Valikko Sulje

Kysyntä luo tarjonnan

Kun jotain halutaan tai tarvitaan, sitä kannattaa silloin myös tuoda tarjolle. Ja sitä tulee tarjolle – mikäli valtio ei verotuksella, tukiaisilla, tulonsiirroilla, kilpailunestoilla ja muulla regulaatiolla tee ratkaisun tarjoamista ihan täysin mahdottomaksi tai liian hintavaksi.

Kun yhä useampi on herännyt haluamaan laadukkaampaa ruokaa, sitä on kuin taikaiskusta alkanut ilmaantua jopa markettien hyllyille – ja kysynnän kasvaessa hinnatkin tulleet alemmas, hintavasta hygienialainsäädännöstä huolimattakin.

Perus Cittarista löytyy jo niin Puhdistamo, Cocovi kuin Voimaruokakin – ja jopa emmer-jauhoa ja Spelttiäkin useammalta merkiltä, ei enää pelkkää lautasmallivehnää. Jos valtio päättäisi, söisimme edelleen kaikki samaa valkovehnää – jolla voidaan tehokkaasti ruokkia suuret massat. Jos valtio päättäisi, kävisimme kaikki samaa yhtälailla ajastaan jälkeenjäänyttä pulpettikoulua. Edellistä esimerkkiä pidämme absurdina ajatuksena, jälkimmäinen meidät on ohjelmoitu hyväksymään ”ainoana mahdollisena vaihtoehtona”.

Olisimme aika karmeassa pulassa, jos vallanpitäjien sallittaisiin pakottaa kaikki syömään samaa poliittisesti korrektiksikatsottua lautasmallia margariinilla ja valiomaidolla – mutta onneksi meillä on valinnanvaraa. Lapsemme ovat pulassa niin kauan kuin valtio pakottaa kaikki käymään samaa koulua, vaikkei opetussuunnitelmassa olisi enää aikoihin ollut mitään nykymaailmassa pärjäämisen kannalta olennaista.

Kysynta_luo_tarjonnan_isoVaikka Suomessa olisi maailman tehokkain vankilajärjestelmä, ei sillä tulisi mieleen ylpeillä. Meillä on maailman parhaaksi tituleerattu koululaitos. Mikä on vankilan määritelmä? Se on paikka, jossa oleminen on ylhäältä pakotettua. Kiusaamista tapahtuu vain siellä, missä ihminen ei saa valita seuraansa, yhteisten kiinnostusten mukaan. En koskaan menestynyt koneistossa, mutta nykyään saan valita sellaista seuraa, joiden kanssa niin fiilis kuin lopputuloskin tuntuu parhaalle.

Ihmisten seuratessa intohimojaan ja valitessaan innostavaa tekemistä hyvässä seurassa ja viihtyisissä tiloissa, siellä kaikki syttyvät toisistaan, ja saavat energiaa jokaisesta, joka liittyy mukaan. Ja jos ei synkkaa, voi valita jotain, mikä resonoi paremmin. Tämänpäivän työelämä toimii jo olennaisilta osin juuri noin, etenkin siellä missä arvoa syntyy eniten. Ihmiset itse valitsevat mitä tehdä, ja kenen kanssa, ja kopioivat toisiltaan parhaita projektien johtamisen menetelmiä.

Kukaan ei pakota ketään mukaan Turpaduunarin tukijoukkoihin, ja juuri siksi sinne valikoituu sakkia, jotka näkevät palon toistensa silmissä, ja joita yhdistää jokin pakkoa parempi syy tehdä tätä. Sellainen on aina myös kehittävintä koulua, ja siellä opettajina toimimme me itse, kaikki toisillemme.

Koko luokka on liekeissä, eikä leikkikään tarvitse rajoittua välituntiin. Ei tarvitsekaan kirjoittaa opettajan iltatyöksi, vaan lukijoiden iloksi. Ajankäyttö ei ole ylhäältä määrättyä, vaan omien taipumusten mukaista, oman elementin löytämistä. Ihminen oppii paremmin valitsessaan kiinnostusten mukaan. Ja valitessaan oppii valitsemaan yhä paremmin. Missä oma intohimo ja lahjakkuus kohtaa maailman tarpeet hedelmällisellä tavalla? Sitä ei voi selvittää keinotekoisessa laitoksessa, se on löydettävä vapaudessa ja vuorovaikutuksessa maailman kanssa.

Onko ihminen vasta parikymppisenä riittävän kypsä tiedostamaan valintojensa seurauksia, ja tekemään yhä parempia valintoja havaintojensa pohjalta? Mikä on riittävä ikä päästää ihminen ihan oikeaan maailmaan, harjoittelemaan vuorovaikutusta toisten vapaiden toimijoiden kanssa? Kun katson 4-vuotiasta lasta, häneltä se näyttää sujuvan jo erittäin hyvin. Ja, mikä merkillepantavinta, hän on jo liekeissä, kaikista vuorovaikutusmahdollisuuksista ja kivoista leikeistä tai ideoista mitä voidaan keksiä ja toteuttaa. Voisiko meillä sittenkin olla tarjota näille vielä ihan oikeasti Eläville, liekkinsä säilyttäneille ja sitä vuosi vuodelta kasvattaville yksilöille jotain pakkovankilaa parempaa? Aivan varmasti.

Ehkei elämän tarvitsekaan loppua vielä 7-vuotiaana. Ehkei luovuuden ja innostuksen tarvitsisikaan alkaa laskemaan vielä kuudennen ikävuoden jälkeen; ehkä voimme luoda maailman jossa positiivinen kehitys saa jatkua aina aikuisikään saakka. Samalla ratkaisemme kaikki kansanterveysongelmat. Ei ketään ole luotu istumaan kahdeksaa tuntia päivässä, suu kiinni toisten vankien kanssa samassa sellissä, tehden toisten määräämiä triviaaleja tehtäviä.

Monet menestyneimmät kaverit ketä tunnen, ovat käyneet jopa vähiten kouluja. Käyttäneet kehoaan, pitäneet kivaa harrastuskavereiden kanssa, ja löytäneet kumppaneita, joiden kanssa synkkaa ja on paras fiilis luoda jotain mikä ilahduttaa monia muitakin. Se on todellisinta liiketoimintaa, eikä sitä opi bisneskoulussa, vaan se on seuraus ja expressio siitä fiiliksestä, joka niillä 4-vuotiailla tuntuu olevan jo lähes täydellisesti hallussa, etenkin toistensa kanssa. Se, kun on ihan älyttömän kivaa, ja tekeminen tuntuu hyvälle. Silloin myös oppiminen ja neuroplastisuuden vahvistuminen on kaikkein tehokkainta. Se on meissä kaikissa sisällä.

Katso, kuinka tarkasti ja tietoisesti kaunis nainen pukeutuu ja fiilistelee vaatteita: hän ei oppinut sitä valtion koulussa; sitä ei oltu sisällytetty opetusohjelmaan. Katso, kuinka skeittaava graafikko opettelee koodaamaan; miten intohimoinen sijoittaja opettelee ja opettaa taloudenhallintaa. Yksikään tärkeimmistä nykypäivän talous- ja menestystaidoista ei edes kuulu opetusohjelmaan. Koulu on viime vuosituhannella syntynyt päivähoitolaitos, joka palvelee meitä aikuisia mutta vie lapsilta heidän luontaisen oppimishalun.

Haluan ottaa lapset mukaan. He, jos ketkä ymmärtävät, miten sitä todellista lisäarvoa luodaan ja kuinka toisten vapaiden toimijoiden kanssa luodaan leikkisä yhteys samantien, sisäisen riemun jatkeena ja seurauksena. Huomenna kun tapaan tärkeää kumppania ideoinnin ja keskinäisen koutsailun merkeissä, mennään tietenkin ulos, rannalle, ja mahdollisimman paljon lapsia ympärille muistuttamaan miten asiat voidaan hoitaa silloin kun tekeminen tuntuu hyvälle.

olli_postiOlli Posti

Laaturavinnon ja -elämän etsijä. Superfoodskenen pioneereja Suomessa. Viidakkomies. Kirjoittaa hyviä juttuja: http://viidakkomies.tumblr.com/

0 Comments

  1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari

Olisi kiva kuulla kommenttisi!