Valikko Sulje

Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Juttu päivittyi. PDF-tiedosto lisätty.

Vuodesta 2006 lähtien olen inspiroitunut lääkäreiden Richard Bernstein, Timo Kuusela, Matti Tolonen, Antti Heikkilä, Annika Dahlqvist ja Andreas Eenfeldt potilas- ja valistustyöstä diabeetikoiden parissa. Tapasin vuosien varrella useita suomalaisia tyypin 2 diabeetikkoja, jotka olivat saaneet sairautensa oireet pois (remissio) hyvin yksinkertaisella ruokavalioratkaisulla.

Seurasin vuonna 2017 henkeäni haukkoen ystäväni Sami Inkisen perustaman VirtaHealth-yrityksen menestystä tyypin 2 diabeteksen (T2DM) hoidossa Kaliforniassa, USA:ssa. Seurasin professori Timothy Noakesin kamppailua oikeudessa kiusankappaleitaan (ravitsemusterapeutteja Etelä-Afrikassa) vastaan.

Tapasin vuoden 2017 alussa samaan hiileen puhaltavia ystäviä Suomesta, joiden kannustamina olin mukana toteuttamassa ruokavaliokoetta tyypin 2 diabeetikoille. Eräs lahtelaisyrittäjä otti riskin ja väänsi meille ohjelmistoratkaisun millä voitaisiin toteuttaa pienessä mittakaavassa samanlainen hoitoratkaisu kuin se millä VirtaHealth-yritys Kaliforniassa operoi. Saatiin mukaan tiimiin eräs eläkkeellä oleva suomalaislääkäri ja mietitään parhaillaan mistä löytyisi rahaa diabeetikon aidon hoidon pyörittämiseen Suomessa.

T2DM – hitaasti etenevä parantumaton sairaus?

Suomalainen tyypin 2 diabeetikko saa hoitoa sairauteensa hakiessaan terveyskeskuksessa kuulla, että hänen sairautensa on parantumaton, mutta oireita voi lievittää lääkkeillä, liikuntaa harrastamalla, laihduttamalla ja syömällä samaa ruokaa kuin kaikki muutkin suomalaiset. Sairaus etenee hitaasti ja loppuelämää dominoi pelko sokeutumisesta, munuaisten vaurioista, sydän- ja verisuonisairauksista, aivojen rappiosta, amputaatioista ja muista kauheuksista.

Minä olen toiminnan mies, en voi jäädä tilannetta seuraamaan toimettomana.

Järjestin keväällä 2017 ystävieni kanssa tapaamisen Diabetesliiton kanssa. Minulla itselläni ei ole diabetesta, mutta minulla on ystäviä, joilla on tämä kauhea sairaus. Ystäväni ja minä kerroimme Diabetesliiton edustajille miten inspiroituja olemme tekemään oman pienen osuutemme T2DM-potilaitten tilanteen helpottamiseksi täällä Suomessa. Kerroimme Heikkilästä, Dahlqvistista, Eenfeldtistä ja Sami Inkisestä. Kysyimme tunteeko Diabetesliitto sanan remissio. Kiusallisen hiljaisuuden saattamana Diabetesliiton edustajat ryhtyivät selaamaan tiedostojaan ja taisivat löytää tämän sanan lopulta. Eivät tunnustaneet käyttäneensä sanaa diabeteksen yhteydessä, sehän on hitaasti etenevä parantumaton sairaus.

Kysymme Diabetesliiton suhtautumista ruokavaliokokeeseen, joka toteutettaisiin eräässä diabetesyhdistyksessä täysin vapaaehtoisesti. Pitivät koetta mielenkiintoisena, mutta eivät voineet sitä muuta kuin kauniilla ajatuksella tukea, sillä he olivat sidottuja Käypä hoito -suosituksiin. Niissä suosituksissa ei ole tätä meidän ehdottamaa ratkaisua. Sovittiin, että koe suoritetaan ja tulokset raportoidaan diabetesyhdistyksen jäsenlehdessä.

Suomi-ilmiö

En tiedä mikä meitä suomalaisia vaivaa? Varsinkaan en ymmärrä suomalaisia lääkäreitä ja diabeteksen ammattilaisia. Jos olet tähän asti lukenut tekstiäni, niin voithan sinä lukea sen loppuunkin asti. Loppu on nimittäin huvittavan karmea osoitus joidenkin lääkäreiden jääräpäisyydestä. Suomi-ilmiöksi tämä muuttuu kun mukaan astuu hirvittävä yleinen rasvakammo (Pohjois-Karjala -projektin vakava haittavaikutus). Eihän sellainen ruokavalio voi olla terveellinen, jossa ehdotetaan ravintorasvan nauttimista?

Pilottikoe toteutettiin ja tulokset olivat kolmen kuukauden jälkeen yhdensuuntaisia VirtaHealth-yrityksen tulosten kanssa. Pitkäaikaissokeri asettui tasolle, joka on ominaista terveille ihmisille, kolesteroliarvot eivät muuttuneet ainakaan pahempaan suuntaan, painonpudotuksessa koettiin riemuvoittoja. Luulisi, että nyt diabetesyhdistyksessä hypitään tasajalkaa ilosta. Vihdoinkin on toivon kipinä syttymässä, että T2DM-potilas voi päästä terveen kirjoihin noudattamalla yksinkertaista, maistuvaa ruokaa tzarjoavaa ruokavalioratkaisua koko loppuikänsä. Hän voi jättää pois lääkityksensä, hän laihtuu, innostuu elämästä! Kattia kanssa!

Olemme Suomessa nauttimassa reaalielämää. Lääkärit, jotka saivat tietää tästä ruokavaliokokeesta, eivät olleet iloisia. Jostain syystä he eivät hyppineet riemusta. Ystäväni, joka mahdollisti suurelta osin kokeen esivalmistelut, on valtavan ryöpytyksen kohteena. Jo ennen tulosten julkaisua, hän saa kuulla, että tämä on vaarallista hoitoa diabeetikoille.

Tilanne kärjistyy siellä diabetesyhdistyksessä siinä määrin, että me luovumme taistelusta saattaa ruokavaliokokeen tulokset diabetesyhdistyksen jäsenille luettavaksi omassa jäsenlehdessä. Lääkäreiden mielestä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ei voi kirjoittaa siinä lehdessä.

Sundqvist ei luovuta

Pidän tärkeänä, että ruokavaliokokeesta kerrotaan ja sainkin jutulle julkaisumahdollisuuden urheilulehdessä. Se on ilmestynyt Ikiliikkuja-lehdessä otsikolla ”Urheilu ja diabetes”. Sen voi lukea tästä: urheilu_ja_diabetes. En luovuta. Koetulokset pitää jokaisen nähdä, sillä suomalainen ei usko ennen kuin näkee.

Lisäksi ruotsalaiset ystäväni (Annika Dahlqvist ja Ralf Sundberg) ehdottivat, että tulokset ja pohdinta julkaistaisiin ruotsalaisessa alan lehdessä. Ruotsin ja USA:n kautta olemme tottuneet, että totuus kierrätetään Suomeen, joten tämähän sopii ainakin minulle.

En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä

Olen hämmästynyt tästä asioiden saamasta käänteestä. Olisin toivonut, että diabeteshoitajilla ja lääkäreillä olisi edes niin paljon ymmärrystä ja halua taistella edes vähäsen lääkeyhtiöiden mielivaltaa vastaan, että ottaisivat ilomielin vastaan T2DM-potilaiden hoitoon tällaisen hyvin yksinkertaisen ja toimivan ruokavalioratkaisun, jolla saadaan T2DM remissioon.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on tutustunut VirtaHealth-yrityksen tuottamaan tutkimukseen. Hän pitää tutkimusta sinällään mielenkiintoisena ja huomauttaa tutustuneensa aikoinaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon terveysbloginsa kirjoittelun myötä. Huolet ne on ravitsemusterapeutillakin ainakin Suomessa, sillä Laatikaisen mukaan vakavaa on ettei tämä ole RCT. Tuo kirjainyhdistelmä tuo orgasminväristykset esille ravitsemusterapeuteille ja muille oppineille. RCT on tieteen kultainen standardi, sokkoutettu ja kontrolloitu tutkimus. Kaikki muu tässä maailmassa on arvailua? Reijo, herää sinäkin todellisuuteen. Ei kaiken tarvitse olla ärseeteetä. Ota kuppi vihreää teetä ja pohdi asiaa uudemman kerran.

Mitä USA:ssa ja Suomessa on aikuisen oikeasti havaittu?

Lääkäritiimi siellä VirtaHealth-yrityksessä julkaisi äskettäin vertaisarvioidun tiedeartikkelin ruokavaliokokeestaan tyypin 2 diabeetikoille, joka oli ollut käynnissä vuoden verran. Tulokset osoittivat, että ketogeenista ruokavaliota (tosi vähän hiilareita, paljon rasvaa) noudattavat ja siinä ruokavaliossa pysyneet saavuttivat remission yli puolessa tapauksista (61% saa terveen paperit!). Se on todella huikeaa! Tällaiseen menestykseen ei ole totuttu diabeteksen hoidossa.

Terveystietoiset T2DM-potilaat voivat turvallisin mielin siirtyä huonosti toimivasta diabeteksen nykyhoidosta tähän ikivanhaan, mutta uudelleenlämmitettyyn rasvoja suosivaan ruokavalioon. USA:ssa ja Suomessa on käynnissä kampanja tätä ketogeenista hoitoratkaisua vastaan. Yritetään väkisin löytää jotakin esteitä sille, ettei potilas vaan alkaisi tätä hoitoa käyttämään. Syytetään ketogeenista ruokavalio muotidieetiksi ja sellaiseksi, joka sairastuttaa ihmiset. Tätä huudetaan toreilla tutustumatta laisinkaan ruokavalioratkaisuun.

Hyvä homma Sami!

Miljardööri, entinen tyypin 2 diabeetikko Sami Inkinen, voisi viettää luksuselämää jossakin lomaparatiisissa koko loppuelämänsä. Kuitenkin hän valitsee terveysalan yrittäjän roolin, vakavana tarkoituksenaan nujertaa T2DM. Aika huikeaa!

Valitse sinäkin oikea hoito jos sinulla on diabetes. Jo nyt T2DM-remission voi kokea Suomessa, joko ihan itsenäisesti puurtaen (lykkyä tykö!) tai ohjelman, vertaistuen ja motivoinnin avulla. Linkkiä https://app.t2d-remissio.fi/t2dr kannattaa klikata jo nyt.

Tee näin!

Tutustu rauhassa kirjallisuuteen ja tutkimuksiin, jotka puoltavat LCHF-ruokavalion käyttöä diabeteksessa. LCHF ja varsinkin ketogeeninen ruokavalio toimii diabeteksen hoidossa! Minulle on yllätys miksi siitä ei puhuta Suomessa tämän enempää.

Diabeetikko, jaa tämä tieto eteenpäin ja ota oikea hoito käyttöön! Ketogeeninen ruokavalio toimii, jos sitä noudattaa koko loppuelämänsä. Onneksi tämän ruokavalion puitteissa saa syödä todella maistuvaa ruokaa ja T2DM menee remissioon!

Tehdään vuodesta 2018 aidon diabeteshoidon riemuvuosi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

9 Comments

 1. Catharsis

  Diabeetikko on aivan liian kannattava lääkkeillä hoidettuna lääketeollisuudelle. Remissiossa tai peruutettuna diabetes ei hyödynnä ketään. Paitsi itseä, omaisia ja yhteiskuntaa. Mutta koska meidän pitää kuluttaa eikä olla terveitä, niin yhteiskunnan päättäjät ovat valinneet mieluummin lääketeollisuuden tukemisen. Tähän en osallistu enään kuin akuuteissa tapauksissa, sillä oman diabetekseni sain remissioon ja reilu kuusi vuotta sitten tiukalla LCHF-ruokavaliolla.

 2. vastavoimaa

  Täytyy sanoa että tässä yhteiskunnassa on useimmilla päättäjillä asennevamma ja pahinta tarttuvaa laatua sellainen. Kiitos muuten yhteyden otostasi. Olen täysin samaa mieltä siitä että se on hyvä levy se ”sua kuunneellaan sillä seinilläkin korvat on.” ymmärät varmaan mitä tarkoitan! Tsemppiä kaikesta huolimatta. Oikeus voittaa aina, ennemmin tai myöhemmin. Olen puolellasi taistelemassa nästä asioissa vaikka henki menisi mitä sitten, synnytään seuraavaan elämään ja jatketaan taistelua siitä mihin jäätiin.

 3. Eeva Virtanen

  Lisää tätä ja julkisuutta. Samoin myös muista sairauksista esim. Syöpä ja kilpirauhasen liikatoiminta ym.

 4. Lasse Aarnipuro

  Mielenkiintoinen mutta vähän masentava juttu. Lääkäreiden nuivaa suhtautumista asiaan voisi selitellä vaikka sillä että suurin osa ihmisistä ei kykene muuttamaan elintapojaan liikunnan, tupakoinnin, alkoholinkäytön ja ruokavalion suhteen riippumatta siitä kuinka paljon asiasta tiedotetaan.
  Lääkärille on helpompaa hoitaa pillereillä ja leikkausveitsellä sairauksien oireita.
  Yhteiskunnalle aiheuttaa tällainen asenne järjettömiä kustannuksia sekä yksilötasolla ihmisille turhia kärsimyksiä ja huonoa elämänlaatua. Tämänhetkistä terveyden/sairaanhoitoa elintasotautien suhteen voisi verrata vaikka kiipeämiseen korkeaan puuhun. Kiipeämisen voi suorittaa kahdella tavalla; joko pää tai sitten takalisto noususuuntaan. Tällä hetkellä taitaa housujen takataskut olla kohti puun latvaa … Näinkin voi kiipeämisen hoitaa. Tehokasta? Eipä juuri.
  Itse olen ymmärtänyt että jos jätän vastuun omasta terveydestäni muiden hoidettavaksi niin saan varautua reiluun sairasteluun ihan arkkuun saakka.
  Ei ajatus oikein houkuttele.
  Nykyään seurailen painoa, verensokeria ja verenpainetta omilla mittareilla. Syön pääosin aika tiukasti vähähiilarista ja kokorasvaista kotona valmistettua ruokaa ja annan koiran kävelyttää ympäri kyliä pari tuntia päivässä. Kahtena päivänä viikossa paastoan 24 tuntia kahvin ja pahan sisun avulla. Viinakset,makeat ja tupakit jätin toisten nautittaviksi. Pärjään ilmankin. Stressaamiseen ei enää tunnu olevan aikaa.
  Parin vuoden jälkeen on tällä reseptillä sekä sokerit että paineet aika kohdallaan, kunto hyvä ja karva kiiltää.
  Ja pillereillä olen heittänyt kuikkaa.
  Lääkäreiden mielestä elän varmaan tosi vaarallisesti.
  Aika näyttää …

 5. Marja-Liisa Kallio-Oksanen

  Puhut asiaa , sillä olen kokeillut vähähiilihydraatitonta dieettiä ja se toimii todellakin . Hiilarit saavat ihmisen tuntemaan väsymystä , turpaa oloa jne. Millähän lääkefirmat ja lääkärit eläisivät sitten .
  Ajatteleekohan inehmoiset , mitä lääkkeet saavat elimistössämme aikaan . Kerroin omalle lääkärille tästä kokeilustani oli tokaisu , että hyvä että toimii . Minulla on itselläni ollut hieman sokeriarvot kiikun kaakun , mutta kokeilin silti .
  Toinen vastaavanlainen asia on se , että lääkärit eivät allekirjoita ja noteeraa alalle HYVIN koulutettuja ja opiskelleita kiropraktikolla .
  Lyhyesti , lonkkaniveltäni olisi puukotettu jo useampaan kertaan ja tulehduskipulääkkeitä syöty , EI ENÄÄ , – sillä kävin ryhdinkorjauksessa kiropraktikolla ja kivut ja lääkkeet ovat Poissa. Ikää kun on vasta 72 vuotta .
  Ei anneta edes mahdollisuutta luontaiseen paranemiseen ilman LÄÄKKEITÄ !

 6. JR62

  ”En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä

  Olen hämmästynyt tästä asioiden saamasta käänteestä. Olisin toivonut, että diabeteshoitajilla ja lääkäreillä olisi edes niin paljon ymmärrystä ja halua taistella edes vähäsen lääkeyhtiöiden mielivaltaa vastaan, että ottaisivat ilomielin vastaan T2DM-potilaiden hoitoon tällaisen hyvin yksinkertaisen ja toimivan ruokavalioratkaisun, jolla saadaan T2DM remissioon.”

  Ajattele luvitteellinen tilanne: Hyvä haltija ilmestyy diabetesliiton johtajalle ja ojentaa hänelle rasian, jossa on punainen nappi päällä ja sanoo: ”Kun painat tästä napista, kaikki diabeetikot paranevat saman tien.”

  Mitä luulet, painaisiko nappia ja lopettaisi samalla mukavan työpaikkansa ja arvostetun asemansa?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!