Valikko Sulje

Ihme alkaa nyt

Addiktioterapeutti Teemu Kassila ja päihdetyön ammattilainen Kalervo Koskela ovat Viisas elämä -kirjankustantajalle väsänneet aika poikkeuksellisen kiintoisan teoksen. Riippuvuuksista ohjataan eroon teoriassa ja käytännössä.

Molemmat kirjoittajat ovat löytäneet omakohtaisesti pois alkoholin suosta, riippuvuudesta raittiuteen.

Kirjan kantavana ajatuksena on hakea riippuvuudelle, takertumiselle, selkeää vaihtoehtoa. Addiktio takertuu ihmiseen pysyvästi ja odottaa tilaisuutta päästä aktiiviseksi. Siksi kaikki sellainen arjessa, joka ruokkii addiktiota, joutuu kovaan testiin.

Raitistuminen muistuttaa paljon rakastumista. Se on samanlainen rutiinin mullistava kokemus, samanlainen sisäinen tarve muuttua ja samanlainen riemu elämisestä! Molemmat tilat testataan ajassa ja arjessa, raitistuminen muuttuu raittiudeksi ja rakastuminen rakkaudeksi.

Kirja ammentaa viisautta kuuluisan, edesmenneen lääkärin William Glasserin ajatusmaailmasta. Se on hyvä juttu! Siinä on toivoa, sillä se on hyvin toimivan Minnesota -hoidon ytimessä mukana. Siinä missä viralliset, voimakkaasti tuetut AA-klinikoiden ammattimaiset katkaisuhoidot epäonnistuvat, vaatimattomammin tuetut Minnesota -hoidot raitistuttaa ihmisiä menestyksellisesti. Kirja ei tee tällaista jakoa, vaan hyväksyy kaikenlaiset hoitomuodot ja vaihtoehdot. Kirja luettelee kaikki merkittävät suomalaiset auttamispalvelijat (esim. Anonyymit Alkoholistit, Nimettömät Narkomaanit, Nimettömät Ylensyöjät, Nimettömät Peliriippuvaiset, Nimettömät Seksiaddiktit, A-killat, Myllyhoitoyhdistys, Suomen Päihderiippuvaiset, Irti Huumeista yhdistys, Suomen Elämäntapaliitto, Hietalinnayhteisö ja Minnesotahoito).

Teoksessa tehdään retki addiktioiden syiden ja selittelyjen viidakkoon. Erityisessä vaikutustasomallissa katetaan kokonaisvaltaisesti kaikki addiktion tasot: biokemiallinen, psykososiaalinen, eksistentiaalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen. Kaiken takana ja tärkeimpänä on sydämen taso, ydin tai ykseys. Muutos sydämen tasolla saa aikaan muutoksen kaikilla tasoilla.

Toipuminen addiktiosta tapahtuu kirjan mallissa tähtityöskentelyn (“kutsumuksen”) avulla:

Jokaisella meillä on oma tähtemme, jonka seuraaminen vie meidät lopulta oikeaan paikkaan! Jos pohditaan, mikä on ensimmäinen impulssi toipumiseen ja heräämiseen, se on kärsimys – ja tunne, että elämässä täytyy olla jotakin parempaa kuin luhistava riippuvuus. Se, että kärsimys synnyttää toiveen paremmasta, edellyttää sitä, että meillä on sisäinen tieto paremmasta.

Tuo tieto on tähtemme säde, pieni vilahdus sielumme koodista. Kuvittele ympyrä, joka kuvaa sydäntä tai ydintä tai nimeämätöntä, miksi sitä kukin haluaa sanoakaan. Kuvittele kehä tuon totuusympyrän ympärille. Se on kokemus totuusympyrästä. Sitä seuraava toinen kehä tarkoittaa tulkintoja totuudesta. Se onkin jo kaukana: siellä ovat opit, uskomusjärjestelmät ja uskonnot.

Päihderiippuvuudesta toipuminen ja hoito toimivat useimmiten ensimmäisellä ja toisella kehällä. Tähtityöskentely on kehittelemämme työskentelytapa, jossa pyrimme toimimaan ensimmäisellä kehällä mahdollisimman paljon, ammentamaan Nimettömästä. Työskentelyaika määräytyy yksilöllisesti, miten kukin katsoo itsensä valmiiksi siirtymään seuraavaan vaiheeseen. Työskentelytapa on hyvin uusi ja sitä on käytetty vain pari vuotta.

Tutustuttuani tähtityöskentelyn eri vaiheisiin, voin sanoa, että tämä todennäköisesti toimii! Ihme alkaa todellakin nyt!

Suosittelen tutustumaan kirjaan!

Toipumisen mysteeriä ei voi selittää

Polku on hämärä ja tiheästi peitetty, ja ajoittain vallitsee vain täydellinen pimeys. Kuten kaikilla asioilla, jotka ovat todella arvokkaita, toipumisella on oma aikataulunsa ja omat tapansa.

Polku on muodoton; siihen ei voi tarttua.

Polku on hiljainen; sitä ei voi kuulla.

Polku on ei-mitään; sitä ei voi nähdä.

Opettelen toipumisen maallisia puolia, ja sitten päästän itseni kulkemaan tuntemattomuuden polkua, sillä sieltä löydän rauhani ja tyyneyteni.

Jim McGregor

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *