Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tarina tosi pahasta olosta

Olin eilen uuden kirjan julkistamistilaisuudessa. Fitra Oy on entuudestaan minulle tuttu ja olin todella tyytyväinen kun kuitenkin menin tilaisuuteen. Minulla oli yksi toinen tilaisuus samaan aikaan ja jouduin valintatilanteeseen. Valitsin kirjan julkistuksen.

Onneksi valitsin näin, sillä oli nyt sitten ainakin yksi terveystoimittaja lisää kovin vähän porukkaa keräneessä tilaisuudessa. Tilaisuuden anti oli hyvä ja aihe oli vakava. Tulkaa näihin tilaisuuksiin! Please. Se on kirjailijalle kurjaa kun on niin vähän porukkaa.

Nyt on arvioitavana erittäin hyvä kirja. Heidi kirjoittaa mm. näin:

Olen onnellinen siitä, että nämä kokemukseni ovat antaneet minulle mahdollisuuden kirjoittaa tämän kirjan ja toivon siitä olevan sinulle apua omalla matkallasi. Minun matkani on suuntautunut ensimmäisestä askeleestani lähtien eteenpäin ja kirjoitin kirjan, koska haluan sinunkin suuntaavan kohti uutta ja parempaa elämää eli eteenpäin.

”Uskalla elää – Mielellään eteenpäin” on Heidi Holmavuon esikoisteos. Hän on työskennellyt vuosia ensihoitajana ja nähnyt elämän kirjon syntymästä kuolemaan. Myös muusikkona ja vahvana tekstien kirjoittajana hän on kiertänyt Suomea ympäri ja nähnyt paljon ihmiskohtaloita ja kuullut paljon tarinoita.

Kirjassa on hänen tarinansa ja opetuksensa siitä miten päästään uudelleen elämään kiinni vaikean lähisuhdekriisin jälkeen. Heidiä nimittäin hakattiin parisuhteessa sekä henkisesti että fyysisesti. Ero narsistisesta miehestä oli hänelle valtava helpotus ja samalla rohkea hyppy vapauteen.

Tilaisuuden aluksi saimme kuulla Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeriltä, Riitta Särkelä, miten väkivaltaisesta parisuhteesta on mahdollista irrottautua. Saimme kuulla, että turvakoteihin on vaikea päästä erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tulijoita on enemmän kuin on turvallisia koteja tarjolla.

Jos väkivallan merkit havaitaan riittävän aikaisin, voidaan mahdollisesti onnistua avopalveluilla. Mutta välitöntä fyysistä suojaa hakee yleensä äiti lapsineen lähes epätoivoisesti.

Olen nyt lukenut kirjan ja täytyy sanoa, että se on vaikuttava kertomus vaietusta ongelmasta. Heidi on hyvin kuvannut parisuhteen kaaosta ja narsismin kataluutta. Kirja ei kuitenkaan jämähdä tähän kurjuuteen, vaan tarjoaa tähän kriisiin ja moneen muuhunkin kriisiin elämässä ratkaisun avaimet.

Heidi erosi väkivaltaisesta miehestään ja sen jälkeen kaikki alkoi muuttua. Hitaasti hän alkoi oivaltaa uudelleen, mistä elämässä on kyse. Askel askeleelta hän vähitellen oppi elämään täysillä.

Lopullinen ymmärrys syntyi siinä kun hän lopulta tajusi, että jokaisen pitää saada elää itselleen, unelmilleen ja vapaudelleen. Sen jälkeen hän on systemaattisesti tehnyt niitä asioita, jotka saavat hänet voimaan hyvin ja luovat hänelle parempaa olotilaa.

No eikö tämäkin ole narsismia? Itsensä ajattelemista ja toisen jättämistä. Ei, se on itsetunnon heräämistä pitkän ja tuskallisen horroksen jälkeen.

Ero ei ollut helppo Heidille. Häntä auttoi erittäin vahva päätös lähteä ja jättää taakseen kaiken parisuhteesta muistuttavan, jopa viattomat miehen sukulaiset, jotka narsistinen mies taitavasti oli onnistunut manipuloimaan puolelleen.

Hän joutui pitkään muistuttamaan itseään siitä, että jos hän ei nyt lähde, todennäköisesti hän ei saa koskaan elää sen näköistä elämää, jota hän haluaa. Päivästä toiseen hän joutui toistelemaan itselleen, että vain hän voi tehdä päätöksen muuttaa elämäänsä. Kukaan muu ei tee päätöstä hänen puolestaan. Kirjassa tämä tulee vaikuttavalla tavalla selväksi.

Näin Heidi kirjoittaa meille eron jälkeisistä tunnelmista:

Kello tikittää seinällä. Se on ainoa ääni, jonka kuulen muuten hiljaisena talviyönä. En osaa vielä nauttia hiljaisuudesta, vaikka pitäisi. Hiljaisuus on yhtä aikaa rauhoittavaa ja ahdistavaa. Jossain vaiheessa herään ja tajuan nukkuneeni. Tiedän, että uni auttaa ajatusteni ja tunteideni selkeyttämisessä. Pitkästä aikaa oloni on levollinen. Olen nukkunut, enkä vain ollut nukkuvinani – kuin horroksessa – valmiina taistelemaan ja pakenemaan, jos tilanne niin vaatisi.

Olen oppinut vaimentamaan äänesi mielessäni, mutta en ole päässyt siitä täysin eroon. Muistan, kuinka äänesi kohosi ja sen sävy muuttui aina hyvin aggressiiviseksi. Aivan kuin sisälläsi olisi peto, joka yritti päästä ulos huudon ja aggression kautta. Vaikka sinä olet jo historiaa, kuulostaa jopa hiljaisuus hetkittäin pelottavalta. Aistini herkistyivät kanssasi äärimmilleen, sillä jouduin opettelemaan intuitiivista aistimista ja vaistonvaraista tulkintaa selviytyäkseni kanssasi. Muistan eri äänensävysi, eleesi ja ilmeesi, ja tiesin mihin ne milloinkin johtivat. Vielä kuukausienkin jälkeen pieninkin risahdus tai rasahdus kodissani saa sydämeni pomppaamaan kurkkuun. Helpotun ja hämmennyn, kun ymmärrän, ettei mitään tapahdu enää.

Monena yönä olen nukkunut illasta aamuun nähden pelkästään painajaisia. Olen nähnyt unia siitä, että olen palannut menneeseen, enkä ymmärrä miksi, mutta muistan herätessänikin ahdistuksen. Sitä tunnetta ei voi kuvailla millään maailman sanoilla. Minulla ei ole ollut voimia repäistä itseäni irti painajaisesta, jota elämäkseni kutsuin. Unessani kaikki pelot tuntuivat todellisilta, ja valveunessa ymmärrän paremmin kaikkia tunteitani. Käyn läpi vihan ja pettymyksen tunneskaalaa ja työstän sitä vieläkin itseni kanssa. Edelleen tunkeudut elämääni ja kotiini öisin, mutta onneksi vain unessa. Vihaan sitä, että tulet kutsumatta uniini, mutta samaan aikaan olen onnellinen, että olet enää vain unissani. Syytän itseäni mielen heikkoudesta. Miksi en vain voi lakata ajattelemasta sinua? Etkö voisi kadota?

Heidin elämä alkoi käytännössä ihan alusta. Näin hän pääsi huonosta ihmissuhteesta oikeasti eroon. Persoonallisuushäiriöiseltä ei kannata odottaa muuttumista, väittää Heidi. Omaa energiaansa tai elämäänsä ei kannata tuhlata muutoksen odottamiseen, sillä narsisti ei muutu. Hän ei ymmärrä olevansa sairas tai toimivansa väärin, vaan kaikki muut hänen ympärillään ovat mukamas sairaita.

