Valikko Sulje

Salaliittoteoriat tarjoavat hyviä tarinoita

Jonas Sivelä valmistelee väitöskirjaansa eteläafrikkalaisista AIDS-uskomuksista. Eräänlaisena sivutuotteena hän on pullauttanut maailmaan mielenkiintoisen kirjan: ”Kaiken takana on salaliitto” (Atena, 2015).

Sivelän kiinnostus salaliittoteorioita kohtaan on parantumatonta sorttia. Hän pohtii tosissaan syitä siihen, miksi salaliittoteoriat viehättävät ihmisiä ja miksi jotkut tietyt tapahtumat keräävät niin runsaasti kiinnostusta vaihtoehtomedioissa. Mikä saa ihmiset kehittämään salaliittoja eri aiheista?

Sivelän mukaan salaliittoteorioita on ollut jo kauan jaossa. Internet ja varsinkin sosiaalinen media on johtanut salaliittoteorioiden kannattajat hurjaan kukoistukseen. Joillekin salaliittoteoriat edustavat pahimmanlaatuista huuhaata, ja toiset ottavat ne lähinnä viihteen kannalta. Osalle ihmisistä ne ovat kuitenkin tapa päästä lähemmäs salattua totuutta.

Kuuluisia salaliittoja, joita netti on täynnä, ovat esimerkiksi nämä kirjassa pinnallisesti käsitellyt:

 • Lee Harvey Oswald ei murhannut presidentti John F. Kennedyä?
 • Salaiset sopimukset päämme menoksi tehdään erityisesti Bilderberg -ryhmässä?
 • AIDS on länsimaiden salajuoni millä nujerretaan mustien vastarinta?
 • Räjäytettiinkö WTC-kaksoistornit tahallaan?
 • Kuka oikeasti oli syyskuun 11. päivän iskujen takana?
 • Kävikö ihminen oikeasti kuussa?
 • Uusi maailmanjärjestys (NWO) on tulossa? Illuminati ja Skull & Bones valloittavat maailmaa?
 • Upottiko Estonian pommi?
 • Avaruusolioita ja ufoja säilytetään Area 51-nimisessä salaperäisessä paikassa Nevadan autiomaassa? Däniken oli oikeassa, eli ufoja on olemassa?
 • Rokin kuningas Elvis Presley elää edelleen, sillä hän lavasti oman kuolemansa?
 • Prinsessa Dianan surmien takana oli salaliitto, jossa Dianan kuolema oli kuningashuoneen teettämä salamurha? Kuninkaalliset eivät halunneet, että raskaana oleva Diana saisi lapsen muslimimiehen kanssa?
 • Tampereen kirkkoihin liittyy vapaamuurareiden vehkeilyä ja jotakin saatanallista?
 • Juttu holokaustista (juutalaisten joukkomurha) on todellakin valhetta? Keskitysleirit ovat pelkkää fantasiaa, niitä ei ole ollut olemassa?
 • Ilmastonmuutos on kokonaisuudessaan lavastettu ja vedätyksen takana on salaliitto?
 • Sikainfluenssarokotteen takana on salaliitto, jonka tarkoituksena on vähentää maailman populaatiota?

Sivelä sanoo, että on salaliittoja, joita on aidosti ollut olemassa. Esimerkiksi Mainilan laukaukset, jotka pistivät Neuvostoliiton julistamaan sodan Suomelle. Joidenkin näkemysten mukaan laukauksia ei koskaan ammuttu. Toisten mukaan Neuvostoliitto ampui ne itse. Suomi on itse kiistänyt ampuneensa tyksitötulta Mainilaan 26. marraskuuta 1939.

Boris Jeltsinin noustessa valtaan 1990-luvulla Venäjällä myönnettiin laukaukset provokaatioksi, jonka tarkoituksena oli mahdollistaa hyökkäys Suomeen. Se on sitten eri asia mitä totuudelle tapahtuu Ukrainan kriisin ja Venäjän sekä lännen suhteiden kiristymisen myötä. Mutta se salaliittoteoria, joka väitti Venäjän vain keksineen olemattomilla laukauksilla syyn hyökätä Suomeen, oli siis oikeassa.

Sivelä pohtii sitä, että jotkut salaliittoteoriat ovat ilmeisesti ihan oikeassa. Mutta useiden salaliittoteorioiden olemassaolo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yksikään yllä luetelluista salaliittoteorioista pitäisivät välttämättä paikkaansa. Tämä saattaa olla ehkä tyypillisin salaliittoteorioihin liittyvä ajatusvirhe.

Paljastussivusto WikiLeaks osoitti, että salaliittoja todella on olemassa, mutta miten erottaa terve kritiikki täydellisestä huuhaasta? Tähän kirja ei anna minkäänlaisia selitysmalleja. Voi tuntua alentavalta leimata salaliittoteoriat nykypäivään mukautuneiksi kansantaruiksi, mutta Sivelän mukaan tähän selitysmalliin on useasti ihan syitä löydettävissä. Ihmiset rakastavat tarinoita, urbaanilegendoja, tarinallisessa mielessä järjestyksen vastustamista.

Totuus voi kaikesta huolimatta olla tuolla jossain, Sivelä lopettaa kirjansa.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

0 Comments

 1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *