Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Korkea verensokeri ja korkeat insuliinitasot ovat haitallisia terveydellesi

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Docendo lähetti arvioitavaksi uunituoreen, kiintoisan kirjan ”Papujen voimalla – Uudista terveytesi voimaannuttavalla ravinnolla” (Alkuperäisteos: ”Låt bönor förändra ditt liv”, 2017). Kirjan ovat kirjoittaneet Lars-Erik Litsfeldt ja Patrik Olsson. Suomalaisille ravintopioneeri Litsfeldt on ehkä tuttu diabeteskirjastaan ”Diabetes – ei kiitos” (Readme.fi, 2010). Ruotsin kieltä taitaville on ollut tarjolla useita hänen kirjoittamiaan LCHF-ruokavaliota käsitteleviä kirjoja. Patrik Olsson on ensimmäistä kertaa kirjailijana liikkeellä. Patrik Olsson on mukana lähinnä kokemusasiantuntijana ja ruokareseptien laatijana.

Olssonilla on kokemusta kirjan pää-aiheesta, diabetes. Hänellä on tyypin 1 diabetes. Hän on vähentänyt päivittäisen ateriainsuliinin määrän noin sadasta yksiköstä nollaan yksikköön. Tämä parannus on seurausta siitä, että hän noudattaa nykyään tässä kirjassa kuvattua LCHF-ruokavaliota. Olsson yhdistää ruokavalioon resistentin tärkkelyksen ja lihasharjoittelun.

LCHF toimii

Jostain syystä kääntäjä Anne Nurmi käyttää termiä VHH (Vähähiilihydraattinen ruokavalio), vaikka alkuperäisteoksessa lyhenne on vakiintunut LCHF (Low Carb High Fat). Se oli minusta tarpeetonta. Sillä LCHF toimii sekä terminä että elämäntapana aivan mainiosti. Minä käytän arviossani LCHF-termiä.

Tämä LCHF on siis se ruokavalio, jossa nautitaan runsaasti luonnollisia rasvoja ja vältetään hiilihydraatteja. Kirja on helppolukuinen ja tarjoaa hienon yhteenvedon LCHF-ruokavalion eduista.

Kirjailijat ihmettelevät sitä, että jotkut lääkärit eivät suosittele tätä ruokavaliota ylipainoisille ja diabetesta sairastaville potilailleen. Litsfeldt muistelee kokeneensa tällaista kohtelua aikanaan terveydenhoitajan vastaanotolla:

”Muistan, miten noudatettuani erään aikakauden lautasmallia sain silti sydäninfarktin, minkä jälkeen minun käskettiin pudottaa painoa. Kysyin, miten se onnistuisi. Söinhän juuri niin kuin oli neuvottu. Saksalaista täysjyväleipää, joka ei ikinä homehtunut, kevytmargariinia, muovimaista juustoa, jossa oli neljä prosenttia rasvaa. Terveydenhoitaja totesi, että minun pitäisi syödä VIELÄ vähemmän rasvaa. Eli jos menetelmä ei toimi, lisätään vain sitä, mikä ei toimi, jolloin sen on hitto vieköön pakko toimia! Mielenkiintoinen ajattelutapa, jollaista tosin on usein tapana pitää idiotismin määritelmänä…”

Karl Petrén

Ruotsalaislääkäri Karl Petrén ja hänen Petrén-ruokavalionsa saattaa olla monelle suomalaiselle tuntematon käsite. On mukava kun tässä kirjassa tämä ruokavalionsa esitellään senaikainen historiallinen kehitys avaten. Se oli suunniteltu diabeetikkoja varten. Annetaan kirjailijoiden kertoa Petrénin havainnoista:

”Ennen insuliinin keksimistä diabeetikkoja hoidettiin pitämällä heitä nälässä. Oli nimittäin pystytty osoittamaan, että potilaiden diabetes parani jonkin verran, kun he eivät saaneet mitään syötävää. Tämä oli tietenkin mahdollista toteuttaa vain sairaalaolosuhteissa. Tyypin 1 diabeetikot eivät pysyneet hengissä kovinkaan kauaa. Heidän sairauttaan kutsuttiin aiemmin ”vaikeaksi diabetekseksi”. Elämää pystyttiin toki pidentämään jonkin verran nälkäkuurin avulla, mutta loppua kohti mentäessä se oli kaikkea muuta kuin onnellista elämää. Kerrotaan, että potilaat söivät sairaalassa kaiken orgaanisen, minkä käsiinsä saivat. Hammastahna oli kuulemma suosittua.

Professori Karl Petrén aloitti 1900-luvun alussa toisenlaisen käytännön, jonka mukaisesti diabeetikkojen täytyi pitää hiilihydraattien ja proteiinin saantinsa alhaisena ja lisätä niiden sijaan rasvan määrää. Tässä nk. Petrénin ruokavaliossa 85 prosenttia energiasta tulee rasvasta. Voisimme kutsua tätä myös VHH:ksi. Petrén onnistui pitämään potilaat hengissä näännyttämättä heitä nälkään. Tyypin 1 diabeetikot eivät pysyneet tietenkään hengissä kovin kauaa, mutta kakkostyyppiä sairastavat pärjäsivät pidempään.

Petrénillä oli yksi sääntö, josta hän piti kiinni. Hänen potilaansa eivät saaneet syödä perunaa. Perunassa on melkoisesti hiilihydraattia eli noin 16 grammaa sataa grammaa kohti. Sen sijaan potilaat saivat syödä leipää, mikä kuulostaa merkilliseltä. Leivässähän on suunnilleen 70 prosenttia hiilihydraatteja tärkkelyksen muodossa. Tälle eriskummalliselle näkemykselle on kuitenkin looginen selitys. Karl Petrén tiesi, että on helpompi luopua perunasta kuin leivästä. Leipä sisältää nimittäin opioideja, jotka eivät ole oopiumiaineita mutta muistuttavat niitä jonkin verran. Leivän syönnin lopettaminen on näin ollen vaikeimpia asioita, joita voi tehdä. Petrén tunnisti ongelman ja antoi potilaiden syödä sata grammaa leipää päivässä. Tämä oli huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että potilaat olisivat menettäneet harkintakykynsä ja viis veisanneet säännöistä. Viisas ajatus, myönnetään.”

Insuliini ratkaisee diabetesongelmat?

Kun insuliini keksittiin 1920-luvulla ja sitä alettiin käyttää, vähähiilihydraattinen ruokavalio jäi vähitellen unohduksiin, kun huomattiin, että
insuliini ratkaisi diabetesongelmat. Käytössä on ollut kuitenkin hieman erikoisia menetelmiä vielä senkin jälkeen, kun insuliini tuli käyttöön. Vielä toisen maailmansodan aikaan diabeetikot saivat ylimääräisen annoksen kermaa, silavaa tai voita. Tämä sillä ehdolla, etteivät he olleet käyttäneet sokerikorttejaan kokonaan loppuun. Hoitokeinoksi määrättiin Bordeaux-punaviiniä, jopa pullo päivässä, sekä väkevää viinaa ja lyhytkestoisesti jopa oopiumitippoja. On kuitenkin muistettava, että kyse oli täysin toisenlaisesta ajasta.

Kirjassa kerrotaan miten terveydenhoitoon ajettiin sisään käsitys siitä, että diabeetikot ja terveet voivat syödä samantyyppistä ruokaa. Tämä tarkoittaa runsashiilihydraattista ruokaa terveille ja sairaille. Rasva on ollut vaarallista ja enemmän tai vähemmän kiellettyä terveille ja sairaille, koska rasvan on ajateltu nostavan kolesterolia, ja korkean kolesterolin on uskottu nostavan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Nykyään tiedetään, että tyydyttyneellä rasvalla, jolla ihmisiä on peloteltu, ei ole mitään yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Seikka mitä on vaikea käsittää (olen tästä asiasta täysin samaa mieltä kirjoittajien kanssa) on se, että diabeetikoille ja terveille suunnatuissa ravitsemussuosituksissa jatketaan kuitenkin edelleen tyydyttyneestä rasvasta varoittamista. On vaikea ymmärtää, mitä tällaisten hyödyttömien ja epätieteellisten varoitusten jatkamisella voitetaan.

Insuliini ei ratkaise tyypin 2 diabeetikon ongelmia. Tyypin 1 diabeetikolle insuliini toki on välttämätön, mutta Litsfeldtin mukaan ateriainsuliinin voi saada pudotettua minimiin, ehkä sen voi jopa kokonaan jättää pois. Tämä edellyttää LCHF-ruokavalion noudattamista.

Litsfeldt ehti sairastaa tyypin 2 diabetesta 13 vuotta, joista viisi vuotta hän oli lääkärin ohjeiden mukaisesti syönyt runsashiilihydraattista ruokaa ja käyttänyt insuliinia. Vaimon vakuuttamana hän päätti lopettaa hiilihydraattien syömisen ja insuliinin käyttämisen. Sivuvaikutuksena tästä oli tervehtyminen diabeteksesta, remission saavuttaminen. Insuliini on myrkkyä tyypin 2 diabeetikolle!

Suolisto kuntoon!

Kirjan eräänä tärkeänä aiheena on valistaa suoliston terveydestä. Kirjassa kannustetaan seuraamaan suolistobakteereja koskevaa kehitystä. Uutta tutkimustietoa tulee koko ajan, ja tietämys aiheesta karttuu nopeasti. Tärkeää on edesauttaa suoliston bakteerien hyvinvointia, jotta hyvät bakteerit pystyisivät torjumaan huonoja bakteereja.

Suoliston hyvän kunnon varmistamiseksi saadaan neuvoja nauttia pro- ja prebiootteja, pitää syödä hapankaalia ja niitä kirjan otsikon mukaisia papuja ja muita ruokia, jotka sisältävät resistenttiä tärkkelystä.

Liikunta on tärkeää

Kirjailijat ylistävät liikunnan merkitystä diabeetikoille, muille sairaille ja tietenkin myös terveille. Kehon tervehtymistä ja kilojen karisemista tukee tehokkaasti liikunta, johon kirjassa annetaan täsmäohjeet. Voimaharjoittelu on paras liikuntamuoto, kun tavoitteena on verensokerin vakauttaminen.

Otetaan tähän yksi ote kirjasta:

”Raskas kuntosaliharjoittelu on siis hyväksi verensokerille. Jonkin ajan kuluttua myös lihasmassa kasvaa, mikä on niin ikään hyväksi, sillä näin verensokeri pysyy matalammalla tasolla. Lihakset ”vetävät” itseensä sokeria, mikä vähentää sokerin keskittymistä muualle elimistöön. Isoja lihaksia ei kuitenkaan saa yhdessä yössä, vaan kestää joitakin kuukausia ennen kuin tuloksia alkaa näkyä. Ajattelen myötätunnolla erästä miesparkaa, joka osti käsipainot treenatakseen vähän kotona. Kun hänen vaimonsa huomasi painot, hän kielsi miestä välittömästi käyttämästä niitä. Vaimo pelkäsi, että mies muuttuisi öljytyksi, solarium-ruskeaksi lihaskimpuksi. Ihan näin helposti se ei kuitenkaan käytännössä toimi.”

Kirja on täynnä helposti tajuttavaa faktaa terveydestä. Suosittelen kirjaa lämpimästi!

Nyt on helppo siirtyä LCHF-ruokavalioon äly- tai tietokonesovelluksella. Erityisesti tyypin 2 diabeetikot hyötyvät tästä T2D-remissio sovelluksesta, jonka toteutuksessa turpaduunari on mukana. Yrityksellä, joka tuottaa tämän T2D-remissio -palvelun, on sydän kohdallaan. Sydän sykkii yrityksellä jopa minulle, sillä minulle luvataan pientä tukea, jos tähän palveluun siirrytään tämän linkin kautta: https://app.t2d-remissio.fi/t2dr

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Korkea verensokeri ja korkeat insuliinitasot ovat haitallisia terveydellesi”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.