Valikko Sulje

Uskomushoitoa vai EI

Kirjoittaja: Merja Lindström

Suomessa käydään ajoittain kiivasta keskustelua täydentävistä hoitomuodoista. Usein keskustelussa menevät sekaisin uskomukset ja faktat.

Uusi opas täydentävistä hoitomuodoista on ilmestynyt

Suomen Terveysjärjestö on julkaissut oppaan: Hyvinvointia ja terveyttä edistävät hoidot Suomessa ja Euroopassa (HYVE/CAM -opas). Opas antaa ensikäden tietoa täydentävistä hoitomuodoista ja esittelee hoitoihin liittyvää tieteellistä taustaa. Opas on suunnattu erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille, medialle, toimittajille, päättäjille sekä muille asiasta kiinnostuneille.

Hyvinvointia ja terveyttä edistäviä perinteisiä hoitomuotoja on käytetty kautta historian ympäri maailmaa. Silti näiden hoitojen käyttö aiheuttaa ristiriitaisia näkemyksiä erityisesti virallisessa terveydenhuollossa: toisaalta täydentäviä hoitoja vieroksutaan, mutta toisaalta monet hoidot ja ravintolisät on hyväksytty osaksi esimerkiksi Käypä hoito -suosituksia.

Medialla on myös vaikeuksia suhtautua näihin hoitoihin, koska media tukeutuu yleensä virallisen lääketieteen näkemyksiin.

Epätietoisuutta liikkeellä

On ymmärrettävää, että jos ei ole tietoa hoitojen taustoista, niin se aiheuttaa epätietoisuutta. Suomalaisessa terveydenhuollon koulutuksessa ei ole opetusta terveyttä edistävistä, täydentävistä hoidoista. Oppaan avulla pyritään saamaan aikaan yhteiskunnallista keskustelua ja siirtyä vuosikymmeniä jatkuneesta vastakkainasettelusta rakentavaan vuoropuheluun.

HYVE/CAM -opas tuo esille täydentävien hoitomuotojen periaatteita ja pitkää historiallista taustaa. Oppaassa esitellään myös laajasti tieteellisiä tutkimuksia, joita on tehty ravintolisillä ja ravintolisissä käytetyillä raaka-aineilla.

Opas avaa keskustelua asiasta

Opas avaa keskustelua siitä, miten näitä hoitoja voitaisiin parhaiten integroida ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon kansalaisten ja koko yhteiskunnan hyödyksi kuten WHO ja EU jäsenmaitaan kehottaa. Oppaassa on useita lääkäreitä ja alan ammattilaisia yliopistoista esittelemässä eri hoitoja ja terapioita.

Oppaan Suomea koskevaa virallista aineistoa on kerätty mm. DUODECIMin, FIMEAn ja EVIRAn lähteistä sekä Käypä hoito -suosituksista. Ravintolisien terveysväittämät on otettu EU-komission asetuksesta. Lääketieteellisiä tutkimusviitteitä on otettu runsaasti mm. lääketieteellisestä PubMed -tietokannasta. Hoito/terapiaesittelyt ovat kunkin terapiajärjestön laatimia.

Oppaan eurooppalainen sisältö koostuu pääasiassa EUROCAM:in CAM 2020 -materiaalista.

Tästä linkistä pääset lukemaan 79-sivuisen oppaan maksutta:

http://www.terveysjarjesto.fi/ladattavat/Lataa%20/3-hyve_cam_2018

Merja Lindström pj
Suomen Terveysjärjestö STJ ry

1 Comment

  1. Thorleif Nordström

    Erittäin hyvä, selkeä ja tarpeellinen opas. Pitäisi kuulua terveysalan opintoihin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!