Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ampiaispesä – Antti Heikkilän uusi kirja

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Tässä on kauhuissaan moni seurannut Hesarin uutisointia siitä miten ovat kovin huolissaan Heikkilän uudesta kirjasta ja miten vaarallinen se mahdollisesti on. Olivat uutiseen (maksumuurin takana) saaneet 4 eri asiantuntijan mielipiteet.

Heikkilän kirja vedetään pois myynnistä

Vähän myöhemmin sitten S-ryhmä päätti vetää kirjan pois mynnistä ja Kesko tuli pelästyneenä perässä.

Kukaan ei ilmeisesti muistanut kysyä oliko asiantuntijoiden väitteissä mitään perää. Tai oliko niin, että niitä väitteitä ei saisi edes kyseenalaistaa? Ymmärrän kyllä huolen, koska Heikkilän kirjoitukset ei ole aina loppuun asti mietittyjä. Mutten kirjaa hengenvaaralliseksi lähtisi väittämään.

Kirjassa varmasti on virheitä en sitä lähde kiistämään, mutta väitteet joita Hesarissa mainitaan ontuvat pahasti.

Ongelmallinen mielisairaalatutkimus

Hesarissa mainittiin 60-luvulla tehty suomalainen mielisairaalatutkimus ja sen mukaan Heikkilä oli täysin väärässä selityksineen. Erikoisen asiasta tekee sen, että koko tutkimuksen monista ongelmista on esimerkiksi virallisterveellisen puolen luottoasiantuntija ravitsemusterapeutti (väitellyt) Reijo Laatikainen kirjoittanut hyvin: ”Sen metodologia on täynnä reikiä kuin Emmental -juusto. Se on niin monimutkaisesti ja sekavasti tehty ja kirjoitettu, että kiusaus jättää koko leikki kesken on koko ajan läsnä sitä opiskellessa. Sitä ei pääse lukemaan ellei ota kirjastosta kaukolainaa, tai ole valmis maksamaan yli 30 dollaria per artikkeli (* 3 kpl). Sen opiskelu vaatii siis hurjaa motivaatiota, esteiden kahlaamista. Lieneekö siinä syy, etten itsekään sitä aiemmin ole kunnolla opiskellut?

Myös ulkomaalaisissa kirjoituksissa pidetään mielisairaalatutkimusta erityisen huonona ja ongelmallisena. ”Suomalainen mielisairaalatutkimus ei itse asiassa ollut kontrolloitu koe. The Lancet -lehden marraskuun 1972 numeron pääkirjoituksessa tohtorit John Rivers ja John Yudkin huomauttivat, että mm. sokerin määrä vaihteli melkein 50 % ruokavaliokausien välillä.” Koko tutkimus olisi pitänyt ajat sitten unohtaa vanhentuneena. Hesariin se kuitenkin kelpasi oikeana totuutena.

Mitä enemmän LDL-kolesterolia, sitä todennäköisemmin lähtee henki?

Sydänsairauksissa edelleen uskotaan vahvasti, että mitä enemmän LDL-kolesterolia, niin sitä todennäköisemmin lähtee henki. Mutta esim tässä tuoreessa tutkimuksessa (Paradox of hypercholesterolaemia in highly trained, keto-adapted athletes) kävi ilmi, että juuri ketogeenistä diettiä noudattavat urheilijat olivat sitä terveempiä mitä korkeampi LDL-kolesteroli oli.

Diabetekseen auttaa VHH

Diabeteksen suhteen esitettiin, että VHH on liian kyseenalainen ja vaikeasti noudatettava erityisesti diabeetikoilla. Ilmeisesti diabetesliitto ei ollut vielä ehtinyt näkemään tuoreita VirtaHealthin 2 vuoden tuloksia (Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-year Non-randomized Clinical Trial), jossa 3/4 pystyi noudattamaan vielä 2 vuoden jälkeen! Raportista näkyi myös, että diabetes saatiin remissioon yli puolessa tapauksissa. Ilmeisesti tuon takia Heikkilä halutaankin hiljaiseksi? Ruokavaliomuutos on parempi kuin pussillinen lääkkeitä!

Jos yhtään katsoo uutisia Suomen ulkopuolelle, niin tuoreessa jutussa kerrotaan, että diabetes johtaa Isossa-Britanniassa JOKA viikko 169 ihmisen kohdalla amputaatioon. Antaa Heikkilän puhua tätä ikävää kehitystä vastaan! Mikä siinä voi olla vikana?

Jotain ihan oikeasti pitäisi tehdä. Onneksi Amerikan diabetesliiton uudet ravitsemusohjeet (Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes—2019) antavat pientä vihreää valoa hiilareiden rajoittamiselle.

Sytostaatit ovat haitallisia

Ilmeisesti lopullinen niitti kirjan vaarallisuudessa saatiin, kun kirjan sivulta 133 revittiin yksittäinen kohta, jossa arvosteltiin stytostaattihoidon haitallisuutta.

Syöpälääketutkimuksissa ei käytetä lumelääkettä vertailukohteena eikä tutkimuksissa verrata uutta lääkettä vanhaan. Syöpäteollisuuden mielestä se on jopa epäeettistä. Tämä mielestäni tarkoittaa ainoastaan lujaa uskoa omaan tuotteeseen, mikä sinänsä ei ole tiedettä. Nykyisten syöpälääkkeiden teho on huono. Viime aikoina on kaiken lisäksi puhuttu paljon sytostaattien vaaroista.

Syöpä kuitenkin valitettavasti on yhä yleisempi sairaus. Syövän hoidossa ei ole Nixonin julistaman syöpäsodan jälkeen tapahtunut mitään erityisen ratkaisevaa. Vuonna 2017 todettiin, että uuden polven syöpälääkkeetkään eivät ole tuoneet parannusta asiaan. Uudet lääkkeet lisäsivät elämää keskimäärin 2,1 kuukautta.

Tutkimusten mukaan sytostaattihoitojen teho on kyseenalaista, ja niistä on apua vain joissakin harvinaisissa syöpätyypeissä kuten Non-Hodgkinin lymfoomassa, kivessyövässä, akuutissa lymfoottisessa leukemiassa ja korionkarsinoomassa. Clinical Oncology -lehdessä vuonna 2004 julkaistun artikkelin mukaan Yhdysvalloissa vain 2,1 prosenttia potilaista selvisi sytostaateilla viiden vuoden seurannassa. Vastaava luku Australiassa oli 2,3 prosenttia. Sytostaattihoitoihin liittyy usein huomattavia riskejä ja komplikaatioita. Brittiläisen arvion mukaan lähes kolmannes potilaista kuolee sytostaattihoitoihin ensimmäisen kuukauden aikana. Siitä huolimatta, jos potilas menehtyy, nykykäsityksen mukaan se johtuu itse sairaudesta eikä sen hoidosta. Asiaa olisi syytä tutkia tarkemmin. (Ote sivulta 133 Heikkilän ”hengenvaarallisessa kirjassa”)

Ilmeisesti kuitenkaan haitoista ei saisi puhua tai kirjoittaa?

Ketogeeninen ruokavalio toimii

Kirjan perusajatus on kuitenkin ketogeenisen ruokavalion esittely ja juuri se on se mikä saa ihmiset kirjan ostamaan. Sen vaarallisuus on hyvin kaukaa haettu. Oikeastaan monet tutkimukset puhuvat sen puolesta. Meillä on jo 76 kultaisen standarditason RCT-tutkimusta. Myös VirtaHealhtin tuoreesta toisen vuoden raportista näkee selvästi, ettei haittoja ole, pikemminkin arvot vain paranevat.

Vaarattomuudesta kertoo myös se, ettei kukaan hullu sijoittaisi 45 miljoona, jos ruokavalio olisi jollain tapaan vaarallinen. Jos joku ei tiennyt vielä VirtaHealthista niin siitä voi lukea vaikka täältä lisää.

Kirja vedetty pois myynnistä!

Kirjan vetämistä pois myynnistä on moni kauhistellut. Itse olisin voinut ymmärtää paremmin, jos se olisi tehty kaikessa hiljaisuudessaan, mutta että siitä piti tehdä näin iso numero? Oikeastaan koko poisveto perustui ilmeisesti vain Hesarin juttuun kirjan (hengen)vaarallisuudesta ja kun ne ontuvat pahasti, niin Hesari liikkuu aika vaarallisilla vesillä.

Oikeastaan koko touhu alkaa pikku hiljaa kuulostamaan yhden ihmisen julkiselta lynkkaamiselta, kuten siitä dosentti Pauliina Aarva onkin kirjoittanut.

Lopuksi vielä pari kysymystä.

Montako tutkimusta on tehty korkean (LDL) kolesterolin haitallisuudesta ketogeenisessa ruokavaliosa? Se että se olisi haitallinen, kun syödään paljon hiilihydraatteja ei kait tarkoita, että sama haitallisuus olisi silloin kun niitä syödään mahdollisimman vähän?

Kuinka moni virallista diabesruokavaliota noudattava saa itsensä remissioon? Onhan tuotakin tutkittu? Onhan?

Mikä tästä kirjasta nyt tekikään hengenvaarallisen? Hesarin tekstistä kun en sitä onnistunut löytämään.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

4 thoughts on “Ampiaispesä – Antti Heikkilän uusi kirja”

 1. Valtamedian ajojahti Antti Heikkilää vastaan johtuu todennäköisesti Heikkilän lääkevastaisuudesta. Valtamedia sen sijaan ei koskaan kirjoita mitään negatiivistä Jutta Gustafsbergin ja Bull Mentulan laihdutusbisneksestä vaikka kirjoitettavaa varmasti löytyisi enemmän kuin Heikkilästä. Esimerkiksi Bull Mentulan isosta mahasta ei ole koskaan ollut yhtäkään kuvaa valtamediassa ja siitä Jutan vuosien takaisesta ternimaitokapseliverkostomarkkinointihuijauksesta puhutaan valtamediassa ternimaitobisneksen nimellä vaikka kyseessä oli ihan täysi huijaus.

 2. Sami Virtanen kysyy oikein ? mikä tekee LDL kolesterolista ja sen roolista niin vaarallisen, eikun siis haitallisen. Joo sitä kannattanee tieteellisesti tutkia ketogeenisen (VähänHiiliHydraatteja) ja virallisen suosituksen (RunsaastiHiiliHydraatteja) välillä. Mistä johtuu, että kolesterolia kuljettava LD-lipoproteiini muuttuu tahmeaksi ja sen sisältö härskiintyy ja aiheuttaako ne niin sanottua matala-asteista tulehdusta verisuonten seinämiin immuunivasteen kautta.

 3. Sinäkään et sitten ole viitsinyt tutustua tuohon 5 vuodessa kuolee 98%:a hoitoa saaneista. todellisuus taisi olla, että 60% selviää syöpähoidoista. niin nuo 2% luvut kuvasivat sytostaattien lisähyötyjä. Eli tuolloin oli kallista hyötyä.

  Ehkä tämäkin totuus poistuu aikanaan, samoin kuin olettama, että ensin kulutetaan kaikki hiilihydraatti ennen kuin päästään rasvapolttoiseksi. Lääkkeetön elämä viimeistään poisti tuon kuvitelman,

  1. Lainaus sinulta: ”Todellisuus taisi olla, että 60% selviää syöpähoidoista.”

   Asettaisin lainauksen muotoon: Todellisuus on, että 60 prosenttia selviää syövästä. Jos turvaudutaan sytostaatteihin, niin selviämisprosentti nousee noin 2 prosentilla 62 prosenttiin.

   Toivottavasti asiantuntijat korjaavat virheeni, jos olen väärässä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.