Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Diabetes – miten kauan aiotaan lyödä päätä seinään?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sallikaa minun ajatella ääneen diabetestilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Jotain tarttis tehdä – haaveilun on loputtava!

Diabeteksen (sokeritaudin) molemmat päämuodot (tyypin 1 diabetes T1DM ja tyypin 2 diabetes T2DM) jatkavat säälimätöntä voittokulkuaan. Diabetesepidemialle ei näy loppua. Minusta on irvokasta kuulla, että Diabetesliitto on lähtenyt haaveilulinjalle (tekivät syksyllä 2017 diabeteshaave -kartoituksen). Haaveilun vastaukset kertoivat paitsi tulevaisuudenhaaveista, myös todellisuudesta tässä ja nyt. Haaveista voitiin lukea, että elämä diabeteksen kanssa on toisinaan raskasta. Laadukas ja tasa-arvoinen hoito ei monilla toteudu eivätkä elämää helpottavat teknologiset hoitovälineet ole kattavasti saatavilla. Pohjimmiltaan haaveena oli hyvä ja mahdollisimman tavallinen elämä diabeteksesta huolimatta. Haettiin muiden hyväksyntää, terveitä lapsia ja lapsenlapsia. Hyvän hoidon toteutuessa se kaikki on mahdollista.

Kauheaa! Diabetespotilaista vastuuta ottava potilasyhdistys alkaa haaveilemaan kun on tosi kyseessä! Diabeetikoiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tämä on katastrofi. Ja diabeteksen oletetut ammattilaiset ja ”parhaimmat” asiantuntijat haaveilevat.

On tekojen aika!

Turpaduunari ei ole seurannut katastrofia toimettomana. Yhdessä Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen kanssa turpaduunari toteutti pilottitutkimuksen syksyllä 2017. Siinä ei haaveiltu vaan toimittiin!

Pilottitutkimuksen osatuloksia on valmistunut ja turpaduunari on työryhmänsä kanssa erittäin iloisella päällä. Toimiva ratkaisu on tarjolla tyypin 2 diabeetikoille. Tulokset raportoidaan muutaman viikon kuluttua Kide-lehdessä ja en halua tässä sen enempää vielä paljastaa kuin sen, että ruokavaliohoidon jälkeen yli puolet koeryhmäläisistä oli oireettomia tyypin 2 diabeetikkoja! Muutama oli lyhyen koejakson aikana voinut vähentää diabeteslääkitystään ja muutama oli täysin lääkkeetön. He olivat saavuttaneet remission noin kahdessa kuukaudessa (todennäköisesti jo aikaisemmin, mutta ei ole verikoetta millä asia varmistettaisiin). Heillä oli terveen ihmisen sokeriarvot!

Hypin riemusta, mutta en kauan… Sillä tiedän, että nyt taistelu vasta alkaa. Kun ns. diabeteksen asiantuntijat lukevat raportin Kide-lehdestä, he todennäköisesti mitätöivät upeat koetuloksemme sanomalla, että tuon ruokavalion käytöstä (ketogeeninen ruokavalio) ei ole pitkäaikaista tutkimusnäyttöä. Ja varoittavat mahdollisesti diabeetikkoja ryhtymästä ”moiseen hulluuteen”, jossa tervehdytään ”väärällä tavalla”. Pitää noudattaa tutkittuja hoitomenetelmiä, joiden takia meillä nyt on käynnissä toivottoman paha diabeteskatastrofi. On tämä älytöntä, mutta totta.

Ainoa toive järkiintymisen suhteen, lepää Diabetesliiton kanssa käymiemme neuvottelujen varassa 15.5.2017:

”Olen tukiryhmineni neuvotellut Diabetesliiton kanssa 15.5.2017 ja Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen kanssa 7.6.2017 ja olemme harvinaisen samaa mieltä, että jotain tarttis tehdä. Tilanne ei voi jatkua näin. Diabeetikoille pitää rakentaa sellainen hoito, joka toimii, ja terveitä suomalaisia on pidettävä kaukana tästä ikävästä sairaudesta. Rohkeasti olemme neuvotteluissa ehdottaneet, että tyypin 2 diabeteksen hoito pitää saada sellaiseksi, että tauti pysähtyy, saavutetaan remissio.”

Tuossa toukokuun kokouksessa ilmeni, ettei Diabetesliitolla ole mitään sitä vastaan, että ketogeenisen ruokavalion vaikutuksia testataan suomalaisilla tyypin 2 diabeetikoilla. Mutta Diabetesliitto ei voi olla tukemassa (tässä vaiheessa) sellaista hoitoratkaisua diabeetikoille, jolla ei ole hyväksyntää lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan keskuudessa. Ymmärrän toki tämän ja en voi tätä vastaan hangoitella.

Antakaa minun haaveilla!

I have a dream… Minä haaveilen siitä, että jonakin päivänä Diabetesliitto lähtee aidosti tarjoamaan hyvää hoitoa suomalaisille diabeetikoille. Haaveiden toteutumiseen voi mennä vuosikymmeniä, sillä Suomessa aivan erityisesti, terveystietoisuuden laiva kääntyy terveydenhoidossa tavattoman h-i-t-a-a-s-t-i. Lepään mahdollisesti haudassa ennen kuin Diabetesliitto lähtee toteuttamaan toimivaa hoitoa diabeetikoille.

Sitä odotellessa, moni tyypin 2 diabeetikko tuskailee huonossa hoitotasapainossaan, moni esidiabeteksen oireet kokeva (verensokeri tuuppaa kohoamaan) päästää sairautensa irti aivan turhaan ja moni saa aivan turhaan synkistää diabetestilastoja kun pyrkimyksen pitäisi olla, että näitä diabetestapauksia ei enää katastrofin lailla tule lisää.

Ymmärsitkö?

Tee näin!

Koska turpaduunari on ratkirehellinen, neutraali ja sydän sykkii ihmisten terveyden eteen, olen hieman ristiriitaisessa tilanteessa. En oikeastaan haluaisi mainostaa erästä erinomaista palvelua, koska saatan joidenkin silmissä menettää neutraaliuteni ja luotettavuuteni. Mutta otan nyt sen riskin, että paljastan sen miten tyypin 2 diabeetikko, esidiabeteksen oireet tunnistanut ja diabeteksen kauhuja aktiivisesti välttelevä suomalainen voi tehdä.

Tee näin: Kirjaudu T2D-remissio -palveluun (suomalainen palvelu). Tunnen yrityksen toimintatavat. Ne kestävät tiukankin tarkastelen. Yrityksellä, joka tuottaa tämän T2D-remissio -palvelun, on sydän kohdallaan. Sydän sykkii yrityksellä jopa minulle, sillä minulle luvataan pientä tukea, jos tähän palveluun siirrytään tämän linkin kautta: https://app.t2d-remissio.fi/t2dr

Täysin vapaaehtoisesti voit siis nyt jo lähteä toteuttamaan diabeteksen hoitoa ja ennalta ehkäistä diabeteksen puhkeamisen. Tehokkaasti ja turvallisesti. Älä usko sitä propagandapanosta mitä mahdollisesti saat kuulla diabeteksen hoidon ammattilaisilta. Sulje siltä korvasi ja lähde hoitamaan terveyttäsi – oikealla tavalla! Tänään!

Jaa tämä tieto ystävällesi, jolla on tyypin 2 diabetes! Kysy lisää tarvittaessa! Kommentoi! Tule mukaan!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

2 thoughts on “Diabetes – miten kauan aiotaan lyödä päätä seinään?”

  1. Pilottihanke? Käsiini osui v.2008 kirjaston ”ota tästä, jätä tähän” laarista kirja Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Siitä lähtien tuo kirja on ollut minulle raamattu kirjoittamaasi aiheeseen, muuten, käytättte sitten mitä nimeä vaan niin sama motiivi tuntuu olevan teillä kun tohtori Heikkilälläkin eli raha. Antti Heikkilän ym. kirja on loistava opus siihen mitä ja miten kehossa tapahtuu ja kun tämän jälkeen säädellään hiilihydraattien saantia ja poistetaan sokeri käytöstä niin ollaan oikealla tiellä,ei siinä teidän tai heidän klubeja ja pubeja tarvita. On hieno mainita yhteistyöstä Diabetesliiton kanssa mutta niin sen kun muidenkin toimijoiden isäntiä ovat elintarvike ja lääketeollisuus. Eikä se seikka muutu miksikään…koskaan 🙂

    1. On kurjaa kun näet asiat tuosta merkillisestä näkövinkkelistä. Tässä mennään tiede edellä diabetesongelman kimppuun. Kaikki saavat osallistua tähän, Antti Heikkiläkin ja erityisesti Seppo Moisio.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.