Kirjoittaja: Christer Sundqvist
On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: PANOSTA VAHVUUKSIISI
TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET
Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 420. ja tämän vuoden 1. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilausmaksun maksaneille.
*****************************
Turpaduunarin terveysohje numero 420
Jakelupäivä maanantaina 2.1.2023
PANOSTA VAHVUUKSIISI
Vuosi on vaihtunut. Pitää opetella kirjoittamaan numerosarja 2023.
Alkaa taas uusi vuosi terveysohjeitteni parissa. Joulukuussa 2014 ilmestyivät ensimmäiset terveysohjeeni. Sitten tuli ja meni 2015, 2016, 2017… ja edelleen on ohjeita jaossa vuonna 2023. Olen kiitollinen kaikista teistä, jotka näkevät mahdolliseksi antaa näille terveysohjeille jatkoaikaa maksamalla 20 euron vuosimaksun. Sillä jos ei kukaan näitä terveysohjeita tilaa, silloin ehkä lopetan.
Tämän vuoden aikana tulen tarjoamaan tuttuun tapaan terveysideointia, jaan teille elämän korkeakoulun opetuksia, vähän akateemistakin oppia on tarjolla selkeällä suomen kielellä, yksinkertaista ja erilaistakin terveysvalistusta hyvin laajapohjaisesti. Tämä on minun vahvuusaluettani: yksinkertainen terveysvalistus.
Haluan viedä sinut vuoden 2023 aikana positiivisuuden viestin myötä terveyden lähteille. Tulee tietoa ja ohjeistusta liikunnan hyödyistä, terveellisestä ravinnosta, levon merkityksestä, elämän kokonaisrasituksen huomioon ottamisesta, rentoutumisen tärkeydestä ja vieläpä henkistä ravintoakin on tarjolla vinkkien muodossa.
Kuulet minusta taas ensi viikolla, jos ryhdyt tilaajaksi tai uudistat tilauksesi (katso alla miten tilaat terveysohjeeni). Siihen asti ainakin voisit havainnoida, että missä juuri sinä olet vahva. Mitkä ovat omat vahvuutesi? Tee vahvuuksistasi lista.
Palaa tähän laatimaasi listaan vuoden varrella useita kertoja. Oletko käyttänyt vahvuuksiasi? Löydätkö lisää vahvuuksia, joita ei vielä ole listalla? Onko vahvuudestasi ollut hyötyä/haittaa?
Turpaduunarin terveysohje numero 204
Kirjoitin maanantaina 5.11.2018 terveysohjeen nimeltä ELÄMÄSI VOITTORESEPTI. Tästä voittoreseptistä kirjoitin erääseen liikuntalehteen ja parhaimmat palat siitä tarjosin terveysohjeeni tilaajille.
Kehotin löytämään omat vahvuutesi. Jokainen meistä on hyvä jossakin. Se asia missä olet hyvä, siinä sinun pitää tulla vielä paremmaksi. Se voi olla se ratkaiseva ero mikä tekee sinusta erityisen. Kun työskentelet vahvuuksiesi kanssa, siinä on se etu, että samalla voit itse paremmin, etkä ehkä harmittele heikkouksiasi niin paljon. Vaikka tänään epäonnistuit, voit huomenna jälleen onnistua.
Turpaduunarin terveysohje numero 347
Maanantaina 9.8.2021 oli tilaajilleni jaossa MAAILMAN PARAS TERVEYSOHJE.
Minulla oli silloin suuri ilo ja kunnia paljastaa maailman paras terveysohje kaikille niille, jotka saavat viikoittaiset terveysohjeeni.
Maailman paras terveysohje on kohtuullisuus
Tutkimusten ja käytännön kokemusten mukaan, parasta mitä voi terveydelleen tehdä on elää kohtuullisesti. Parasta on syödä kohtuullisesti, ei mässäillen eikä jatkuvasti paastoten. Parasta on liikkua juuri sopivasti itselleen sopivalla tasolla.
Huolta kannattaa kohtuullisesti kantaa huonosti nukutuista öistä. Yleensä nukkumisen rytmistä saa kiinni muutaman huonosti nukutun yön jälkeen ja aina on apua saatavilla.
Parasta on stressata juuri sopivasti. Liian vähäinen stressi tekee meistä laiskoja, liian kova stressi sairastuttaa. Rohkeutta on toteuttaa aina ja joka käänteessä kohtuullinen elämä.
Muista lähes kaikessa mitä teet se kohtuullisuus. Kohtuus tulee vahvuudeksi kaikissa niissä pienissä ja suurissa valinnoissa, joita teet elämäsi aikana. Kohtuuden maastossa on hyvä elää meille kaikille.
Antiikin Kreikan filosofit korostivat ihmisen elämässä erittäin tärkeinä neljää hyvettä: käytännöllinen viisaus, rohkeus, oikeamielisyys ja kohtuullisuus. Millä tavalla nämä hyveet näkyvät omassa elämässäsi?
Turpaduunarin terveysohje numero 352
Terveysohjeitteni jakelupäivä maanantaina 13.9.2021 oli melkoinen juhlapäivä minulle, sillä sain tästä terveysohjeesta paljon kannustavaa palautetta tilaajiltani. Kaiken lisäksi rakensin tästä itselleni terveysluennon, jonka harvoissa tilaisuuksissa esittelin vain silloin kun oli tarjottava jotain aivan erityistä.
OLE OMA ITSESI
Jos ollaan ihan rehellisiä, niin nyt tulee ehkä vaikeimmin toteutettava terveysohje. Toivottavasti en pilaa viikkoasi, vaan tästä ajattelusta päinvastoin herää terve tietoisuus omasta roolistasi tässä monimutkaisessa maailmassa, jossa elämme.
Ole oma itsesi, sanotaan silloin kun esimerkiksi halutaan ohjeistaa ystävää vaikeasta tilanteesta selviytymisessä. Ole vain oma itsesi, niin kaikki menee hyvin! Nämä hyvää tarkoittavat sanat saattavat kuitenkin osua arkaankin kohtaan ja palvella huonosti tarkoitustaan.
Mark Twain sanoi aikoinaan viisaasti: “Tärkeimmät kaksi päivää elämässäsi ovat syntymäpäiväsi ja se päivä, jolloin tajuat miksi synnyit.”
Tässä monimutkaisessa maailmassa ei ole niin helppoa olla oma itsensä. On monenlaisia paineita elää tietyn roolin mukaisesti. Ehkä jopa näyttelemällä onnellisempaa kuin on. Meillä voi olla kotirooli ja työrooli. Ikään kuin menemme mukaan elämän teatteriin kahdella roolilla. Milloin olet silloin oma itsesi?
Tätä itsensä löytämistä ei ratkaista yhdessä viikoittaisessa terveysohjeessa. Voi mennä pitkäkin aika ennen kuin löydät itsesi. Mene ehkä pitkään ennen kuin olet oma itsesi. Edes pienen hetken.
Masennuitko?
Toivottavasti et masentunut, sillä nyt et todellakaan ole yksin. Olet kuuluisassa seurassa. Tätä asiaa on pohdittu vuosituhansia parhaimpien filosofien ja ajattelijoiden toimesta. Löytyy hyllykilometreittäin kirjoja aiheesta ja tutkittua tietoa enemmän kuin voit kuvitellakaan.
Palataan 13.9.2021 ilmestyneen terveysohjeeni alkuun ja yksittäiseen sanaan: rehellisyys. Rehellisyys maan perii ja ratkaisee jopa tämän mysteerin. Voit olla oma itsesi rehellisyyden kautta. Rehellinen ihminen voi elää sellaista elämää, jolloin on oma itsensä.
Osaatko olla rehellinen itsellesi?
Turpaduunarin terveysohje numero 366
Jakelupäivä maanantaina 20.12.2021:
HÄN ELI ONNELLISEN ELÄMÄN
Muutama päivä sitten sain tietää, että hyvä ystäväni oli nukkunut pois pitkäaikaisen sairauden jälkeen lähimmäistensä ympäröimänä ja omassa kodissaan. Hän eli onnellisen elämän. Monet kerrat sain hänet terveenä ja toimintakykyisenä sekä kovasti sairaana tavata. Merkillisellä tavalla hän oli koko ajan positiivinen ja nautti elämästä terveenä ja sairaana. Sairaus ei ollut hänelle rasite, sillä elämä oli suuri lahja.
Tyypillistä Antille oli aitous. Hän ei näytellyt iloista. Hän oli iloinen. Hän tartutti ilon jokaiseen hänen ympärillään sekä ollessaan terveenä että sairaana. Kun hän sanoi eläneensä onnellisen elämän, siihen saattoi luottaa. Kun hän sanoi arvostaneensa ystävyyttäni, siihen saattoi asettaa toivon. Ehkä minustakin on ollut jollekin ihmiselle jotain hyötyä.
Toivon, että me kaikki saamme kuolivuoteellammekin todeta eläneemme onnellisen elämän.
Turpaduunarin terveysohje numero 396
Keskiviikkona 20.7.2022 oli jaossa tällainen terveysohje:
EN TIEDÄ – VAPAUTTAVA VASTAUS
Tietoa on valtavasti terveydestä, sairauksista, ravitsemuksesta, painonhallinnasta, elämästä yleensä. Aika paljon tiedetään näistä asioista, mutta ei suinkaan kaikkea.
Olen suuren osan elämästäni etsinyt vastauksia ylläolevien aihealueiden visaisiin kysymyksiin. Vierineet vuodet ovat opettaneet, että kaikkeen ei löydy vastauksia. Löytyy helppoja ja vaikeita kysymyksiä elämästä, joihin ei löydy tyydyttävää vastausta.
Oppineen ihmisen on ehkä vaikea hyväksyä sitä, että hänen kuuluu sanoa moniin kysymyksiin, ettei tiedä, mutta kehottaa etsimään yhdessä kysyjän kanssa vastauksia elämän asettamiin haasteisiin ja pulmiin. Vastausautomaattina toimiminen on stressaavaa, tietämättömyyden edessä polvistuminen on vapauttavaa.
Filosofit ja uskontotietäilijät ovat esimerkiksi pohtineet oliko Aatamilla napa? Maan tomusta muotoiltu eka ihminen, eihän hän tarvinnut napanuoraa eli napaa ei jäänyt jäljelle kun napanuora katkaistiin. Vai oliko napanuora kiinni jossakin esi-ihmisessä, apinassa? Muna vai kana? Aivoperäiset syövät ovat lisääntyneet – onko lisääntynyt kännyköiden käyttö syynä? Geenit, sairaudet ja onnettomuudet vaikuttavat eliniän odotteeseen – kannattaako elää mahdollisimman terveellistä (ja joidenkin mielestä tylsän kurinalaista) elämää?
En tiedä. Tekisi mieli ainakin tuohon jälkimmäiseen kysymykseen vastata, että terveystietoiseen elämään kannattaa panostaa. Siitä on olemassa sekä subjektiivista että objektiivista näyttöä.
Sen tiedän, että elämää ei voi täysin ymmärtää, vaan elämää pitää elää. Elämää pitää rakastaa ja kaikkea ei tarvitse tietää elämästä.
Elämää ei pidä murehtia liikaa. Ja jos jokin asia menee yli ymmärryksen, sanotaan reilusti: en tiedä.
Tiedätkö sinä onko tämä tietämättömyyden tunnustaminen viisasta?
Oma vahvuuksien lista
Tee vahvuuksistasi lista, kehotin yllä.
Minä aloitin jo oman listani laatimisen:
Vahvuuteni ovat: rauhallisuus, sammumaton tiedonjano, asioiden yksinkertaistaminen, päättäväisyys, liikunnallinen lahjakkuus…
…………..
Voit varmistaa terveysohjeiden saannin sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.
Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (jotkut pankkiohjelmat eivät hyväksy @merkkiä, korvaa se jollain muulla merkillä). Voit myös maksaa MobilePay-ohjelmalla (0407529274).
52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 ja 2023 – kerää koko sarja!
Kerro muillekin!
Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi
Paluuviite:Näitä terveysjuttuja luetaan nyt vilkkaasti – Turpaduunari