Kirjoittaja: Sami Uusitalo
SOK ja Kesko ovat vetäneet lääkäri Antti Heikkilän kirjan pois myynnistä. Syynä ovat kirjan sisältämät asiavirheet tärkeistä asioista, eli lääketieteestä ja ravinnosta. Luin ensimmäistä Heikkilän kirjaani noin kymmenen vuotta sitten. Jätin lukemisen kesken juuri sen sisältämien asiavirheiden vuoksi. Olin pettynyt, koska olin varma vähähiilihydraattisen ruokavalion (miten se sitten määritelläänkään) sopivuudesta ainakin lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
Asiavirheet vievät helposti huomion ja hyvä asia jää virheellisten perusteluiden varjoon. Jos asiavirheet ovat myynnistä poistamisen syynä, niin kauppojen hyllyjen pitäisi olla varsin tyhjiä. Asiavirheisiin kun syyllistyvät lukuisat muutkin tahot kuin Heikkilä eikä se ”äidin pikku nobelisteja” ja meidän ”tiede”piirejämme lainkaan hetkauta.
Olen ottanut kantaa tähän Schawabin kirjoitukseen lukuisia kertoja aiemminkin ja erityisesti sen sisältämään väitteeseen, ilman viljaa:
”Muun muassa kuidun, folaatin, sinkin ja magnesiumin saanti jää auttamatta liian vähäiseksi.”
Olen vedonnut Schwabiin, hänen työnantajaansa, Hyvä Terveys -lehteen ja Julkisen sanan neuvostoon. Tuloksetta. Tuo Schwabin edellä esittämä väite on aivan yhtä typerä ja faktisesti väärin kuin jos automyyjä väittäisi:
”Ilman VW Golfia et voi ajaa yli 100 km/h nopeudella.”
Ero automyyjän ja huipputason ravitsemustieteilijän välillä on kuitenkin siinä, että automyyjä joutuu faktisesti todennettavissa olevasta valehtelustaan vastuuseen. Toisin on ravitsemustieteilijän laita.
Esimerkiksi tässä kirjoituksessani on esimerkki yhden päivän ruoka-aine kokonaisuudesta, jossa ei ole viljaa ja siinä on aikuisen miehen suositusten mukaiset (tai enemmän) määrät vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita sekä kuitua.
Kokonaisuus on ilman viljaa, siinä on vähänpuoleisesti energiaa (n. 1600 kcal) ja se on ilman alennuksiakin edullinen. Nerokkaat tiedemiehemme kun vastustavat vhh:ta mitä moninaisimmin argumentein. Milloin siinä puuttuu ravintoaineita, milloin se on liian kallis, joskus ruoka-aineita on vaikeasti saatavissa. Esimerkkini kumoaa heti nuo kaikki väitteet ja todistaa Schwabin em. väittämän yksiselitteisen vääräksi. Voit tutkia asiaa itse THL:n tietokannasta. Sieltä minäkin kesällä -07 tutkimusmatkani aloitin. Tavan viljatuotteet, täysjyväleipä ja -pasta, eivät ole kärkiluokan lähteitä minkään ravintotekijän kohdalla.
Olen ottanut tähän asiaan kantaa yli kymmenen vuotta eikä se siitä mihinkään muutu. Vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita saa vhh:lla samaan energiamäärään enemmän kuin mitä perinteiseen suositusten mukaiseen tärkkelyspainotteiseen kokonaisuuteen. Mitään tukea en tähän kantaani julkisesti tiedeyhteisöltä saa. Muutama ”tiede”yhteisön jäsen on oikeassa olemiseni minulle erikseen kysyessä myöntänyt. Yksikään tiedeyhteisön jäsen ei kuitenkaan Schwabin virheellistä väittämää, tai lukuisia muita samankaltaisia, lähde tuomitsemaan. Minä ja vhh olemme väärällä puolella, Schwab ja ruisleipä oikealla. Faktat eivät skepsisläisiä tai ”tiede”yhteisöä kiinnosta. Merkitystä on vain sillä kuka faktoja esittää ja mitä puolta hän edustaa. Julkisen sanan neuvosto osoittautui tässä yhteydessä täysin turhaksi tahoksi. Eivät kyenneet edes helposti todennettavaa asiavirhettä korjaamaan.
Henkilökohtaisesti minulle on em. aiheeseen liittyen ”tiede”yhteisön taholta todettu ”tietenkin olet oikeassa”. Toisaalta minulla on sähköpostissani kahdenkin julkisuudessa esiintyneen tohtorin kommentteja aiheeseen liittyen ”tämä ei oikein ole minun alaani….”. Molemmista tulee kuitenkin vhh:n asiantuntijoita, kun sitä kohtaan voi esittää kritiikkiä. Huuhaata julkisesti kärkkäin sanankääntein vastustava Markku Myllykangas ei vaivautunut vastaamaan kun hänen kantaansa Schwabin valehteluun tiedustelin.
Viime keväänä Schwab valehteli YLE:n nettisivujen haastattelussa:
”– Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi.”
Meillä oli vahvoja epäilyksiä väitteen todenperäisyydestä ja pyysimme Schwabille esitetyllä julkisella kysymyksellä saamaan siihen todisteita.
”Pyydämme esittämään ne kymmenet tutkimukset, jotka ovat tulleet viikolla 26.2 – 4.3.2018 ja osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi. Tämä julkinen kysymys lähtee tiedoksi myös YLE:n toimitukseen.”
Useamman pyynnön jälkeen Schwab ”vastasi” ja pyysi minua tutustumaan suosituksiin. Yhtäkään tutkimusta tyydyttyneen rasvan haitoista emme uutista edeltävältä viikolta saaneet. Hupaisaa on, että ainoa kantaamme tukeva tiedepiirien jäsen oli Vladimir Heiskanen. Siis sama kaveri, joka on kunnostautunut Antti Heikkilän virheellisten tutkimusviitteiden etsinnässä. Heikkilän kohdalla Valtsu saa koko tiedeyhteisön varauksettoman tuen. Schwabin hörhöillessä Skepsis ja muut tiede(uskovais)piirit vaikenevat itsensä kuoliaaksi. Minä ja tyydyttynyt rasva olemme väärällä puolella, Schwab oikealla. Niinpä faktojen kunnioitus loppuu sen sileän tien. Myöskään YLE:lle ei tule mieleen korjata Schwabin täysin virheellistä väittämää.
Vuosikymmenen alkupuolella Leipätiedotus ry. valehteli nettisivuillaan leivän sisältämistä energiamääristä toisiin elintarvikkeisiin verrattuna. Jokaisessa vertailussa Leipätiedotus suurenteli muiden ja vähätteli leivän energiamäärää. Kyse ei ollut pyöristysvirheistä vaan erittäin merkittävistä valheista.
Lainsäädäntömme kieltää valehtelun markkinoitaessa tuotteita ja palveluita:
”1 § (1.4.1999/475) Markkinointirikos. Joka tavaroiden, palveluksien, kiinteistöjen, yksityisen osakeyhtiön arvopapereiden tai muiden hyödykkeiden ammattimaisessa markkinoinnissa antaa markkinoinnin kohderyhmän kannalta merkityksellisiä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, on tuomittava markkinointirikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.”
Vein aiheesta tutkintapyynnön poliisille eräänä perjantaina syksyllä -11. Seuraavana arkiväivänä kaikki nettisivujen väittämät joihin tutkintapyynnössäni viittasin oli Leipätiedotuksen toimesta muutettu. Olin aiemmin pyytänyt Leipätiedotukselta selvitystä heidän valheellisiin väittämiin leivän ja muiden elintarvikkeiden sisältämistä energiamääristä. He eivät vastanneet mitään. Poliisi sai silkalla olemassaolollaan kummasti vauhtia asian korjaamiseksi.
Nerokkaita tiedepiirejämme, skepsisläisiä ja äidin pikku nobelisteja ei luonnollisestikaan kiinnosta miten puutaheinää ruisleivästä puhutaan. Nettikeskustelussa tutkintapyyntöäni kritisoitiin laajalti. Heidän mukaansa poliisia ei saisi moisella aiheella häiritä. Leipätiedotuksen pitäisi siis saada valehdella? Ei minun mielestäni. Poliisitutkintaa ei olisi tarvittu mikäli:
Lihavuus on äärimmäisen vakava ongelma. Lihavuus seurannaissaurauksineen aiheuttaa maassamme paljon enemmän kuolemia kuin henkirikokset. Samoin lihavuuden ja sen seurannaissairauksien hoito on kalliimpaa kuin kaikkien talousrikoksien. Ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö juuri leivän ja muiden runsashiilihydraattisen ruokien poisjättäminen olisi korjannut monen lihavuutta. Näin ollen pidän tutkintapyyntöäni vieläkin perusteltuna ja oikeana ratkaisuna.
Miten poliisi sitten suhtautui? Jonkin ajan kuluttua tästä episodista sain puhelun näkyvästä numerosta. Kaveri esitteli itsensä poliisiksi. Hän oli hyvällä tuulella ja iloitsi sen johdosta, että asia oli saatu ratkaistua ilman että poliisin tarvitsi asiaan paneutua. Minä kun vedin toiveeni poliisitutkinnasta pois heti kun Leipätiedotus valehtelunsa korjasi. Minulla ei ole juuri kokemusta poliisin kanssa toimimisesta, mutta tuskin ne yleensä perään soittelee. Uskon poliisin arvostaneen seuraavia seikkoja:
Olen jälkeenpäin kysellyt joiltakin ”tiede”yhteisön jäseniltä miksi esim. Leipätiedotuksen virheelliset väittämät eivät kiinnosta jos esim. Heikkilän virheellisiä tutkimusviitteitä innolla korjataan. Eivät kuulemma edes tiedä järjestön olemassaoloa! Lahjakkaista veijareista tulee äkkiä ihmeen tietämättömiä. Leipätiedotus on kuitenkin tekemisissä aivan korkeimman tason asiantuntijoiden kanssa. Leipätiedotuksen omilla sivuilla on linkit professorien Mikael Fogelholm ja Kaisa Poutanen haastatteluihin. Veronmaksajien kustantamat asiantuntijat mainostavat leipää.
https://www.leipatiedotus.fi/leipa-ravitsemuksessa/ravitsemussuositukset.html
Alla linkki alkuperäiseen Leipätiedotuksen valehtelu/tutkintapyyntö episodiin.
http://sundqvist.blogspot.com/2011/09/leipaannyimme-leipatiedotuksen.html
Kyllä! Se on kantani ainakin tulkittaessa täysjyväviljan terveysvaikutuksia ravitsemusepidemiologiaan perustuen. Leipää mainostetaan Leipätiedotuksen lisäksi sen jäsenyhtiöiden sivuilla varsin kärkevin väittämin:
”Täysjyväviljaa syövillä ihmisillä on todettu olevan mm. vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä tiettyjä syöpiä. He lihovat vähemmän ja seuranta-aikana myös kuolleisuus on heidän keskuudessaan pienempää. Tämä näyttö on kiistatonta”, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm korosti.”
Teimme Fogelholmille ja Schwabille seuraavan julkisen kysymyksen:
”Pyydämme Fogelholmia ja Schwabia esittämään sellaisen tutkimuksen tai tutkimuksia, joissa todistetaan täysjyvän sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta ehkäisevä vaikutus viljattomaan ruokavalioon verrattuna.”
Yhtäkään viljan käyttöä puoltavaa tutkimusviitettä emme tällä kysymyksenasettelulla saaneet. Schwab ei vastannut mitään ja Fogelholm näin:
”Kysymykseen ei voi vastata suoraan, koska väestötutkimuksissa ei ole riittävästi ihmisiä, joilla on viljaton ruokavalio. Tutkimuksissa siis jaetaan ihmisiä viljan käytön mukaan ja tässä on ihan kiistatonta, että ne, jotka syövät enemmän täysjyväviljaa, ovat terveempiä kuin ne, jotka syövät vähemmän. Samaa ilmiötä ei havaita vaalealla viljalla, pikemminkin päinvastoin. Mikään tieteellinen taustatieto ei puhu sen puolesta, että yllättäen täysjyväviljasta pidättäytyvät olisivat terveempiä kuin ne, jotka syövät sitä vähän (jotka ovat vähemmän terveitä kukin ne, jotka syövät sitä paljon). Aivan samalla idealla voisi spekuloida, onko hedelmien tai vihannesten totaalinen syömättä jättäminen terveellisempää kuin se, että niitä syödään vähän, joka kuitenkin on väestötutkimusten mukaan epäterveellisempää verrattuna siihen, että niitä syödään paljon. – Mikael Fogelholm”
Toinen ruisleipää tuputtava asiantuntija ei vastaa mitään ja toinen aloittaa vastauksensa ”kysymykseen ei voi vastata suoraan”. Nyt käsi sydämelle jokainen opiskelupaikastaan ylpeä ravitsemus- ja elintarviketiedeiden opiskelija ja vähän muutkin: Jääkö Fogelholmista ja tiedeyhteisöstä vilpitön vaikutelma?
Tiedän monen ”tiede”yhteisön jäsenen miettineen täysjyväviljan terveysnäyttöä aivan samalla asetelmalla kuin minä tässä julkisessa kysymyksessäni. Täysjyvän terveysnäyttö pohjautuu suurelta osin väestötutkimuksista laskettuihin täysjyväviljansyönnin ja terveystietojen korrelaatioihin, jotka eivät todista syy-seuraus-suhdetta. Näissä tutkimuksissa ei lainkaan verrata viljatonta ryhmää viljaa syövään. Pyysimme allekirjoituksia esittämällemme kysymykselle. Vain pieni kourallinen koulutettuja terveysalan ammattilaisia uskalsi laittaa nimensä alle. Hekin ovat käsittääkseni leimaantuneet toisinajattelijoiksi ja ovat ”tiede”yhteisön nokittavana. Yksikään ”tiede”yhteisön jäsen ei nimeään alle laittanut. Itseohjautuva ryhmäkuri toimii.
Kysymykseen olisi ollut helppo vastata:
Ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, jossa täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio viljattomaan verrattuna ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta.
Vastaukseni lopussa on viitteenä kahdeksan tutkimusta, jotka näyttäisivät puoltavan viljatonta ruokavaliota verrattuna täysjyväviljaa sisältävään kyseisten terveysongelmien kohdalla. Tuon jälkeen on tullut yksi tutkimus joka näyttäisi puoltavan täysjyväviljaa kasviksiin nähden. Sitä tiedeyhteisö riemuiten jakaa eikä yhdellekään tule mieleen etsiä siitä puutteita tai syyttää jakajaa ns. kirsikanpoiminnasta. Kaksoistandardit ovat inhimillisesti ymmärrettäviä politiikassa, tieteessä niitä ei saisi olla.
Mitäpä jos tekisimme laajoja väestötutkimuksia joissa laskisimme millä kengännumerolla on pienin korrelaatio sydän- ja verisuonisairauksien kanssa. Uskon, että pienin korrelaatio olisi jossain keskivaiheilla. Esim. miesten kohdalla kengänumero 43 antaisi pienimmän korrelaation sydän- ja verisuonisairauksien kanssa. Kengännumeron ja todennäköisyyden sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin käyrästä tulisi U:n muotoinen. Eli erityisen pienet ja suuret kengännumerot sairastuttavat.
Näin kolesteroliaan mittauttaneet Juha Mieto (kengännumero 51) ja Jorma Kinnunen (kengännumero alle 40) saisivat käypä hoito -suositusta orjallisesti noudattavilta lääkäreiltä ohjeen käyttää kenkää kokoa 43. Pian iso-Jussi ja Äänekosken pikkujättiläinen kuitenkin kirjoittelisivat netissä, että saivat lääkäriltä vääriä ohjeita. Eivät nämä kengät ole heille lainkaan sopivia. Nerokas tiedeyhteisö katsoo kuitenkin velvollisuudekseen vastustaa huuhaata ja urheilusankarit saavat kuulla kunniansa:
Harrastatko osakesijoittamista? Kerron nyt valtavaan aineistoon pohjautuvan korrelaatiolaskelman, joka antaa sinulle varman keinon rikastua. Suosikkisijoituskirjassani O’Shaugnessyn ”What works on Wall Street” on laskettu erinäisten osakohtaisten tunnuslukujen ja vuosituottojen välisiä korrelaatioita. P/S-suhde (yrityksen osakkeiden yhteenlaskettu arvo jaettuna vuotuisella liikevaihdolla) korreloi tuoton kanssa seuraavasti:
Kuvastahan näkee selvästi pienemmän P/S-suhteen aiheuttaman suuremman vuosituoton! Otoskoko on valtava, New Yorkin pörssin osakkeet ja seuranta-aika yli viisikymmentä vuotta. Ei muuta kuin rikastumaan. Odotan reilun pelin hengessä provikoita blogin lukijoilta. Otan tähän alle nyt hieman muokattuna Fogelholmin minulle esittämän vastauksen täysjyväviljan ja terveyden välisestä yhteydestä:
”Tutkimuksissa siis jaetaan ihmisiä (yrityksiä) viljan (P/S-suhteen) käytön (suuruuden) mukaan ja tässä on ihan kiistatonta, että ne (osakkeet), jotka syövät enemmän täysjyväviljaa (omaavat alhaisemman PS-suhteen), ovat terveempiä (parempia sijoituksia) kuin ne, jotka syövät vähemmän (omaavat suuremman P/S-suhteen).”
Viime vuosina alhaisimpia P/S-lukuja on ollut esim. Tiimarilla (konkurssi) ja Componentalla (osakkeen arvon romahdus ja yrityssaneeraus). Mieti nyt kuitenkin vielä muitakin vaihtoehtoja osakkeiden valitsemiseen (laihtumiseen) kuin pelkkään P/S-suhteeseen (ruisleipään) luottaminen.
Äidin pikku nobelistit valistavat meitä huuhaa-Heikkejä (esim. näin mairittelevalla nimityksellä on minuakin kutsuttu erään lääket. tri:n blogissa ja muuallakin) korrelaation ja syy-seuraus-suhteen eroista kun esitämme kaavion jossa havaitaan voin syönnin vähenemisen tapahtuneen viime vuosikymmeninä samanaikaisesti lihavuuden kasvun kanssa. Saamme kuulla lukemattomia esimerkkejä jäätelönsyönnin ja hukkumiskuolemien korrelaatioista ja kuinka näiden välillä ei syy-seuraus-suhdetta ole. Korrelaatiota ja sen todistusarvoa ei näytä ymmärtävän kukaan. Ei erityisesti ravitsemus- ja lääketieteen professorit eikä ravitsemuskeskustelua käyvä ”tiede”yhteisö. Korrelaatio voi antaa vihjeen (hyvänkin) syy-seuraus-suhteesta, mutta ei todistetta.
Mielestäni täysjyväviljan tuputtaminen lihaville lääkärin vastaanotolla ravitsemusepidemiologiaan perustuen on aivan yhtä typerää kuin kengännumeroon ja osakesijoittamiseen liittyvät esimerkkini. Olenko minä sitten tilastomatematiikan ammattilainen? En ole, mutta kertokaapa millä lihaksilla elintarvike- ja ravitsemusalan ammattilaisista sellaisia tulee. Itse kääntyisin täysjyvävilja ja sen terveysvaikutukset väestötutkimusten (ja myös RCT jne.) tulkinnoissa tilastomatemaatikkojen puoleen. Kumpaakohan tilastomatematiikan professori tukisi: professorikollegoitaan vai maallikko Uusitaloa? Valitettavasti uskon että faktat eivät voittaisi vaan merkitystä olisi edelleen vain sillä mitä puolta kukin keskustelija edustaa.
Sekä lihavuuden hoito että koko kansaan kohdistuva ravitsemusvalistus lähtee voimakkaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävien elintarvikkeiden rajoittamisesta. Näin ollen rasvaista maitoa vastustetaan voimakkaasti ja rasvatonta suositaan. Kansa on noudattanut suosituksia ja lihavuusepidemian aikana rasvattoman maidon juonti on kasvanut erittäin merkittävästi ja rasvaisen vähentynyt.
Havaintojeni mukaan tutkimusnäyttö, jossa rasvaisia maitotuotteita verrataan rasvattomiin antaa lähes poikkeuksetta tuloksia joissa rasvaton osoittautuu lihavuuden, T2D:n ja metabolisen oireyhtymän kannalta huonommaksi. Pyysimme asiaan selvitystä usein ravintoon ja terveyteen kantaaottavilta asiantuntijoilta.
Lääketieteen tohtori Juhani Knuuti kirjoitti aiheesta blogissaan ja keskittyi selvittämään kuinka kelvoton minä olen tällaisia kysymyksiä esittämään ja kuinka kehno asetelma kysymykselläni on. Hän ei perehtynyt tutkimusviitteisiini vaan kuittasi ”ei todellakaan vakuuta” eikä esittänyt vastanäytöksi yhtään tutkimusta.
Lihavuuden huippututkijat maailmalta ovat kuitenkin päätyneet aivan samoihin tuloksiin kuin minäkin.
”Ravitsemustutkija Mario Kratz tiivistää läpikäymänsä tutkimukset painon ja maitorasvan yhteydestä.
– 11 tutkimuksessa raportoitiin alhaisemmista painolukemista ja matalammasta lihavuusriskistä täysrasvaisia tuotteita käyttävien kuluttajien osalta. Viidessä tutkimuksessa ei päästy selkeään lopputulokseen, Kratz kertoo.
– Ja yksikään näistä katsauksen tutkimuksista European Journal of Nutrition -julkaisussa ei pitänyt vähärasvaisia maitotuotteita parempina, hän jatkaa.
Myöhemmin samansuuntaisia tuloksia on tullut lisää, kertoo Kratz Time-lehdessä. Kratz tekee parhaillaan kliinistä tutkimustyötä maitorasvoihin liittyen.
– Uusi tutkimus on tarkoitus julkaista vuoden 2018 aikana, hän kertoo.
Kratzin löydöksiä tukee myös lääketieteen tohtori Sara Holmbergin tutkimus. Siinä selvitettiin maidonsaannin ja lihavuuden yhteyttä yli 1500 keski-ikäisen tai tätä vanhemman aikuisen osalta. Niillä, jotka söivät usein voita, täysmaitoa ja kermaa, oli alhaisempi painoluokka kuin niillä, jotka välttelivät maitorasvoja.
– Omiin ja muiden tutkimuksiin perustuen uskon, että enemmän rasvaa sisältävät meijerituotteet aiheuttavat pienemmällä todennäköisyydellä lihavuutta kuin vähärasvaiset maitotuotteet, sanoo seurantatutkimusta johtanut Sara Holmberg.”
Jokainen valehtelee joskus. Valehteleminen voi olla vakavaa tai harmitonta. Joskushan valheesta joutuu myös tuomioistuimeen. Päästöjen suuruudesta valehteleva autotehdas joutuu monimutkaisten siviili- ja rikosoikeudellisten sotkujen kierteeseen. Joku toinen pääsee valheestaan vähemmällä.
Kaikista kovinta ulinaa tiedeyhteisöstä kuuluu mikäli kyseenalaistajien joukosta esitetään väittämiä taloudellisista vaikuttimista ravitsemussuosituksiin ja -hoitoon. Ainoastaan foliohattuiset harhaluuloiset hörhöt voivat sellaista esittää, koska asiantuntijamme ovat lahjomattomia. Näin Fogelholm Apu-lehdessä:
”Sitten ihmiset kuvittelee, että ne tajuaa”, Fogelholm sanoo. ”Maallikolta puuttuu kyky laittaa tutkimukset kontekstiin. Kun sitä ei ymmärrä, käy niin, että jos jokin on omien ajatusten puolesta, niin sitten se on korkealaatuinen.”
Media on antanut viime vuosina tilaa myös niille rasva-aktivisteille, jotka peittävät foliolla muutakin kuin paahtopaistinsa. Heidän mukaansa ravitsemustieteilijät ovat osa elintarvike- ja lääketeollisuuden salaliittoa, joka myrkyttää ihmiset lisäaineilla ja teollisilla rasvoilla.
Fogelholm ei voi kuin nauraa.
”Puuttuu logiikka, miksi margariiniteollisuus on se, joka on onnistunut meitä lahjomaan. Puuttuuko lihateollisuudelta rahat? Ja meijereiltä? Ja virvoitusjuomateollisuudelta? Mikseivät ne onnistu lobbaamaan meitä?””
Niinpä niin. Logiikka meiltä kyseenalaistajilta puuttuu. On se sentään hyvä että professori Fogelholmilla ja koko nerokkaalla tiedeyhteisöllä on kannanotoissaan selkeä logiikka. Näin Fogelholm MTV:llä:
”– Yhdysvalloissa yritettiin samaa. Heillä oli suositusten luonnosvaiheessa sekä lihan että virvoitusjuomien vähentäminen, mutta todennäköisesti liha- ja virvoitusjuomateollisuuden vahva lobbaus esti aikeet. Molemmat katosivat, mikä on herättänyt aika kovaa polemiikkia tutkijoiden keskuudessa.”
Tiedeyhteisö keskusteli somessa laajalti USA:n liha- ja virvoitusjuomateollisuuden lobbauksesta paikallisiin suosituksiin. Yhtäkään salaliittoteoreetikkoon viittaavaa syytöstä ei tuolloin näkynyt. Mitään todisteita liha- ja virvoitusjuomateollisuuden lobbaukseen ei kuitenkaan esitetty.
Itse en näitä taloudellisia vaikuttimia yleensä tuo esiin. Mitään suoraa todistetta minulla ei ole, että tutkija X saisi laittomasti rahaa yritykseltä Y. Niinpä en sellaista väitä. Epäsuoraan taloudelliseen vaikuttamiseen kyllä uskon. Kun tein tutkintapyynnön poliisille liittyen Leipätiedotuksen valheellisiin väittämiin en esiintynyt omalla nimelläni. Olin tuolloin töissä yrityksessä jossa minulla oli tehtävänäni pyrkiä käynnille erääseen leipäteollisuuden yritykseen. Näinpä en uskaltanut omalla nimelläni esiintyä. Tässäkin blogikirjoituksessa on minun osalta rajoitteita. En voi kirjoittaa teollisuuden vaikuttimista niin suoraan kuin haluaisin, koska katson sen mahdollisesti aiheuttavan haittaa työuralleni. Tällaisia kytköksiä on maailma täynnä. Yrityksillä on omistajia, työntekijöitä ja -hakijoita, osakkeenomistajia, alihankkijoita jne. Pragmaattisista syistä ei voi aina olla sitä mieltä mitä vilpittömimmillään olisi.
”Tiede”yhteisö tuo usein esiin vastapuolen taloudellisia vaikuttimia, kuten Knuuti tässä:
”Lisäravinteiden kauppa on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Maailmanlaajuisesti se on jo yli 10 miljardin liiketoimintaa.”
Jo yhden yrityksen, Knuutin työnantajan Turun yliopiston kanssa yhteistyötä tekevän lääkeyhtiö Rochen, vuotuinen liikevaihto on yli 20 miljardia USD:tä. Maailmasta löytyy yli 20 lääketeollisuuden yhtiötä joiden vuotuinen liikevaihto on suurempi kuin koko lisäravinteiden maailmanlaajuisen kaupan. Se ei näytä olevan ongelma. Mietipä nyt itse mitkä tahot pystyisivät taloudellisen volyyminsa puitteissa eniten ravitsemus- ja hoitosuosituksiin vaikutamaan.
Itse olen ollut yli vuoden aivan murto-osalla siitä astmalääkityksestä jota käytin kaksi vuosikymmentä. Lääkärit tuputtivat kortisonia ja avaavaa lääkettä. Yksikään minua hoitanut lääkäri ei ehdottanut maidon proteiinien rajaamista ja magnesiumia. Näitä ohjeita ei myöskään löydy nerokkaiden tiedemiestemme, kuten Knuutin, blogeista. Oikea ohje löytyi ”tiede”yhteisön parjaamasta some-kuplasta Olli Postilta, Sami Sundvikilta ja Tomi Kokolta. Minun ja veronmaksajan (KELA-korvaus) rahat ovat reilun vuoden sisään säästynneet, lääketeollisuuden liikevaihto on näiltä osin pienentynyt.
Mikä on äidin pikku nobelisti? Olen yli kymmenen vuotta ottanut kantaa ravitsemukseen. Enimmäkseen olen puoltanut vhh:ta vaihtoehtona lihavuuden hoitoon. Olen aina joskus saanut kuulla olevani apina tai huuhaa-mies tms. Niinpä päätin keksiä yhtä ilkeän vastineen. Vastapuolella ”tiede”miehemme käyttävät argumentoinnissaan sanaa nobel kovin taajaan…nobel-sitä, nobel-tätä. En ole tieteenharjoittaja, mutta nobeleita minulla on aivan yhtä monta kuin näillä äidin pikku nobelisteilla. Äidin pikku nobelistit ovat tiedettä ja faktaa niin että sitä korvista pursuaa. Faktojen kunniotus kuitenkin loppuu sillä sekunnilla kun niitä esitetään väärältä puolelta. Äidin pikku nobelistille anekdootti ei ole todiste:
Muuten hyvä, mutta äidin pikku nobelisti on ymmärtänyt anekdootin merkityksen täydellisen väärin. Äidin pikku nobelisti voi hyvinkin kuulua Skepsikseen. Itsekin kuuluin aikoinaan 90-luvulla nuorena fysiikanopiskelijana silloiseen Skeptikko ry:hyn. Tulipa juteltua Nils Mustelininkin kanssa. Erosin, koska järjestö mielestäni edustaa suurelta osin auktoriteettiuskovaisuutta, ei faktoihin pohjautuvaa tiedettä ja aitoa kyseenalaistamista. Tämä tieteen tekemisen lähtökohta on äidin pikku nobelisteilta päässyt unohtumaan. Ote Noel Hararin kirjasta: Sapiens – ihmisen lyhyt historia.
Nobel kenties kangastelee äidin pikku nobelistin mielessä kuin NHL lätkäjunnulla. Vaikka Nobel-komitea joskus sellaisen myöntäisikin tulisi havaintojen edessä olla nöyrän rehellinen.
Rehellistä havaintojen tulkintaa uudelle vuodelle niin tiedeyhteisölle kuin kyseenalaistajille.
Sami Uusitalo
46-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Hengittäminen on elintärkeää! Tässä blogiartikkelissa tarkastelen hengityksen merkitystä terveydelle. Jokainen meistä on…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämän kirjoituksen inspiraatiolähteinä toimivat lukijapalaute, vuosikymmeniä jatkunut kiinnostus aiheeseen ja valmentaja Juha…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Ensimmäiset terveysblogikirjoitukseni ilmestyivät vuonna 2005. Pian 20 vuotta tarjottuani asiantuntemustani ja ahkeruudenkin…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina 21.5.2024…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viimeisen 10 vuoden aikana olen vastaanottanut lukuisia puheluita ja sähköposteja vakavasti sairastuneilta…
This website uses cookies.
View Comments
Onpa asenteellinen teksti.
iltasanomat 25.10.2011 professori: karppaus voi tappaa lähivuosina ja tässä professori
matti uusitupa esittää madonluvut niille jotka edes harkitsevat moista .... mielelläni ottaisin uusituvalta lausunnon, nousiko kuolleisuus huomattavasti.. ja senkin voi lykätä heikkilän piikkiin...mutta kuinka on itse proffan sanomiset??? (tilastot 2011-2018)?? mutta kuten kerran kuulin erään lääkärin sanovan, että suomeen mahtuu vain yksi totuus 'kerrallaan, eikä mikään muutu ennenkuin nykyinen porukka vaihtuu.......
Erinomainen kirjoitus.
Kiitos
Sami Uusitalo
Dipl. Ins. Kauniainen
Aloitin vhh-ruokavalion. Dramaattiset vaikutukset verensokeritasoihin jo 3 pv:ssä. Vireys parantunut ja makeannälkä hävinnyt. Juuri niin kuin monet ovat sanoneet. Sori THL, mutta jää leivät nyt syömättä, vaikka ymmärrän että tämähän on ihan väärin sammutettu. Heikkilän kirjan tilasin ihan kannustuksen vuoksi. Ei paljon kiinnosta, jos sivulla x on joku pilipalivirhe, jos kirjan pääviesti on täsmälleen oikea.
