Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

OPI PUHUMAAN PAREMMIN

HUOMIO! HUOMIO!

OPI PUHUMAAN PAREMMIN -kurssi 2/2017

Ammattipuhuja Christer Sundqvistin suosittu ”Opi puhumaan paremmin” -kurssi pienryhmälle pyörii nonstop-periaatteella. Uusi kurssi alkaa 15.11.2017.

Järjestän nyt toisen samanlaisen kurssin heti perään niille, jotka ovat jonotuslistalla (eivät mahtuneet mukaan kurssille numero 1/2017) ja uusille kurssilaisille.

Ilmoittaudu nyt siis kurssille nro 2/2017 (paikkoja on rajallisesti!).  Voi tulla ilman ilmoittautumista, mutta etusijalla ovat ilmoittautuneet.

Kurssin hinta on 10 euroa/kerta (yhteensä 5 opetusiltaa). Hintaan kuuluu pienimuotoinen tarjoilu, opetusmateriaali ja diplomi.

Aikataulu: keskiviikkoisin klo 18-20 (22.11., 29.11., 13.12., ja 20.12.2017)

Opetuspaikka: Töölön kirjasto, Helsinki, ryhmätyötila

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TERVETULOA

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Sotkamo ja VRN rasvasodassa
    marraskuu 17, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 27.9.2017 sallia päiväkotilapsille paljon puhuttua valinnanvapautta maitovalikoimiinsa ja...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Voi on aina voita, osa 1
    marraskuu 18, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Voi #*%kele! Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Palomuuri mobiilifirmojen ja hallituksen välille
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen Mobiiliteknologia on asia, jota ei ole Suomessa lupa kyseenalaistaa. Hallitus pitää siitä huolen alleviivaamalla toistuvasti teknologian mahdollisuuksia...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Liikunta ei sovi kaikille
    toukokuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Olenko mennyt ihan sekaisin? Koko pienen olemassaoloni ajan, joka kosmoksen mittakaavassa on kuin pienenpientä hyttysen ininää, olen puhunut...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    marraskuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Maitokapina!
    syyskuu 11, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola YLE heitti ämpärillisen kylmää kurria suomalaisten - erityisesti pienten lasten vanhempien - niskaan 22.8.2017 tällä uutisellaan: Monessa...
  • Maailman diabetespäivä 14.11.2017
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Maailman diabetespäivää on vietetty vuodesta 1991 lähtien marraskuun 14. päivänä. Päivä valittiin insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin mukaan,...
  • Lisää rasvaisia juoksutarinoita
    lokakuu 14, 2016
    Virallisten valvojien valituksista välittämättä Turpaduunari jatkaa suurta urheilusaagaansa. Olen viimeisten vuosien aikana kokenut lukemattomia jo tilattujen luentojen peruutuksia kun järjestäjä...

Näitä kommentoidaan vilkkaasti:

Viimeisimmät artikkelit

Molotov-Ribbentrop -sopimus suomalaisessa ravitsemuskeskustelussa

Nyt kuuluu kummia! Diplomi-insinööri Sami Uusitalo ja professori Pekka Puska ovat samaa mieltä lasten lihavuudesta. Sain erityisluvan julkaista koko käsikirjoituksen, sillä Apu-lehden viimeisimpään numeroon ei mahtunut koko juttua. Mutta aloitetaan Turpaduunarin tukijoukkoihin kuuluvan avustajani Sami Virtasen kirjoittamalla jutulla!

WHO kertoo karmeita lukuja! Eurooppaa uhkaa vakava lihavuusongelma.

Vuoteen 2030 mennessä monissa Euroopan maissa yli puolet aikuisista on pian ylipainoisia. Irlantilaismiehillä ja kreikkalaisilla tilanne näyttää olevan vielä surullisempi, sillä luvut näyttävät erityisen pelottavilta 89 ja 77 prosenttia.

Meillä Suomessa tämäkin 50 prosentin raja ylipainoisten suhteen on ylitetty jo nyt. Voi vain kuvitella mitä tuo sitten tarkoittaa 2030.

Miksei asialle tehdä mitään? Mitä hyötyä on nykyisen kaltaisista ravitsemussuosituksista, jos käy näin? Vai oliko sekin vain sitä, ettei niitä noudateta?

Nykyään alkaa olla kiitettävästi tutkimusnäyttöä, ettei liikkumattomuus ole lihavuuden syy. Liikkuminen on toki terveen elämän edellytys, mutta lihavuuden kanssa sillä ei näytä olevan tekemistä. Liikalihavuudessa kysymys on ravinnosta. Maailmalla tiedetään kertoa että syyllinen olisi liiassa insuliinissa, jota saadaan runsaiden hiilihydraattien puputtamisesta. Meillä Suomessa edes sokerin kulutuksesta ei tunnuta olevan missään muodossa huolissaan.

Ehkä kohta olisi syytä?

ylipaino

Kuvalähde: Pixabay ilmaiskuvat

Lasten lihavuusepidemia on ratkaistava yhteistyöllä

Viimeisten vuosikymmenien kuluessa suomalaisten terveys on kohentunut monin tavoin. Kuitenkin Suomea, kuten montaa muutakin maata, koettelee paha 2-tyypin diabetes- ja lihavuusepidemia. Erityisen huolestuttavaa on lihavuuden kasvu lasten keskuudessa.

Olemme koonneet tähän kirjoitukseen sellaisia ruoka-aineita, jotka tutkimuksissa pääsääntöisesti yhdistyvät hyvään terveyteen, kylläisyyden saavuttamiseen ja ne sisältävät myös hyvin suojaravinteita energiamääräänsä suhteutettuna. Näin ollen ne tukevat lihavuuden korjaantumista. Kyseisten ruoka-aineiden muodostamalla rungolla voi pienellä joustavuudella tehdä lapselle maittavia aterioita.

Palkokasvit jäävät verrattain vähälle huomiolle lihavuuden hoidossa ja ruokavaliossamme yleisemminkin ottaen. Tämä on yllättävää, koska palkokasvit sisältävät energiamääräänsä suhteutettuna erittäin hyvin suojaravinteita ja kuitua. Näin ollen ne sopivat hyvin ylipainoiselle. Ne ovat myös edullisia, ekologisia ja niitä voi valmistaa monin tavoin eri ruokalajien yhteydessä.

Leipien aatelia edustavat täysjyvä näkkileivät ja hapankorput. Näistä löytyvät kaikista kuitupitoisimmat ja muutoinkin suojaravinne-tiheimmät leivät. Mikäli näitä käyttää väli- tai aamupalana, on niitä hyvä täydentää proteiiniosuudella, kuten kalkkunaleikkeellä. Lisäksi voi vielä laittaa jotain vihannesta päälle. Näin pienikin ateria voi olla monipuolinen ja kylläisyyttä tuottava. Lihavuuden hoidon ydinajatuksena ei ole olla nälässä, vaan syödä siten, ettei nälkä pääse helposti yllättämään.

Lautasmallin mukaan kootun pääaterian proteiiniosuuteen tulee kiinnittää huomiota. Tutkimuksissa on havaittu proteiinin hyvä kylläisyysvaikutus. Mikäli proteiiniosuus on huono jauhoinen kala- tai lihajaloste, ei sen tehtävä – hyvä kylläisyys – täyty. Kala on erinomainen vaihtoehto proteiiniosuudeksi. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kana tai kalkkuna.

Ateriaa täydentävät kaikki vihannekset, juurekset, kuten lanttu, nauris, porkkana, sipuli, palsternakka ja punajuuri. Kaikki marjat soveltuvat erinomaisesti sekä pääaterian, että välipalojen yhteyteen. Kaaliruoat ovat pääsääntöisesti erinomaisia, kuten kaalikääryleet ja -laatikko. Jonkin verran tarvitaan myös rasvaa ja sellaiseksi soveltuvat esimerkiksi rypsi- tai oliiviöljy. Makeita mehuja ei ole mielekästä suosia. Niitä voi toisaalta laimentaa esim. kivennäisvedellä.

Pähkinät ja siemenet soveltuvat hyvin yhteen salaattien kanssa ja niitä voi käyttää myös välipaloina. Hedelmistä on mielekästä suosia sitrushedelmiä, omenoita, päärynöitä, vesimelonia, luumua ja kiwiä. Banaani, sharon, viinirypäle ja viikuna eivät ole yhtä hyviä suuremman energiapitoisuutensa vuoksi. Oiva välipala voisi olla esimerkiksi appelsiini ja raejuusto. Toisaalta jos pääateria tukee kylläisyyttä hyvin, ei välipalalle, saatikka alituiselle napostelulle, ole tarvetta.

On järkevää löytää sellainen liikuntamuoto, josta lapsi pitää ja joka tukee lihaksistoa ja sen kehitystä. Ylipainoiset ovat usein voimakkaita ja voimaa vaativa laji voi myös tukea lapsen itsetuntoa. Lihavuus heikentää motoriikkaa ja näin ollen lahjakas ylipainoinen voi suoriutua heikosti joistakin urheilusuorituksista. Toisaalta ylipainoinen voi omata jopa huippu-urheilijan lahjat, ne saattavat joskus jäädä huomaamatta.

Herkkujen suhteen lihavaa lasta tulee kohdella kuten kaikkia muitakin. Herkut ovat satunnaisia. Missään tapauksessa ei pidä asennoitua ”et saa herkkuja, koska olet lihava”. Tällöin lapsi kokee itsensä eriarvoiseksi ja väite on myös asiapitoisesti väärin. Limonadi ja irtokarkit eivät tue myöskään hoikan terveyttä. Herkuissa on myös valtavia eroja. Tummasuklaamanteli on täysin eri ravintoa kuin sokeriset tärkkelyskarkit.

Kirjoittajina ovat ravitsemukseen perehtynyt maallikko, jolla on omakohtaista kokemusta lihavuudesta sekä pitkäaikainen kansanterveystyön veteraani. He edustavat eri koulukuntia, mutta kokevat lasten lihavuuden niin tärkeäksi asiaksi, että sen hoitamiseksi on tehtävä yhteistyötä yli rajojen.

Sami Uusitalo. DI Espoo
Pekka Puska, professori, Helsinki

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

0 thoughts on “Molotov-Ribbentrop -sopimus suomalaisessa ravitsemuskeskustelussa”

  1. Miksi makeisista, karkeista ja yleesänkin makeasta käytetään sanaa ”herkku”. Minustahan ne ovat mitä pahimpia epäherkkuja. Teollisia kuvottavia, lihottavia, hampaat tuhoavia, sokeriaineenvaihduntaa häiritseviä kuvotuksia. Herkkua on kunnon läski, kun sitä vetää sellaisenaan raakana, eikä mitään margariineja vaan voita paistamiseen ja lämpimän leivän päälle, sihen kunnon läskiviipale, niin johan on herkkua.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.