Valikko Sulje

Kansainvälinen kilpirauhastietoisuusviikko on käynnissä

Turpaduunari on mukana tukemassa Suomen Kilpirauhaspotilaat -yhdistyksen järjestämää Kansainvälistä kilpirauhastietoisuusviikkoa. Turpaduunarin pääaiheita blogikirjoituksissa on ollut kilpirauhashoitojen kriittinen tarkastelu. Kokoan tänne terveystietoisuudesta viestittäviä aiheeseen kuuluvia tekstejä, kuvia ja linkkejä.

kilppariSosiaalisessa mediassa (Facebook) on käynnissä tapahtumasivulla kampanja, jossa lähetetään itsestään tapahtumasivulle kuvia, joissa pidellään käsissä tekstilappua, missä lukee yksi lause siitä, mitä sairastunut itse toivoisi läheisiltään, ystäviltään, hoitohenkilökunnaltaan tai hoidoilta. Tässä kirjoitukseni kuvituksena on jaossa joitakin julkaistuja kuvia ja muutama omakin kuva.

LEHDISTÖTIEDOTE

Maanantaina 25.5.2015 alkaa kansainvälinen kilpirauhastietoisuusviikko, jonka tarkoituksena on tuoda kilpirauhassairaudet paremmin ihmisten tietoisuuteen. 25.5.2015 on myös kansainvälinen kilpirauhaspäivä. Päivän voi huomioida mm. pitämällä sinistä huivia.

Kilppariviikko_1Diagnosoituja kilpirauhassairaita on Suomessa noin 300 000, mikä on yli 3-kertainen määrä kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen. Silti kilpirauhassairaudet ovat edelleen valitettavan huonosti tunnettuja. Lääkäreiden, jotka eivät ole perehtyneet riittävästi kilpirauhassairauksiin, on hankala hoitaa potilaita, joiden kilpirauhasarvot ovat ristiriitaiset kliinisen kuvan kanssa. Koska julkisella puolella on hankala päästä erikoislääkärille, moni potilas hakeutuu yksityisille lääkäreille. Yksityisellä puolellakin on hyvin vaihteleva osaamistaso. Se, että potilas onnistuu löytämään asiantuntevan lääkärin, joka osaa sekä huomioida potilaan oireet että määrätä riittävät laboratoriokokeet, ei auta, jos kyseisen lääkärin varauskirja on täynnä. Parhaille lääkäreille voi olla jopa vuoden pituinen jono tai he eivät ota lainkaan uusia potilaita.

Kilpirauhassairauksien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa käytettävät laboratoriokokeet eivät ole kalliita. Hoitamattomat kilpirauhaspotilaat tulevat sen sijaan kalliiksi yhteiskunnalle. Kilpirauhashormonien puute tai epätasapaino vaikuttaa lähes kaikkiin elintoimintoihin ja tekee ihmisestä pahimmillaan täysin toiminta- ja työkyvyttömän. Kilpirauhashormonit ovat elintärkeitä.

Lääketieteen pyrkimyksenä tuntuu olevan löytää paras lääke jokaiseen vaivaan. Ongelma on siinä, että ihmiset ovat erilaisia eikä ole olemassakaan sellaista lääkettä, mikä sopisi kaikille. ”One size fits all” ei toimi. Kilpirauhassairauksia on myös monenlaisia; aina vika ei ole itse kilpirauhasessa.

Kilppariviikko_2Valvira on rajoittanut joidenkin lääkäreiden oikeuksia hoitaa potilaitaan lääkäreiden tehtyä toisistaan valituksia. Tähän mennessä Valvira on hävinnyt käymänsä taistelut hallinto-oikeudessa, mutta on valittanut päätöksistä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tilanne on johtanut siihen, että useimmat lääkärit eivät uskalla määrätä potilailleen mitään muuta kilpirauhaslääkitystä kuin tyroksiinia, jos sitäkään. Taistelussa kärsivät ilman hoitavaa lääkäriänsä jääneet potilaat sekä potilaat, joilta ei edes oteta asianmukaisia kilpirauhaskokeita lääkityksen tarpeen tai hoidon onnistumisen arvioimiseksi. T3:sta, joka on elintärkeä hormoni, on tullut kiistakapula. Riitelyn sijaan tulisi ryhtyä toimiin: jakaa tietoa ja antaa lisäkoulutusta. Se hyödyttäisi sekä lääkäreitä että potilaita.

Kilpirauhaspotilaat on mahdollista hoitaa hyvinvoiviksi yhdistämällä sopiva lääkitys ja opastus kilpirauhasen metaboliaa tukevasta ravitsemuksesta ja elintavoista. Kunnollisella hoidolla ehkäistään muita vakavia sairauksia ja mahdollistetaan normaali ja täysipainoinen elämä. Hoitamattomat kilpirauhassairaudet hankaloittavat raskaaksi tulemista ja voivat vaikuttaa raskauden kulkuun ja sikiön kehitykseen.

Kilppariviikko_3Potilaiden hädän ja toiveiden pohjalta on syntynyt uusi kilpirauhasyhdistys, Suomen kilpirauhaspotilaat. Yhdistys tekee vahvasti kansainvälistä yhteistyötä muiden maiden (mm. Belgia, UK, USA, muut Pohjoismaat) potilasyhdistyksien kanssa tavoitteena saada parempaa hoitoa kaikille kilpirauhaspotilaille.

https://www.facebook.com/events/360327440829883/

Suomen kilpirauhaspotilaat -yhdistyksen hallitus

Missä mennään kilpirauhaskiistassa?

Kilppariviikko_4Olet varmaan ihmetellyt mistä kilpirauhaskiistassa on kyse? Turpaduunari on kantanut oman kortensa kekoon vilkkaasti luetulla koosteella siitä mitä on kirjoitettu kilpirauhaskiistasta. Se löytyy mm. tästä: http://turpaduunari.fi/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/

Toimittaja Pike Hilakari kertoi omassa vieraskirjoituksessaan näin: “Kuulun niihin onnekkaisiin, jotka saivat avun muutaman kuukauden jälkeen, kun alkoi epäily kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sitä apua piti hakea yksityiseltä puolelta ensin tuhlattuani valtavasti yhteiskunnan varoja lukuisilla lääkärikäynneillä. Toisaalta tämä minun sairauskierre alkoi jo vuosia sitten epäilystä, että kilpparissa olisi jotain toimintahäiriötä. Mutta kun verikokeissa arvot olivat viiterajojen sisäpuolella, alettiin etsiä muuta syytä. Ja niitähän löytyi. Fibromyalgiaa, reumapäilyä, psoriasta ja sitten diagnoosi nivelpsoriasis. Nyt itse epäilen suuresti, että jos minua olisi hoidettu jo silloin kilpirauhasen oireiden perusteella, niin kuin silloinen lääkäri epäili, niin olisin säästynyt reilusti yli 30 kilon lihomiselta, mielialalääkitykseltä, reumalääkitykseltä, jota käytetään myös syövän hoitamisessa.”

KELA-korvaus -kähmintä kuohuttaa

Tämä on turpaduunarin suuri salailu-selvitys lääkkeiden KELA-korvauksen 45 euron omavastuun poliittisista suhmuroinneista. Nyt voit lopultakin lukea kaikki mitä isot tytöt eivät halua sinun tietävän. Aiheena on siis hallituksen esitys HE 330/2014.

Vuonna 2010 eli ennen edellisiä eduskuntavaaleja oli tapahtunut sellainen harvinaisuus, että lääkkeiden KELA-korvausten määrä oli päässyt laskemaan edellisestä vuodesta 2009. Lääkeala jyrähti että tällaistahan ei saa tapahtua. Voitot täytyy turvata jollain lailla.

Onneksi McKinsey-konsulttiyhtiön laatima Suomen hallitusohjelma oli valmiina keväällä 2011, ja enää piti löytää sopiva marionettihallitus maata johtamaan. Olisihan näyttänyt perin kummalliselta jos konsulttiyhtiön Anna Granskog olisi ollut Suomen pääministeri vaikka hänen erikoisalansa onkin ”Regulatory Management” eli talouden sääntely.

Kuvalähde: Talking dummy ; cassandraparkin.wordpress.com
Kuvalähde: Talking dummy ; cassandraparkin.wordpress.com

McKinseyn konttori on sopivasti Ruttopuiston kupeessa Helsingin keskustassa eli riittävän lähellä Suomalaista Klubia ja Kokoomuksen tiloja, joten sisarpuolueet SDP ja Kokoomus arpoivat lopulta pääministeriksi Jyrki Kataisen. Yhdysvaltain talous oli näin pelastettu ja kaiken piti olla fantastista.

Hallintarekisteri-uudistus, SOTE-uudistus ja KELA-korvaus-uudistusolivat olennaisia osasia kolmen pointin päälistalla, jotka lyhyesti olivat SOS, YÄK ja KOK. Tässä turpaduunarin erikoisreportaasissa käsittelyssä on kohdista ensimmäinen eli SOS, joka tulee sanoista ”salailua on suosittava”.

Positiivisen tiedottamisen hengessäolisi ikävää sanoa että ihmisten kusetusta on lisättävä, joten kuulostaa paremmalta sanoa, että salailua on suosittava.

Tässä vaiheessa innokkaimmat lukijanivarmasti odottavat taas elokuva-viittauksia, joten otan opiksi palkitun taide-elokuvan ”The Prestige”, joka kertoo kilpailevista taikureista. Batman-ohjaaja Christopher Nolan teki elokuvan vuonna 2006, ja yksi sen ikimuistoisia sitaatteja on repliikki, jonka veteraaninäyttelijä Michael Caine lausuu taikatempun kolmesta eri vaiheesta. Alkuperäinen repliikki on sen verran loistokas että en yritäkään suomentaa sitä, mutta idea on siinä, että taikuudessa on aina kysymys siitä että katsoja saadaan katsomaan väärään suuntaan, ja monesti vieläpä tietoisena siitä, että katsotaan väärään suuntaan. Katsoja ei usein haluakaan tajuta sumutusta. Illuusio voittaa totuuden kaipuun.

Turpaduunari on kuitenkin sen verran tiedemies, että politiikan sumutus ei oikein tunnu kivalta. On kiva nähdä se totuus siellä puheiden takana. Kun siis lääkealalla halutaan säästöjä niin sehän oikeasti tarkoittaa että salailua halutaan lisää. Otetaanpa vaikka esimerkki.

Samaisena vaalivuonna 2011 YLE kirjoitti kilpirauhasista uutisen otsikolla ”Kilpirauhanen voi olla syy outoihin oireisiin”. Artikkelissa luki myös seuraavaa:

”Eräiden arvioiden mukaan jopa 400-500.000 suomalaista saattaa sairastaa kilpirauhassairauksia. Kilpirauhanen saattaa ongelmoida myös liikatoimintana. KELAn mukaan liikatoimintaa sairastaa Suomessa viitisen tuhatta henkilöä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa on diagnosoitu noin 220.000 suomalaisella. Se 220 ooo on KELAn tilaston mukainen luku henkilöistä, jotka saavat lääkitystä vajaatoimintaan, selittää (Asta) Tirronen toisistaan eroavia lukuja.”

Näppärä lukija tajuaa viimeistään tässä vaiheessa mikä KELA-korvauksen omavastuussa siis on lopullisena ideana. Kun tilastoista poistuu halpojen lääkkeiden kuten kilpirauhashormonien käyttäjät, kukaan ei enää tiedäkään kuinka moni ihminen lääkkeitä Suomessa popsii. Oheisen YLE-uutisen kaltaiset artikkelit tulevat oikein lakiteitse mahdottomiksi kirjoittaa ja tutkiva journalismi kuihtuu entisestään. Putin-tyyppinen kapula tungetaan tiedotusvälineiden suuhun ja länsimaiset arvot pakenevat kovaa vauhtia takavasemmalle.

KELAn tilastot kun todellakin laskevat korvausta saaneita potilaita eikä suinkaan lääkkeiden ostajia. ATC-luokka N02BA eli salisyylihappojohdokset saa kyllä Suomen Lääketilaston mukaan euro-määräistä myyntiä aikaiseksi, mutta KELAn tilastojen mukaan kukaan koko Suomessa ei käytä Aspiriinia. Sama outo tilanne koskee tietenkin myös ehkäisypillereitä, joita jaetaan ilmaiseksi kouluissakin 13-vuotiaille pikkutytöille. Kukaan ei tilastojen mukaan käytä e-pillereitä.

Yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista käyttösalailun suhteen aiheutuu antibioottien käyttäjämäärien hämärtymisestä. Nythän esimerkiksi fluorokinolonit ovat tapetilla kun YLE A-studiossa perjantaina 06.03.2015 John Grönvall kertoi yhden ainoan Bayer Avelox moksifloksasiini-pillerin karmeista haittavaikutuksista. Lääkärithän yrittävät väittää että fluorokinolonit eivät ole yleisiä, mutta tilastojen mukaan neljän Suomessa myynnissä olevan fluorokinolonin yhteinen käyttäjämäärä oli 127.110 potilasta vuonna 2014. Tätäkään tietoa ei tulevaisuudessa olisi kenelläkään, ja taas tämäkin vaarallinen lääke on Suomessa yleisempi kuin Norjassa.

Kuva_blogissa

Porttiteorian tuloluukkuna kuviossa toimii ATC-luokka C eli sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet. Tässä ryhmässähän ovat ne halvat statiinit, beetasalpaajat, kalsiumkanavan salpaajat ynnä muut lukuisat tabletit joita työterveyshuolto syötättää terveille ihmisille. Työterveyshuollosta on tehty tautitehdas. Puolitoista miljoonaa ihmistä popsii näitä pääosin patenttinsa jo menettäneitä ”ennalta ehkäiseviä” lääkkeitä. Lääkkeet siis ennalta ehkäisevät lääkärien köyhtymistä mutta kansa luulee että ne ennalta ehkäisevät sairauksia.

Yksittäisistä C-luokan lääkemolekyyleistä yleisimpiä ovat beetasalpaaja bisoprololi (433.793 käyttäjää), kolesterolilääke simvastatiini (371.188 käyttäjää), kalsiumkanavan salpaaja amlodipiini (236.235 käyttäjää), loop-diureetti furosemidi (167.948 käyttäjää) ja ACE:n estäjä ramipriili (167.598 käyttäjää).

Oheiset pillerit maksavat noin 10-20 senttiä per pilleri hieman vahvuudesta riippuen, mutta ennalta ehkäisevä lääkitys aiheuttaa kuitenkin suuren osan lääkepaletin haittavaikutuksista. Ennalta ehkäisevän lääkityksen korvausprosentit ovat lisäksi pienemmät kuin varsinaisten sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden, joten edes nykyäänkään KELA ei pahemmin köyhdy siitä, että miljoonat ihmiset saavat itsensä kipeäksi. Diabetes ja lihaskivut ovat C-luokan yleisimpiä haittavaikutuksia, ja syövätkin ovat lisääntyneet.

Sokeriin ja statiineihin liittyvä ongelma on myös haimasyöpä, jonka on ennustettu yleistyvän räjähdysmaisesti. Tämä on se syöpä johon kuoli esimerkiksi omenoita syövä vegetaristi, Apple-mies Steve Jobs. Haimasyöpä ei siis ole mikään juoppojen tauti.

Haimaongelmia sai myös ”Statiinin uhrit” -kirjastaan kuuluisa Leino Utriainen, jonka vaivat onneksi pysyivät tulehdus-asteella. Statiini-lääkityksen lopettamisen jälkeen ylilääkäri Jukka-Pekka Mecklin kirjoitti seuraavan lausunnon:

”Nesterakkulat ovat parantuneet, ja potilas on hyvässä kunnossa. Haimatulehduksen siis todennäköisesti aiheutti Lipitor.”

Mutta nyt on siis tulossa hys-hys-linja tähän journalismiin. Suomessa on jostain syystä tämä linja, että lait ovat nimettömien ja munattomien konsulttien ja virkamiesten laatimia, ja eduskunta toimii ainoastaan kumileimasimena, joka on pihalla kuin Mustin koppi.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisesta kemian oppikirjasta voi löytää selitykset lainsäädännöstä että mitä oikein ovat Wiley Act, Sherley Amendment, Kefauver-Harris Act ja Waxman-Hatch Act. Poliitikkojen nimet jäävät siis kansakunnan muistiin lainsäädännön nimissä. Lääkealan sääntely on ihmisten käsissä kaikesta kähminnästä huolimatta, koska tiedotusvälineet pitävät siitä huolen.

Mutta Suomessa lakiesitys HE 330/2014 siis estää tiedonsaannin eniten haittoja aiheuttavien lääkkeiden käyttäjämääristä, koska vain kalliit uudet lääkkeet näkyvät tulevissa tilastoissa. 45 euroa ostaa aika suuren määrän 8:n sentin diureetteja ja Orion on Espoossa tyytyväinen.

Kuka Suomessa tietää, että hallintarekisteri-salailun tiedot löytyvät kun tietää koodin VM033:00/2014 ja KELA-korvaus -kähmintä aukeaa kun tietää koodit STM 2012:33 ja STM084:00/2011? Miksei missään uutisessa ole esillä Outi Antila kun puhutaan KELA-korvauksista ja Tuija Taos kun puhutaan hallintarekisteristä?

Papereista selviää lopulta, että Jussi Merikallio Lääketeollisuus ry:stä ja Heikki Pärnänen Suomen Lääkäriliitosta ovat olleet mukana soheltamassa lakiesitystä tietojen salailusta. Jopa kieli-identiteetistään epävarma viherpeippo Minerva Krohn on ollut kuultavana. Poissa on sen sijaan politiikan, filosofian ja julkisuusasioiden asiantuntijat. Lakiesitys on täysin lääketeollisuuden sanelema ja avointa journalismia halventava.

Kerrataan tämä logiikka vielä kerran rautalanka-mallilla. Kun halpa ennalta ehkäisevä lääkitys ja antibiootit ei näy tilastoissa, kallista tilastoitua lääkekulutusta voidaan pitää elintärkeänä. Näin jo ennestään kalliiden syöpälääkkeiden ja insuliinien hintaa voidaan nostaa jopa entuudestaan, koska niiden käyttämättä jättämistä voisi pitää julmana. Lääkekulut siis nousevat vaikka tarkoitus oli muka säästää.

Kilppariviikko_5Käypä Hoito -ohjeiden laatijat ovat siis todellisessa valta-asemassa määrätä lääketehtaiden liikevaihdosta, mutta ilman mitään demokraattista tai juridista vastuuta. Käypä Hoito -ohjeiden laatijoilla ei omasta mielestään ole edes velvollisuutta julkisuudessa selittää omia tekojaan. Haastatteluita on yleensä turha pyytää.

Toisekseen haittavaikutuksista ei enää voi tehdä yleisyys-tilastoja, koska kukaan ei tiedä lääkkeiden käyttäjämääriä. On siksi mahdotonta laskea kuinka paljon esimerkiksi statiinit aiheuttavat diabetesta Suomessa vaikka suhdeluku olisi tiedossa kansainvälisistä tutkimuksista.

Salailu poistaa siis kaiken keskustelun lääkityksen hyödyllisyydestä, koska mitään argumentteja ei voi esittää. Tutkiva journalismi kuolee lääketieteessä aivan kuten hallintarekisteri tappaa talousjournalismin. Enää et tulevaisuudessa tiedä kuka sen lääkäriaseman omistaa eikä kuinka moni saa Suomessa pillereitä.

Kun siis sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko vuonna 2011 asetti työryhmän jonka virallinen tavoite oli säästää 113 miljoonaa euroa, niin esimerkiksi pelkästään diabetes-korvaukset nousivat vuodesta 2010 vuoteen 2014 peräti 44.411.648 euroa. Siis lähes 45 miljoonaa euroa lisäkuluja vuodessa vain yhdessä lääkeryhmässä siitä että ennalta ehkäisevä lääkitys ja virallisterveellinen ruokavalio aiheuttavat ongelmia sokeritasapainossa.

Mutta nyt hyvät lukijat, loppulause jää juuri sinulle. Kirjoita, soita tai mene käymään lähimmän kansanedustajan ja kysy miten muka-avoimessa Suomessa voidaan säätää laki joka kieltää lääkkeiden käyttäjämäärien tilastoinnin. Toimi heti, ja muista myös äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa.

Helsingin Sanomat Valviran äänitorvena!

Turpaduunari on taas hyvin, hyvin vihainen. Toimittaja Tuula Toivio satuili Helsingin Sanomien Kotimaa-osastolla 14.08.2014 jutussa jonka alaotsikkona oli ytimekkäästi ”Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistä, mutta lääkärit tunnistavat sen huonosti”.

Helsingin Sanomien Kotimaa-toimitus on virallisen totuuden vankkumaton äänitorvi aina kun THL, Valvira tai Itä-Suomen yliopisto haluaa lannoittaa suomalaisia eli suoltaa potaskaa ilmoille.

Onneksi Tiede-osasto voi julkaista sellaista kuin Jani Kaaro kirjoitti 22.08.2014 : ”Lääkkeillä psyykattu vanhuus”.

Mutta Valviran äänitorvi Tuula Toivio teki Spede-sketsien ”naisen logiikka” -tyylisen todistelun ja selitti, että kun kilpirauhasarvot ovat normaalit niin potilaan kuuluu itse vaatia tyroksiini-hoitoa eli T4-hormonia. Lehtijutun mukaan normaalit kilpirauhasarvot (TSH ja T4v) siis todistavat kilpirauhasen vajaatoiminnan ja jutun mukaan tähän tarvitaan elinikäistä hoitoa.

Tämä kuulostaa toki tutulta maassa jossa normaalit kolesteroliarvot omaavat ihmiset popsivat statiineja ja normaalin verenpaineen omaavat syövät beetasalpaajia tai kalsium-kanavan salpaajia. Mitään järkeä touhussa ei tietenkään ole.

Sivistyssanat tuntuvat olevan sen verran hankalia ymmärtää, että turpaduunari vääntää sanaston oikein rautalangasta.

Normaali tarkoittaa sanana sitä, että touhussa ei ole mitään outoa tai puutetta tai vajausta.

Filunki ja veronkierto esimerkiksi näyttää olevan aivan normaalia ja sitä harrastetaan vaikkapa terveydenhuollossa. Aivopesun takia ”Wilsonin syndrooma” -nimistä oireyhtymää ei saa virallisesti mainita. Homma on parannettavissa ja yleensä syyltään lääkkeistä ja väärästä ravinnosta johtuva. Wilsonin syndrooman mukaan oireet nimittäin johtuvat aktiivisen T3-hormonin puutteesta kohdekudoksissa eikä itse kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

faktaruutu

Virallisen linjan mukaan on siksi parempi riidellä kilpirauhasarvoista, että lääkärien mielissä pysyy Valviran pelko reseptejä rustaillessa. Tänäkin vuonna Valvira on jo ojentanut lääkäreitä jotka olivat T3-hormonilla parantaneet potilaita. Miten siinä kävisi lääkärien työpaikkojen jos ihmiset olisivat terveitä? Työllisyys ja sote-uudistus ovat hallituksen ykkös-listalla.

Terveydestään jonkinasteista huolta pitävä harmaapartainen ystäväni Birdie vaati taas vastineeksi nestemäisiä B-vitamiini-valmisteita, jotta suostuisi kertomaan omituisia nippelitietoja endokrinologian historiasta ja talouspakotteista. Vladimir Putin kuulemma parantaa suomalaisten kansanterveyttä elintarvikkeiden tuontikiellollaan, koska suomalaiset syövät nyt enemmän juustoa.

kyltti

Biologina ja tohtorina tajusin itsekin B-vitamiinin avittamana, että juusto ja lehmät todellakin liittyvät kilpirauhasen toimintaan hyvinkin oleellisesti. Birdien talouspoliittinen esimerkki oli seuraava:

”Se että Pietarista on Oltermanni loppu ei todista, että suomalaiset lehmät ovat lakanneet lypsämästä. Kääntäen taas se, että näkee lehmästä tulevan maitoa navetassa Rantsilassa ei todista, että juustopulasta Pietarissa valittavat venäläiset ovat luulosairaita hulluja.”

Lääketieteellinen pointti tässä sitaatissa on se, että T4-hormoni ei ole se lihaksissa vaikuttava aktiivinen yhdiste vaan T3, joten itse kilpirauhasen toiminta on vain pieni osa yhtälöä, jonka loppusumma on sadoilla tuhansilla suomalaisilla väsymys, masennus, palelu ja painonnousu.

Juusto ja kilpirauhaset kuuluvat silläkin tavalla yhteen, että kilpirauhashormonit muodostuvat aminohaposta nimeltä tyrosiini, johon on liittynyt jodia. Tyrosiini taas on saanut nimensä kreikan kielen sanasta ”tyros”, joka tarkoittaa juustoa. Siksi ei pitäisi olla vaikeaa muistaa, että maitotuotteet ovat terveellisiä pirteän elämän tavoittelijoille.

