Kirjoittaja Christer Sundqvist
Elämäntaito-oppaita on runsaasti markkinoilla. Elämänmyönteinen juontaja, toimittaja ja hyvinvointivalmentaja Piia Koriseva on laatinut elämäntapamuutoksiin tähtäävän kirjan pirteäksi lisäksi tähän tarjontaan.
Paksu kirja
Kun kirjan ottaa käteen huomaa, että Gummerus on vähän yli 400 sivua pakannut todella jykevään pakettiin. Kovakantinen kirja kestää kovaakin kulutusta. Tarkoitus on kulkea yksi vuosi Piian seurassa. Vuoden jokaisena päivänä Piia on lukijan tukena. Yksinkertainen konsepti, joka kaiken lisäksi vielä taitaa toimiakin. Vaikka kyseessä on pitkälti Piian oma muutos parempaan oloon ja elämään, lukijan on helppo asettua Piian rooliin.
Kirja on paksu sen takia koska se perustuu kaikkeen, mitä Piia on vuosien saatossa oppinut. Kirja etenee varsin rauhalliseen tahtiin kohti terveellisempiä elämäntapoja. Muutoksia tehdään kirjailijan kanssa yhdessä pala palalta. Ohjeta tai neuvoja riittää vuoden jokaiselle päivälle ja ne eivät tunnu väkisin tehdyiltä. Tässä todellakin tarjotaan yksinkertaisia tekstejä, joissa opetellaan syömään terveellisemmin, nauttimaan liikunnasta ja perehdytään muihinkin terveyttä edistäviin elämäntapoihin, kuten riittävään uneen.
Omien vahvuuksien pohdintaa
Kirjassa tulee monesti vastaan omien vahvuuksien pohdintaa. Tämä on minusta oivallinen juttu, sillä heikkouksista muistuttelu vie tahdonvoimaa. Oman hyvinvointinsa kuulosteluun sopii paremmin myönteinen, itsensä hyväksyvä lähestymistapa. Otetaan yksi esimerkki tästä seikasta:
84. päivänä lukija saa eteensä mm. tämän:
”Huomaa joka päivä positiivisia asioita matkaltasi. Älä jää kiinni heikkouksiin vaan voimista vahvuuksiasi. Kehu itseäsi ja ole itsellesi armollinen. Vaikka vastaan tulee varmasti päiviä, jolloin asiat tökkivät, älä lyö hanskoja tiskiin, vaan kurkista ensimmäistä päivää ja motivoi itseäsi sillä, miten pitkälle olet jo päässyt.”
Terveellinen ravitsemus
Kirjassa tulee vastaan päivä, jolloin pohditaan erityisesti ruoan terveellisyyttä. Mitä Piia opettaa?
”Olen sitä mieltä, että ”poppakonsteja” ei tarvita, vaan monipuolinen perusruoka riittää. Paljon kasviksia, laadukkaat raaka-aineet ja monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta. Muista pyrkiä korvaamaan valkoisia viljoja täysjyvätuotteilla mahdollisuuksien mukaan. Koeta tarkkailla perheesi ruokailutottumuksia kriittisesti. Älä kuitenkaan tuomitse, vaan paranna tapoja pala palalta! Maltti on valttia tässä projektissa. Muista myös, ettei terveellisen ruoan todellakaan tarvitse olla mautonta. Käytä mausteita rohkeasti, testaa yrttejä, tutki ruokakirjoja ja -blogeja. Usein jämähdämme ruokailussa tuttuihin resepteihin. Ota yksi päivä viikossa, jolloin kokeilet uutta ohjetta. Voin vaikka vannoa, että pian löydät uuden herkun arkeesi. Aloita testailu vaikkapa sahramilla maustetusta kalakeitosta!”
Sahramilla maustettu kalakeitto menee ainakin minulla kokeiluun! Resepti vaikuttaa houkuttelevalta kermoineen ja mausteineen kaikkineen.
Liikuntaohjeistus
Muiden hyvinvointivalmentajien tapaan Piia korostaa monipuolisuutta liikunnassa. On arkiliikuntaa, voimatreeniä, hiittiä, sauvakävelyä, hölkkää, pyöräilyä, uintia, soutua, ylipäänsä eri liikuntalajeja. Omalle tehtävälistalleni menee tämä:
”138. Hieronta
Olet lisännyt huomattavasti liikuntaa ja se vaikuttaa tietenkin lihaksistoosi. On aika keskittyä kehonhuoltoon. Ei ole lainkaan huono ajatus varata nyt aika hierojalle. Hierontamuotoja on vaikka kuinka monta. On täysin mielipideasia, millaisella hierojalla haluat käydä. Pääasia on, että saat rentoutettua sekä mielen että kehon. Hyvä hieroja osaa avata jännitykset ja pehmentää lihaksesi. Kun olet käynyt hierojalla, huomaat vaikutuksen varmasti jo seuraavana liikuntapäivänä. Kehonhuolto valitettavasti kovin usein unohdetaan ja se muistetaan vasta, kun joku kohta kehosta on vahingoittunut. Huollathan siis hyväkuntoista kehoasi niin, että se jaksaa koko muutosprosessin.”
Lepo ja uni
Piia muistuttaa oikeaoppisesti levon merkityksestä. Onnellisesti itsekäs saa olla tämän asian suhteen! Piia kehottaa viettämään ansaittua lepopäivää. Silloin annetaan keholle aikaa palautua rauhassa. Kuunnellaan miltä keho tuntuu. Mikäli keho on väsynyt, Piia kehottaa oikeaoppisesti jättämään treenit väliin. Jos virtaa sen sijaan riittää, annetaan mennä täysillä eteenpäin.
Kirjaan on painettu tuntemattoman viisas lausahdus:
”Mitähän jos eläisit elämäsi varmana siitä, ettet enää välitä mitä muut haluavat sinulta, vaan että oman sisimpäsi toiveet olisivat tärkeimpänä käyttövoimanasi?”
Tässä ollaan oikeilla jäljillä. Kirjan viitoittamaa matkaa tehdään vain itsensä vuoksi. On sinun vuorosi loistaa ja olla onnellisen itsekäs. Se ei tarkoita, ettet välittäisi toisista, vaan että uskallat pitää arvokkaana myös itseäsi, Piia muistuttaa. Kun pitää huolta itsestään, on helpompi välittää toisistakin.
Lopuksi
Lopuksi Piia kertoo tämän:
”Oma elämäntapamuutokseni tapahtui sairauden ja pitkän kuntoutusjakson jälkeen. En halunnut enää palata entiseen. En ollut onnellinen. Matka itseeni on vielä kesken, aivan niin kuin sinunkin matkasi. Tässä vaiheessa lienee meidän molempien aika myöntää, että emme koskaan pääse perille – onneksi. Elämäntapamuutos on koko elämän mittainen matka. Se on jatkuvaa oppimista ja jatkuvaa kompastelemista sekä oman pienuutensa huomaamista… mutta mukaan mahtuu paljon onnen ja ilon hetkiä. Palaa päiväkirjaasi aina kun tuntuu siltä, että tarvitset motivaatiota. Älä pelkää pettymyksiä, vaan opi niistä. Tiedosta oma inhimillisyytesi ja erehtyväisyytesi ja kysy rohkeasti apua muilta, kun sitä tarvitset.”
Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori
Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/
Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari