Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Juttu päivittyi. PDF-tiedosto lisätty.

Vuodesta 2006 lähtien olen inspiroitunut lääkäreiden Richard Bernstein, Timo Kuusela, Matti Tolonen, Antti Heikkilä, Annika Dahlqvist ja Andreas Eenfeldt potilas- ja valistustyöstä diabeetikoiden parissa. Tapasin vuosien varrella useita suomalaisia tyypin 2 diabeetikkoja, jotka olivat saaneet sairautensa oireet pois (remissio) hyvin yksinkertaisella ruokavalioratkaisulla.

Seurasin vuonna 2017 henkeäni haukkoen ystäväni Sami Inkisen perustaman VirtaHealth-yrityksen menestystä tyypin 2 diabeteksen (T2DM) hoidossa Kaliforniassa, USA:ssa. Seurasin professori Timothy Noakesin kamppailua oikeudessa kiusankappaleitaan (ravitsemusterapeutteja Etelä-Afrikassa) vastaan.

Tapasin vuoden 2017 alussa samaan hiileen puhaltavia ystäviä Suomesta, joiden kannustamina olin mukana toteuttamassa ruokavaliokoetta tyypin 2 diabeetikoille. Eräs lahtelaisyrittäjä otti riskin ja väänsi meille ohjelmistoratkaisun millä voitaisiin toteuttaa pienessä mittakaavassa samanlainen hoitoratkaisu kuin se millä VirtaHealth-yritys Kaliforniassa operoi. Saatiin mukaan tiimiin eräs eläkkeellä oleva suomalaislääkäri ja mietitään parhaillaan mistä löytyisi rahaa diabeetikon aidon hoidon pyörittämiseen Suomessa.

T2DM – hitaasti etenevä parantumaton sairaus?

Suomalainen tyypin 2 diabeetikko saa hoitoa sairauteensa hakiessaan terveyskeskuksessa kuulla, että hänen sairautensa on parantumaton, mutta oireita voi lievittää lääkkeillä, liikuntaa harrastamalla, laihduttamalla ja syömällä samaa ruokaa kuin kaikki muutkin suomalaiset. Sairaus etenee hitaasti ja loppuelämää dominoi pelko sokeutumisesta, munuaisten vaurioista, sydän- ja verisuonisairauksista, aivojen rappiosta, amputaatioista ja muista kauheuksista.

Minä olen toiminnan mies, en voi jäädä tilannetta seuraamaan toimettomana.

Järjestin keväällä 2017 ystävieni kanssa tapaamisen Diabetesliiton kanssa. Minulla itselläni ei ole diabetesta, mutta minulla on ystäviä, joilla on tämä kauhea sairaus. Ystäväni ja minä kerroimme Diabetesliiton edustajille miten inspiroituja olemme tekemään oman pienen osuutemme T2DM-potilaitten tilanteen helpottamiseksi täällä Suomessa. Kerroimme Heikkilästä, Dahlqvistista, Eenfeldtistä ja Sami Inkisestä. Kysyimme tunteeko Diabetesliitto sanan remissio. Kiusallisen hiljaisuuden saattamana Diabetesliiton edustajat ryhtyivät selaamaan tiedostojaan ja taisivat löytää tämän sanan lopulta. Eivät tunnustaneet käyttäneensä sanaa diabeteksen yhteydessä, sehän on hitaasti etenevä parantumaton sairaus.

Kysymme Diabetesliiton suhtautumista ruokavaliokokeeseen, joka toteutettaisiin eräässä diabetesyhdistyksessä täysin vapaaehtoisesti. Pitivät koetta mielenkiintoisena, mutta eivät voineet sitä muuta kuin kauniilla ajatuksella tukea, sillä he olivat sidottuja Käypä hoito -suosituksiin. Niissä suosituksissa ei ole tätä meidän ehdottamaa ratkaisua. Sovittiin, että koe suoritetaan ja tulokset raportoidaan diabetesyhdistyksen jäsenlehdessä.

Suomi-ilmiö

En tiedä mikä meitä suomalaisia vaivaa? Varsinkaan en ymmärrä suomalaisia lääkäreitä ja diabeteksen ammattilaisia. Jos olet tähän asti lukenut tekstiäni, niin voithan sinä lukea sen loppuunkin asti. Loppu on nimittäin huvittavan karmea osoitus joidenkin lääkäreiden jääräpäisyydestä. Suomi-ilmiöksi tämä muuttuu kun mukaan astuu hirvittävä yleinen rasvakammo (Pohjois-Karjala -projektin vakava haittavaikutus). Eihän sellainen ruokavalio voi olla terveellinen, jossa ehdotetaan ravintorasvan nauttimista?

Pilottikoe toteutettiin ja tulokset olivat kolmen kuukauden jälkeen yhdensuuntaisia VirtaHealth-yrityksen tulosten kanssa. Pitkäaikaissokeri asettui tasolle, joka on ominaista terveille ihmisille, kolesteroliarvot eivät muuttuneet ainakaan pahempaan suuntaan, painonpudotuksessa koettiin riemuvoittoja. Luulisi, että nyt diabetesyhdistyksessä hypitään tasajalkaa ilosta. Vihdoinkin on toivon kipinä syttymässä, että T2DM-potilas voi päästä terveen kirjoihin noudattamalla yksinkertaista, maistuvaa ruokaa tzarjoavaa ruokavalioratkaisua koko loppuikänsä. Hän voi jättää pois lääkityksensä, hän laihtuu, innostuu elämästä! Kattia kanssa!

Olemme Suomessa nauttimassa reaalielämää. Lääkärit, jotka saivat tietää tästä ruokavaliokokeesta, eivät olleet iloisia. Jostain syystä he eivät hyppineet riemusta. Ystäväni, joka mahdollisti suurelta osin kokeen esivalmistelut, on valtavan ryöpytyksen kohteena. Jo ennen tulosten julkaisua, hän saa kuulla, että tämä on vaarallista hoitoa diabeetikoille.

Tilanne kärjistyy siellä diabetesyhdistyksessä siinä määrin, että me luovumme taistelusta saattaa ruokavaliokokeen tulokset diabetesyhdistyksen jäsenille luettavaksi omassa jäsenlehdessä. Lääkäreiden mielestä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ei voi kirjoittaa siinä lehdessä.

Sundqvist ei luovuta

Pidän tärkeänä, että ruokavaliokokeesta kerrotaan ja sainkin jutulle julkaisumahdollisuuden urheilulehdessä. Se on ilmestynyt Ikiliikkuja-lehdessä otsikolla ”Urheilu ja diabetes”. Sen voi lukea tästä: urheilu_ja_diabetes. En luovuta. Koetulokset pitää jokaisen nähdä, sillä suomalainen ei usko ennen kuin näkee.

Lisäksi ruotsalaiset ystäväni (Annika Dahlqvist ja Ralf Sundberg) ehdottivat, että tulokset ja pohdinta julkaistaisiin ruotsalaisessa alan lehdessä. Ruotsin ja USA:n kautta olemme tottuneet, että totuus kierrätetään Suomeen, joten tämähän sopii ainakin minulle.

En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä

Olen hämmästynyt tästä asioiden saamasta käänteestä. Olisin toivonut, että diabeteshoitajilla ja lääkäreillä olisi edes niin paljon ymmärrystä ja halua taistella edes vähäsen lääkeyhtiöiden mielivaltaa vastaan, että ottaisivat ilomielin vastaan T2DM-potilaiden hoitoon tällaisen hyvin yksinkertaisen ja toimivan ruokavalioratkaisun, jolla saadaan T2DM remissioon.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on tutustunut VirtaHealth-yrityksen tuottamaan tutkimukseen. Hän pitää tutkimusta sinällään mielenkiintoisena ja huomauttaa tutustuneensa aikoinaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon terveysbloginsa kirjoittelun myötä. Huolet ne on ravitsemusterapeutillakin ainakin Suomessa, sillä Laatikaisen mukaan vakavaa on ettei tämä ole RCT. Tuo kirjainyhdistelmä tuo orgasminväristykset esille ravitsemusterapeuteille ja muille oppineille. RCT on tieteen kultainen standardi, sokkoutettu ja kontrolloitu tutkimus. Kaikki muu tässä maailmassa on arvailua? Reijo, herää sinäkin todellisuuteen. Ei kaiken tarvitse olla ärseeteetä. Ota kuppi vihreää teetä ja pohdi asiaa uudemman kerran.

Mitä USA:ssa ja Suomessa on aikuisen oikeasti havaittu?

Lääkäritiimi siellä VirtaHealth-yrityksessä julkaisi äskettäin vertaisarvioidun tiedeartikkelin ruokavaliokokeestaan tyypin 2 diabeetikoille, joka oli ollut käynnissä vuoden verran. Tulokset osoittivat, että ketogeenista ruokavaliota (tosi vähän hiilareita, paljon rasvaa) noudattavat ja siinä ruokavaliossa pysyneet saavuttivat remission yli puolessa tapauksista (61% saa terveen paperit!). Se on todella huikeaa! Tällaiseen menestykseen ei ole totuttu diabeteksen hoidossa.

Terveystietoiset T2DM-potilaat voivat turvallisin mielin siirtyä huonosti toimivasta diabeteksen nykyhoidosta tähän ikivanhaan, mutta uudelleenlämmitettyyn rasvoja suosivaan ruokavalioon. USA:ssa ja Suomessa on käynnissä kampanja tätä ketogeenista hoitoratkaisua vastaan. Yritetään väkisin löytää jotakin esteitä sille, ettei potilas vaan alkaisi tätä hoitoa käyttämään. Syytetään ketogeenista ruokavalio muotidieetiksi ja sellaiseksi, joka sairastuttaa ihmiset. Tätä huudetaan toreilla tutustumatta laisinkaan ruokavalioratkaisuun.

Hyvä homma Sami!

Miljardööri, entinen tyypin 2 diabeetikko Sami Inkinen, voisi viettää luksuselämää jossakin lomaparatiisissa koko loppuelämänsä. Kuitenkin hän valitsee terveysalan yrittäjän roolin, vakavana tarkoituksenaan nujertaa T2DM. Aika huikeaa!

Valitse sinäkin oikea hoito jos sinulla on diabetes. Jo nyt T2DM-remission voi kokea Suomessa, joko ihan itsenäisesti puurtaen (lykkyä tykö!) tai ohjelman, vertaistuen ja motivoinnin avulla. Linkkiä https://app.t2d-remissio.fi/t2dr kannattaa klikata jo nyt.

Tee näin!

Tutustu rauhassa kirjallisuuteen ja tutkimuksiin, jotka puoltavat LCHF-ruokavalion käyttöä diabeteksessa. LCHF ja varsinkin ketogeeninen ruokavalio toimii diabeteksen hoidossa! Minulle on yllätys miksi siitä ei puhuta Suomessa tämän enempää.

Diabeetikko, jaa tämä tieto eteenpäin ja ota oikea hoito käyttöön! Ketogeeninen ruokavalio toimii, jos sitä noudattaa koko loppuelämänsä. Onneksi tämän ruokavalion puitteissa saa syödä todella maistuvaa ruokaa ja T2DM menee remissioon!

Tehdään vuodesta 2018 aidon diabeteshoidon riemuvuosi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

9 thoughts on “Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö”

 1. Kiitos Christer! Kaikki mukaan, tämä asian on pakko saada julkisuutta.

 2. ”En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä

  Olen hämmästynyt tästä asioiden saamasta käänteestä. Olisin toivonut, että diabeteshoitajilla ja lääkäreillä olisi edes niin paljon ymmärrystä ja halua taistella edes vähäsen lääkeyhtiöiden mielivaltaa vastaan, että ottaisivat ilomielin vastaan T2DM-potilaiden hoitoon tällaisen hyvin yksinkertaisen ja toimivan ruokavalioratkaisun, jolla saadaan T2DM remissioon.”

  Ajattele luvitteellinen tilanne: Hyvä haltija ilmestyy diabetesliiton johtajalle ja ojentaa hänelle rasian, jossa on punainen nappi päällä ja sanoo: ”Kun painat tästä napista, kaikki diabeetikot paranevat saman tien.”

  Mitä luulet, painaisiko nappia ja lopettaisi samalla mukavan työpaikkansa ja arvostetun asemansa?

 3. Puhut asiaa , sillä olen kokeillut vähähiilihydraatitonta dieettiä ja se toimii todellakin . Hiilarit saavat ihmisen tuntemaan väsymystä , turpaa oloa jne. Millähän lääkefirmat ja lääkärit eläisivät sitten .
  Ajatteleekohan inehmoiset , mitä lääkkeet saavat elimistössämme aikaan . Kerroin omalle lääkärille tästä kokeilustani oli tokaisu , että hyvä että toimii . Minulla on itselläni ollut hieman sokeriarvot kiikun kaakun , mutta kokeilin silti .
  Toinen vastaavanlainen asia on se , että lääkärit eivät allekirjoita ja noteeraa alalle HYVIN koulutettuja ja opiskelleita kiropraktikolla .
  Lyhyesti , lonkkaniveltäni olisi puukotettu jo useampaan kertaan ja tulehduskipulääkkeitä syöty , EI ENÄÄ , – sillä kävin ryhdinkorjauksessa kiropraktikolla ja kivut ja lääkkeet ovat Poissa. Ikää kun on vasta 72 vuotta .
  Ei anneta edes mahdollisuutta luontaiseen paranemiseen ilman LÄÄKKEITÄ !

 4. Mielenkiintoinen mutta vähän masentava juttu. Lääkäreiden nuivaa suhtautumista asiaan voisi selitellä vaikka sillä että suurin osa ihmisistä ei kykene muuttamaan elintapojaan liikunnan, tupakoinnin, alkoholinkäytön ja ruokavalion suhteen riippumatta siitä kuinka paljon asiasta tiedotetaan.
  Lääkärille on helpompaa hoitaa pillereillä ja leikkausveitsellä sairauksien oireita.
  Yhteiskunnalle aiheuttaa tällainen asenne järjettömiä kustannuksia sekä yksilötasolla ihmisille turhia kärsimyksiä ja huonoa elämänlaatua. Tämänhetkistä terveyden/sairaanhoitoa elintasotautien suhteen voisi verrata vaikka kiipeämiseen korkeaan puuhun. Kiipeämisen voi suorittaa kahdella tavalla; joko pää tai sitten takalisto noususuuntaan. Tällä hetkellä taitaa housujen takataskut olla kohti puun latvaa … Näinkin voi kiipeämisen hoitaa. Tehokasta? Eipä juuri.
  Itse olen ymmärtänyt että jos jätän vastuun omasta terveydestäni muiden hoidettavaksi niin saan varautua reiluun sairasteluun ihan arkkuun saakka.
  Ei ajatus oikein houkuttele.
  Nykyään seurailen painoa, verensokeria ja verenpainetta omilla mittareilla. Syön pääosin aika tiukasti vähähiilarista ja kokorasvaista kotona valmistettua ruokaa ja annan koiran kävelyttää ympäri kyliä pari tuntia päivässä. Kahtena päivänä viikossa paastoan 24 tuntia kahvin ja pahan sisun avulla. Viinakset,makeat ja tupakit jätin toisten nautittaviksi. Pärjään ilmankin. Stressaamiseen ei enää tunnu olevan aikaa.
  Parin vuoden jälkeen on tällä reseptillä sekä sokerit että paineet aika kohdallaan, kunto hyvä ja karva kiiltää.
  Ja pillereillä olen heittänyt kuikkaa.
  Lääkäreiden mielestä elän varmaan tosi vaarallisesti.
  Aika näyttää …

 5. Lisää tätä ja julkisuutta. Samoin myös muista sairauksista esim. Syöpä ja kilpirauhasen liikatoiminta ym.

 6. Täytyy sanoa että tässä yhteiskunnassa on useimmilla päättäjillä asennevamma ja pahinta tarttuvaa laatua sellainen. Kiitos muuten yhteyden otostasi. Olen täysin samaa mieltä siitä että se on hyvä levy se ”sua kuunneellaan sillä seinilläkin korvat on.” ymmärät varmaan mitä tarkoitan! Tsemppiä kaikesta huolimatta. Oikeus voittaa aina, ennemmin tai myöhemmin. Olen puolellasi taistelemassa nästä asioissa vaikka henki menisi mitä sitten, synnytään seuraavaan elämään ja jatketaan taistelua siitä mihin jäätiin.

 7. Diabeetikko on aivan liian kannattava lääkkeillä hoidettuna lääketeollisuudelle. Remissiossa tai peruutettuna diabetes ei hyödynnä ketään. Paitsi itseä, omaisia ja yhteiskuntaa. Mutta koska meidän pitää kuluttaa eikä olla terveitä, niin yhteiskunnan päättäjät ovat valinneet mieluummin lääketeollisuuden tukemisen. Tähän en osallistu enään kuin akuuteissa tapauksissa, sillä oman diabetekseni sain remissioon ja reilu kuusi vuotta sitten tiukalla LCHF-ruokavaliolla.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.