Heidin ohjeena tällaisessa tilanteessa on mm. tämä:

Joskus voi kulua vuosia ennen kuin tajuat eläväsi narsistin kanssa. Yhtä kauan voi kulua ennen kuin pääset narsistista eroon, koska se vaatii voimaa, sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä. On tärkeää muistaa, ettet saa muuttua narsistin takia. Sairas mieli sairastuttaa helposti lähellä olevat. Sinun täytyy tarkkailla itseäsi ja muistaa, että toista ei voi muuttaa haluamaansa suuntaan, oli kyseessä persoonallisuushäiriö tai ei.

Kannattaa myös muistaa, että eron keskellä ette voi erota ystävinä. Narsistisen ihmisen kanssa tämä ei ole millään tasolla mahdollista. Hän ruokkii itseään heikkoudellasi ja tarkkailee horjahtamisesi hetkiä ja käyttää nämä säälimättä hyväkseen.

Muista siis olla hakematta tukea kumppanistasi epävarmuuden hetkellä. Kuulostaa ikävän raadolliselta, mutta on todellisinta totta. Mitä sitten pitäisi tehdä, kun tajuat eläväsi suhteessa, jossa läheisen mieli on sairas?

Tee ainakin nämä:
• Kerää vahvuutesi listaksi ja kirjoita ne ylös.
• Kuuntele mitä hyvää muut puhuvat sinusta.
• Kasvata oma luonteesi.
• Tyypillisesti narsisti polkee toisen itsetunnon maihin ja ymmärrys omaan itseen täytyy löytyä ulkopuolelta, ei parisuhteesta. Ole valppaana.
• Anna anteeksi itsellesi ja hautaa kuvitelma siitä, että voisitte erota ystävinä.

Heidi jatkoi määrätietoisesti, mutta hitaasti omaa tietään eteenpäin antaen itselleen armoa. Jokaisella askeleella tuli vähän enemmän lisää rohkeutta. Hän tiesi, että jos hän tästä selviää, maailma tulee olemaan hyvin erilainen.

Heidi on nyt eri ihminen kuin ennen ja hän antaa itselleen oikeuden ollakin erilainen. Ja jälkikäteen ajatellen sanoo olevansa tähän oivallukseen tyytyväinen. Sitä todistaa tämä loistava oivallus:

Kunnioitus toista ihmistä kohtaan lähtee siitä, että näkee ensin itsensä ja hyväksyy omat virheensä ja aiemmat negatiiviset elämänkokemuksensa. Menneisyys on pakko käsitellä, oikotietä ei ole. On korkea aika vapauttaa itsensä menneisyyden kahleista, sillä menneisyys vääristää käsitystä toisesta ihmisestä samalla tavalla kuin se on aikoinaan vääristänyt käsitystäsi itsestäsi. Vanhat luurangot kaapeista siirtyvät helposti tiedostamatta myös uusiin ihmissuhteisiin. Yksinkertaisuudessaan tämä voi tarkoittaa sitä, että vertaat itseäsi muihin ja vertaat nykyistä kumppaniasi edelliseen, etsit hänestä samoja pelottavia piirteitä ja mietit, voiko sinulle käydä uudestaan samalla tavalla kuin aiemmassa suhteessasi. Näin voi toki käydä, mutta todennäköisempää on, ettei sinulle enää tule käymään niin. Sinä olet muuttunut ja saanut kokemuksia, tietoa ja ymmärrystä siitä, miten asioiden ei ainakaan pitäisi olla. Etsimällä näitä virheitä ja vaaran merkkejä jatkuvasti toisista ihmisistä, et todennäköisesti saavuta suurta onnea.

Keskity rakentamaan onnellista suhdetta aloittamalla ensin itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi. Itsessään olevia vahvuuksia on helppo kehittää, mutta heikkouksien myöntäminen ja niiden aktiivinen työstäminen ovatkin hankalampia. Ja juuri nämä asiat ovat taas niitä, jotka tuovat hankaluuksia parisuhteisiin. Kun osaa käsitellä itseään, osaa käsitellä myös suhdettaan.

Suosittelen kirjaa!

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Tarina tosi pahasta olosta”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.