Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Krooninen kipu ja onnellinen elämä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tiedekirjakustantamo Vastapaino on julkaissut todella mielenkiintoisen kirjan kivusta. Kyseessä on Tapio Ojalan väitöskirjasta väännetty koko kansan versio. Ja hyvä on, että on väännetty, sillä kirja on täynnä faktaa kivusta.

Onnellista elämää kivusta huolimatta

Otsikkoni on napattu kirjan viimeisestä luvusta, joka hyvin kokoaa yhteen koko kirjan sanoman. Vaikka kipu on tosi ikävä kokemus, jotain hirmu kielteistä ja vaikeaa hyväksyä itselleen, kivusta löytyy jotain hyvääkin sanottavaa.

Kirjailija siteeraa vilkkaasti monia aikamme filosofeja. Filosofi Ilkka Niiniluodolta hän on napannut tämän onnellisuuden määritelmän:

”Elämän tarkoitus ei ole olla onnellinen vaan toteuttaa itseään, tehdä työtä ja toimia muiden hyväksi. Henkilökohtainen onni ei ole päämäärä vaan tulos siitä, että on elänyt hyvin.”

Ihminen voi siis nauttia elämästä ja olla onnellinen kroonisesta kivusta huolimatta, eikä krooninen kipu yksin tee elämästä kurjaa ja onnetonta. Tapio Ojala kirjoittaa näin:

”Kirjan ytimenä on kokemus ja hyväksyminen. Kipu ei ole vain epämiellyttävä tuntemus, jonka syynä on vamma tai jokin kehon toimintahäiriö. Kokemus on isompi kokonaisuus, johon kuuluu epämiellyttävän tuntemuksen ohella kaikki tunteet, kipuun liittyvät uskomukset ja käsitykset sekä elämäntilanne. Kokemuksesta sinun tulee löytää merkitys – mitä ajattelet kivusta –, joka määrittää, miten tulet toimeen kroonisen kipusi kanssa.”

Mitä kipu on?

Kirjailija pohtii kipua monelta eri kantilta ja tarjoaa runsaasti faktaa kivun olemuksesta, miten kipu syntyy, miten kivun kanssa voi elää ja miten voisi oman kipunsa hyväksyä osaksi arkielämää.

Aika hyvin tiedämme miten kipuaistimus syntyy ja tuntuu. Tapio kertoo sen näin:

”Kipu on ennen kaikkea kehollinen kokemus. Samaan aikaan kun kokee kivun kehossa, sen kokee myös mielessä. Ihmisellä on keho mielessä ja mieli kehossa: ne kuuluvat yhteen. Mieli havainnoi ja ohjaa aistien kautta tulevaa informaatiota ja antaa sille erilaisia merkityksiä. Mieli on abstrakti käsite, eikä sitä voi havainnollistaa tai konkretisoida. Mieltä, tietoisuutta, henkisyyttä – sitä, mitä me olemme – ei voida yksinkertaistaa pelkäksi sähkökemialliseksi aivotoiminnaksi. Ne ovat jotain sellaista, mitä emme vielä tiedä tarkasti.

Kivulias keho tarkoittaa sitä, että se ei toimi kuten sen kuuluisi toimia. Kipu rajoittaa eniten liikkumista ja tekee arjesta ja arkisista toimista vaivalloisia. Kaikki tekemiset pitää suunnitella ja ennakoida etukäteen. Kipu syö kroonikon itsemääräämisoikeutta, ja joskus tuntuu, että kipu on se, joka ohjaa ja määrää elämässä. Kipu vie ja kroonikko vikisee. Keho, joka ennen oli yhtenäinen kokonaisuus, on kivun takia pilkkoutunut osiin siten, että on entinen toimiva osa ja huonosti toimiva kivulias osa. Toimivassa kehossa ihminen ei ajattele, missä on oikean käden pikkusormi tai vasen reisi. Toimiva keho on kokonaisuus, ilman osia.”

Kipua ei voi hallita. Mitä enemmän sitä yrität, sitä rajoittuneemmaksi, kipukeskeisemmäksi ja köyhemmäksi elämäsi muuttuu, väittää Tapio Ojala ja lienee oikeassa. Järkevintä, mutta tosi vaikeaa käytännössä, taitaa olla kohdata kipu ja sitten antaa sen kivun vain olla. Sitä tekee arjesta sellaisen kuin haluaa kaikesta kivusta huolimatta.

Annetaan taas Tapion erinomaiselle tekstille tilaa:

”Kipu voidaan ymmärtää kehon hälytysjärjestelmäksi, jonka tarkoituksena on ilmoittaa, että kehossa on jokin häiriötila. Näin ymmärrettynä järjestelmän sammuttaminen lääkkeillä tai muilla ei aina ole mitenkään viisas ratkaisu. Krooniselle kivulle ei aina löydetä aiheuttajaa. Krooninen kipu ymmärretään nykyään siten, että koko hermojärjestelmän toiminta – myös aivojen – on häiriintynyt. Tämä selitetään siten, että akuutin kivun aiheuttajana pidetty kudosvaurio on parantunut, mutta kipu on ”jäänyt päälle” neuraaliseen järjestelmään. Syytä tähän ei tiedetä. Toimintahäiriön voi kääntää arkikielelle siten, että ”tehdasasetukset ovat muuttuneet”. Ammattikielellä käytetään käsitettä central sensitization, joka tarkoittaa keskushermoston herkistymistä, jossa kivutonkin viesti tulkitaan kivuksi. Tästä käytetään nimitystä allodynia.

Kroonisessa kivussa kyse on siis ”aivojen toimintahäiriöstä”. Ihmisessä ei ole sellaista nappia, jota painamalla – resetoimalla – saadaan tehdasasetukset palautettua. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että aivot ovat mukautuva elin, jolla on kyky oppia asioita uudelleen. Oikeakätinen oppii kirjoittamaan vasemmalla kädellä, jos tilanne sen vaatii. Aivohalvauksen seurauksiin (hemiplegia) kuuluu usein ongelmia liikkumisessa ja puheen tuottamisessa. Nämäkin toiminnot ovat jossain määrin palautuvia ahkeralla harjoittelulla. Itsestään selvinä pitämiemme toimintojen uudelleenoppiminen on joka tapauksessa yllättävän työläs ja pitkä prosessi.

Koska kipu tulkitaan aivoissa, ”aivojen kouluttaminen” on tutkimusten mukaan erittäin toimiva keino päästä eteenpäin ja saada – ei välttämättä kivuton mutta – toimiva keho. Tämän johdosta kannattaa pitää kiinni entisistä tavoista ja tottumuksista ja toimia niin pitkälle kuin mahdollista totuttujen tapojen mukaan. Aivot nimittäin oppivat ajan kuluessa tulkitsemaan kivun myös ei-kivuksi, muotoon, jota sen on helpompi käsitellä ja ihmisen ymmärtää. Poisoppiminen kipuun liittyvistä tulkinnoista, tunteista, ennakkoasenteista, peloista ja pystyvyyskäsityksistä vaatii keskittymistä ja kärsivällisyyttä.”

Miljoona suomalaista kokee elämässään kipua omalla persoonallisella tavallaan. Kipu masentaa, pelottaa, ei saa unta, voiko kivusta ylipäänsä sanoa mitään hyvää?

Kivun historia

Tilannetta ei helpota kivun historiaan tutustuminen. Kipu on kautta historian ymmärretty kielteisenä, minkä yhtenä taustatekijänä pidetään luterilaista uskontoa, ja siksi tämäkin perinne istuu meissä tiukasti. Kielteisyyttä kuvaa myös esimerkiksi kipu-sanan englanninkielinen vastine pain, joka tulee latinankielen sanasta poena, joka tarkoittaa rangaistusta, selittää Tapio.

Moniammatillinen lähestymistapa

Kirjan parhaimpana antina pidän moniammatillisuuden korostamista kivunhoidossa. Pelkkä kivunhoidon Käypä hoito -suosituksen mukainen kovasti lääkkeellinen lähestymistapa, ei voi olla ainoa autuaaksi tekevä. Tarvitaan monen terveyden ammattilaisen yhteistyötä kipukroonikon hoidossa.

”Yleinen käytäntö on, että kipuun haetaan selitystä ja hoitoa ensisijaisesti lääketieteestä. Kaikista kivuntutkimukseen ja hoitoon liittyvistä ansioistaan huolimatta lääketiede yksin ei kykene selittämään, mitä on krooninen kipu, eikä hoitamaan kroonista kipua potevaa ihmistä tehokkaasti ja monipuolisesti. Siihen tarvitaan monen eri tieteenalan yhteistä osaamista ja edustusta. Perinteisessä hoitomallissa, jossa hoidetaan kipua, eikä ihmistä, ei oteta huomioon:

– krooniseen kipuun liittyviä työelämäongelmia, kuten työtyytymättömyyttä, esimiesten asenteita, työjärjestelyjä ja -kokeiluja
– psyykkisiä seurauksia, kuten ahdistusta, surua, turhautumista, toivottomuutta ja kognitiivisten toimintojen heikkenemistä
– ihmissuhteisiin liittyviä kriisejä, kuten puolison asennetta, yksinäisyyttä ja sosiaalisten suhteiden hiipumista
– taloudellisen aseman huononemista
– toimintakyvyn alenemista, eikä
– vähäistä uskoa omiin pystyvyyskäsityksiin.

On siis ennemminkin toiveajattelua kuin realismia uskoa, että mahdollinen kivun helpottaminen ratkaisee kipuun liittyvät muut elämän ongelmat. Kyseessä ei nimittäin ole syy-seuraussuhde vaan riippuvuuksien suhde. Riippuvuuksien verkostossa monet tekijät (biologia/fysiologia, elämäntilanne, ympäristö, kulttuuri, sukupuoli, psyyke, kognitiiviset tekijät) ilmenevät sattumalta yhtä aikaa, ja näiden tekijöiden tuloksena on yksilöllinen kokemus kroonisesta kivusta. Tämän takia kroonisen kivun hoitoon tarvitaan monen ammattilaisen saumatonta yhteistyötä ja kipukroonikon omaa vankkaa motivaatiota ja osallistumista oman terapiaprosessinsa suunnitteluun ja toteutukseen.”

 

Kerrassaan mainio kirja kivusta!

Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Krooninen kipu ja onnellinen elämä”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.