Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä

Tervetullut suomennos

Timo Utterström on hieman kömpelösti suomentanut menestyskirjailija Tim Ferrissin uusimman kirjan ”Titaanien työkalut – Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä” Viisas Elämä -kirjankustantajalle. Samaan hengenvetoon on sanottava, että tuskin Tim Ferrissin sekaviin muistiinpanoihin ja lukuisiin henkilöhaastatteluihin pohjautuvaa kirjaa olisi ollut mahdollista kääntää eri otteella kuin mihin Utterström on päätynyt. Kirjaimellisesti toistanut Ferrissin tekstin sellaisenaan, miettimättä sopiiko se suomalaiseen kulttuuriin.

Itse pidän tosi paljon alkuperäisversiosta, ja osa sen viehätysarvosta menetetään käännettäessä kirja suomeksi. Tämä on tietenkin monen käännöskirjan ongelma, mutta erityisesti se osuu tajuntaan tällaisessa äärimmäisessä self-help-opuksessa (mitä sekään on suomeksi? Itseapu?). Alkuperäisversion lopussa olevia lukuisia listoja kääntäjä ei ymmärrettävästi ole edes yrittänyt kauttaaltaan kääntää suomeksi.

Mutta tämä on tervetullut suomennos, tervetullut kirja terveydestä, vauraudesta ja viisaudesta Tim Ferrissin silmin katsottuna ja lukuisten tunnettujen (ja suomalaisille täysin tuntemattomien) kuuluisuuksien kertomana. Kömpelöstä haastattelutilanteesta Tim on saanut hämmästyttävän paljon irti.

Esipuheen kirjoitti itse Schwarzenegger

Ferrissin egoa hivelee taatusti Arnold Schwarzeneggerin kehut kirjan alussa. Tämä on niin Arnoldia, niin Arnoldia:

”…Pahinta, mitä voit koskaan tehdä, on kuvitella, että tiedät riittävästi.

Älä koskaan lakkaa oppimasta. Älä koskaan. (Alkuperäiskielellä ”Never stop learning. Ever.”

Siksi sinä tämänkin kirjan ostit. Tiedät, että elämässäsi on hetkiä, jollo in tarvitaan ulkopuolista motivaatiota ja näkemystä. Tulee vastaan aikoja. jolloin itseltä ei löydy vastausta tai paloa, ja silloin täytyy etsiä ratkaisuja itsen ulkopuolelta. (Alkuperäiskielellä: ”That’s why you bought this book. You know that wherever you are in life, there will be moments when you need outside motivation and insight. There will be times when you don’t have the answer, or the drive, and you’re forced to look beyond yourself.”)

Voit myöntää, ettet pysty kaikkeen yksin. Minä en ainakaan pysty. Kukaan ei pysty.

Käännä siis sivua ja opi jotain.”

Mitä kirja opettaa?

Mielestäni kirjan parasta antia on se miten monesti tarinoiden ja Ferrissin analyysien kautta, lukijaa kuljetetaan sivuja pitkin, saattaakseen hänet nöyrästi sellaiseen tilaan, että hän voi todeta miten monella eri tavalla ihminen voi onnen saavuttaa.

Kirjan kolme osaa (terveys, vauraus, viisaus) kokoavat yhteen ihmiskunnan oivalluksia niiltä parhailta tietäjiltä, osaajilta, joskus yllättävänkin aidon tuntuisesti.

Esimerkiksi tohtori ja entinen ultrakestävyysurheilija Peter Attia houkutellaan kieriskelemään siinä ketoosissaan lähes näännyksiin asti.

”Syön aluksi yleensä en mitään, ja sitten syön yleensä toisen annoksen – koska jäi pieni nälkä – ja sitten syön vielä lisää ei mitään. Usein haukkaan lopuksi vielä en mitään.”

Lukija saa sitten kiinnostua tästä Attian ei mitään -syömisestä ja Ferrissin satiireista. Saamme nimittäin kuulla miksi Attia myös inhoaa ketogeenistä ruokavaliota: hän kaipaa enemmän niitä hedelmiä ja vihanneksia. Kiva oli lukea Attia neuvot pitkän iän salaisuuteen:

”Pitkään ikään on kaksi salaisuutta. Toinen on se, että kuolemaa viivyttää mahdollisimman pitkään viivyttämällä jonkin kroonisen sairauden iskemistä (Attia mainitsee sydänsairaudet, aivoverenkierron häiriöt, syövän ja hermostoa rappeuttavat sairaudet). Kutsumme sitä puolustuspeliksi. Toinen on elämän kehittämistä, hyökkäyspeliä. Puolustuspelissä taistellaan käytännössä neljää tappavaa sairautta vastaan. Toisin sanoen yli nelikymppiset eivät tilastollisesti kuole auto-onnettomuudessa tai henkirikoksessa. He eivät todennäköisesti kuole siihen, tähän tai tuohon. Kuolleisuustilastojen mukaan he kuolevat 80% todennäköisyydellä sydänsairauteen, aivoverenkierron sairauteen, syöpään tai neurodegeneratiiviseen sairauteen. Piste.

…Kaikenlaisten pitkäikäisyyteen tähtäävien suunnitelmien on siis keskityttävä mahdollisimman voimakkaasti näiden sairauksien riskien välttämiseen…”

Oikeassa on Peter Attia ja sitten mainitaan mitä lisäravinteita ei Attian mukaan kannata nauttia ja neuvotaan litiumin annostuksissa. Aika kornia, mutta tyypillistä Attiaa.

Psykedeelisten huumeiden pariin johdatellaan usean innoittajan avulla. Villiä touhua. En aio referoida villejä kokeiluja. Lukekaa kirjasta!

Vaurautta jaossa

Kirjan toisessa osassa lukijaa johdatellan useiden menestystarinoiden kautta vaurauden ymmärtämisen kaidalle polulle. Ainakin tarinat ovat monesti kaukana suomalaisesta perustodellisuudesta, mutta mitä muuta voi odottaa amerikkalaisilta innovaatiojohtajilta. Minun oli aika vaikea saada otetta tähän vauraus-osioon. Ehkä sinä onnistut paremmin. Ehkä et.

Otetaan toki yksi esimerkki:

Yksi Piilaakson legendoista, Marc Andreessen, sanoo mm. näin lyhyesti ja ytimekkäästi vaurastumisesta:

”Tavoitteeni on, etten epäonnistuisi nopeasti. Tavoitteeni on, että menestyisin pitkällä aikavälillä. Ne eivät ole sama asia.

Ainutlaatuisten asioiden tekemiseksi ei tarvitse tietää jotain, mitä muut eivät tiedä. On uskottava johonkin, mihin vain muutama uskoo.

Jokaisella miljardöörillä on sama ongelma. Heidän ympärillään ei ole ihmisiä, jotka sanoisivat: ’Hei, tuo sinun typerä ideasi on aivan typerä idea.'”

Tällaisista jutuista saattavat suomalaisetkin innostua. Tiedähäntä, saattaapi siinä niin käydä.

 

Viisautta tarjolla runsaasti

Kirjan kolmannessa osassa hemmotellaan lukijaa Ferrissin ja hänen ystäviensä viisauksilla. Tämän osion takia kirja saattaa jopa olla hankkimisen arvoinen, sillä täällä on tarjolla runsaasti elämää rikastuttavaa, tärkeää sanottavaa. Mitä muuta voikaan odottaa sellaisilta kuuluisuuksilta kuin esim. Kevin Costner, Sam Harris, Rick Rubin, Jack Dorsey ja Paulo Coelho.

Viisainta olisi ehkä olla nostamatta esille mitään viisautta, mutta pakko minun on tämä kertoa:

Ferriss kertoo mahtavuuden purkista. Se on sellainen idea, jonka Ferriss sai entiseltä tyttöystävältään. Mahtavuuden purkin tämä tyttöystävä teki aikoinaan Ferrisille, koska Tim oli hyvä saavuttamaan asioita, mutta paljon heikompia arvostamaan niitä saavutuksiaan. Niinpä siihen mahtavuuden purkkiin, tuli pudottaa lapulle kirjoitettu mahtava juttu, joka oli toteutunut. Purkki täyttyi mahtavista arkisista asioista, jotka normaalisti olisivat pysyneet mielessä ehkä pari kuukautta, mutta nyt ne muistuivat elävinä mieliin paljastuessaan vuosien jälkeen ryppyisiltä muistilapuilta siinä mahtavuuden purkissa. Ferriss kertoo mahtavuuden purkin vaikuttaneen valtavasti hänen elämänlaatuunsa. Parikymmppisenä kirjoitetut mahtavuudet ehkä oksettivat, mutta vuosien kuluessa niitä olikin kiva tarkastella ihan uudessa valossa.

Kömpelösti tähän loppuun: Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.