Yhtä tärkeä osanen juuston lisäksi on tietenkin jodi, jonka saannista jo nobelisti A. I. Virtanen oli huolissaan, mutta Ursula Schwab tekee kaikkensa jotta kansa ei söisi suolaa vaan masentuisi sohvalle sairauseläkettä odottelemaan.

Seleeni ja sinkki taas ovat oleellisen tärkeitä T4-hormonin muuntumisessa aktiiviseen T3-muotoon, joten monipuolinen ravinto on ehdottomasti parasta mieliala-lääkettä. Birdien mielestä kaikkien pitäisikin tuntea uraa-uurtavat tutkimukset joita J. Enrique Silva ja P. Reed Larsen aikoinaan tekivät Harvardissa dejodinaasi-tutkimuksen alalla.

tölkki

Mielenkiintoisena historian havinana voisin mainita, että fluoria käytettiin ennen liian aktiivisen kilpirauhasen rauhoittamiseen. Nykyään siihen on toki muitakin lääkkeitä.

Muutaman B-vitamiinilisä-juoman jälkeen Birdie kaivaa salkustaan esille parituhatsivuisen lääketieteen opuksen ja näyttää listan lääkkeistä, joilla nykyään hoidetaan kilpirauhashormonien liiallista aktiivisuutta. Toisin sanoen kyseiset lääkkeet joko vähentävät kilpirauhashormonien imeytymistä kudoksiin tai sitten estävät niiden muuntumista aktiiviseen muotoon.

Yliaktiivisten kilpirauhasten rauhoittamiseen tarkoitetuilla lääkkeillä saa siis aikaan Wilsonin syndrooman oireet tavallisella ihmisellä. Kuten lukijani jo tässä vaiheessa arvaavat, kyseiset lääkkeet ovat melkoisen yleisiä : beetasalpaajat (732 980 suomalaista), kalsium-kanavan salpaajat (370 902 suomalaista) ja glukokortikoidit (216 418 suomalaista).

Yli miljoona suomalaista eli joka viides meistä syö siis lääkkeitä, joita kuuluu määrätä yliaktiivisen kilpirauhasen aiheuttamien oireiden hoitoon joko yksinään tai karbimatsolin kanssa.

Jos joku näistä miljoonasta valittaa Wilsonin syndrooman oireista, niin Käypä Hoito -työryhmäähän voisi syyttää joukkotuhonnasta, ja tässä on syy viralliselle hys hys -linjalle. Rikokset ihmisyyttä vastaan eivät saa paljastua Suomessa, koska ihmisoikeus-ongelmia on vain Syyriassa. Suomessa on maailman paras terveydenhuolto, kaikkihan sen tietävät. Todisteena siitä ovat tietenkin pitkät hoitojonot ja ylipainoinen ja masentunut kansa.

Näiden kolmen varsinaisen yliaktiivisuuden rauhoittamiseen käytettävien lääkkeiden lisäksi on joukko lääkkeitä jotka muuten vain aiheuttavat samansuuntaisia salpaavia vaikutuksia kilpirauhashormoneille. Näistä yleisimmät ovat statiinit (666 552 suomalaista) sekä ehkäisypillerit (arviolta 250 000 suomalaista).

Tähän sitten vielä päälle ihmiset, jotka syövät paljon goitrogeenisiä, kilpirauhasia rauhoittavia ruoka-aineita, joita ovat esimerkiksi rypsi, kaali ja nauris.

Ei siis ole mikään ihme, että väsymys, masennus, palelu ja lihominen ovat lähinnä naisten tauteja. Vähäsuolainen kasvisruoka ja ennaltaehkäisevät askeleenlyhentäjät pitävät suomalaisen sohvaperunan pois äänestyskopista valtaapitäviä häiritsemästä. Vain terveet maratoneja juoksevat tai veronkiertoa harrastavat kokoomuslaiset käyvät äänestämässä!

Stressi pukkaa päälle eikä Suomen hauskin vitsi naurata

Tämä teksti ilmestyi 29.4.2014 eli juuri ennen vappua lakkautetussa Ilta-lehden blogissani.

Turpaduunarin tekstistä selviää myös miten lihavuus liittyy stressiin. Kiivaisiin kilpirauhaskiistoihin saadaan vaihteeksi kaiken kattava selitys. Niin kuin tässä ei olisi vielä riittävästi, nämä asiat vieläpä liittyvät toisiinsa, usko pois!

Unohda Marco Bjurström ja hali-hali-kurssit, sillä stressi on fysiologinen ilmiö, joka vaikuttaa ihmisen hormonitoimintaan, aivan siinä missä syömäsi ruoka ja pillerit, joita popsit ennaltaehkäisevästi, ettei tulisi niitä terveysriskejä.

Kilppariviikko_11Vuoden 2013 suurin lääketieteellinen kohu Suomessa oli suuri kilpirauhassota, josta sait lukea turpaduunarin blogikirjoituksia. Valvira vei luvat niiltä lääkäreiltä, jotka olivat halvoilla hormoni-pillereillä parantaneet potilaita. Niitä potilaita oli väärin, mutta kalliisti lääkitty vuosikymmeniä. Eihän sellainen sovi, että potilas parantuu väärällä tavalla.

Vastavetona Fimea antoi kyseiselle pillerille määräaikaisen erityisluvan aikavälille 4.3.2013-31.8.2013. Peräti puoli vuotta potilaita sai siis parantaa laillisesti ja KELA suostui maksamaan korvauksia.

Lääkekorvaustilastoissa näkyykin merkillinen kehitys kohdassa trijodityroniini eli T3. Tämä T3 ei sattumoisin ole Arskan tähdittämä tieteismäiskintä T3 – koneiden kapina (Terminator 3 – Rise of the Machines) vuodelta 2003, vaan muistutus suomalaisten hankalien potilaiden sinnikkäästä taistelusta byrokraatteja vastaan.

Mutta tässä siis se lukusarja: 0 – 0 – 0 – 1 – 788. Siinä on ytimekkäästi ilmaisten näkyvissä vuosina 2009-2013 ATC-koodilla H03AA02 (liotyroniininatrium) myönnettyjen KELA-korvausten saajien lukumäärä. Pitää vain muistaa, että markkinatalouden säätelemässä maailmassa, täytyy taas jokaiselle T3-pillerille hakea byrokraateilta se erityislupa, niin kuin ennenkin. Kesä 2013 oli pelkkä kokeilu.

Tässä vaiheessa onkin aika siirtyä pohtimaan sitä miten kilpirauhanen liittyy stressiin ja lihavuuteen. Vanhan kaavan mukaan, harmaapartainen ystäväni Birdie, saa selostettavakseen pölyiset historian opetukset.

Birdie vie meidät ajassa taaksepäin ihan 1930-luvulle asti. Silloinkin oli paha lama-aika kun pörssiäijät olivat vuonna 1929 sotkeneet koko maailmantalouden. Lokakuun musta torstai vei fyrkat ja työpaikat ja jengi oli syystäkin alamaissa. Noihin aikoihin Broda Barnes, Harvey Cushing ja Hans Selye käynnistelivät kukin omilla tahoillaan stressin ja sisäelintoimintojen tutkimuksiaan.

Nyt seuraa mielikuvaharjoitus. Palautetaan mieleen miltä jojo-laihduttajat Jope Ruonansuu ja Arttu Wiskari näyttävät aina ennen karppauskuurejaan. Mielikuvaharjoituksen aiheena on sisäistää omena-lihavuuden käsite. Kyseessä on siis tila missä naamataulu pyöristyy ja vatsa pömpöttää, mutta jalat ovat kuin anorektisella teinitytöllä.

Omena-lihavuuden vastakohta on päärynä-lihavuus, jossa perälauta leviää ja reidet näyttävät joulukinkuilta. Siinä on vähän erilaiset hormonit asialla.

Omena-lihavuus on ennen kaikkea stressi-lihavuutta. Hans Selye tutki asiaa niin innokkaasti, että tuli ehdolle Nobel-palkinnon saajaksi peräti kymmenen kertaa. No niin, eihän sitä voi julkisesti myöntää, että stressi on pahasta, ja niinpä Hans ei tietenkään saanut sitä palkintoa. Yksi hänen oppilaistaan sai kyllä sen sitten myöhemmin.

Asioiden monimutkaista vaikutusverkostoa tähdentääkseen Birdie näyttää taas lehtileikkeen missä Helsingin Sanomat ja palkittu huipputoimittaja Päivi Repo olivat taas asialla. Kotimaa-osion sivulta A13 saivat taas tiistaina 15.4.2014 hämmästyneet lukijat eteensä tekstin, jossa kerrottiin mitä yhdysvaltalaiset ja hollantilaiset tutkijat olivat saaneet aikaiseksi.

Kilppariviikko_12Helsingin Sanomille ei siis riittänyt, että lehti junttasi Suomen EU:n jäseneksi vuoden 1994 aivopesukampanjalla, vaan nyt koti-Suomi on jo osa Yhdysvaltoja.

Pariskunnille annettiin mittari, jolla piti mitata verensokeri heti herättyä aamulla ja illalla ennen nukkumaan menoa. Lisäksi puolisoille annettiin voodoo-nuket ja neuloja. Jos illalla oli kiukkuinen olo, nukkeen sai pistellä neuloja sen verran kuin kiukutti. Tutkijat arvelivat etukäteen, että neuloja pisteltäisiin enemmän silloin, kun verensokeri oli alhaalla. Sen tiedetään olevan illalla alempana kuin aamulla.

Unohdetaan nyt se häiritsevä tosiseikka, että voodoo-nuken pistely lasketaan nykyään huipputieteeksi. Keskitytään vain sitaatin viimeiseen lauseeseen, jonka mukaan verensokerin tiedetään olevan illalla alempana kuin aamulla.

Aamunkoittoilmiö eli Lontoon murteella Dawn Phenomenon on toki diabeetikkojen tuntema ilmiö, mutta kyseessä on epänormaali tilanne, jota yritetään välttää. Stressiin asiaa liittyy mielenkiintoisella tavalla!

Insuliini on hormoni, joka laskee verensokeria, mutta verensokeria nostavia hormoneja on useitakin. Stressiin liittyvä kortisoli on yksi näistä verensokeria nostavista veitikoista.

Cushingin syndrooma saa ihmiset Arttu Wiskarin ja Jope Ruonansuun näköisiksi ja saa aikaan myös insuliiniresistenssin. Kortisoli pukkaa veriarvoja korkeuksiin ja pyykkilautavatsan tilalle ilmestyykin rantapallovatsa. Miehille kasvaa rinnat, mutta alakerran keppiosasto ei taas vastaavasti toimi. Ja se armoton stressi siis nostaa näitä kortisoleja. Aina kun yt-kierroksista ilmoitetaan, niin henkilökunta alkaa voida pahoin ja lihoo.

Kortisoli myös vähentää T4-hormonin muuntumista aktiiviseen T3-muotoon ja nyt löytyi muuten villakoiran ydin. Käänteis-T3 eli rT3 lisääntyy samalla kun T3 vähenee, vaikka T4 pysyy samana. Stressitutkija Hans Selye oli itse endokrinologi ja hänen ideoimansa jatkotyö on vuosien saatossa antanut melkoisen selkeän kuvan ihmisen HPA-akselin toiminnasta.

Synteettinen trijodityroniini T3 kehiteltiin jo 1950-luvulla, mutta vielä tänäkin päivänä T4-hormonia eli levotyroksiininatriumia popsii peräti 284 863 suomalaista, joista liian harva saa aineesta mitään apua.

Birdie keksi selkeän vertauskuvan: Jos omasta jääkaapista on sunnuntai-aamuna maito loppu, ei se tarkoita, että maailmassa olisi liian vähän lehmiä. Samalla lailla alhainen T3 ei tarkoita että T4:stä olisi pulaa, vaan sitä, että välitysporras eli entsyymiosasto on siellä kaupassa/kudoksessa taas erehtynyt. Väärä dejodinaasi on ollut asialla ja kenties seleenikin on lopussa.

Yksi pahimmista lääkkeistä tämän muunnos-sössimisen takana on, yllätys-yllätys, statiinit. Vaikka Iltalehden lööppien perusteella voisi luulla, että kaikki jo tietävät statiinien vaaroista, niin tilastojen perusteella kulutus on kuitenkin vuosi vuodelta lisääntynyt. Lääkärit eivät selvästikään ehdi lukea lehtiä siellä golf-kentillä, sanoo Birdie eikä Bogey.

Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

Näin järkyttävää tarinaa ei voi päättää muuten kuin huumorilla, joten lopuksi YLE:n Prisma Studion äänestyksen voittanut vitsi. Kansa on puhunut, tämä on siis virallisesti Suomen hauskin huumoripläjäys:

Suomalainen ja japanilainen yritys päättivät järjestää vuosittain soutukilpailun 8-miehisin joukkuein. Molemmat joukkueet harjoittelivat pitkään ja kovaa. Kun kilpailupäivä tuli, molemmat joukkueet olivat mielestään huippukunnossa, mutta japanilaiset voittivat ylivoimaisesti kilometrillä.

Tappion jälkeen suomalaisten joukossa vallitsi tappiomieliala. Yrityksen korkein johto päätti kuitenkin, että imagosyistä heidän olisi pakko voittaa seuraavan vuoden kisa. He asettivat projektiryhmän ratkaisemaan ongelmaa. Pitkien analyysien jälkeen ryhmä havaitsi, että japanilaisilla oli seitsemän soutajaa ja yksi mies peräsimessä kun taas suomalaisilla oli yksi soutaja ja seitsemän perämiestä.

Tässä kriisitilanteessa johto osoitti huomattavaa toimintakykyä. Päätettiin palkata konsultit tutkimaan oman joukkueen koostumusta. Muutaman kuukauden työn jälkeen asiantuntijat tulivat siihen johtopäätökseen, että joukkueessa oli liian monta ohjaajaa ja liian vähän
soutajia. Asiantuntijoiden raportin perusteella yrityksen johto teki välittömästi muutoksia joukkueeseen. Nyt joukkueessa oli neljä perämiestä, kaksi yliperämiestä, joukkueenjohtaja ja soutaja. Lisäksi soutajan motivoimiseksi kehitettiin bonuspistejärjestelmä.
”Meidän on laajennettava hänen työnkuvaansa ja annettava hänelle enemmän vastuuta.”

Seuraavana vuonna japanilaiset voittivat kahdella kilometrillä. Suomalainen joukkue erotti soutajan huonoon työsuoritukseen vedoten, mutta maksoi kuitenkin bonuksen johdolle sen osoittamista ponnisteluista.

Ensi vuotta varten suomalaiset ovat nyt kehittämässä uutta venettä.

 

 

Endokrinologeja soppii ihimetellä

Endokriminologi Thyra Kilpi-Rauhanen oli saanut tehtäväksi selvittää miksi Valvira hoitaa mulkosilmiä ja viiraako Valviran ja kilpirauhasliiton päässä. Iltapäivälehden sairaustoimittaja Uuno Ärteekolmosella oli riittänyt kiireitä ottaessaan selvää siitä miten maa makaa tässä rauhattomassa kilpirauhasasiassa. Toistaiseksi oli toimittaja Ärteekolmoselle selvinnyt, että joka palio puhuu, se palio valehteloo. Sitä soppii tietennii ihimetellä.Ärteekolmonen keitti endokriminologi Kilpi-Rauhaselle sumpit ja pyysi häneltä kahvin ryystämisen ja kanelikorppujen rouskuttelun lomaan lyhyen, epävirallisen haastattelun. Viereisen pöydän keitossa olevan kärpäsen vasempaan takajalkaan viritetyn mikrofonin ja pankkikorttilukijan avulla blogilukijani voi saada jonkinlaisen käsityksen keskustelun kulusta. Kas näin, tällaista nauhoitusta CIA sai kuulla eräänä kesäpäivänä:Kilpi-Rauhanen muisteli käyntiään kilpirauhasliitossa. Liiton puheenjohtajan mielestä oli ihan slama mitä niitä näitä höpäjävät arvauskeskuslääkärit olivat asiasta mieltä. Pitemmän koulutuksen ja useampaan lääkeyhtiön calvadostarjoiluun osallistuneet endokrinologit olivat sopivimmat tarjokkaat kilpirauhaspotilaiden hoidossa. Endokrinologeille oli päivänselvää, että T3:n kanssa ei vehkavaaran takia leikitä, potilailta ei kysytä mitään turhaa ja lääkeyhtiön kanssa sovitut nelimarkat pidetään arvossa.Ennenkuulumattoman röyhkeänä pidettiin funktionaalisia, integraalisia ja verkostoituneita arvauskeskuslääkäreitä, jotka saattoivat kysyä potilaalta miten hän voi. Oikein älyttömänä pidettiin sellaista lähestymistapaa, että tarkoin määritellyllä T3-monoterapialla potilaiden oireet lievenivät siihen malliin, että pärjäsivät kokonaan ilman lääkitystä suurimman osan elämästään. Liikuntaa oli potilaille suositeltu ja piti matkalle osuvat välimäet ja ilvesmäet harppoa reippaasti ylös. Pääkkönen sentään, vauhkonen iski päälle vähemmästäkin!Lääketehtaat eivät toimi ihmisten sairauksien parantamisen suuntaan, vaan ne tahkovat riihikuivaa rahaa niistä sairauksista, joihin lääkkeitä myydään ja keksitään sitten lisää niitä sairauksia tarpeen mukaan. Jotkut arvioivat terveellisen ruoan ja ravintolisien parantaneen potilaittensa vointia. Tosi röyhkeää lääkeyhtiöitten osakkeenomistajien mielenrauhan järkyttämistä!

Kilppariviikko_7Ei niitä verkostossa olevia arvauskeskuslääkäreitä onneksi kovin paljoa ole, Kilpi-Rauhanen rauhoitteli. Juttelin yhden kanssa toissapäivänä. Valitteli mokoma laiskurilekuri kiireitä, mutta päästi kuitenkin suustaan kupletin juonen. Humpuukisairauksia väitti hoitavansa menestyksellä. Oli joku lisämunuaisuupumustapaus hänellä työn alla. Endokrinologit ovat viisaudessaan päättäneet, että sellaista sairautta ei olekaan missä joku lisämunuainen uupuisi. Ei ole tieteellisesti todistettu tätä asiaa ja oikeasti sitä ei tulla todistamaankaan kun humpuukitutkimuksille ei löydy rahoitusta. Tähän se haastattelemani arvauskeskuslääkäri uskalsi väittää, että lisämunuaisuupumisen osoittauduttua todeksi, lääkeyhtiöiden rahoittajat menettäisivät rahaa jos hoitokeino olisikin halpa, kuten se tässä lisämunuaisuupumuksessa pahimmillaan voisi olla.

Olisihan se pöhköä jos hydrokortisonilla ja/tai adaptogeenisilla yrteillä pärjättäisiin. Koeta nyt sitten patentoida jotain rikkaruohoja! Huonosti siinä käy varsinkin jos ei ole varaa Monsanton käyttämiin lakimiehiin. Siinä oli itku lähellä kun tuo funktionaalinen arvauskeskuslääkäri kirjoitti fibromyalgiapotilaalle T3-hormonia ja selitti ravintovalmentajalle puhelimessa miten potilaalle piti määrittää anti-inflammatorinen ruokavalio. Krooniseen väsymysoireyhtymään tarjottiin tieteellisesti toimiviksi testattujen lääkkeiden sijaan raskasmetallikuormituksen poistoa ja haavaiseen paksusuolentulehdukseen riitti viljaton ruokavalio.

Potilaat saattavat kiittää tällaisesta hauskasta leikistä, mutta kyllä tässä olisi jokin roti oltava. Näen jo nyt miten tomera endokrinologi heittää hiekkalaatikon toiselta laidalta hiekat potilaan ja lääkärin silmille. Siinä oppivat potilas ja lääkäri oikeille tavoille.

Kilppariviikko_10Niin kuin esimerkiksi tämä Ninni, sanoi Kilpi-Rauhanen. Siinä oli potilas, joka lupaavalla tavalla oli saatu viritettyä polyfarmasian leveälle polulle. Jo teini-ikäisestä lähtien hän oli lupaavasti käynyt lukuisia vaivojaan hoitamassa. Kilpirauhasessa ei voinut olla mitään vikaa kun verikokeessa kaikki viitearvot olivat kunnossa. Masennukseen määrättiin oikeaoppisesti masennuslääkkeitä, väsymykseen piristävää lääkettä, fibromyalgiaan kaikkea mahdollista, lihomiseen ravitsemusterapeutin vastaanottoa ja uutta uraputkea kampaajan ammatissa.

Ninni oli hyvässä hoidossa, kunnes eräänä päivänä hän heittäytyi hankalaksi lääkärin vastaanotolla. Tyroksiinia oli kokeiltu jo jonkin aikaa, mutta Ninni ei ollutkaan tyytyväinen hyvistä viitearvoista huolimatta. Tämä Ninni hankaloitti hoitoa kertomalla lääkärilleen, että hän oli itse ottanut selvää sairaudestaan surffaamalla internetissä ja juttelemalla muiden kilpirauhaspotilaiden kanssa. Hän oli saanut päähänsä, että hänen piti saada T3-hormonia. Sillä hänen vaivansa helpottaisivat. Eihän hänen lääkärinsä mitään tästä tiennyt ja lääkäri olikin oikeaoppisesti soittanut endokrinologeille. Oli saanut heiltä tietää, että tuollaista hassuttelua oli liikkeellä, että niinkin yksinkertaisella toimenpiteellä kuin yhden lääkkeen antamisella saataisiin iso liuta sairauksia kuriin.

Ninni-potilas höpötti jostain rT3:sta, joka vähensi solujen aineenvaihduntaa ja esti aktiivisen T3-hormonin vaikutukset. Tämä tila oli mukamas jäänyt päälle ja korjaantuisi T3-hormonilla. Lisäksi Ninni oli harmistunut siitä kun hänen masennustaan oli hoidettu sähköhoidolla. Väitti sitä kitkeränherkulliseksi hulluudeksi antaa sähköhoitoa masennukseen, joka johtui pohjimmiltaan aivojen kudostason T3-hormonin puutoksesta.

Turhaa oli Ninnille vakuuttaa, että kun mielialalääkkeitä veti urakalla sisuksiinsa, niin ei sitä enää sitten potilas tajunnut olevansa fyysisesti sairas. Helppoa kun sen osaa! Ei muuta kuin mieli turraksi ja loppuisi juoksut endokrinologin vastaanotolla.

No millainen vointi tällä Ninnillä oli tällä hetkellä? toimittaja Ärteekolmonen kysyi. Ihan hyvässä kunnossa Ninni oli ja hän piti edelleen kovasti kiinni siitä, että juuri tuo T3-hormoni oli hänet saanut kuntoon. Pitääköön käsityksensä, mutta pitäköön mölyt omassa mahassaan, vastasi Kilpi-Rauhanen. Ei kai kampaajaa voi pitää pätevänä näissä sisäeritysasioissa, puhumattakaan sitä, että selittelijöiden joukkoon on ilmaantunut biologeja, matemaatikkoja ja insinöörejäkin!

Kilppariviikko_9Ja se vasta harmillista olisi jos suomalaisen terveydenhoidon nykyiset hoitoketjut luhistuisivat näiden uusien ”muotiajatusten” myötä, täsmensi vielä Kilpi-Rauhanen. Ajatelkaa miten nerokas suunnitelma: Viranomaisten ja erityisesti Terveyden Hävityksen Laitoksen (THL) huolellisella ohjauksella suomalaiset saadaan ensin hallitusti sairastumaan ja sitten lääketeollisuus kehittää näihin sairauksiin ja oireyhtymiin täsmälääkkeitä. Hirmu paljon vaikeammaksi tällainen täsmälääkitys muuttuu jos esimerkiksi potilaan sairastelujakso katkeaa useiksi epäämääräisiksi vuosiksi terveellisemmän ruoan, ravintolisien, liikunnan ja laadukkaamman levon myötä.

Suomen kansan sairastellessa ja käyttäessä täsmälääkkeitä vauvasta vaariin, syntyy sellainen tilanne, että kukaan ei enää älyä unelmoida mistään muusta kuin tästä ohjatusta sairastelusta. Yksinkertaista, totesi endokriminologi Thyra Kilpi-Rauhanen ja toimittaja Uuno Ärteekolmosen muistilehtiö sujahti asiakirjasalkun uumeniin.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

About Author

3 Comments

  1. Paluuviite:Missä mennään kilpirauhaskiistassa? - Turpaduunari

  2. A.S.R.

    KILPI-lehden 3/2014 sivulla 9 tyroksiini- eli “kilpirauhas”liiton toiminnanjohtaja Asta Tirronen kovasti puolusti valviran ajojahtia. Lienee hyväsisko-verkostolaisia hänkin.
    “Valviran toiminnassa ei ole kyse mielivallasta, lääketehtaiden ohjailtavana olemisesta, kiusanteosta, kilpirauhaspotilaiden jättämisestä hoidotta, koulukuntakiistasta, salaliitosta tai muusta tunteisiin pohjautuvasta toiminnasta. “

  3. Paluuviite:Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *