai lisääntyvä stressaantuneisuutemme vaikuttavat myös merkittävästi siihen, miten ilmaisemme tyyppiämme. „„Vaikka olemme antaneet kullekin tyypille kuvailevan nimen (kuten uudistaja, auttaja ja niin edelleen), käytämme käytännössä mieluiten sen enneagramminumeroa. Numeroihin ei liity arvottamista – ne ovat nopea, puolueeton tapa viitata tyyppiin. Numerojärjestyksellä ei myöskään ole merkitystä: suurempi numero ei ole parempi kuin pienempi numero. (Ei esimerkiksi ole parempi olla yhdeksikkö kuin ykkönen.) „„Yksikään persoonallisuustyyppi ei ole parempi tai huonompi kuin jokin toinen – kaikilla tyypeillä on omat ainutlaatuiset avunsa ja rasitteensa, vahvuutensa ja heikkoutensa. Joitain tyyppejä saatetaan kuitenkin arvostaa muita enemmän tietyssä kulttuurissa tai ryhmässä. Kun opit lisää tyypeistä, huomaat, että jokaisella on paitsi ainutlaatuiset kykynsä myös omat rajoitteensa. „„Riippumatta siitä, mitä tyyppiä edustat, sinussa on jossain määrin kaikkia yhdeksää tyyppiä. Kun tarkastelet niitä ja näet niiden kaikkien toimivan sinussa, näet samalla ihmisluonnon koko kirjon. Tämä tietoisuus lisää suuresti ymmärrystäsi ja myötätuntoasi toisia kohtaan, koska tunnistat itsessäsi monia heidän tavoistaan ja reaktioistaan. On esimerkiksi paljon vaikeampaa tuomita kahdeksikkojen aggressiivisuus tai kakkosten valeasuinen takertuvaisuus, jos tiedostamme hyökkäävyyden ja takertuvaisuuden itsessämme. Jos tarkastelemme kaikkia yhdeksää tyyppiä itsessämme, huomaamme, miten riippuvaisia ne ovat toisistaan – aivan kuten ne enneagrammikuviossa esitetään.

Enneagrammin viisautena voidaan pitää sitä ajatusta, ettei se auta meitä pääsemään eroon persoonallisuudestamme. Päinvastoin, kun saamme yhteyden ytimeemme, emme menetä persoonallisuuttamme. Siitä tulee sen sijaan läpinäkyvämpi ja joustavampi, jotain sellaista, joka auttaa meitä elämään sen sijaan, että hallitsee elämämme.

Flow-hetkiä ja huippusuorituksia syntyy, kun olemme kaikkein vahvimmin läsnä ja tietoisia – nämä ovat ytimen ominaisuuksia – kun taas persoonallisuutemme ilmenemismuodot tekevät meistä usein hajamielisiä ja alttiita virheille ja luovat kaikenlaisia ongelmia. Jos esimerkiksi olemme kovin hermostuneita tulevasta matkasta, pakkaamme todennäköisesti vääränlaiset vaatteet tai unohdamme kotiin jotain tärkeää. Kun opimme pysymään rentoutuneina ja läsnä jokapäiväisissä stressitilanteissa, elämämme helpottuu. Kun samastumme persoonallisuuteemme vähemmän, se alkaa muodostaa yhä pienemmän osan siitä kokonaisuudesta, joka olemme. Persoonallisuus on yhä olemassa, mutta sen taustalla on aktiivisempi äly, herkkyys ja läsnäolo, joka käyttää persoonallisuutta kulkuvälineenä sen sijaan, että antaisi sen olla ohjaksissa. Kun samastumme ytimeemme enemmän, huomaamme, ettemme menetä identiteettiämme, vaan tosiasiassa löydämme sen.

Tavatonta mielenkiintoa tuo ilmiö nimeltään ”siivet”.

Siivet auttavat meitä tekemään enneagrammin yhdeksästä (yleisemmästä) tyypistä yksilöllisempiä. Kukin siipi on yleistyypin alatyyppi. Siiven tietäminen auttaa meitä rajaamaan ongelmia, joita meidän on kohdattava henkisellä polullamme. Koska kaikki yhdeksän tyyppiä sijaitsevat ympyrän kehällä, kunkin tyypin molemmilla puolilla on perustyypistä riippumatta aina tyyppi. Toinen näistä kahdesta tyypistä on siipesi. Siipi muokkaa perustyyppiä, sekoittuu siihen ja korostaa sen tiettyjä taipumuksia. Jos perustyyppisi esimerkiksi on yhdeksikkö, sinulla on joko kahdeksikkosiipi tai ykkössiipi. Yksikään tyyppi ei ole puhdas, ja joissain tapauksissa yhdeksiköillä on kaksi siipeä. Useimmilla ihmisillä on kuitenkin yksi hallitseva siipi.

Lopuksi:

Emme ehkä vielä tiedä, mihin ihmiskunta on matkalla, mutta jos enneagrammi vauhdittaa heräämistämme, sillä on syvällisiä ja kauaskantoisia vaikutuksia. Jos muutama satakin yksilöä herää ja alkaa elää täysin tietoista elämää, maailmanhistoria epäilemättä muuttuu. Muutos tapahtuu, kun tavanomainen perspektiivimme muuttuu ja ymmärrämme uudella tavalla, keitä olemme. Meidän on kuitenkin muistettava, että tietoisuus siitä, keitä todella olemme, tapahtuu – kuten kaikki armon hetket – aina nyt. Tämä on loppujen lopuksi enneagrammin viisaus.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Enneagrammi tarjoaa näkökulmaa elämään”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.