Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tieteisuskonto

Kaikessa koulutuksessa ajetaan opiskelijat samaan muottiin, eli koulutetaan ammattioppiin uskovaisiksi. Joka alalla on temppelinsä ja papistonsa, jotka ylläpitävät ja opettavat tätä uskontoa.

On tieteisuskontoa, taloustiedeuskontoa, lääketiedeuskontoa, insinööritiedeuskontoa jne loputtomiin. Saman uskonnon edustajat pukeutuvat samalla tavalla ja heillä on samanlaiset mielipiteet ja arvot. Uskonnosta poikkeava sysätään ulkopuolelle.

Gravesin arvoevoluutiotasolla nämä uskovaiset ovat fiksoituneet (jämähtäneet) byrokratia-niuho -tasolle ja kehitys on pysähtynyt.

Arvoevoluutioteorian loi psykologi, professori Clare W. Graves (1914-1986). Hän tutki sitä, mikä on aikuisen ihmisen ajattelussa psyykkisesti tervettä. Selvitteli reaktiota ja kehitystä ihmisen ajattelussa ja toiminnassa tässä todellisessa, ristiriitojen täyttämässä elämässä ja eri elinolosuhteissa.

Gravesin arvoevoluutio ja tunteet

Taso 1. Villi, vastasyntynyt, yksilö. Arvot: välitön tyydytys. Tyypillinen kivikauden asukki leopardintaljaisessa asussa, Tarzan, Kivinen, hätähousu, nenän perässä kulkeva koira, vaistojen seuraaja. Välitön reagointi. Nauttii siitä kun saa heti jotain hienoa itselleen, helyjä, mahan täyteen, oma napamielihyvä kiinnostaa. Yksinäisyys vie seuraavaan (tasolle 2). On sulautunut äitiin sikiönä ja maailmaan syntymän jälkeen (confluence, konfluenssi = Symbioosi, ollaan yhtä toisen kanssa, ei omaa tahtoa ja mieltä. Ei kontaktia omiin tunteisiin eikä tarpeisiin). Yksilötön ja tunnelämässä on pohjatonta yksinäisyyttä, pahaa oloa (nälkä/märkä/kylmä), hyvä olo syntyy kontaktista äidin/isän lämpöön ->>> erillisyyteen, yksilöllistymiskokemukseen.

Taso 2. Heimo, perhe, mussukka. Arvot: ryhmä, perinne. Tässä kyseessä heimo-mussu = reviristi. Reviiri-ihminen afrikkalaisessa paalukylässä, lastu tulee jokea pitkin, me olemme ihmisiä ja muut ovat syvältä. Heimo luo turvallisuutta oman porukan kanssa, me vastaan muut, rasismi nostaa päätään, terrorismi tulee mukaan kuvioihin, oma napamielihyvä kiinnostaa. Kansakunnan itsenäisyyskaipuu on vahva. Pettymys, riippuvuus, karkaaminen, vie seuraavaan: Perheen turvallisuuteen sulautumisen turvallisuus. Kännissä konfluenssimaailman kanssa ->>> yksilöllisyyden menetys auktoriteetille, kaipuu yksilöksi/itsenäisyyteen (uhmaikä). Halu, tyydytys-pettymys, tylsää turvallisuutta ->>> Kaipuu itsenäisyyteen, itsenäiseen toimintaan ->>> johtaa seuraavaan (taso 3). Juo sahtia sukujuhlissa. Pukeutuu kansallispukuun.

Taso 3. Rambo, murrosikä, yksilöihminen. Arvot: itsekkyys, toiminta, ”vaikka mummoja potkisi”. Rambo-taistelija (-tappelija, -toimija, yhden asian puolesta), olemassaolon taistelu, terroristi ja sen oikeutus, toimintapelaaja, alkeisdraivi syntyy vihasta ja seksuaalivietistä. Rambo-kilpailun voitto ja voima, tapahtuminen, suora toiminta, antisosiaalisuus, jengi, hetkellinen oma napamielihyvä, rajojen kokeilu, sekasotkuharmi, epäloogisuus vie seuraavaan (taso 4). Tuntee olevansa väkisin itsenäinen, tyhmyyden huipentuma ->>> pelko. Sääntöjen rikkominen, rajojen kokeilu, väkivaltaisuus. 1.-vaiheen yksinäisyys ->>> kaipuu 2.-vaiheen turvallisuuteen. Ahdistus/syyllisyys lapsuuden rajojen rikkomisesta ->>> kaipuu turvallisuuteen. Halu, toiminnan tarve, aggressio, tyydytys-pettymys, jengiyhteys. Kännihakuisuus jengissä on kaipuu konfluenssiin, sulautumiseen. Juo mitä tahansa ja pää aina täyteen. Alkoholismin alku juoppogeenisillä. Pukeutuu nahkavaatteisiin, lävistyksiin ja tatuointeihin. Tähän ryhmään kuuluvat myös taitamattomat yrityssaneeraajat. Turvallisuuden kaipuu ->>> johtaa seuraavaan (taso 4).

Taso 4. Niuho, byrokraatti, ryhmäihminen. Arvot: laki, järjestyssäännöt, kontrollointi. Niuho (=järjestyksen) vaatija, sotkun jälkeen niuholla on kaikki järjestyksessä ja ennustettavissa turvallisesti. Uudet ajatukset ja käytännöt pelottavia, tiukkapipo, mielihyvä järjestyksestä ja organisoinnista, kaikki järjestykseen. Napamielihyvä. Juo punaviiniä lihan kanssa ja valkoviiniä kalan kanssa. Pukeutuu arkiyhdistelmäpukuun. Turvallisuuspelko, muistuttaa äiti-konfluenssia. Köyhyysharmi vie seuraavaan (taso 5). Ennemminkin päähän potkimiseen kyllästyminen vaarana, halu vastata, toteuttaa itseään? Pienet palkinnot, ylireagointi ramboilun jälkeen. Neuvostoliitto, EU, uskonnolliset yhteisöt edustavat tätä yhteiskunnassa. Maailmassa on surullisia tapauksia diktaattoreiden johtamasta kansasta, joka on tässä vaiheessa. Itsenäisyyden totaalinen menetys. Laista tuli auktoritetti isän sijasta. Toistaa 2.-vaiheen auktoriteettiuskoa. Tylsä, yllätyksetön elämä ->>> kaipuu 3.-vaiheen itsenäiseen toimintaan valintaoikeuksineen ja samalla 2.-vaiheen turvallisuuteen. Kännissä saa rikkoa sääntöjä. Itsenäisyyden ja rahan kaipuu ->>> johtaa seuraavaan (taso 5).

Taso 5. Juppi, yrittäjä, rikastumisen haave, yksilöihminen. Arvot: raha, tavara, ura, itsekkyys, monopolipeli, yksilöpelit, sijoituspelit, veikkaus. Juppi (=itsekäs), himoitsija, Ahmed Ahne, vallan kahvan ohjaaja, itsekäsdraivi päällä. Juppiahneus, rahan tulo, vallan käyttö, tavara, ”mulle heti kaikki”, hetkellinen mielihyvä. Napamielihyvä. Sosiaalittomuusharmi, asosiaalisuus, tekoystäviä ->>> vie seuraavaan (taso 6). Kaipuu todelliseen. Toteuttaa 3.-vaiheen valintaoikeutta. Pinnallinen kontakti muihin juppeihin. Tunteet vähissä ja kaipaus äidin tunteiden saamiseen, rakkauteen 2.-vaiheessa. Kännissä konfluenssimaailman kanssa. Rahavallanhimo primääriä (ensisijaista) tietämättä mitä sillä tekisi. Yksinäisyys on syvää , koska ei ole 3. vaiheen jengiäkään. Elämä muuttuu tylsäksi tunteettomassa valtayksinäisyydessä. Keräilymielihyvä, kilpailun voittomielihyvä. Voiton merkit: Rolex, Jagge, silkkipuku, sikari, ruuan kanssa merkkiviinit, hienostelu, muita parempi, näennäisitsetunto, minä olen hyvä, puuttuu sosiaalisuus, aito kontakti, aito rakkaus. Kovin on yksinäistä, muistuttaa rambovaihetta. Konfluenssikaipuu ryhmäyttää ->>> rakastaviin ryhmäihmisiin, yhdistyksiin. Myy lopulta omaisuutensa ja menee Posiolle lampaita kasvattamaan tai perustaa hyväntekeväisyyssäätiön, jolla saa hyväksyntää yksinäisyyteensä ja samalla saa käyttää valtaa.

Taso 6. Pehmo lässyttäjä, ryhmäihminen. Arvot: ihminen, tunteet, luonto, epäitsekkyys. Pehmo (=tunnejengi) empaatikko, epäitsekäs muita ajatteleva, osaaottava, tunteista ja kanssakäymisestä nauttiva, ryhmäpelit, yhdistykset. Menee kaljalle villapaidassa kavereiden kanssa. Pehmo -rentous, tunteet, hyvä olo, sosiaalinen kanssakäyminen tuo mielihyvän. Tehottomuus uhkana ->>> vie seuraavaan (taso 7). Toteutuu 1.-vaiheen äitikonfluenssi ja 2.-vaiheen perherakkaus. Halataan ja lässytetään, mitään ei oikeesti saada aikaan. Ryhmä sitoo ja rajoittaa kuten 2.-vaiheessa. Sosiaalisuus on täydessä kukassaan. Itsetunto nousee ryhmässä. Turvalliset säännöt kuten 4.-vaiheessa. Konfluenssin toteutumisen vuoksi ei ryypätä paljoa. Opitaan ihmisestä. Katsotaan maailmaa vähän avarammin. Aikaansaamattomuus lopulta turhauttaa. Kaipuu 3.- ja 5.-vaiheen toimintaan. Yhteistyöstä saa tyydytystä, rakkaus, kaveruus, kuulumien johonkin, muistuttaa heimovaihetta (taso 2).

————TÄSSÄ ISO MUUTOS——————————————-

Taso 7. Vaihtoehtojen etsijä, tuloksentekijä, yksilö-ryhmä-ihminen. Arvot: tulos yhteisölle, hyväntekeväisyys. Kypsädraivi rakkaudesta ja filantropiasta (=ihmisrakkaus). Ideat kukoistavat, luovuus, pulmien ratkaiseminen, toisten auttaminen pulmatilanteissa, tulos koko yhteisölle ja kanssamielihyvä keksimisestä, hyvä sosiaalinen muutos. Haluaa auttaa itseään, ei muita. Nauttii ideoista, ratkaisuista, asiantuntijuudesta (expertiisistä), ei ymmärrä kokonaisuuksia vaan on yksittäisen asian tuntija. Laajentaa maailmankuvaansa ja hylkää aikaisemmat rajoituksensa. Saa tyydytystä uuden löytämisen oivalluksista ja tuloksesta koko ryhmälle. Kokeilee kaikenlaista ja pitää sen mikä on hyvä tuloksellisuuden suhteen. Käyttää kaikkia aikaisempia keinojaan tuloksen aikaansaamiseksi. Sosiaalisia raja-aitoja ei ole ja taitoja kontakteihin on. Etsitään itsensä kehittämisen keinoja ja menetelmiä. Alkoholi ei enää kiinnosta. Pukeutuu tilanteen mukaan seuraten kohtaamiensa ihmisten pukeutumista. Ei yli- eikä alipukeudu. Kaikki uusi tuo mielihyvää.
Itsekkyys vähenee. Itsearvostus ja -tunto nousee aidosti. Tuloksesta mielihyvää, uuden vaihtoehdon löytämisen mielihyvä, luovuuden mielihyvä.

Taso 8. Mielipidejohtaja vastoin tahtoaan pyydettynä. Arvot: maapallo. Nöyrä pohdiskelija, mielihyvä yhteisön kehittämisestä ja siihen liittyvästä positiivisesta vallasta. Kanssamielihyvä, ymmärtää kokonaisuuden, toisten auttaminen jopa itsensä kustannuksella. Nöyryys alkaa tästä. Imartelun tuoman mielihyvän ja nöyryyden ristiriita. Tulos on edelleen tärkeä, mutta ryhmä, jonka hyväksi se tehdään laajenee. Yhteistyökykyisyys paranee ->>> sosiaaliset kontaktit tuo aitoa tunnetason mielihyvää.

Taso 9. Vastentahtoinen johtaja pyydettynä. Arvot: kaikkien hyvä ja maapallo. Hiljaisen tiedon haltija. Ottaa nöyränä tehtävän vastaan, mielihyvä velvollisuuden suorittamisesta ja vallasta. Toisten tilanteen paranemisesta syntyy kanssamielihyvä. Ottaa vastuuta ambivalenttina (kaksijakoisesti) nöyryyden lisääntyessä, eikä tiedä saako niin tehdä, onko oikeutta olemassaoloonsa?

Taso 10. Parantajajohtaja. Guru, draivi asian puolesta, nöyrä vastuuvallankäyttäjä, kanssamielihyvä. Uhraa itsensä etiikkansa vaatimalle asialle kuten Mahatma Gandhi, Risto Ryti, Dag Hammarskjöld, Äiti Teresa.

Tasot 11-15. Eri asteisia pyhimyksiä ja uskontojen perustajia. Ei ole viime aikoina näkynyt!

