Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Korkea verensokeri ja korkeat insuliinitasot ovat haitallisia terveydellesi

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Docendo lähetti arvioitavaksi uunituoreen, kiintoisan kirjan ”Papujen voimalla – Uudista terveytesi voimaannuttavalla ravinnolla” (Alkuperäisteos: ”Låt bönor förändra ditt liv”, 2017). Kirjan ovat kirjoittaneet Lars-Erik Litsfeldt ja Patrik Olsson. Suomalaisille ravintopioneeri Litsfeldt on ehkä tuttu diabeteskirjastaan ”Diabetes – ei kiitos” (Readme.fi, 2010). Ruotsin kieltä taitaville on ollut tarjolla useita hänen kirjoittamiaan LCHF-ruokavaliota käsitteleviä kirjoja. Patrik Olsson on ensimmäistä kertaa kirjailijana liikkeellä. Patrik Olsson on mukana lähinnä kokemusasiantuntijana ja ruokareseptien laatijana.

Olssonilla on kokemusta kirjan pää-aiheesta, diabetes. Hänellä on tyypin 1 diabetes. Hän on vähentänyt päivittäisen ateriainsuliinin määrän noin sadasta yksiköstä nollaan yksikköön. Tämä parannus on seurausta siitä, että hän noudattaa nykyään tässä kirjassa kuvattua LCHF-ruokavaliota. Olsson yhdistää ruokavalioon resistentin tärkkelyksen ja lihasharjoittelun.

LCHF toimii

Jostain syystä kääntäjä Anne Nurmi käyttää termiä VHH (Vähähiilihydraattinen ruokavalio), vaikka alkuperäisteoksessa lyhenne on vakiintunut LCHF (Low Carb High Fat). Se oli minusta tarpeetonta. Sillä LCHF toimii sekä terminä että elämäntapana aivan mainiosti. Minä käytän arviossani LCHF-termiä.

Tämä LCHF on siis se ruokavalio, jossa nautitaan runsaasti luonnollisia rasvoja ja vältetään hiilihydraatteja. Kirja on helppolukuinen ja tarjoaa hienon yhteenvedon LCHF-ruokavalion eduista.

Kirjailijat ihmettelevät sitä, että jotkut lääkärit eivät suosittele tätä ruokavaliota ylipainoisille ja diabetesta sairastaville potilailleen. Litsfeldt muistelee kokeneensa tällaista kohtelua aikanaan terveydenhoitajan vastaanotolla:

”Muistan, miten noudatettuani erään aikakauden lautasmallia sain silti sydäninfarktin, minkä jälkeen minun käskettiin pudottaa painoa. Kysyin, miten se onnistuisi. Söinhän juuri niin kuin oli neuvottu. Saksalaista täysjyväleipää, joka ei ikinä homehtunut, kevytmargariinia, muovimaista juustoa, jossa oli neljä prosenttia rasvaa. Terveydenhoitaja totesi, että minun pitäisi syödä VIELÄ vähemmän rasvaa. Eli jos menetelmä ei toimi, lisätään vain sitä, mikä ei toimi, jolloin sen on hitto vieköön pakko toimia! Mielenkiintoinen ajattelutapa, jollaista tosin on usein tapana pitää idiotismin määritelmänä…”

Karl Petrén

Ruotsalaislääkäri Karl Petrén ja hänen Petrén-ruokavalionsa saattaa olla monelle suomalaiselle tuntematon käsite. On mukava kun tässä kirjassa tämä ruokavalionsa esitellään senaikainen historiallinen kehitys avaten. Se oli suunniteltu diabeetikkoja varten. Annetaan kirjailijoiden kertoa Petrénin havainnoista:

”Ennen insuliinin keksimistä diabeetikkoja hoidettiin pitämällä heitä nälässä. Oli nimittäin pystytty osoittamaan, että potilaiden diabetes parani jonkin verran, kun he eivät saaneet mitään syötävää. Tämä oli tietenkin mahdollista toteuttaa vain sairaalaolosuhteissa. Tyypin 1 diabeetikot eivät pysyneet hengissä kovinkaan kauaa. Heidän sairauttaan kutsuttiin aiemmin ”vaikeaksi diabetekseksi”. Elämää pystyttiin toki pidentämään jonkin verran nälkäkuurin avulla, mutta loppua kohti mentäessä se oli kaikkea muuta kuin onnellista elämää. Kerrotaan, että potilaat söivät sairaalassa kaiken orgaanisen, minkä käsiinsä saivat. Hammastahna oli kuulemma suosittua.

Professori Karl Petrén aloitti 1900-luvun alussa toisenlaisen käytännön, jonka mukaisesti diabeetikkojen täytyi pitää hiilihydraattien ja proteiinin saantinsa alhaisena ja lisätä niiden sijaan rasvan määrää. Tässä nk. Petrénin ruokavaliossa 85 prosenttia energiasta tulee rasvasta. Voisimme kutsua tätä myös VHH:ksi. Petrén onnistui pitämään potilaat hengissä näännyttämättä heitä nälkään. Tyypin 1 diabeetikot eivät pysyneet tietenkään hengissä kovin kauaa, mutta kakkostyyppiä sairastavat pärjäsivät pidempään.

Petrénillä oli yksi sääntö, josta hän piti kiinni. Hänen potilaansa eivät saaneet syödä perunaa. Perunassa on melkoisesti hiilihydraattia eli noin 16 grammaa sataa grammaa kohti. Sen sijaan potilaat saivat syödä leipää, mikä kuulostaa merkilliseltä. Leivässähän on suunnilleen 70 prosenttia hiilihydraatteja tärkkelyksen muodossa. Tälle eriskummalliselle näkemykselle on kuitenkin looginen selitys. Karl Petrén tiesi, että on helpompi luopua perunasta kuin leivästä. Leipä sisältää nimittäin opioideja, jotka eivät ole oopiumiaineita mutta muistuttavat niitä jonkin verran. Leivän syönnin lopettaminen on näin ollen vaikeimpia asioita, joita voi tehdä. Petrén tunnisti ongelman ja antoi potilaiden syödä sata grammaa leipää päivässä. Tämä oli huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että potilaat olisivat menettäneet harkintakykynsä ja viis veisanneet säännöistä. Viisas ajatus, myönnetään.”

Insuliini ratkaisee diabetesongelmat?

Kun insuliini keksittiin 1920-luvulla ja sitä alettiin käyttää, vähähiilihydraattinen ruokavalio jäi vähitellen unohduksiin, kun huomattiin, että
insuliini ratkaisi diabetesongelmat. Käytössä on ollut kuitenkin hieman erikoisia menetelmiä vielä senkin jälkeen, kun insuliini tuli käyttöön. Vielä toisen maailmansodan aikaan diabeetikot saivat ylimääräisen annoksen kermaa, silavaa tai voita. Tämä sillä ehdolla, etteivät he olleet käyttäneet sokerikorttejaan kokonaan loppuun. Hoitokeinoksi määrättiin Bordeaux-punaviiniä, jopa pullo päivässä, sekä väkevää viinaa ja lyhytkestoisesti jopa oopiumitippoja. On kuitenkin muistettava, että kyse oli täysin toisenlaisesta ajasta.

Kirjassa kerrotaan miten terveydenhoitoon ajettiin sisään käsitys siitä, että diabeetikot ja terveet voivat syödä samantyyppistä ruokaa. Tämä tarkoittaa runsashiilihydraattista ruokaa terveille ja sairaille. Rasva on ollut vaarallista ja enemmän tai vähemmän kiellettyä terveille ja sairaille, koska rasvan on ajateltu nostavan kolesterolia, ja korkean kolesterolin on uskottu nostavan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Nykyään tiedetään, että tyydyttyneellä rasvalla, jolla ihmisiä on peloteltu, ei ole mitään yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Seikka mitä on vaikea käsittää (olen tästä asiasta täysin samaa mieltä kirjoittajien kanssa) on se, että diabeetikoille ja terveille suunnatuissa ravitsemussuosituksissa jatketaan kuitenkin edelleen tyydyttyneestä rasvasta varoittamista. On vaikea ymmärtää, mitä tällaisten hyödyttömien ja epätieteellisten varoitusten jatkamisella voitetaan.

Insuliini ei ratkaise tyypin 2 diabeetikon ongelmia. Tyypin 1 diabeetikolle insuliini toki on välttämätön, mutta Litsfeldtin mukaan ateriainsuliinin voi saada pudotettua minimiin, ehkä sen voi jopa kokonaan jättää pois. Tämä edellyttää LCHF-ruokavalion noudattamista.

Litsfeldt ehti sairastaa tyypin 2 diabetesta 13 vuotta, joista viisi vuotta hän oli lääkärin ohjeiden mukaisesti syönyt runsashiilihydraattista ruokaa ja käyttänyt insuliinia. Vaimon vakuuttamana hän päätti lopettaa hiilihydraattien syömisen ja insuliinin käyttämisen. Sivuvaikutuksena tästä oli tervehtyminen diabeteksesta, remission saavuttaminen. Insuliini on myrkkyä tyypin 2 diabeetikolle!

Suolisto kuntoon!

Kirjan eräänä tärkeänä aiheena on valistaa suoliston terveydestä. Kirjassa kannustetaan seuraamaan suolistobakteereja koskevaa kehitystä. Uutta tutkimustietoa tulee koko ajan, ja tietämys aiheesta karttuu nopeasti. Tärkeää on edesauttaa suoliston bakteerien hyvinvointia, jotta hyvät bakteerit pystyisivät torjumaan huonoja bakteereja.

Suoliston hyvän kunnon varmistamiseksi saadaan neuvoja nauttia pro- ja prebiootteja, pitää syödä hapankaalia ja niitä kirjan otsikon mukaisia papuja ja muita ruokia, jotka sisältävät resistenttiä tärkkelystä.

Liikunta on tärkeää

Kirjailijat ylistävät liikunnan merkitystä diabeetikoille, muille sairaille ja tietenkin myös terveille. Kehon tervehtymistä ja kilojen karisemista tukee tehokkaasti liikunta, johon kirjassa annetaan täsmäohjeet. Voimaharjoittelu on paras liikuntamuoto, kun tavoitteena on verensokerin vakauttaminen.

Otetaan tähän yksi ote kirjasta:

”Raskas kuntosaliharjoittelu on siis hyväksi verensokerille. Jonkin ajan kuluttua myös lihasmassa kasvaa, mikä on niin ikään hyväksi, sillä näin verensokeri pysyy matalammalla tasolla. Lihakset ”vetävät” itseensä sokeria, mikä vähentää sokerin keskittymistä muualle elimistöön. Isoja lihaksia ei kuitenkaan saa yhdessä yössä, vaan kestää joitakin kuukausia ennen kuin tuloksia alkaa näkyä. Ajattelen myötätunnolla erästä miesparkaa, joka osti käsipainot treenatakseen vähän kotona. Kun hänen vaimonsa huomasi painot, hän kielsi miestä välittömästi käyttämästä niitä. Vaimo pelkäsi, että mies muuttuisi öljytyksi, solarium-ruskeaksi lihaskimpuksi. Ihan näin helposti se ei kuitenkaan käytännössä toimi.”

Kirja on täynnä helposti tajuttavaa faktaa terveydestä. Suosittelen kirjaa lämpimästi!

Nyt on helppo siirtyä LCHF-ruokavalioon äly- tai tietokonesovelluksella. Erityisesti tyypin 2 diabeetikot hyötyvät tästä T2D-remissio sovelluksesta, jonka toteutuksessa turpaduunari on mukana. Yrityksellä, joka tuottaa tämän T2D-remissio -palvelun, on sydän kohdallaan. Sydän sykkii yrityksellä jopa minulle, sillä minulle luvataan pientä tukea, jos tähän palveluun siirrytään tämän linkin kautta: https://app.t2d-remissio.fi/t2dr

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

3 thoughts on “Korkea verensokeri ja korkeat insuliinitasot ovat haitallisia terveydellesi”

  1. Hei olen samaa mieltä ja kokeillutkin lchf ruokavaliota 2 tyypin diabeteksen hoidossa. Sokerit ja kaikki laskivat paino normalisoitui en käynyt lääkärissä kahteen vuoteen. Elämäntilanteeseeni tuli tosi stressaava aika joka vielä jatkuu. Nyt insuliiniä on lisätty ja tklääkäri ja hoitaja vain kehottavat lisäämään insuliiniä. Olo ei ole kovin kiva. Haluaisin aloittaa kunnolla tämän ruokavalion uudelleen tuetusti, mutta tk ei ainakaan ole tukija.Sana rasva eli voi, ei leipä, ei peruna on punainen vaate. Pelkään virallista tahoa. Vähän pelottaa tämän insuliiinin takia, miten tämän ruokavalion loppuelämäksi toteuttaisi.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.