Kirjoittaja: Sami Virtanen
Tuoreessa Politico verkkolehdessä kerrotaan mielenkiintoisesta tutkimuksesta, joka osoittaa, että hiilidioksidipitoisuuden noustessa, niin kasveista tulee makeampia. Hiilidioksiidipitoisuuden nousu siis kiihdyttää fotosynteesiä, joka auttaa kasveja muuttamaan auringonvalon sokeriksi ja hapeksi.
Fotosynteesissä auringon säteilyenergian avulla hiilidioksidi (CO2) ja vesi (H2O) muuttuvat sokeriksi (C6H12O6) ja hapeksi (O2). Vedestä kasvi hyödyntää vedyn (H) ja vapauttaa ilmaan happea (O2). Tämä tapahtuu ns. valoreaktiossa. Pimeäreaktiossa hiili (C) valitaan hiilidioksidista. Hiilidioksidi pelkistyy sokeriksi (glukoosi) valoreaktiossa syntyneiden tuotteiden avulla.
Fotosynteesin kaava: 6 CO2 + 6 H2O = C6H12O6 + 6 O2
Kasvit kasvavat isommiksi ja samalla niissä on enemmän hiilihydraatteja. Tämä sokerin kasvu tapahtuu tärkeiden ravintoaineiden kustannuksella, kuten proteiinin, raudan ja sinkin. Tämä oli kiintoisa tieto, sillä pitkään on jo ollut tiedossa, että esimerkiksi tehoviljellyt kasvikset ovat ravinneköyhempiä kuin aiemmin. Tätä on pidetty pääosin maaperäongelmana ja kasvinjalostuksen varjopuolena. Nyt voidaan tähän kasvien ravinneköyhyyteen siis lisätä myös nousseiden globaalien hiilidioksidimäärien aiheuttama kasvien lisääntynyt makeutuminen ja monien muiden ravinteiden syrjäyttäminen.
Tutkimuksissa käy ilmi, että usein syömämme kasvisperäinen ruoka (riisi, vehnä, ohra, peruna) on kohonneen hiilidioksidin takia vähentämässä tärkeiden mineraalien, kuten kalsiumin, kaliumin, sinkin ja raudan määrää keskimäärin 8 prosenttia. Merkittävä on se seikka, että kasviproteiinin väheneminen on samaa suurusluokkaa. Elintarvikkeiden koostumustietopankkeihin (Fineli, USDA) tämä tieto siirtyy tuskastuttavan hitaasti.
Pitääkö tästä sitten olla huolissaan, jos vuoteen 2050 mennessä arvioidaan, että 150 miljoonaa ihmistä saattaa joutua proteiinipuutosriskiin kehitysmaissa? On myös arvioitu, että noin miljardi äitiä ja 354 miljoonaa lasta elää maissa, jossa ruokavalion raudan arvioidaan laskevan merkittävästi. Puhumattakaan sinkin puutteesta, joka on jo nyt Suomessakin yleistä.
Mitä tämä muutos todellisuudessa tarkoittaa? Se jää nähtäväksi, mutta enää asiaa ei pidä jättää huomioimatta. Kun katselemme tilannetta kokonaisuuden kannalta ja muitakin viime vuosina julkaistuja juttuja, niin tulee yhä selvemmäksi, ettei kaiken lihan vaihtaminen kasvisperäiseen ruokaan ole järkevää.
Meidän suomalaisten on syytä jatkaa lihan syömistä. Syömme kuitenkin lähes vähiten lihaa Euroopassa ja Välimeren maitakin lähes 20% vähemmän.
http://www.politico.com/agenda/story/2017/09/13/food-nutrients-carbon-dioxide-000511
https://www.elementascience.org/articles/10.12952/journal.elementa.000116/?fref=gc&dti=1615886835294367
https://ehp.niehs.nih.gov/EHP41/
http://environment.harvard.edu/sites/default/files/piis2214109x15000935.pdf
Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.
Yli 6 vuotta olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Hengittäminen on elintärkeää! Tässä blogiartikkelissa tarkastelen hengityksen merkitystä terveydelle. Jokainen meistä on…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämän kirjoituksen inspiraatiolähteinä toimivat lukijapalaute, vuosikymmeniä jatkunut kiinnostus aiheeseen ja valmentaja Juha…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Ensimmäiset terveysblogikirjoitukseni ilmestyivät vuonna 2005. Pian 20 vuotta tarjottuani asiantuntemustani ja ahkeruudenkin…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina 21.5.2024…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Yhdistävä lääketiede ry järjesti Radical Health Festival Helsinki 2024 -messutapahtuman yhteyteen tiistaina…
Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viimeisen 10 vuoden aikana olen vastaanottanut lukuisia puheluita ja sähköposteja vakavasti sairastuneilta…
This website uses cookies.