Valikko Sulje

Diabetes – miten kauan aiotaan lyödä päätä seinään?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sallikaa minun ajatella ääneen diabetestilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Jotain tarttis tehdä – haaveilun on loputtava!

Diabeteksen (sokeritaudin) molemmat päämuodot (tyypin 1 diabetes T1DM ja tyypin 2 diabetes T2DM) jatkavat säälimätöntä voittokulkuaan. Diabetesepidemialle ei näy loppua. Minusta on irvokasta kuulla, että Diabetesliitto on lähtenyt haaveilulinjalle (tekivät syksyllä 2017 diabeteshaave -kartoituksen). Haaveilun vastaukset kertoivat paitsi tulevaisuudenhaaveista, myös todellisuudesta tässä ja nyt. Haaveista voitiin lukea, että elämä diabeteksen kanssa on toisinaan raskasta. Laadukas ja tasa-arvoinen hoito ei monilla toteudu eivätkä elämää helpottavat teknologiset hoitovälineet ole kattavasti saatavilla. Pohjimmiltaan haaveena oli hyvä ja mahdollisimman tavallinen elämä diabeteksesta huolimatta. Haettiin muiden hyväksyntää, terveitä lapsia ja lapsenlapsia. Hyvän hoidon toteutuessa se kaikki on mahdollista.

Kauheaa! Diabetespotilaista vastuuta ottava potilasyhdistys alkaa haaveilemaan kun on tosi kyseessä! Diabeetikoiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tämä on katastrofi. Ja diabeteksen oletetut ammattilaiset ja “parhaimmat” asiantuntijat haaveilevat.

On tekojen aika!

Turpaduunari ei ole seurannut katastrofia toimettomana. Yhdessä Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen kanssa turpaduunari toteutti pilottitutkimuksen syksyllä 2017. Siinä ei haaveiltu vaan toimittiin!

Pilottitutkimuksen osatuloksia on valmistunut ja turpaduunari on työryhmänsä kanssa erittäin iloisella päällä. Toimiva ratkaisu on tarjolla tyypin 2 diabeetikoille. Tulokset raportoidaan muutaman viikon kuluttua Kide-lehdessä ja en halua tässä sen enempää vielä paljastaa kuin sen, että ruokavaliohoidon jälkeen yli puolet koeryhmäläisistä oli oireettomia tyypin 2 diabeetikkoja! Muutama oli lyhyen koejakson aikana voinut vähentää diabeteslääkitystään ja muutama oli täysin lääkkeetön. He olivat saavuttaneet remission noin kahdessa kuukaudessa (todennäköisesti jo aikaisemmin, mutta ei ole verikoetta millä asia varmistettaisiin). Heillä oli terveen ihmisen sokeriarvot!

Hypin riemusta, mutta en kauan… Sillä tiedän, että nyt taistelu vasta alkaa. Kun ns. diabeteksen asiantuntijat lukevat raportin Kide-lehdestä, he todennäköisesti mitätöivät upeat koetuloksemme sanomalla, että tuon ruokavalion käytöstä (ketogeeninen ruokavalio) ei ole pitkäaikaista tutkimusnäyttöä. Ja varoittavat mahdollisesti diabeetikkoja ryhtymästä “moiseen hulluuteen”, jossa tervehdytään “väärällä tavalla”. Pitää noudattaa tutkittuja hoitomenetelmiä, joiden takia meillä nyt on käynnissä toivottoman paha diabeteskatastrofi. On tämä älytöntä, mutta totta.

Ainoa toive järkiintymisen suhteen, lepää Diabetesliiton kanssa käymiemme neuvottelujen varassa 15.5.2017:

“Olen tukiryhmineni neuvotellut Diabetesliiton kanssa 15.5.2017 ja Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen kanssa 7.6.2017 ja olemme harvinaisen samaa mieltä, että jotain tarttis tehdä. Tilanne ei voi jatkua näin. Diabeetikoille pitää rakentaa sellainen hoito, joka toimii, ja terveitä suomalaisia on pidettävä kaukana tästä ikävästä sairaudesta. Rohkeasti olemme neuvotteluissa ehdottaneet, että tyypin 2 diabeteksen hoito pitää saada sellaiseksi, että tauti pysähtyy, saavutetaan remissio.”

Tuossa toukokuun kokouksessa ilmeni, ettei Diabetesliitolla ole mitään sitä vastaan, että ketogeenisen ruokavalion vaikutuksia testataan suomalaisilla tyypin 2 diabeetikoilla. Mutta Diabetesliitto ei voi olla tukemassa (tässä vaiheessa) sellaista hoitoratkaisua diabeetikoille, jolla ei ole hyväksyntää lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan keskuudessa. Ymmärrän toki tämän ja en voi tätä vastaan hangoitella.

Antakaa minun haaveilla!

I have a dream… Minä haaveilen siitä, että jonakin päivänä Diabetesliitto lähtee aidosti tarjoamaan hyvää hoitoa suomalaisille diabeetikoille. Haaveiden toteutumiseen voi mennä vuosikymmeniä, sillä Suomessa aivan erityisesti, terveystietoisuuden laiva kääntyy terveydenhoidossa tavattoman h-i-t-a-a-s-t-i. Lepään mahdollisesti haudassa ennen kuin Diabetesliitto lähtee toteuttamaan toimivaa hoitoa diabeetikoille.

Sitä odotellessa, moni tyypin 2 diabeetikko tuskailee huonossa hoitotasapainossaan, moni esidiabeteksen oireet kokeva (verensokeri tuuppaa kohoamaan) päästää sairautensa irti aivan turhaan ja moni saa aivan turhaan synkistää diabetestilastoja kun pyrkimyksen pitäisi olla, että näitä diabetestapauksia ei enää katastrofin lailla tule lisää.

Ymmärsitkö?

Tee näin!

Koska turpaduunari on ratkirehellinen, neutraali ja sydän sykkii ihmisten terveyden eteen, olen hieman ristiriitaisessa tilanteessa. En oikeastaan haluaisi mainostaa erästä erinomaista palvelua, koska saatan joidenkin silmissä menettää neutraaliuteni ja luotettavuuteni. Mutta otan nyt sen riskin, että paljastan sen miten tyypin 2 diabeetikko, esidiabeteksen oireet tunnistanut ja diabeteksen kauhuja aktiivisesti välttelevä suomalainen voi tehdä.

Tee näin: Kirjaudu T2D-remissio -palveluun (suomalainen palvelu). Tunnen yrityksen toimintatavat. Ne kestävät tiukankin tarkastelen. Yrityksellä, joka tuottaa tämän T2D-remissio -palvelun, on sydän kohdallaan. Sydän sykkii yrityksellä jopa minulle, sillä minulle luvataan pientä tukea, jos tähän palveluun siirrytään tämän linkin kautta: https://app.t2d-remissio.fi/t2dr

Täysin vapaaehtoisesti voit siis nyt jo lähteä toteuttamaan diabeteksen hoitoa ja ennalta ehkäistä diabeteksen puhkeamisen. Tehokkaasti ja turvallisesti. Älä usko sitä propagandapanosta mitä mahdollisesti saat kuulla diabeteksen hoidon ammattilaisilta. Sulje siltä korvasi ja lähde hoitamaan terveyttäsi – oikealla tavalla! Tänään!

Jaa tämä tieto ystävällesi, jolla on tyypin 2 diabetes! Kysy lisää tarvittaessa! Kommentoi! Tule mukaan!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

  1. Seppo Moisio

    Pilottihanke? Käsiini osui v.2008 kirjaston “ota tästä, jätä tähän” laarista kirja Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Siitä lähtien tuo kirja on ollut minulle raamattu kirjoittamaasi aiheeseen, muuten, käytättte sitten mitä nimeä vaan niin sama motiivi tuntuu olevan teillä kun tohtori Heikkilälläkin eli raha. Antti Heikkilän ym. kirja on loistava opus siihen mitä ja miten kehossa tapahtuu ja kun tämän jälkeen säädellään hiilihydraattien saantia ja poistetaan sokeri käytöstä niin ollaan oikealla tiellä,ei siinä teidän tai heidän klubeja ja pubeja tarvita. On hieno mainita yhteistyöstä Diabetesliiton kanssa mutta niin sen kun muidenkin toimijoiden isäntiä ovat elintarvike ja lääketeollisuus. Eikä se seikka muutu miksikään…koskaan 🙂

    • turpaduunari.fi

      On kurjaa kun näet asiat tuosta merkillisestä näkövinkkelistä. Tässä mennään tiede edellä diabetesongelman kimppuun. Kaikki saavat osallistua tähän, Antti Heikkiläkin ja erityisesti Seppo Moisio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *