18/08/2022

Kuka on Vuoden Änkyrä?

Kirjoitettu 26.1.2017, päivitetty 27.1., 28.1., 29.1., 31.1., 2.2., 3.2., 4.2., 5.2. ja 9.2.

Vuoden 2017 Änkyrä on Suomen endokrinologiyhdistys

Änkyrä-ehdokkaiden (suluissa äänimäärääänet on kerätty Facebookista, sähköpostista ja tämän blogin kommenteista.

Äänestys päättyi sunnuntaina 5.2.2017 klo 23:59, jonka jälkeen Turpaduunarin Tukijoukot vahvisti 9.2.2017 Vuoden Änkyrä -valinnan.

Yhdistykset ja muut tahot:

 1. Suomen endokrinologiyhdistys (ammattiaan harjoittavien yhdistys) ///// ///// ///// ///// ///// ///// ///// ///// // (42)
 2. Skepsis ry (skeptikkojen yhdistys) ///// ///// ///// ///// ///// ///// /// (33)
 3. Säteilyturvakeskus (STUK, viranomaistaho) ///// ///// ///// ///// //// (24)
 4. Diabetesliitto (potilasyhdistys) ///// // (7)
 5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (viranomaistaho) /// (3)
 6. Sydänliitto (potilasyhdistys, Sydänmerkin myöntäjä) // (2)
 7. Duodecim (lääkäriseura) / (1)
  Iltalehden terveyssivut (median edustaja) / (1)
  Iltasanomien terveyssivut (median edustaja) / (1)
  Käypä hoito -suositukset (lääkäreiden työtä helpottava hoito-ohjeistus) / (1)
  Työterveyslaitos (viranomaistaho) / (1)
  Valtion ravitsemusneuvottelukunta (viranomaistaho) / (1)

Yksityishenkilöt:

 1. Juhani Knuuti (lääketieteen professori, Turun yliopisto) ///// ///// //// (14)
 2. Tapani Kiminkinen (maalaislääkäri, Saarijärvi) ///// /// (8)
 3. Markku Myllykangas (terveyssosiologian professori, eläkkeellä) ///// // (7)
  Ursula Schwab (ravitsemusterapian professori, Itä-Suomen yliopisto) ///// // (7)
  Markku Sainio (Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri, dosentti) ///// // (7)
 4. Mikael Fogelholm (ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto) ///// (5)
  Pekka Puska (terveystohtori, eläkkeellä, professori, kansanedustaja) ///// (5)
 5. Eliina Aro (Diabetesliiton ravitsemusterapeutti) // (2)
 6. Ulla Järvi (tiedetoimittajain liiton pääsihteeri) / (1)
  Pirkko Mattila (sosiaali- ja terveysministeri) / (1)
  Tiina Raevaara (kirjailija) / (1)
  Markku Voutilainen (sisätautien- ja gastroenterologian erikoislääkäri) / (1)

Ääniä annettu 176 kpl

 

Skepsis ry jakaa vuosittain Huuhaa-palkinnon sellaiselle henkilölle tai taholle, joka on heidän mielestään vakiinnuttanut vaihtoehtoisten tieteellisten näkemysten asemaa Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2016 Huuhaa-palkinnon sai jostain syystä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä. Perusteluna oli, että koulutusyhtymä tarjosi täydentävän lääketieteen kursseja. Muita palkinnon saajia ovat olleet MTV, Nelonen Media, Suomen Terveysjärjestö, Valkee Oy, Tavarataloketju J. Kärkkäinen, Rokotusinfo ry, Suomen Kinesiologiayhdistys ry ja lääkärit, jotka käyttävät “uskomuslääkinnän” menetelmiä.

Vastapainoksi tälle irvokkaalle Huuhaa-palkinnolle Turpaduunari haluaa nyt jakaa Änkyrä-palkinnon sellaiselle henkilölle tai taholle, joka kieltäytyy näkemästä täydentävän tutkimustiedon mahdollisia hyötyjä ja väittää perustavansa näkemyksensä nimenomaan tieteeseen. Änkyrä kieltäytyy näkemästä selkeästi todennettavissa olevia faktoja, jos ne ovat hänen tai tiedeyhteisön enemmistön käsityksen vastaisia. Änkyrä pitää omia auktoriteettejaan ja nykytieteen käsitystä ehdottoman oikeana. Näin hän toimii yleisen tiedekäsityksen vastaisesti kykenemättä testaamaan ja kyseenalaistamaan väitteitä ja teorioita joihin uskoo.

Suomen Endokrinologiyhdistys r.y. perustettiin Helsingissä vuonna 1947. Toimintansa aikana yhdistys on järjestänyt tieteellisiä kokouksia, palkinnut ja tukenut tieteellisessä ja kliinisessä työssä ansioituneita suomalaisia endokrinologeja, sekä aktiivisesti osallistunut alan kansainväliseen toimintaan. Vuoden 2015 alussa jäseniä oli noin 546.

Suomen endokrinologiyhdistyksen voitto oli selvä. Skepsis ry tuli toiseksi ja kolmannen sijan saavutti Säteilyturvakeskus.

Äänestäjät perustelivat tämän yhdistyksen valintaa mm. seuraavasti:

 • Käyttävät julmasti valtaansa määrittelemällä kilpirauhashoidot omiin laiskoihin raameihinsa viitsimättä opiskella ja omaksua lisää. Kuuntelematta potilaita ja heidän kokemuksiaan. Halveksimalla muita kuin omia rajoittuneita näkemyksiään. Unohtamalla kokonaan lääkärin etiikan ja lääkärinvalan velvoittaman perustan lääkärin työlle, potilaiden auttamisen, mikä ei yksinkertaisesti onnistu ellei osaa kuunnella potilasta ja luoda tähän luottamuksellista suhdetta.
 • Endokrinologiyhdistys ei suostu hyväksymään kaikkia tieteellisiä tutkimuksia, eikä etenkään uusimpia, elleivät tue heidän omia olettamuksiaan, joita taas eivät millään suostu kyseenalaistamaan, vaikka pitäisi. Heidän ohjeistuksensa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta on pielessä, ja siitä on osa endokrinologeista irtisanoutunut. Jo se, että he eivät kykene saamaan omaa väkeään yhteisymmärrykseen asioista, tekee heistä änkyröitä.
 • Tämä yhdistys ansaitsee änkyrä-tittelin, koska on aiheuttanut suunnattomasti vahinkoa ja vienyt kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa huonoon suuntaan.
 • Endokrinologiyhdistys änkyröinnillään vaarantaa potilasturvallisuuden vaikeuttamalla kilpirauhasvaivaisten hoitoa ja hoidon saantia, jättää uusimmat tutkimukset huomiotta, ja vielä raukkamaisesti vainoaa niitä lääkäreitä jotka yrittävät yhdistyksestä huolimatta hoitaa potilaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.
 • Vuoden änkyrä on ehdottomasti endokrinologiyhdistys, joka toiminnallaan jättää suuren osan kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista heitteille, hoidotta ja asettaa potilaat eriarvoiseen asemaan hoidon suhteen.

 

Vuoden Änkyrä palkitaan kristallipallolla, jonka lahjoittaa dipl. ins. Sami Uusitalo. Palkinto luovutetaan lähiaikoina.

 

Valinnan Vuoden Änkyrästä teki Turpaduunarin Tukijoukot suljetussa keskustelussa Facebook -ryhmässään. Jos haluat nähdä keskustelun, ano silloin jäsenyyttä tässä ryhmässä.

 

Arvoimme neljälle onnekkalle Änkyrä-ehdotuksia tehneelle punaista palmuöljyä sisältäviä yllätyspalkintoja (yllytyspalkintoja?). Palkinnot on luovutettu. Kiitämme Bonred-yritystä ja Markku Tuoriniemeä palkinnoista.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Vuoden Änkyrä

 1. Endokrinologiyhdistyksen mukaan T3-lääkettä ei pidä käyttää, koska sen hyödyllisyys tieteellisissä tutkimuksissa voidaan haluttaessa kiistää. Kiistämishalua on paljon.

  Samalla ajatuskululla laskuvarjon käyttö lentokoneesta hypätessä on monien mielestä hyödyllistä, mutta allaolevan tutkimuksen kriittisessä tarkastelussa ei ole kiistattomasti voitu toteennäyttää tätä olettamusta:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC300808/

  1. Tuli kuluneeksi seitsemän vuotta HN-468:n maahansyöksystä.

   Paikkakunnalta, josta tämä kapine lähetettiin matkaan, ilmoitettiin vuosi sitten, ettei vuoden änkyrää valita.

 2. Änkyrä ei myöskään ota huomioon jos joku uusi tutkimus on kumoamassa vanhaa käsitystä.

 3. Kyllä se on Suomen Endokrinologiyhdistys. Ei osata hoitaa kilpirauhasasioita niin kuin ne pitää hoitaa ja sitten kun joku lääkäri uskaltaa hoitaa yhdistyksen ohjeiden vastaisesti, niin sitten ne lääkärit joutuvat kärsimään tekemisistään ja ennen kaikkea potilaat kärsivät.

 4. Ehdotan Suomen Endokrinologiyhdistystä. Tekee kiusaa niille lääkäreille jotka haluaa hoitaa kilpirauhaspotilaita muillakin lääkkeillä kuin vain ja ainoastaan Thyroksiinilla, josta ei ainakaan meikäläiselle ole ollu mitään hyötyä.

 5. Kiminkinen on änkyrä. Esittää tietäväistä, mutta todellisuudessa on varmasti keskiverto tk-lääkäriä taitamattomampi. Sammakoita päästelee suustaan, naureskelee potilaiden kustannuksella, etenkin kilpirauhaspotilaiden. Muotisairas-kommentteja on kuultu riittämiin. Ei tiedä perusasioita edes siitä sairaudesta.

 6. Suomen Endokrinologiyhdistys saa minun ääneni ja jos mahdollista niin kolmen muunkin perheenjäsenen äänet! Ainoa “hopeareunus” heidän toimissaan on se, että kun.pistävät erityisesti kilpirauhasen hoidon niin kuralle, niin jollain aikavälillä “hoito” kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja tilanne on pakko korjata. Jospa silloin saataisiin entistä parempi tilanne!

 7. Vahva ääni Suomen endokrinologiyhdistykselle. Kattavat perustelut jo aiemmin.

 8. Suomen Endokrinologiyhdistys. On saanut perusteellisen pahaa aikaan “ohjeistuksillaan” kilpirauhassairauksien toimivan hoidon estäjänä Suomessa.

 9. Endokrinologiyhdistys. Sen vuoksi moni joutuu epäoikeudenmukaiseen asemaan potilaana Suomessa.

 10. Kyllähän se on heittämällä Suomen Endokrinologiyhdistys! Pihalla ollaan kuin lumiukot.

 11. Ääni Endokrinologiyhdistykselle. Skepsis on yhtä hullu, mutta Endokrinologiyhdistys on vaikutusvaltaisempi, ja Endokrinologiyhdistyksen jäsenet ovat erikoislääkäreitä. Endokrinologiyhdistys tahallaan vääristää tutkimustietoa, tahallaan muuttaa viitearvoja ilman edeltävää tutkimusta (soittamalla laboratorioihin), tahallaan hoitaa potilaita väärin ja tahallaan tekee ilmiantoja potilaita hyvin hoitaneista lääkäreistä.

  Endokrinologyhdistys tulee jäämään historiaan tästä likapyykistä, jota sen jäsenet harjoittavat. Lääkäreitä? Hyi helv…!

 12. Minulta vihainen ääni endokriminaaliyhdistykselle, joka jaksaa väittää terveen kilpparin T3-tuotannoksi vain 10 nanomoolia eli 6.51µg. Tulossaoleva tutkimus on eri mieltä, erityksen T3-osuus on jotain 20…50%, keskimäärin 36%

  (T3-osuuksien tutkimustuloksissa on valinnan varaa ja potilasvihamielisimmät valitsevat tietysti sen pienimmän prosentin. Uusi tutkimus perustuu eutyreoottisiin henkilöihin joilta syövän takia piti poistaa kilpirauhanen.)

   1. John Midgley tätä Englannin vajispotilaiden foorumilla vähän selosti ja hänen niminsä se researchgare’n listauksessa on merkitty. Hoermann’in tiimissä asioita tutkii. Larisch ja Dietrich useimmiten mukana.

 13. Endokrinolokiyhdistys. Ne on paljon pahaa saanu aikaiseksi. Meikä hakee lääkkeet Saksasta. Siellä ne nauraa näille.

 14. Suomen Endokrinologia yhdistys, jakaa väärää tietoa kilpirauhasen hoidosta, siitä johtuu että harva lääkäri osaa enää hoitaa koko sairauksia. Kilpirauhassairaita on yli 300000, liian monet saa huonoa hoitoa.

 15. Kiitän luottamuksesta ja tuesta ja jo annetuista äänistä. On hienoa päästä tässä rankingissa noinkin ylös ja noin hienoon seuraan.

  Kiehtovaa tässä Änkyrä-äänestykesssä on se, että se jo määritelmänsä mukaan toimii kuten “vaihtoehtoiset faktat” toimivat. Määritelmän mukaan se toimija, joka kyseenalaistaa erilaiset uskomuksiin perustuvat terveysväittämät tutkimuksilla, automaattisesti on väärässä ja siis änkyrä. Jos uskaltaa olla eri mieltä, on automaattisesti väärässä vaikka perustelisi mielipiteensä tutkimuksilla.

  Toinen kiehtova piirre on myös se, että tässä ei äänestetä itse asiasta vaan ihmisestä. Ei ole väliä onko oikeassa vai väärässä mutta eri mieltä olevia voi arvostella henkilönä. Eli kyseessä on klassinen huuhaan ad hominem -hyökkäys.

   1. En usko tarvitsevani sinun sääliäsi tai apuasi. Kiitos tarjouksessta kuitenkin. 😉

    Mutta voit auttaa itseäsi. Käyttäytymällä niin kuin akateemisesti koulutetun ja vastuullisen ihmisen tulee käyttäytyä voi aina pyrkiä paremmaksi ihmiseksi.

    Kiistellä saa ja olla eri mieltä mutta viestintuojia vastaan hyökkääminen ei pitäisi kuulua tieteelliseen toimintaan.

   2. Jospa autan vähän pohdintaanne.
    Voisit lukea ajatuksen kanssa Juhanin viimeisen blogin.
    Kirjoitin muutama vuosi sitten eräälle proffalle, etten tiedä kummasta tulisi olla enemmän huolissaan; siitä ettei potilaita hoideta – vai siitä, että ihmisiltä huijataan paitsi viimeiset roposet erilaisten tuotteiden avulla, väittäen niiden parantavan.
    Olen tullut siihen johtopäätökseen että jälkimmäinen ryhmä kuormittaa julkisen terveydenhuollon resursseja – kärsijöitä ovat sairastuneet. Tätä taustaa vastaan Juhani saisi “änkyröidä” vielä nykyistäkin enemmän. Vai kiistätkö, Christer, tämänkaltaisen ilmiön olemassaolon?

    1. Tiedetaustaisena voin hyvin ymmärtää huijaustuotteisiin liittyvät huolesi. En minäkään halua edistää huijausta. Tiesithän sen? Voitaisiin järjestää tällainen keskustelutilaisuus insuliiniresistenssistä Juhani Knuutin kanssa, joka minulla oli farmakologian professori Mika Scheininin kanssa diabeteksesta: http://tutka.pro/?p=6408

     1. Hmm. Myönnän ensin, etten katsonut videota loppuun. En tiedä, miten tuommoinen keskustelu pystyy avaamaan aihepiiriä sitä tuntemattomalle nykyistä tietoa enempää. Ongelmia varmaankin on, mutta lähtökohtaisesti lääkehoito ja ruokavalio eivät voisi olla toisensa sulkevia vaihtoehtoja. Tästä seuraa turhaa vastakkainasettelua, jossa esim. Scheinin joutui tässä keskustelussa pyytämään lisää näyttöä toimittajien esittämästä “mahdottomasta” valinnasta. Tästä syystä en innostu aiheesta tämän enempää. En myöskään usko, että pelkästään ruokavaliolla voitaisiin hoitaa vakavia sairauksia – pelkästään usko on tietysti tärkeä elementti vaikkapa omaan paranemiseen, mutta se ei kaikissa tapauksissa riitä. Tarvitaan lääkkeitäkin.

 16. Ehdottomasti dosentti Markku Sainio, joka ei pysty perehtymään maailmalla tehtyyn, riippumattomaan tutkimukseen ns. ympäristöyliherkkyyksistä. On täysin käsittämätöntä, miten henkilö, joka myös kouluttaa nuoria lääkäreitä tai lääkäriksi opiskelevia, antaa heille täysin vääristynyttä tietoa mukamas tutkittuna totuuten. Hän viittaa tutkimuksiin, joiden tieteellinen painoarvo on usein nolla, pääasia, että tulokset tukevat hänen omaa ajatusmaailmaansa. Sairastuneet jätetään heitteille Suomessa. Häpeän suuresti sekä hänen, että “seuraajiensa”, eli samanmielisten julistamaa sanomaa, mikä kertoo käsittämättömästä tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä.

 17. Endokriminalistit = Endokrinologiyhdistys! Yhdyn edellisten perusteluihin. Olen tapellut sen ammattikunnan änkyröiden kanssa riittävästi. Ja tämä yhdistys on kehityksen jarru ja kilpparipotilaiden paranemisen ja paremman hoidon este. Saisivat todella hävetä ja sairastua itse tähän perkeleelliseen tautiin.

 18. Ääni menee Endokrinologiyhdistykselle ansiokkaasta hoidon estämisestä, valehtelusta, potilaiden kuuntelematta jättämisestä, kollegiaalisuuden puutteesta, oman edun tavoittelusta ja kokonaisvaltaisesta änkyröinnistä. Listaa voisi jatkaa. Ja olisi myös muita tämän tittelin ansainneita, mutta tässä on paras “hinta/laatu -suhde”, menee monta änkyrää yhdellä äänellä.

  Endokrinologikunnasta löytyy myös hyviä. Toivottavasti eivät ole tuon hoidonestoyhdistyksen jäseniä.

 19. TTL on vuoden änkyrä.

  Toinen vaihtoehto olisi KÄYPÄ HOITO-työryhmä (“hoito”, joka ei hoida eikä auta home- ja kosteusvauriopotilaita)

 20. “…lisäkilpirauhasten vajaatoiminnan hoidossa, jossa D-vitamiinijohdoksia käyttäen voidaan nostaa muuten pieni veren kalsiumpitoisuus normaalitasolle ja korjata sairauden aiheuttamat oireet. Liian suuret D-vitamiinimäärät suurentavat liiaksi veren kalsiumpitoisuutta ja voivat aiheuttaa kalsiumsuolojen saostumista kudoksiin sekä sydän- ja hermostoperäisiä oireita. Vaikeimmissa muodoissa voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta, ja pahimmillaan myrkytys voi johtaa kuolemaan.”
  Lähde: Terveyskirjasto ja Juhani Knuutin blogi

 21. Äänestän Säteilyturvakeskusta. Ei tarpeeksi aja varovaisuusperiaatetta. Se toistaa, ettei vaaraa ole, vaikka ilmatilassa kulkee yhä enemmän säteilyä. On nojannut liian kritiikittömästi ICNIRPin sanomisiin, jonka taustat eivät ole olleet puolueettomat. Jossain vaiheessa kriittinen ihmisen aikaansaaman ja epäluonnollisen säteilyn raja ylitetään, ja ihmisiä, jotka kärsivät, ei enää voi olla huomioimatta. Ikävää vain, että silloin on jo monta mahdollisuutta hyvinvointiin ohitettu.

 22. Endokrinologiyhdistys on ehdoton suosikkini. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Jääräpäisesti ja järjestelmällisesti hankaloittavat kilpirauhasen vajaatoimintapotilaiden hoitoa. Uskomatonta touhua!

 23. Vuoden änkyrä on ehdottomasti endokrinologiyhdistys, joka toiminnallaan jättää suuren osan kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista heitteille, hoidotta ja asettaa potilaat eriarvoiseen asemaan hoidon suhteen.

 24. Ja kärkeen ponkaisee suvereenisti “suviuunojen yhdistys”, viralliselta nimeltään endokrinologiyhdistys kaikessa osaamattomuudessaan kilpirauhassairauksien hoitamisessa l. hoitamatta jättämisessä. Allekirjoitan siis edelliset kommentit tämän auvoisan yhdistyksen “vekkuleista” toimista. Supereista superein Vuoden Änkyrä-ehdokas vailla vertaa on… tadaaaaa, Suomen Endokrinologiyhdistys.

 25. Mikael Fogelholm, Ursula Schwab, Markku Voutilainen, Markku Myllykangas, Duodecim, Skepsis.

 26. Ehdottomasti Endokrinologiyhdistys! Komppaan Huhhahhei’n mielipidettä, ja muidenkin!

 27. Ääni menee ilman epäröintiä Endokriminaaliyhdistykselle. Palkon tilaustyö lausunto on naurettava yritys leikkiä asiantuntijaa ja istua kahdelle tuolilla yhtä aikaa. Ostaja ja myyjä – eikös se ole epäeettistäkin.
  Sama taho on minut ja monet muut pakottanut matkailemaan lääkeiden ja hoidon hakuun ulkomaille omassa kilpparin vajaatoiminnassa. Lisäksi minulla on vielä se rT3- vika, jota Suomessa ei ole olemassakaan, näiden erikoislääkäreiden mukaan.
  Siis äänestän Suomen Endokrinologiyhdistystä. Konservatiivisuudessaan Suomen kärkijoukko.

 28. Annan ääneni endokrinologiyhdistykselle. Se jengi on saanut osaamattomuudellaan massiivista tuhoa aikaan maamme kilpirauhassairaiden elämään, joista suurin osa on naisia! Änkyröitten änkyröitä melkein kaikki endot. Eivätkä vissiin osaa edes hävetä osaamattomuuttaan :/ Päin vastoin, laittavat Valviran tutkintaan näitä osaavia, ei-endokrinologeja, jotka ovat oikeita kunnon lääkäreitä.

 29. Hei!
  Äänestän endokrinologiyhdistystä. Ovat häpeäpilkku lääkärikunnassamme. Perustelut hyvät tuossa edellä.

 30. Endokrinologiayhdistys on kykenemätön hoitamaan kilpirauhasvajaatoimintapotilaita, ei kuuntele potilaita, aliarvioi heidän oireitaan, ei hyväksy funktionaalisen lääketieteen hoitometodeita, syöttää totuutena ainoaksi toimivaksi lääkkeeksi Thyroxinia, vaikka muitakin tehokkaita lääkkeitä olemassa, kantelee Valviralle näitä muita lääkkeitä suosivista lääkäreistä, joilta reseptinkirjoitusoikeus poistetaan, potilaat ahdingossa ja joutuvat turvautumaan ulkomaiden lääkäreihin ja apteekkeihin, jotka monille potilaille taloudellisesti mahdotontakin

 31. Oli pakko ehdottaa vielä yhtä sopivaa tyyppiä Vuoden änkyräksi: hän on Teidetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi.
  Järven luennot ovat yhden totuuden luentoja ja mikä pahinta huonolla maulla ja pienellä pilkalla kaikkea Huuhaata kohtaan.
  Viimeksi tänään “Maito tappaa? – Huuhaa-uutisten jäljillä” -luennollaan Järvi oli ala-arvoinen.

 32. Endokrinologiyhdistys (=hoidonestoyhdistys). Perusteluja on tässä ylempänä ihan riittämiin. Annan 100 ääntä jos saa.

   1. “Kriminologi” on rikollisuuden tutkija.
    “Kriminaali” on rikosten tekijä.
    Täällä mainostettu yhdistys on jälkimmäisiin kuuluva.

 33. Annan Ursula Schwabille 25 ääntä, jos yksi henkikö voi antaa useita ääniä. Vai onko kielletty?

 34. Ehdottomasti menee ääni Skepsikselle.
  Hyvänä kakkosena Ursula Schwab, joka on pahin yksittäinen änkyrä kautta aikain.

 35. Skepsis, toimii maailmanlaajuisesti aina samaan ajankohtaan ja samoilla argumenteilla eli maksettu käsikassara ja työrukkanen, joka edistää maksajansa agendoja.

 36. Äänestän Suomen endokrinologiyhdistystä, sillä heidän ansiostaan joudun hakemaan kilpirauhaslääkkeeni ulkomailta, eikä sairauttani suostuta hoitamaan terveyskeskuksessa. Ovat asettaneet kilpirauhaspotilaat niin suureen epätasa-arvoon keskenään, että se on toisille potilaille jo vaarallista.

 37. Endokrinologiyhdistys änkyröinnillään vaarantaa potilasturvallisuuden vaikeuttamalla kilpirauhasvaivaisten hoitoa ja hoidon saantia, jättää uusimmat tutkimukset huomiotta, ja vielä raukkamaisesti vainoaa niitä lääkäreitä jotka yrittävät yhdistyksestä huolimatta hoitaa potilaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 38. Ai niin, jos on valmis esittämään jonkun tiedon absoluuttisena faktana, eikö silloin pitäisi olla konkreettinen näyttö kyseiseen asiaan? Miksi Markku ei näytä meille esimerkkiä homesiedätyksestä, ja muuta purkukuntoisena myytävään taloon ensin sairastumaan ja siitä sitten siedättymään ja keräämään vastustuskykyä näille solumyrkyille? Itse olen kovasti tässä yrittänyt 18-20 vuotta näin tehdä, mutta ei se ihan näytä tuovan tulosta, pahenee päivä päivältä.

 39. Markku Sainio! Leikkii tahallaan ihmisten terveydellä, eikä suostu myöntämään totuutta jonka varmasti itsekin tiedostaa. Olisi merkittävä haitta bisnekselle jos ihmiset oppisivat hoitamaan itseään oikein tavoin, eikä vedettäisi kilokaupalla nappeja jotka poistavat hetkeksi oireet, mutta aiheuttaja tuo ne aina vaan takaisin pahempana, joten “tarvitaan” lisää nappeja ja kassakoneet huutaa. Palkka sekä muut edut myös juoksee niin sopivaa tahtia, että olisihan se ikävä joutua kiristämään kukkaronnyörejään milliäkään muiden takia, oma vikahan se on jos ei tajua etsiä faktaa vaan uskoo näitä auktoriteettejä joten itse kärsiköön. Köyhät ja sairastuneet asukoot homerötisköissään vailla tietoa, ymmärrystä tai apua, totuus piilotetaan niin kauan kuin vain mahdollista.

 40. Miksi ihmeessä moititte Skepsistä? Se on puuttunut moniin terveyteen liittyviin epäkohtiin, aivan kuten Turpaduunarikin, en näe oleellista eroa. Esim. Valkee-korvavalolaitteeseen, pseudotieteeseen, taikauskoon, Magneettimediaan, GMO-tiedon vääristelyyn, Power-balance-humpuukirannekkeeseen, homeopatiaan. Katso tästä muut palkinnon saajat, monille olisi Turpaduunarikin voinut antaa oman palkintonsa.
  http://www.skepsis.fi/HuuhaaPalkinnot Tutustu näihin ja jos äänestit Skepsistä ja tulit toisiin ajatuksiin, peruuta äänestyksesi!!!!!!!!!

  Parempia vaihtoehtoja on, mm. Pekka Puska (vaikka onkin Turpaduunarin “kaveri”), Ursula Schwab, Mikael Fogelholm…

 41. Hoidonestoyhdistykselle (“endokrinologiyhdistys”) ääni täältä.
  Vielä syksyllä kuvittelin että hoitosuosituksessa 5.11.2014 olisi kaksi asiaa oikein.
  Ei ole. Ainoastaan vähän sinnepäin (TSH-tavoite, raskaana olevat).

 42. Ääni Suomen Endokriminologiyhdistykselle eikun siis Endokrinologiyhdistykselle. Eivät ymmärrä mitään kilpirauhasen hoidosta, eikä heitä kiinnosta myöskään selvittää mitään. Ovat jääneet 80-luvulle silloisten laihdutusklinikoiden (USA) toiminnan vuoksi, ei toki T3-hoitoa pidä antaa terveille ihmisille. Eivät osaa edes perusdiagnostiikkaa saati mitään muita kilpparin toimintaan vaikuttavia tekijöitä arvioida tai diagnostoida.

 43. Endokrinologiyhdistys

  Perustelut näkyy muissa kommenteissa aika kattavasti.

  Toinen änkyrä on Kiminkinen.
  Tarviiko perustella? 😀

 44. Suomen endokrinologiyhdistys ehdottomasti omine kansainvälisen tutkimuksen vastaisilla tulkinnoillaan.

 45. Skepsis ry (skeptikkojen yhdistys). Skepsis ry:ltä puuttuu tosiasioiden tunnistamisen taito. Esim. Eilinen on tosi vaikket sitä huomenna voi toistaa ts. sammakko ei ymmärrä kotkan filosofiaa. Skepsis on tässä suhteessa verrattavissa sammakkoon. Skepsis on siis sopiva Änkyräksi.
  nim. Ajattelija

 46. Suomen enkrinologi-yhdistys ansaitsee änkyräpalkinnon. Yhdistys on taantunut keskiajalle ja kilpirauhaspotilaat ovat hätää kärsimässä näiden tollojen ja heidän tehtailemien “suositusten” takia. Missä ne oikeat endokrinologit ovat, jotka hoitavat potilasta kokonaisvaltaisesti ja potilasta kuunnellen?

 47. Endokrinologiyhdistys. Se ei suostu hyväksymään kaikkia tieteellisiä tutkimuksia, eikä etenkään uusimpia, elleivät tue heidän omia olettamuksiaan, joita taas eivät millään suostu kyseenalaistamaan, vaikka pitäisi. Heidän ohjeistuksensa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta on pielessä, ja siitä on osa endokrinologeista irtisanoutunut. Jo se, että he eivät kykene saamaan omaa väkeään yhteisymmärrykseen asioista, tekee heistä änkyröitä.

  Sekä se, että he ovat käyttäneet asemaansa väärin, pytämällä Palveluvalikoimaneuvosto PALKOlta lausuntoa T3-lääkityksestä ja T3-V -määrityksestä julkisessa terveydenhuollossa. Ja tämä PALKO vastoin sille annettua mandaattia, on antanut tällaisen lausunnon, johon nyt sitten vedotaan ikäänkuin “määräyksenä” monissa sairaanhoitopiireissä ja samalla vaarannetaan potilaiden terveys ja asetetaan heidät eriarvoiseen asemaan eri puolilla maata. Tämä yhdistys ansaitsee änkyrä-tittelin, koska on aiheuttanut suunnattomasti vahinkoa ja vienyt kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa huonoon suuntaan.

  1. Tämä on tyhjentävästi sanottu. Äänestän endogrinologiyhdistystä.

 48. Vuoden änkyrä: STUK. Täysin pihalla mobiilisäteilyn terveyshaitoista kansainvälisen tutkimustiedon valossa. Lisäksi vähättelee terveyshaittoja eli ei kanna tehtävänsä mukaista juridista vastuuta.

 49. Jos on vain yksi ääni annan sen Ursula Schwabille.
  Perustelu: 1. Hän ei ole yhtään pehmentänyt kiveen hakatut lausuntonsa rasvoista ja on usein eri lehtien palstoilla. Esim. Fogelholm on myöntänyt että ollaan pikkasen väärin ymmäretty rasvan merkitys terveydelle.
  2. Schwab kouluttaa (lue aivopesee) tulevia ravitsemusterapeutteja

 50. Itseoikeutetusti skepsis ainakin näin ensimmäisellä kerralla. Moni muukin täyttää änkyrän määritelmän, mutta skepsis istuu siihen kuin nakutettu olemalla ammatikseen tiedevastainen vaikka muuta haluaa esittää

 51. Suomen endokrinologiyhdistys.
  Sen kellokkaat pistävät mutkat suoriksi ja haluavat palata 50 vuotta ajassa taaksepäin. Geenivirheitä ei ole, vaikka niitä koko ajan löydetään lisää. Mitään muitakaan kilpirauhastoiminnan säätelyn virheitä ei ole olemassakaan. Uutta tutkimustietoa ei haluta omaksua eikä varsinkaan jakaa. Emeritusprofessori Välimäen osaamista dissataan joukolla.

  1. Jos saa antaa toisenkin äänen, annan sen Suomen endokrinologiyhdistykselle.
   Käyttävät julmasti valtaansa määrittelemällä kilpirauhashoidot omiin laiskoihin raameihinsa viitsimättä opiskella ja omaksua lisää. Kuuntelematta potilaita ja heidän kokemuksiaan. Halveksimalla muita kuin omia rajoittuneita näkemyksiään. Unohtamalla kokonaan lääkärin etiikan ja lääkärinvalan velvoittaman perustan lääkärin työlle; potilaiden auttamisen, mikä ei yksinkertaisesti onnistu ellei osaa kuunnella potilasta ja luoda tähän luottamuksellista suhdetta.

  2. Yhdenlääkkeenliike ei ota vastaan mitään, mikä poikkeaa omista kannoista. PubMedissä on ainakin 50 000 tieteellistä tutkimusta kilpirauhaslääkkeistä – mutta edelleen “ei ole tutkittu”

 52. Myllykangas. Perusteluna hänen törkeä käytöksensä A-studiossa taannoin edesmenneen Liisa Sulkakosken vastapuolella. Huonot käytöstavat, sivistymätön, moukka, eli täydellinen änkyrä. Tervemenoa menneille vuosituhansille.

 53. Juhani Knuuti, välillä ihan ok, mutta sitten toisinaan änkyreiden kuningas.

 54. Vuoden Änkyrä -kilpailun kehittäjänä toivon, että kaikki äänestäjät kiinnittävät huomiota Vuoden Änkyrän määritelmään ja mahdollisimman faktisesti perustelevat näkemyksensä. Pelkkä oman mielen pahoittaminen “en tykkää noista” ei mielestäni ole reilun pelin mukaista.

  “Änkyrä kieltäytyy näkemästä täydentävää tietoa tuovan vaihtoehtoratkaisun mahdollisia hyötyjä ja väittää perustavansa näkemyksensä nimenomaan tieteeseen. Änkyrä kieltäytyy näkemästä myös selkeästi todennettavissa olevia faktoja, jos ne ovat hänen tai tiedeyhteisön enemmistön käsityksen vastaisia. Änkyrä pitää omia auktoriteettejaan ja nykytieteen käsitystä ehdottoman oikeana. Näin hän toimii yleisen tiedekäsityksen vastaisesti kykenemättä testaamaan ja kyseenalaistamaan väitteitä ja teorioita joihin uskoo.”

  Ei muuta kuin ääniä tulemaan. Änkyröitä piisaa!

 55. Mikael Fogelholm. Ei jätä vaan hyökkäämättä kovaa kansainvälistä tutkimusta ja vaihtoehtoisen tieteen edustajia vastaan, vaan myös kovan tieteen edustajia, kuten kirurgeja.

 56. Vuoden änkyrä on Markku Sainio, koska hänen näkemys sisäilmasairaiden hoidosta on epäinhimillinen. Sainion linja on siedättää potilaita. Onko järkevää siedättää myrkyille? Hometoksiinit sairastuttavat koko ajan lisää ihmisiä. Hometoksiineista sairastuneet tarvitsevat monialaista tietämystä ja hoitoa sekä kuntoutuspolun, jota pitkin pääsisivät terveeseen ympäristöön toipumaan.

  1. Sainiolle ääni täältäkin! Kieltäytyy uskomasta ja ymmärtämästä tieteellisten vertaisarvioitujen tutkimusjulkaisujen tuloksia, joissa on selvitetty sekä kosteusvauriomikrobi- että rakennusmateriaaliperäisen altistuksen aiheuttamien oireiden sekä sisäilmasairauksien mekanismeja solutasolla – sen sijaan hän pitää kiinni omasta “huolestumisen ja liiallisen tiedon”-teoriastaan, jonka perusteella sairastuneiden pitäisi välttää esim. vertaistukea, jotteivat saisi liikaa “huolestuttavaa tietoa” ja hakeutua kognitiiviseen terapiaan.

  1. STUK on laitos,joka vastustaa sitkeästi säteilyn vaaroja.Säteilystä on kuitenkin ympäri maailmaa todellista tutkimustietoa,miten nykyteknologia(langattomana) sairastuttaa meitä ihmisiä. Kun joutuu tämän “huuhaan” keskellä jo sairatuneena kamppailemaan,niin elämisen mahdollisuus viedään ja apua ei tule mistään,ainoastaan skeptikkojen hyökkäyksiä.Bisnes maailma on nyky yhteiskunnan kirous.Nyt on lopulta uskottu homeherkkyys,seuraava askel on sähkö/säteilyherkkyys.Ei ole vielä tarpeeksi sairastuneita sähköherkkiä!

 57. Aika moni näistä saisi kyllä minun ääneni. Mutta maalais”tohtori” Kiminkinen saa verenpaineeni kohoamaan kaikkein tehokkaimmin…
  Pellemäinen käytös ja hihittely TV:ssä vie (onneksi) vakuuttavuuden tältä lekurilta. Mutta vaikuttaa silti siltä kuin halveksisi katsojia. Täytyy myöntää, että joskus kun hän erehtyy sanomaan jotain, mistä olen samaa mieltä, alan epäilemään omaa kantaani asiaan.

 58. Ehdokkaista ei todella ole pulaa!

  Valitsen kuitenkin monesta hyvästä ehdokkaasta Markku Myllykankaan.

  Olen vuosikausia ottanut kantaa vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden saantiin vhh vs. viljaa sisältävä suositusten mukainen ruokavalio. Usein kuulee väitettävän, että täysjyvä sisältää paljon suojaravinteita ja ilman sitä niistä syntyy helposti puutetta. Jotkut näistä väittämistä ovat kovin ehdottomia ja suorastaan valheellisia, kuten tämä Schwabin väittämä:

  “Ilman viljaa”: Muun muassa kuidun, folaatin, sinkin ja magnesiumin saanti jää auttamatta liian vähäiseksi.

  http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/miksi_viljaa_diabeetikolle

  Väite on täysin yksiselitteisesti väärin. Olen sen lukuisia kertoja todistanut.

  Myllykangas hyökkää voimakkaasti uskontoja, vaihtoehtoishoitoja jne. vastaan. Usein mielestäni hyvilläkin argumenteilla. Väittää kunnioittavansa tiedettä ja faktista tietoa.

  Kysyin vuosi sitten Myllykankaalta kannanottoa tuohon Schwabin väittämään. Hän ei vastannut mitään. Myllykangas, kuten moni muukin änkyrä, lopettaa faktojen kunnioittamisen sillä sekunnilla kun niitä esitetään väärältä puolelta.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

 59. Pekka Puskaa änkyrämpää ei ole. Kallis jarrumies yhteiskunnalle.

 60. Ehdottomasti Pekka Puska. Yli 40 vuotta vastustanut vaihtoehtoisia tieteellisiä ratkaisuja ja väittää perustavansa näkemyksensä nimenomaan tieteeseen. Siksi Puska koska hänellä on ollut korkea asema kansakunnan kaapin päällä, asema jota ei ole koskaan saanut kyseenalaistaa.

  1. Minun ääneni myös Pekka Puskalle.
   Hän on ohjannut päämme puskaan vuosikymmeniksi rasva-asioissa muka tieteeseen vedoten.
   Hänen kaltaisensa saavat sanan “tiede” tuntumaan kirosanalta. Nyt on korkea aika palauttaa TIEDE oikeasti PALVELEMAAN ihmistä.

 61. Ehdotan Vuoden Änkyräksi Skepsis ry:tä. Se on toteuttanut pitkään linjaa, jossa väittää edustavansa puolueetonta loogisuutta ja tieteellistä tutkimusta. Tosiasiassa sen kannanotot heijastavat mitä suurinta epäloogisuutta, asenteellisuutta ja tieteellisten tutkimusten joko pinnallista tulkintaa tai ohittamista. Skepsis ry;n tietämättömyys on vailla vertaa.

  1. Oma ääni samalle taholle.

   Sekä joku pojo sosiaali- ja terveysministerille. Tekee suomalaisen terveyden eteen mitä palkkansa eteen?

  2. Filosofian professori Ilkka Niiniluoto toteaa, että jos aina löytyy jokin peruste, jolla kritiikki voidaan kumota – kyseessä ei ole tiede, vaan huuhaa. Puhui juuri skepsiksestä

  3. Skepsis on kaivannut tätä jo pitkään. Lapsellista touhua aikuisilta miehiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.