Categories: Tietoa

Ketogeeninen ruokavalio on turvallinen tyypin 2 diabeetikoille

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Kokosin muutamia lausuntoja ja kokemuksia ketogeenisesta ruokavaliosta ja miten se sopii erityisesti tyypin 2 diabeetikolle.

Hippokratia-palvelu suosittelee

Hippokratian lääkäri LKT Timo Kuusela sanoo näin:

“Rasvapolttoinen, ketogeeninen ruokavalio (myös keto-ruokavalio, vhh tai LCHF) on elimistön kannalta täysin luonnollinen ja fysiologinen energian tuotantotapa, jonka mekanismit tunnetaan tarkoin. Rasvahapoista ja keto-aineista mitokondrioiden tuottama solu-energia on sokerista (glukoosi) tuotettuun energiaan verrattuna tehokkaampaa ja turvallisempaa. Se ei ole myöskään riippuvainen elimistön tuottamasta insuliinista tai hyvin yleiseksi tulleesta elintapa sairauksien perussyystä, insuliiniresistenssistä.

Valitsin ketogeenisen ruokavalion yli 18 v. sitten. Vaikeat ja jopa henkeä uhanneet sairaudet kohtalaisen nuorena (52 v.) (välittömiä hoitoja vaatinut ns kolmen suonen sepelvaltimotauti), vähän myöhemmin puhjennut T2D olivat tärkeimmät syyt syvällisen perehtymisen jälkeiseen elintapa valintaan.

Olen ollut etuoikeutettu kokeilemaan 1990-luvun alusta kaikkein uusimpia lääkehoitoja. Melkein ilman lääkkeitä olen selvinnyt vajaat kaksi vuosikymmentä sepelvaltimot toimintakykyisinä kestämään aika runsasta ja mieltä virkistävää liikuntaa ja T2D:n ollessa ns remissio-tilassa s.o. normaalit verensokerin arvot.

Tutuiksi ollaan tultu ketogeenisen ruokavalion kanssa. Paluuta suositusruokavalioon en harkitse.

Olen oppinut myös ihmettelemään sitä ammattilaisten suorittamaa pelottelua, mitä kritiikittä suolletaan asioita tuntemattomien kansalaisten ”ojentamiseksi”, kun ohjeistetaan niin sydän-verisuonitautien kuin muiden (mm. T2D) elintapoja. Tieteeksi verhottu harkittu harhautus kuvannee nykytilannetta parhaiten. Se koskee myös ketogeenisesta ruokavaliosta varoittelua.”

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen arvio

“Tutkimus on kuitenkin kiinnostava, koska diabeetikoiden verensokerin säätelyssä saatiin erinomainen tulos samalla kun diabeteslääkkeitä vähennettiin radikaalisti. Jos ketogeenisen ruokavalion toteuttaa fiksusti juokseviin kasviöljyihin, pähkinöihin/siemeniin, kalaan, vähemmän rasvaisiin maitotaloustuotteisiin pohjautuen eikä käytä runsaasti voita, kookosöljyä, kermaa, punaista ja varsinkaan prosessoitua lihaa niin on mahdollista, että ketogeeninen ruokavalio on myös pidemmällä aikavälillä terveellinen tyypin 2 diabeetikolle. Tämä asia pitäisi luonnollisesti ensiksi varmistaa pitkäkestoisissa (>3 vuotta) tutkimuksissa, joita nyt ei ole olemassa.”

LKT Matti Tolonen ohjeistaa

“Ketogeeninen vhh-ruokavalio voi ehkäistä ja jopa parantaa diabeettistä munuaisvauriota, osoittaa Mount Sinai School of Medicinen tutkimus (2011). Ketogeeninen vhh toimii sekä tyypin 1 että 2 diabeteksessa. Vhh:n vaikutus perustuu ennestään tuntemattomien geenivirheiden korjaamiseen, kirjoittavat tutkijat. Tutkimusta johti Charles Mobbs (PhD, Professor of Neuroscience and Geriatrics and Palliative Care Medicine) ja sitä rahoittivat National Institutes of Health (NIH) ja Juvenile Diabetes Research Foundation. On tässä Suomen Diabetesliitolla ja muilla vhh:n vastustajilla ihmettelemistä.

Diabeetikoille voidaan siis suositella vhh-ruokavaliota paitsi käytännön kokemuksiin myös päteviin tutkimuksiin vedoten. Etenkin kun tyypin 2 diabeteksen lääkehoito on osoittautunut pahaksi pettymykseksi. Se ei ehkäise diabeteksen lisätauteja, vaikka meille on niin uskoteltu. Itse lisään vhh-suositukseen tiettyjen tutkittujen ravintolisien käytön. Nekin vähentävät diabeteksen kaikkien lisätautien riskiä ja hidastavat niiden etenemistä.”

Lääkäri Karl Petrén kertoo

”Ennen insuliinin keksimistä diabeetikkoja hoidettiin pitämällä heitä nälässä. Oli nimittäin pystytty osoittamaan, että potilaiden diabetes parani jonkin verran, kun he eivät saaneet mitään syötävää. Tämä oli tietenkin mahdollista toteuttaa vain sairaalaolosuhteissa. Tyypin 1 diabeetikot eivät pysyneet hengissä kovinkaan kauaa. Heidän sairauttaan kutsuttiin aiemmin ”vaikeaksi diabetekseksi”. Elämää pystyttiin toki pidentämään jonkin verran nälkäkuurin avulla, mutta loppua kohti mentäessä se oli kaikkea muuta kuin onnellista elämää. Kerrotaan, että potilaat söivät sairaalassa kaiken orgaanisen, minkä käsiinsä saivat. Hammastahna oli kuulemma suosittua.

Professori Karl Petrén aloitti 1900-luvun alussa toisenlaisen käytännön, jonka mukaisesti diabeetikkojen täytyi pitää hiilihydraattien ja proteiinin saantinsa alhaisena ja lisätä niiden sijaan rasvan määrää. Tässä nk. Petrénin ruokavaliossa 85 prosenttia energiasta tulee rasvasta. Voisimme kutsua tätä myös VHH:ksi. Petrén onnistui pitämään potilaat hengissä näännyttämättä heitä nälkään. Tyypin 1 diabeetikot eivät pysyneet tietenkään hengissä kovin kauaa, mutta kakkostyyppiä sairastavat pärjäsivät pidempään.

Petrénillä oli yksi sääntö, josta hän piti kiinni. Hänen potilaansa eivät saaneet syödä perunaa. Perunassa on melkoisesti hiilihydraattia eli noin 16 grammaa sataa grammaa kohti. Sen sijaan potilaat saivat syödä leipää, mikä kuulostaa merkilliseltä. Leivässähän on suunnilleen 70 prosenttia hiilihydraatteja tärkkelyksen muodossa. Tälle eriskummalliselle näkemykselle on kuitenkin looginen selitys. Karl Petrén tiesi, että on helpompi luopua perunasta kuin leivästä. Leipä sisältää nimittäin opioideja, jotka eivät ole oopiumiaineita mutta muistuttavat niitä jonkin verran. Leivän syönnin lopettaminen on näin ollen vaikeimpia asioita, joita voi tehdä. Petrén tunnisti ongelman ja antoi potilaiden syödä sata grammaa leipää päivässä. Tämä oli huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että potilaat olisivat menettäneet harkintakykynsä ja viis veisanneet säännöistä. Viisas ajatus, myönnetään.”

Diabeetikko (T2DM) Jali Karjalainen kertoo

“No niin, toukokuun 13 päivänä vuonna 2015 ”terveystäti” mittasi verensokerini ja tulos oli 6. Hän ihmetteli miten minä olin saanut ne sokeriarvot putoamaan tuosta 14.7-lukemasta. En kertonut noudattavani Matti Tolosen VHH- ruokaohjelmaa ja hänen diabeteksen hoito-ohjelmaa. Myöhemmin kyllä mainitsin lääkärille tästä ja lääkäri kirjoitti sairaskertomukseen, että noudatan Tolosen VHH-ohjelmaa.

Sokeriarvot alkoivat laskea kesäkuussa ja paino putosi koko vuoden aikana päätyäkseni sitten kesäkuussa 2016 tuohon 52 kg lukemaan. Painonpudotus tapahtui siitä syystä, että liikuin ja pudotin hiilareita. Jossain vaiheessa siinä vuoden 2015 alussa söin muutamina päivinä vain 25-50 g hiilareita päivässä, mutta syksyä kohti mentäessä nostin hiilareita tuonne Tolosen suosittamaan 110 g/päivä. Painoni oli sitten noussut vuoden 2016 syksyllä tuonne 58 kiloon ja nyt vuoden 2017 aikana, koko talvesta tänne asti, painoni on pysynyt tuossa 58-59 kilon lukemissa (pituuteni on 161-163 cm). Painon saan pysymään samalla tasolla kun syön sopivasti hitaita hiilareita ja nautin monta pientä ateriaa päivässä. Tällä tavalla verensokeri pysyy hyvin sillä normaalilla tasolla.

Diabetes liiallisesta sokerista ja hiilihydraatista
Sain diabeteksen liiallisesta sokerista ja hiilareista sekä ruusu tuli jalkaan, joka sitten antibiootiilla tapettiin. Vuoden 2015 aikana söin 4 antibioottikuuria. Sitten aloin hankkia itselleni bakteereja luonnosta, hedelmistä ja marjoista, söin jogurttia ja join lehmänmaitoakin. Olen jutellut bakteereista Turun Yliopiston ”bakteeriproffan” kanssa ja hän piti hyvänä sitä, että nykyihminen hankkii hyviä bakteereja jne.

Verensokeri on nyt hyvällä tasolla, liikun sopivasti ja noudatan edelleen ruokavaliota sekä käytän metformiinilääkettä. Luojan siunauskin minulla on, niin uskon.”

Amerikkalaisessa diabetestutkimuksessa hyvät tulokset

“Kliinisessä satunnaistetussa hoitokokeessa saavutetaan parhaimmat hoitotulokset ylipainoisille tyypin 2 diabeetikoille kun he noudattavat tiukkaa LCHF-ruokavaliota, eli ketogeenistä ruokavaliota. Kyseessä on tämä tutkimus:

Saslow LR, Mason AE, Kim S, Goldman V, Ploutz-Snyder R, Bayandorian H, Daubenmier J, Hecht FM, Moskowitz JT. An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. J Med Internet Res 2017;19(2):e36 DOI: 10.2196/jmir.5806

Kliininen hoitokoe ClinicalTrials.gov NCT01967992 on jatkoa aiemmalle diabeteskokeelle missä saatiin tukea ketogeeniselle ruokavalioratkaisulle ja elämäntapamuutoksille. Tässä uudessa kokeessa vertailtiin tietokoneavusteisella ohjelmalla onko ketogeenisesta ruokavaliosta elämäntapamuutoksineen hyötyä ylipainoiselle tyypin 2 diabeetikolle. Vertailuryhmä sai tyytyä Amerikan diabetesjärjestön viralliseen diabeteksen hoito-ohjelmaan.

Koe kesti 32 viikkoa (eli 8 kuukautta), jonka aikana mitattiin mm. pitkäaikaissokerin HbA1c muutokset ja seurattiin painonkehitystä sekä veren rasva-arvoja. Ketogeenistä ruokavaliota noudattaneet saivat huomattavan paljon paremmat verensokeriarvot kuin vertailuryhmän potilaat. He myös pudottivat enemmän painoa ja saivat paremmat veren rasva-arvot (triglyseridit laskivat). Vertailuryhmässä ei tapahtunut edistystä. Hoidon jättivät kesken 8% potilaista keto-ryhmässä ja peräti 46% vertailuryhmässä.

Tutkijat pitävät tätä jälleen vakuuttavana näyttönä siitä, että ketogeenisella ruokavaliolla voidaan saavuttaa huomattavan hyvä verensokerin hallinta ja se on tehokas tapa pudottaa painoa.

Tämä RCT-tutkimus (RCT on tieteen kultainen standardi, eli kaikkein luotettavin tutkimusmetodi) ei oikeastaan yllätä minua millään lailla. Aika jääräpäinen saa olla se terveydenhoidon ammattilainen, joka kieltää T2DM-potilailta mahdollisuuden hoito-ohjelmaan, jolla saadaan verensokeri hallintaan tiukalla LCHF-ruokavaliolla. Näytä mieluusti tämä tutkimus (ja muita täällä esillä olevia tutkimuksia) hoitavalle lääkärille, sairaanhoitajalle tai diabeteshoitajalle ja pyydä heiltä arviota olisiko tämä sopivaa sinullekin. Alhainen keskeyttämisprosentti keto-ryhmässä oli merkkinä siitä, että ruokavaliota on helppo noudattaa.”

Inka Itävaara kirjoittaa opinnäytteessään

“Ketogeenisessä ruokavaliossa hiilihydraattimäärä määritellään yksilöllisesti tarpeen sekä tulosten perusteella, määrien vaihdellessa kahdeksasta grammasta 60 grammaan päivässä. Ruokavalion tarkoituksena on saada elimistö ketoosiin ja tuottamaan vapautuvista rasvahapoista ketoaineita. Hoitokeino on todettu tehokkaaksi sekä turvalliseksi (The Charlie Foundation 2014; Soininen 2015.) Erittäin vähähiilihydraattista ja runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota (70% rasvaa, 8% hiilihydraatteja) on hyödynnetty myös diabeteksen hoidossa ennen insuliinin keksimistä. Ruokavaliohoidolla sokerin erittyminen virtsaan (glykosuria) pystyttiin estämään sairaalaolosuhteissa (Westman, William & Humphreys 2006).”

Kerro kokemuksistasi!

Olisi kiva kuulla mitä kokemuksia sinulla on ketogeenisesta ruokavaliosta. Voit kommentoida tässä blogissa tai lähettää sähköpostilla kertomuksesi. En julkaise tarinaasi ilman lupaa.

Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

turpaduunari.fi

Christer Sundqvist on monessa liemessä keitetty biologi, yllätyksellinen kirjailija, Suomen suosituin terveysbloggaaja ja monelle tuttu turpaduunari. Jälkimmäinen ammattinimike on tarkoitettu kuvaamaan Christeriä aidoimmillaan: esiintymislavalla toteuttamassa terveysviestintää huumorin pilke silmäkulmassa.

View Comments

  • Aikoinani kokeilin ketodieettiä. Laihduin joo, mutta äärettömän tylsä ruokavalio, enkä päässyt eroon leivän ja makean himosta. Nyt vuosia mennyt pätkäpaastolla, Makrot jotakuin: hiilarit 45%, protskut 40%, rasvat 15%, 6 päivää viikossa "siististi" syöden ja Lauantaina ei niin siististi syöden / juoden. Toimii minulla:)

    • En pidä ketogeenistä ruokavaliota tylsänä. Siinähän saa syödä monipuolista, terveellistä ruokaa. Hippokratia-palvelusta löytyy runsaasti ketogeenisen ruokavalion mukaisia ruokareseptejä. Nam! Vielä 31.8.2018 asti siellä on kesähinnat voimassa (3 kk 19,90 euroa). https://hippokratia.fi/

  • Kokeilin atkinissia ensimmäisen kerran 2006 ja saavutin sillä rohkaisevia tuloksia. Atkins kuitenkin minulla muuttui jonkinlaiseksi hyväkarppaamiseksi. Kunnes se sitten noin viiden vuoden päästä loppui. Seuraavaksi koetin laihduttaa 5:2 dietillä vuonna 2015, jossa noudatin tiukkaa vegaanista diettiä, mutta sen noudattaminen oli hyvin vaikeaa minulle. Nyt sitten kolmas kerta toden sanoo olen yhdistänyt omad paaston ketodiettiin. Eli syön kerran päivässä ja paastoan noin 23 tuntia per päivä eli syön tunnin ajan, yleensä kello 17:00. Keto dietti menee hyvin rasva voittoisesti ja proteiinia syön paljon vähemmän kuin atkinssissa. Hiilarit eivät ole edes joka päivä lautasella. Ne jää välillä pois, kun ei vaan pysty syömään enää niitä. Kun tulen täyteen aterialla niin lopetan syömisen enkä edes syö lautasta tyhjäksi. Painoa on tippunut nyt 14 viikon kuluessa 35 kg. Liikun lisäksi noin 10 km päivässä kävellen. Eli lähes kaikki työmatka yms. kävellen. Painon putoaminen on toki se suurin näkyvä vaikutus, mutta olen havainnut myös unen laadun paranemisen. En herää enää öisin ja nykyään pystyn nukkumaan yhtä soittoa aamuun asti. Kuten mainitsin jo kylläisyyden tunne on sellainen tekijä jota tässä arvostan äärimmäisen paljon ja oikeasti se saa minut onnelliseksi. Tämä on entiseen verrattuna todella hieno asia. Syön terveyteni vuoksi. En ole diabetikko, mutta olen edelleen liikalihava ja se ei ole lainkaan terveyttä edeistävä asia.

    Pitää tietysti mainita, että en ole käyttänyt enää 4 vuoteen pisaraakaan alkoholia, joten se on myös sellainen asia, joka on tehnyt tällä kertaa tästä laihduttamisesta äärimmäisen helppoa. Eli jos haluaa sitä muutosta niin silloin kyllä pitää myös olla valmis luopumaan asioista.

    Itseäni on innostaneet monet englanninkieliset youtube videot. Tosin nyt en enää seuraa kovinkaan tarkkaan niitä, koska nyt tämä mitä teen tuottaa tulosta ja toistamalla vain sitä mikä toimii niin siinä se. Nyt voi jo keskittyä muuhin asioihin. Alussa tietysti piti kerätä tietoa hyvin paljon. Suomenkielisiä blogeja en juurikaan ole seurannut, koska englanti on minulle luontaisesti ollut se kieli, jolla opin uudet asiat.

Recent Posts

Hengitystekniikat tarkastelussa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Hengittäminen on elintärkeää! Tässä blogiartikkelissa tarkastelen hengityksen merkitystä terveydelle. Jokainen meistä on…

7 päivää ago

Opettele tunne-elämän taitoja asiakastyössä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämän kirjoituksen inspiraatiolähteinä toimivat lukijapalaute, vuosikymmeniä jatkunut kiinnostus aiheeseen ja valmentaja Juha…

2 viikkoa ago

Keskittyminen olennaiseen Turpaduunari blogissani

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Ensimmäiset terveysblogikirjoitukseni ilmestyivät vuonna 2005. Pian 20 vuotta tarjottuani asiantuntemustani ja ahkeruudenkin…

3 viikkoa ago

Huonokuntoinen suoli on valtava terveysriski

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina 21.5.2024…

3 viikkoa ago

Terveys on loppupeleissä tasapainoa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina…

3 viikkoa ago

Kokemuksia ihmisistä palliatiivisessa syöpähoidossa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viimeisen 10 vuoden aikana olen vastaanottanut lukuisia puheluita ja sähköposteja vakavasti sairastuneilta…

1 kuukausi ago

This website uses cookies.