Valikko Sulje

Maksakirroosi yleistyy – mikä mättää?

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy etenkin vyötärölihavuuteen. Tiede tarjoaa maksakirroosin korjaamiseen mielenkiintoisia vastauksia: Tyydyttynyttä rasvaa ja fruktoosirajoitteista ruokavaliota.

Hiirikokeista kliinisiin tutkimuksiin

Maksakirroosia on tällä tavalla enimmäkseen tutkittu jyrsijöillä, mutta nyt jälleen tuore tutkimus kertoo, että samaa uskalletaan pikkuhiljaa tutkia lisää myös ihmisillä (kliinisesti) ja hyvin tuloksin.

Mielenkiintoista näissä tutkimuksissa on myös se, että virallisterveellisellä puolella yhä enemmän puolletaan hyvärasvakarppausta pehmeillä rasvoilla. Se ei ehkä kuitenkaan ole maksan kannalta kovin kiva vaihtoehto. Kasviöljy erityisesti yhdistettynä alkoholiin rasvoitti rottien maksan kätevästi. Tyydyttyneellä rasvalla sitä ei saatu aikaan. Jos ja kun maksaa rasitetaan, parasta näyttää olevan, että se tapahtuisi ruokailun yhteydessä.

Eläinrasvat kunniaan!

Joku voi tietysti kysyä, mitä arvoa hiirillä ja rotilla on, mutta voidaan katsoa vaikka tuonne Etelä-Euroopan tai Korean suuntaan. Siellä eläinrasvapainotteinen ruoka on vielä edes jossain määrin voimissaan. Näyttää siltä, että maksakin on paljon meitä paremmassa kunnossa.

Jos taas katsotaan asiaa alkoholin kannalta – maita jossa kulutus on saman tasoista, niin Suomessa väkevien juomien kulutus on Ranskan kanssa suht’ sama 20 prosenttia päälle. Koreassa taas väkevien osuus on 2/3. Mikä ei ole olleenkaan kaukaa haettu. Se mikä erottaa ryyppääviä suomalaisia muunmaalaisista juopottelijoista on se, että muilla maistuu eläinperäinen ruoka ja meidän ryyppääjillä hiilarimättö. Tämä seikka näkyy hyvin myös korealaisessa kulttuurissa ja katukuvassa. Korealaisia kylkisiivuravintoloita voisi verrata vaikka suomalaisissa isommissa kaupungeissa oleviin kampaamojen määrään. Niitä mahtuu samaankin katuun ihan kivasti. Koreassa kylkisiivujen kaverina on hyvin usein pullo superhalpaa Sojua, jossa alkoholiakin on 20%.

Varo fruktoosia!

Tässä kuussa ilmestynyt toinen tutkimus kertoo lisää lähes kokonaan unohdetusta fruktoosista ja sen ikävistä puolista maksan toiminnan suhteen. Vaikka ei joisi alkoholia näyttää vahvasti siltä, että mehujen ja limujen kanssa saa olla yhtä tarkkana. Eikä tilannetta auta yhtään, että meillä Suomessa on monta metriä pitkät karkkihyllyt, josta perjantaipussin ostaminen ei ollenkaan ole mikään harvinaisuus. Siihen päälle, kun syödään pakolliset viinerit ja muut herkut, niin maksa joutuu koville. Tätä kun jatkataan riittävän pitkään, niin ei hyvin käy.

Kannattaako tästä olla huolissaan?

Ei tarvitse katsoa kuin uutisointia vaikka ihan viime syksyltä. Silloin paljastuu ikävä totuus: Rasvamaksa on jo miljoonalla, siis joka viidennellä suomalaisella!

Mitä jos rasvamaksan uhreja on tätäkin enemmän?

Onneksi asialle on jotain tehtävissä, mutta milloin se saadaan laajempaan ymmärrykseen, että alkoholin lisäksi maksaa rasittaa pitkään jatkunut vääränlainen rasvavalistus ja petollinen fruktoosi? Se on sitten ihan toinen juttu.

Asiasta kiinnostuneille löytyy paljon luettavaa:

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *