Kirjoittaja: Christer Sundqvist
Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina 21.5.2024 ”Ennakoivan itsehoidon visio 2030” -tapahtuman. Satapäiselle osallistujajoukolle oli tarjolla muun muassa ravitsemusterapeutti Hanna Voutilaisen luento “Integratiivisen ravitsemushoidon trendit maailmalta”.
Ravitsemusterapeutti Hanna Voutilainen vei meidät tutkimusretkelle suoliston saloihin. Suoliston hyvä kunto on avainasemassa monissa sairauksissa ja viime aikoina tiedekeskustelu on pyörinyt vilkkaasti vuotavan suolen ja hermostollisten sairauksien maastossa. Esimerkiksi autismin esiintyvyys on noussut raketin lailla. Mistä tämä voi johtua?
Hämmästyttävään autismin yleistymiseen löytyy hälyttäviä havaintoja:
”Kaikkeen mitä keksitään tutkia näyttäisi liittyvän suoliston mikrobiston ja aivojen yhteys.” Hanna Voutilainen
Hanna toi oivallisessa esityksessään esille muutamia selitysmalleja, jotka vaikuttavat suolisto-aivo akseliin. Suolistossa oleva mikrobisto (mikroskooppisen pienet eliöt kuten esim. bakteerit) häiriintyy lääkkeistä. Tunnettuja vaikutuksia on mm. tulehdusta ehkäisevillä antibiooteilla, tulehduskipulääkkeillä, närästykseen otettavilla happosalpaajilla, kortisonia sisältävillä lääkkeillä, ehkäisyvalmisteilla ja serotoniinin takaisinoton estäjillä.
Lisäksi suoliston kuntoa rapauttaa merkittävällä tavalla teollisesti pitkälle käsitelty ruoka, joka usein on täynnä erilaisia lisäaineita. Lisätty sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet kohottavat riskiä. Gluteenin ja kaseiinin rooli tunnetaan vanhastaan, mutta viime aikoina on keskusteltu rikkaruohomyrkky glyfosaatin haitallisesta roolista suoliston mikrobistolle. Psykologinen stressi on haitallista suoliston toiminnalle.
Suoliston lisääntynyt läpäisevyys voidaan yhdistää esimerkiksi näihin tekijöihin: Antigeenit ruoassa, dysbioosi (mikrobiston epätasapainotila), imeytymishäiriöt, infektiot, lääkkeet, myrkyt, ruoansulatuksen häiriöt, sairaudet, stressi ja suolistotulehdus. Tästä sitten voi syntyä sairalloisia tiloja, joihin liittyy aliravitsemusta, lipopolysakkaridien (rasvan ja suurimolekyylisen hiilihydraatin muodostama molekyyli) lisääntynyttä läpäisevyyttä ja yliherkkyyttä joillekin ruuille.
”Lisääntynyt suoliston läpäisevyys käynnistää immuunijärjestelmän toiminnan, esiintyy matala-asteista tulehdusta ja pahimmillaan ihminen sairastuu vakavasti.” Hanna Voutilainen
Yleiseksi suoliston mikrobiston häiritsijäksi on ilmaantunut SIBO, joka tarkoittaa sitä, että ohutsuolen bakteereissa esiintyy liikakasvua. Tämä on tiedetty jo 1960-luvulta asti, mutta oikeastaan vasta nyt se on saatu ainakin alustavasti yleisempään tietoon. Tämä SIBO näyttelee merkittävää roolia Crohnin taudissa (25-88%), epämääräisessä suoliston liikehäiriössä (76%), fibromyalgiassa (93%), haavaisessa paksusuolitulehduksessa (81%), immuunijärjestelmän oireyhtymissä (30-50%), keliakiassa (9-67%), kilpirauhasen vajaatoiminnassa (54%), kroonisessa väsymysoireyhtymässä (81%), lihavuudessa (70%), Parkinsonin taudissa (54%), ruusufinnissä (46%) ja tyypin-2-diabeteksessa (8-44%). Tiedot Hanna oli hakenut Elsie Gracen ja työryhmän julkaisusta Alimentary pharmacology & therapeutics -lehdessä vuonna 2013.
”Maailmalla on puhuttu paljon typpioksidista, mutta se on osittain vasta nyt tulossa meille.” Hanna Voutilainen
Hanna välitti meille erittäin kiintoisaa tietoa typpioksidin terveysvaikutuksista. Typpioksidi tunnetaan sen verisuonia laajentavista vaikutuksistaan. Tämä parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta, mikä on hyödyllistä erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Typpioksidin rooli on tunnettu myös erektiohäiriöiden hoidossa, mutta ei tässä vielä kaikki!
Typpioksidi sotii immuunijärjestelmässä sairautta aiheuttavia bakteereja ja viruksia vastaan. Ehkäisemällä näiden kasvua voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Aivoissa typpioksidi toimii hermovälittäjäaineena ja ns. neuromodulaattorina, mikä tarkoittaa, että se välittää signaaleja hermosolujen välillä. Typpioksidi on mukana muistin muodostamisessa ja erityisesti tiedon viemisessä pitkäaikaiseen muistiin, joka on oppimisen ja muistin kannalta keskeinen prosessi. Keuhkoissa typpioksidi voi auttaa säätämään hengitystä ja parantamaan kaasujenvaihtoa. Typpioksidia käytetään joissakin kliinisissä tilanteissa, kuten vastasyntyneiden keuhkoverenpainetaudin hoidossa, missä sitä annostellaan hengitysilman kautta.
Mielenkiintoinen kysymys onkin, voiko typpioksidin tuotantoa lisätä? Hannan mukaan liikunta lisää typpioksidin tuotantoa kehossa. Aerobinen liikunta on erityisen tehokasta verisuonten laajentamisessa ja typpioksidin tuotannon lisäämisessä. Ruokavaliolla on merkitystä, sillä tietyt ruoka-aineet voivat auttaa lisäämään typpioksidin tuotantoa. Esimerkiksi punajuuri sisältää runsaasti nitraatteja, jotka muuntuvat kehossa typpioksidiksi. Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, ovat myös nitraattirikkaita. Valkosipuli edistää typpioksidin tuotantoa ja tehostaa sen vaikutuksia. Pähkinät ja siemenet sisältävät arginiini-nimistä aminohappoa, joka on typpioksidin esiaste.
Arginiinilisät voivat auttaa lisäämään typpioksidin tuotantoa, erityisesti ihmisillä, joiden ruokavalio ei tarjoa riittävästi tätä aminohappoa. Auringossa ja saunassa on hyvä olla ja stressiä pitää välttää. Erilaiset antioksidanttipitoiset ruoat voivat suojata typpioksidia hajottavilta molekyyleiltä, jolloin sen saatavuus on parempaa.
Tähän yhteyteen sopii hyvin Hanna Voutilaisen kokoama lista miten voi arvioida itse terveystapansa:
Vältä antibakteerisia suuvesiä! Tietyt suunhoitotuotteet, kuten bakteereja torjuvat suuvedet, voivat tappaa suussa olevia bakteereja, jotka auttavat muuntamaan nautitut nitraatit typpioksidiksi. Näiden tuotteiden välttäminen voi auttaa ylläpitämään suun bakteerikannan tasapainoa, mikä on tärkeää typpioksidin tuotannolle.
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämän kirjoituksen inspiraatiolähteinä toimivat lukijapalaute, vuosikymmeniä jatkunut kiinnostus aiheeseen ja valmentaja Juha…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Ensimmäiset terveysblogikirjoitukseni ilmestyivät vuonna 2005. Pian 20 vuotta tarjottuani asiantuntemustani ja ahkeruudenkin…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viimeisen 10 vuoden aikana olen vastaanottanut lukuisia puheluita ja sähköposteja vakavasti sairastuneilta…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Ennakoivan itsehoidon visio 2030 Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä on julkaissut uuden kirjan. "Paluu juurille - Tunneyhteydessä luontoon"…
This website uses cookies.
View Comments
Ruotsalainen Soki Choi on kirjoittanut että 90 % terveydenhuollon kuluista on kytköksissä ruokavalioon ja muihin ihmisten omiin (tai viranomaisten pakottamiin) elämäntapavalintoihin. Suolistobakteerien osuus mielenterveysongelmiin koululaisilla on asia jonka pitäisi liikuttaa kouluruokailusta vastaavia poliitikkoja. Silloin kun voita ja täysmaitoa vielä käytettiin ei ollut nykyisiä ongelmia.
Kiitos erinomaisesta kommentista!
Gastroenterologi Chris Damman sanoo että butyraatti on ensi vuosikymmenen D-vitamiini eli suositeltava ravintokomponentti. Siis juustoa ja maitoa ja voita kaikille ruokavalioon. Kuitujenkin terveellisyys perustuu siihen että suolistobakteerit tekevät niistä butyraattia.
Kiitos kommentista! Christopher Damman on aivan oikeassa. Butyraatti on hyvin paljon suoliston terveyttä tukeva lyhytketjuinen rasvahappo. Suolistossa olevat bakteerit tuottavat butyraattia ravintokuiduista. Väitetään tutkimuksiin vedoten, että butyraatti edistää suolistoa suojaavan lima-aineen tuotantoa ja auttaa tiivistämään suoliston soluvälejä. Näin bakteerit ja muut pienet, haitalliset ainesosat eivät pääse suolenseinämän läpi verenkiertoon.