Thl ja muut vastaavat tahot eivät ilmeisesti vieläjään tajua, että kuka tahansa pystyy hakemaan tietoa mm. tutkimuksista, joten niiden vääristely vie heiltä uskottavuuden.
Odotan aikaa jolloin kroonisten nykysairauksien hoitosuositukset ja vhh sekä K2+D-vitamiini asetetaan oikeasti vertailututkimuksiin.
N=1 tapauksia on runsaasti, samoin tilastoja nykysuositusten mukaisten hoitojen tuloksista.
Kuka onkaan se rohkea joka tekee vertailun. Lääkäreillä on kuulemma käytössä ohje: Älä koskaan ole ensimmäinen tai viimeinen tietyn hoidon käytössä. Toivottavasti kokevat pian olevansa viimeisiä maailmassa jotka määräävät statiineja LDL-kolesterolin määrän ei laadun mukaan. Do no harm.
Tämän vertaukseni
”Ilman VW Golfia et voi ajaa yli 100 km/h tunnissa.”
Tulisi kuulua
”Ilman VW Golfia et voi ajaa yli 100 km/h nopeudella.”
Nolo kirjoitusvirhe entiselle fysiikanopiskelijalle, mutta eipä se Schwabin törkeä asiavirhe (siis suoranainen valehtelu) tästä muutu.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Kauniainen
Minä sanoisin, että kummankin osapuolen näkemyksillä ei päästä yhteisymmärrykseen. Olen tullut vakuuttuneeksi asiaan perehtyneenä ja omien pohdintojeni kautta siihen, että lopullinen vastaus saadaan näihin asioihin vain monitieteellisten tutkimusten avulla. Itse sain oman kehitystyöni lopputuloksena vastauksen 7 eri tieteentekijän tutkimuksista, josta olisi hyvä lähteä tekemään jatkotutkimusta.
Varmasti näin, mutta varsinainen ongelma ei ole, etteikö keinoja olisi vaan se, että niitä keinoja ei haluta käyttää. Keskustelu on myös turhaa, jos vastapuoli ei kuuntele. Viittaan tässä nyt virallisen puolen vanhojen "viisausten" jankkaamiseen ilman että niitä tieteellisiä todisteita tuoda esiin.
Anne, ongelmana tässä on se, että ravitsemustiede on niin huonoa tiedettä, että varsinaisten tieteiden moniajossa se jyrätään johonkin pimeään nurkkaan häpeämään.
Tuo on varmasti totta, mutta pitäydyn edelleen siinä näkökulmassa, että vastauksia saadaan vain poikkitieteellisiä tutkimuksia vertailemalla. Onneksi tämä mahdollisuus on otettu käyttöön Tampereen uudessa yliopistossa.
Tervehdys Keravalta. Mielenkiinnolla seuraan näitä keskusteluja, sillä olen työskennellyt edesmenneen lääkäri Aki Loikkasen kanssa aikoinaan eri yhteyksissä valmennus- ja hierontakoulutuksen puitteissa 1970-2000. Aki kehitti oman näkemyksensä perusteella ns tärkkelysrajoitteisen ruokavalion jo 70-luvulla, jolla hoiti asiakkaidensa erilaisia vaivoja, lähinnä liikapainoon ja aineenvaihduntaan liittyviä. Samoin hän antoi potilaille liikuntaohjeita ruokavalion ohella lääkityksen sijaan tai ohella. Hyvä, että keskustelu jatkuu, uskon että tässä ollaan oikealla tiellä. Olen hoitanut itseänikin ko ruokavaliolla hyvin tuloksin. Hyvää jatkoa työllenne hyvän asian puolesta.
Kiitos. Aki oli ajatuksineen valitettavan yksin Suomessa noihin aikoihin. Käsittääkseni Heikkilä sai oppinsa Akilta.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Kauniainen
Saako Heikkilän kirjaa nyt mistään?
Esimerkiksi Adlibriksen verkkokaupasta saa Heikkilän uuden kirjan hankittua.
Kait Suomalainen Kirjakauppa myy.
Kiitos!
Niin tärkeää asiaa!
Olen kiitollinen jokaiselle rohkealle, viisaalle ihmiselle, joka jaksaa ja uskaltaa puolustaa totuutta kaikkia umpimielisiä jääriä vastaan, vaikka taistelu tuntuisi loputtomalta.. Kiitos Sami Uusitalo! Kiitos Antti Heikkilä!
Hengessä mukana,
Avun saanut :)
Kiitos itsellesi. Terveys on todella tärkeä asia ja siksi kantaa otetaan. Hienoa, että olet saanut apua vaivoihisi.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Kauniainen