Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kilpirauhaset kummastelun kohteena

Turpaduunari otsikoi juttunsa kuin Camilla ”Kilppari” Schalin-Jäntti konsanaan. Semantiikasta eli sanasaivartelustahan siinä on kysymys kun puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta aiheutuvasta väsymyksestä.

Kilpirauhasten vajaatoiminnasta riitely ei liity kilpirauhasiin sitten mitenkään, vaan lähinnä maksan toimintaan kilpirauhashormonien muunnosprosessissa. Koska Suomen Kilpirauhasliitto on Helsingissä Vilhonkadulla aivan australialaisten kantakapakan eli Aussie-Bar:in naapurissa on virallinen totuus aivan ylösalaisin. Mistään muusta ei edes suostuta puhumaan kuin itse kilpirauhasten vajaatoiminnasta.

Lumilapio-palkittu tutkiva toimittaja Tuula Malin onnistui taas taannoin suututtamaan Virallisen Totuuden, ja Vilhonkatu iski takaisin. Vastine ilmestyi kaiken kansan ihmeteltäväksi maanantaina 11.05.2015.

Kun ongelma on jo lähtökohtaisesti määritelty väärin on sisätautilääkärien eli endojen helppo todistaa, että ongelmaa ei edes ole. Tyroksiinin määrän mittaus ei liity muunnosongelmaan lainkaan.

Tähän kohtaan harmaapartainen ystäväni Birdie on valinnut pakollisen Nassim Taleb -sitaatin kirjasta ”Antifragile”. Hakusanana on ytimekkäästi ”Conflation of event and exposure”:

”This lesson ”not the same thing” is quite general. … There is something and a function of something. The conflation problem is to mistake one for the other, forgetting that there is a ”function” and that such a function has different properties. Now, the more asymmetries there are between the something and the function of something, then the more difference there is between the two. They may end up having nothing to do with each other.”

Conflation tarkoittaa suomeksi yhteensulautumista, ja ongelma kulkee myös nimellä ”Fat Tony Argument”.

kilppariKilpirauhasen eniten tuottaman hormonin eli T4 tyroksiinin määrän (something) ja kaikkien kilpirauhashormonien yhteisvaikutuksen (function of something) niputtaminen samaksi käsitteeksi on erittäin paha ajatusvirhe, jota kenenkään kansakoulunsa läpäisseen ei luulisi tekevän. Lääkäreiltä ajatusvirheet kuitenkin sujuvat kuin luonnostaan.

Kauhusta kankeana Turpaduunari päätti tarkistaa kirjahyllystä millaista potaskaa Suomen yliopistoissa arvaustieteen kandidaateille on ollut tapana syöttää, ja lukemisen kohteeksi joutui professori Olavi Pelkosen toimittama ”Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia”. Päänsärky oli taas taattu.

Risto Huupposen kirjoittama endokriinisen järjestelmän osuus on luultavasti häpeällisintä luettavaa koko kirjassa. Moneenkaan kertaan lukemalla kirjasta ei edes teoriassa voi jäädä lukijalle oikeaa kuvaa sisäelinten toiminnasta. Sen lisäksi että perusasiat ovat väärin, mikään lääke ei näytä vaikuttavan mihinkään, vaikka kirja on sentään farmakologian oppikirja.

Suomalaisten kirjojen lähdeluettelot ovat vaatimattomia jo lähtökohtaisesti, mutta Risto Huupponen alittaa riman silti oikein limbo-tyyliin. Endokriinisessa osuudessa on vaatimattomat 11 kirjallisuusmainintaa, joista yksi on Käypä Hoito -ohjeet. Vertailun vuoksi saman kirjan sydän- ja verisuonisairauksien kohdalle Heikki Ruskoaho on sentään löytänyt 74 kirjallisuusviitettä.

Birdie huomauttaa että hänen kirjahyllystään löytyy Lontoon murteella kirjoitettuja teoksia joissa pelkästään kilpirauhashormoneihin löytyy enemmän viitteitä kuin Ruskoahon 74 koko sydän- ja verisuonisairauksiin liittyen. Risto Huupposen endokriinisen järjestelmän viitteistä yksikään ei muuten liity kilpirauhasiin. Jotain on Suomessa pahasti vialla.

Turpaduunari on itsekin urheilija, mutta vanha ystäväni Birdie on ehtinyt lukea urheilulääketiedettä enemmän Lontoon murteella. Heti kun jättää taakseen savolaiset opit lääketiede saakin uusia ulottuvuuksia. Kilpirauhashormonit on todella tutkittu aihealue ja vatsan alueen tuotantokeskus (maksa-munuaiset-lisämunuaiset-haima eli lyhyesti mamuliha) liittyy kuvioon olennaisesti. Tässä prosessikaaviossa kilpirauhaset on pelkkää maaseutua ja perustuotantoa, mutta jatkojalostus tapahtuu suuremmissa tehtaissa.

Olennaisinta kaaviossa on tajuta miten sekä lisämunuaisten tuottama kortisoli että myös haiman tuottama insuliini vähentävät aktiivisen T3 trijodityroniinin valmistusta myös maksassa ja munuaisissa. Sekä kortisoli että insuliini lisäksi rasvoittavat maksaa, joka pahentaa tilannetta vielä entisestään.

Selventävän rautalankamallin alustana on tällä kertaa stadilaisten ylpeys eli vuoristorata. Hormonitasojen on tarkoituskin mennä välillä ylös ja välillä alas, mutta kiskoilla on tarkoitus silti pysyä. Sitä varten tarvitaan se jarrumies eli elimistön itsesäätelyjärjestelmä.

Esimerkiksi kuntovalmennusyritys PCA Scala käyttää mainonnassaan neljän sanan kiteytystä: valmistaudu, harjoittele, palauttele, toista. Pelkkä masokistityylinen Treenaa, Treenaa, Treenaa ei pitkälle kanna. Vaihtelu virkistää.

Nykyisin muodissa oleva ennalta ehkäisevä lääkitys ja Ursula ”Suolaton” Schwabin lanseeraama virallisterveellinen kuitenkin tekevät parhaansa, jotta sekä kortisoli että insuliini pysyisivät jengillä korkealla. Seuraukset näkyvät ensin vaa’alla ja sitten hautausmaalla.

Kortisolin alkuperäinen tehtävä on mobilisoida kehon voimavarat lyhyellä aikavälillä, minkä jälkeen normaalitilaan on tarkoitus palata. Stressiguru Robert Sapolsky toteaakin mainiosti, että luonnonvaraisten eläinten ei tarvitse syöksyä vihollisia pakoon yhtäjaksoisesti kolmeakymmentä vuotta, mutta ihmisillä asuntolainat ja työstressi voivat olla pidempiäkin.

Pitkäaikainen kortisolin ylituotanto näkyy Cushingin syndrooman tapaisina oireina: luukato, heikot jalkalihakset, jalkapallovatsa ja pyöreä naamataulu. Ongelmat ovat siis pitkälti samat mitä liian korkeat insulinitasot aiheuttavat. Vaikutusmekanismikin on pitkälti sama, eli kilpirauhashormonien muunnostyön sotkeminen. Toinen tuhotyön reitti on rasva-aineenvaihdunnan estäminen. Lihavat ihmiset kärsivät yleensä aliravitsemuksesta ja vitamiinien puutoksesta, vaikka sitä ei heti pulleista poskista arvaisikaan.

Kilpirauhashormonien vaikutuksen sössiminen liittyy taaskin yhdisteiden puoliintumisaikoihin. T3 on sen verran pitkäikäinen epeli, että sen tuotantovaikeudet näkyvät toimitusketjussa pitkään. Insuliini taas on enemmän tätä maileri-ainesta joten insuliinitason ylläpito vie kamalasti voimia. Taas törmäämmekin tähän tuttuun piiskailmiöön. Kulutushalukkuus ja tarjonta on niin helppoa saada erkanemaan toisistaan.

Niinpä hyvät lukijat, lähettäkää taas poliitikoille postia ja kysykää koska Suomessa aletaan taas opettamaan lääketiedettä myös lääkäreille. Sehän loppui aikanaan kun kilpailukyvyn nimissä biolääketiede ja urheilulääketiede erotettiin omiksi osastoikseen.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

0 thoughts on “Kilpirauhaset kummastelun kohteena”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.