Valikko Sulje

Muutosta vai vastarintaa?

Muutos alkaa pienestä – Oletko sinä osa muutosta vai vastarintaa?

Voi tätä ilon tunnetta tänä aamuna! Elämä on ollut päivittäistä kehon lämpötilan ja verenpaineiden mittausta. Viime viikon lämmöt 35,4 ja verenpaineet 205/159 muuttuneet 35,9 ja 127/87. Että kyllä sillä tyroksiinilla lienee jo nyt korjaava vaikutus kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Kuulun niihin onnekkaisiin, jotka saivat avun muutaman kuukauden jälkeen, kun alkoi epäily kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sitä apua piti hakea yksityiseltä puolelta ensin tuhlattuani valtavasti yhteiskunnan varoja lukuisilla lääkärikäynneillä. Toisaalta tämä minun sairauskierre alkoi jo vuosia sitten epäilystä, että kilpparissa olisi jotain toimintahäiriötä. Mutta kun verikokeissa arvot olivat viiterajojen sisäpuolella, alettiin etsiä muuta syytä. Ja niitähän löytyi. Fibromyalgiaa, reumapäilyä, psoriasta ja sitten diagnoosi nivelpsoriasis.

Nyt itse epäilen suuresti, että jos minua olisi hoidettu jo silloin kilpirauhasen oireiden perusteella, niin kuin silloinen lääkäri epäili, niin olisin säästynyt reilusti yli 30 kilon lihomiselta, mielialalääkitykseltä, reumalääkitykseltä, jota käytetään myös syövän hoitamisessa.

piken_kirjoitusParempi myöhään kuin ei milloinkaan – sehän sopii tähän tilanteeseen. Ainakin ovat silmät avautuneet tälle suomalaiselle, ja ah ehkä jopa väärään suuntaan menneelle terveydenhuollolle, jossa sairaita pidetään sairaina tietyn diagnoosin tai viitearvojen varjolla tai muutetaan viitearvoja, jotta saadaan enemmän ihmisiä sairaiksi.

Samalla mietin, miten moni on samanlaisessa tilanteessa saamatta apua tai osaamatta vaatia sitä. Samaan aikaan terveydenhuollon “gurut” pitävät kynsin hampain kiinni tietyistä toimintatavoista, jotka tässä uusien tietojen lomassa muuttuvat niin kovin hitaasti.

Onko syy hitaissa muutoksissa? Vai löytyykö se hitaus muutokseen kenties olemassa olevien etuisuuksien kiinnipitämisestä? Mitäs jos te herrat ja rouvat päättäjät muuttaisitte sitä teidän mahdollista palkkiosysteemiänne, jota kenties lahjukseksikin voisi kutsua? Mitäs jos hankkisitte uudet yhteistyökumppanit ja tavat, jotka kannustavat terveyttä ja ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia? Mitä jos…

Vai olisiko se iso riski saada markkinavoimat tuotteliaaksi terveinä ja mukaan talouden elvyttämistalkoisiin? Veisikö se teidän tilipussinne pienemmäksi? Vai olisiko mahdollista, että luomalla ja lisäämällä toisten hyvinvointia, alkaisitte itsekin voimaan paremmin? Veikkaan, että nyt olisi aika tehdä muutoksia, sillä karmaa kertyy monella tapaa. Se, mitä ruokit, se lisääntyy – oli se hyvää tai pahaa.

Muutos alkaa itsestä. Muutos alkaa siitä, että osaa vaatia sitä, mikä itselle kuuluu. Muutos alkaa siitä, että uskaltaa ja kykenee kyseenalaistamaan jo olemassa olevaa tietoa, pystyy vastaanottamaan tarjolla olevaa apua ja haluaa oppia kokemuksien kautta ja alkaa toimia toisella tavalla.

Sinä päätät, oletko osa muutosta vai vastarintaa. Minä haluan muutosta, ja aloitan sen itsestäni. Teen sen vaatimalla itselleni parasta. Se on minun syntymäoikeuteni, niin kuin myös sinun.

Lue tästä muita Piken kirjoituksia!

pike_hilakariPike Hilakari
Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään. 
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

“Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

 

 

 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari

  2. Paluuviite:Kansainvälinen kilpirauhastietoisuusviikko on käynnissä | Turpaduunari

  3. Paluuviite:Mitä vattua sä oikein meinaat? | Turpaduunari

  4. Paluuviite:Fani vai häirikkö? | Turpaduunari

  5. Paluuviite:Sydämellinen vastuunkantaja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *