Categories: Vieraskynä

Ota vastuu elämästäsi!

Miten helppoa onkaan vierittää vastuu pahasta olostaan työpaikalle, puolisolle, ystäville tai ympäröiville olosuhteille. Pomo on hankala, puoliso ei anna tarpeeksi huomiota, rahat ovat lopussa, ei tästä koskaan ikinä mitään tule.

Hetkinen! Entä jos tuleekin? Jos pysähdyt hetkeksi miettimään, kuka voisi auttaa sinua ongelmissasi? Vastaus on yhtä lähellä kuin oma napa eli sinä itse! Vain sinä voit ottaa vastuun omasta elämästäsi ja siinä tekemistäsi ratkaisuista.

Olen usein elämäni varrella yllättänyt itseni odottamasta, että puoliso keksisi minulle tekemistä ja viihdykettä. Kun on niin tylsää eikä mikään huvita. Kunnes vuosien jälkeen ymmärsin, että minun täytyy itse viihdyttää itseäni. Olemme itse vastuussa omasta onnestamme eikä sitä kukaan toinen voi meille antaa. Toki voimme olla hyvällä fiiliksellä viettäessämme aikaa jonkun kanssa, mutta emme ole ellei meillä ole hyvä olla itsemme kanssa.

Terveysasioissakin vastuu on itsellä. Vaikka toinen kuinka suosittelisi sinulle liikunnan lisäämistä, kunnon yöunia ja järkevämpää syömistä, ei hän voi tehdä asioita puolestasi. Sinun täytyy itse havahtua, josko kasvavalle vararenkaalle vatsan seutuvilla, väsymykselle ja apealle mielialalle olisi jotain tehtävissä. Itselleni on viimeisen vuoden ajan puoliso hokenut ”Liiku, syö, nuku”- mantraansa, mutta vasta tänä syksynä asia loksahti kohdalleen.

Jätin ruokavaliostani viljat ja sokerin pois pari viikkoa sitten. Sen jälkeen olen jaksanut liikkua ja ollut hyväntuulisempi. Nukkumisen kanssa ongelmia on edelleen ja heräilen öisin, mutta uskon, että aikani terveellistä elämää vietettyäni sekin puoli korjaantuu kuin itsestään. Nyt mietin vain miksen aikaisemmin ottanut ohjia omiin käsiini ja tehnyt elämääni tarvittavia korjauksia.

Pysähdy miettimään mitkä asiat elämässäsi tuntuvat hyviltä ja mitkä aiheuttavat pahaa mieltä. Pohdiskele, mitä negatiivisille asioille olisi tehtävissä. Auttaako oman suhtautumisen muuttaminen vai täytyykö pahan olon aiheuttaja hoitaa pois elämästä. Irrottautuminen voi olla vaikeaa, mutta kun on pyristellyt itsensä ikävien asioiden kahleista pois, voi huokaista ja ajatella, että tällaista elämän olisi aina pitänyt olla.

Tulemme jokainen kohtaamaan elämässämme vaikeuksia. Voimme itse valita suhtautumisemme niihin, jäämmekö maahan makaamaan ja voivottelemaan vai nousemmeko itkut itkettyämme entistä ehompina siivillemme? Oman asenteen muuttaminen on kovaa työtä, ikuisesta pessimististä ei hetkessä tule jokaisessa pilvessä kultareunan näkevää positiivisuuden perikuvaa. Työ kuitenkin kantaa hedelmää ajan myötä ja elämä muuttuu helpommaksi. Kokeile vaikka!

Heli Mehtonen

Helsinkiläinen ravinnosta ja hyvinvoinnista kiinnostunut runoilijasielu. Kuuntelee omia tuntemuksiaan ja pyrkii niiden pohjalta tekemään tarvittavia muutoksia elämäänsä. Haluaa olla mukana viemässä terveystietoista sanomaa eteenpäin, jotta ihmisillä olisi parempi olo.

 

turpaduunari.fi

Christer Sundqvist on monessa liemessä keitetty biologi, yllätyksellinen kirjailija, Suomen suosituin terveysbloggaaja ja monelle tuttu turpaduunari. Jälkimmäinen ammattinimike on tarkoitettu kuvaamaan Christeriä aidoimmillaan: esiintymislavalla toteuttamassa terveysviestintää huumorin pilke silmäkulmassa.

View Comments

  • Yöheräily voi johtua myös (alkavista) vaihdevuosista. Itselläni tilanne oli tämä. Pätkittäin nukkuminen tekee ennen pitkää ihmisen uupuneeksi.

Recent Posts

Huonokuntoinen suoli on valtava terveysriski

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina 21.5.2024…

2 päivää ago

Terveys on loppupeleissä tasapainoa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina…

3 päivää ago

Kokemuksia ihmisistä palliatiivisessa syöpähoidossa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viimeisen 10 vuoden aikana olen vastaanottanut lukuisia puheluita ja sähköposteja vakavasti sairastuneilta…

2 viikkoa ago

Lääkärin rooli on muuttumassa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Ennakoivan itsehoidon visio 2030 Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki…

2 viikkoa ago

Paluu juurille

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä on julkaissut uuden kirjan. "Paluu juurille - Tunneyhteydessä luontoon"…

1 kuukausi ago

Suomi Euroopan Unionin mallioppilaaksi vaikka henki menisi?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist Pääministeri Petteri Orpon ja muiden ministereiden mukaan Suomi joutuu EU:n "tarkkailuluokalle" ilman…

2 kuukautta ago

This website uses cookies.