Näin pitkälle siis meidät vei Graves. Mieti, pohdi, millä tasolla olet, mille tasolle pyrit, mitä opit tästä?

 

Mikä on ”huuhaata”?

härkönenJos 1700-luvulla olisi ollut käsite ”huuhaa”, niin huuhaata olisi ollut puhelin, radio, näköradio, magnetismi, rtg-säteily, ukw, uv, veturi, lentokone, auto, höyrykone, polttomoottori, atk, avaruuskävely, gps, satelliitit, monet lääketieteen keksinnöt, Nikola Teslan keksimä vaihtovirta, gramofoni, psykoterapia jne. Uskonnon byrokratia ei päässyt estämään näiden keksimistä!

Tiedeuskonto hylkää kaiken uuden huuhaana ja lääketiedeuskonnon alalla kaiken uuden uskomushoitona. Ajattele – tuntemattoman ja näkymättömän energian (=painovoiman) vaikutuksesta valonsäde taipuu. Tuota energiaa sanotaan pimeäksi, siis ”huuhaaksi” koska kukaan ei ole sitä nähnyt. Tätä energiaa on noin 68,3 prosenttia.

Dosentti Matti Luoma kirjoitti vuonna 1990 aivan liian vähälle huomiolle jääneen kirjan: Länsimaiden kaksi uskontoa – Kristinusko ja Rationalismi (WSOY, 1991, ISBN: 951-0-16870-x). Kristinusko ei ollut ainoa uskonto. Viitteitä kirjassa on 29 sivua.

Internetistä poimimme tämän (http://netn.fi/295/netn_295_nvain.html ):

Luoman kirjassa ainakin kaksi seikkaa korostuu: 1) Venäjällä on todella ollut omaperäistä, muusta länsimaisesta traditiosta paljossa eroavaa filosofiaa ja 2) valtaosalta tuo filosofia on ollut uskontokeskeistä, ihmisen ja Jumalan tai jumaluuden välisiin suhteisiin keskittyvää filosofiaa, mikä kai eniten erottaa sen muusta samanaikaisesta eurooppalaisesta ajattelusta.

Eurooppalainen sielu on pari tuhatta vuotta kamppaillut näiden kahden perinteen kanssa, vuoroon toinen, vuoroon toinen sitä halliten. Alussa rationaalinen hellenismi hallitsi Platon ja Aristoteles voimakaksikkonaan. Sitten valtionuskonnoksi julistettu kristinusko syrjäytti pakanalliseksi leimatun vastustajansa, vaikka Troijan puuhevosen tavoin omaksui pitkälle sen logiikan ja monet ideat oman teologiansakin aineksiksi.

Keskiajalla Aristoteles syrjäytti Platonin kristillisen kulttuurinkin pääfilosofina, arabimaailman ajattelu tulvi Eurooppaan ja renesanssi ym. alkoivat kaivaa maata monopoliaseman vallanneen kristinuskon alta. Vanha antiikin filosofia pääsi uudelleen armoihin ja ajanhengen ekstrovertti (ulospäin suuntautunut) naturalismi pani alulle luonnonilmiöiden tieteellisen tarkastelun, missä palattiin peräti esisokraattiseen luonnonfilosofiaan, valistus kirkollisen hegemonian kukistajana, positivismi ja materialismi seuralaisinaan.

Matti Luoma on kannattanut länsimaita paljon vanhempaa ja laajempaa intialaista filosofiaa, joka loistaa lähes täysin poissaolollaan yliopistoissamme. Intialaisesta ajattelusta puuttuu vuosituhansien mitalta se kohtalokas repeämä, joka valistuksesta alkaen on jakanut eurooppalaisen kulttuurin uskon ja järjen, rationalismin ja kirkkous-konnon kahteen valtaleiriin. Filosofia on siellä aina lähtenyt liikkeelle absoluutista, täydellisestä ja kaikkea läpäisevästä mystis-metafyysisestä alkuperusteesta nimenään Brahman.

Filosofiaa ei voi olla olemassa ilman merkittävää metafysiikkaa. Länsimainen anglosaksinen positivismi yritti kuitenkin kitkeä kaiken metafysiikan empiiris-loogisessa hybriksessään ja jätti tämän nihilistisen elintasomammonistisen valtiasmaailman vaille kestävää henkistä perustaa. Ulkoisen luonnon aarteiden hillitön raiskaaminen jätti totaalisesti ihmisen sisäisen maailman, sielun ja Jumalan sivuun, venäläisen ja intialaisen filosofian keskeiset kohteet.

Länsimainen prometeeis-faustinen kulttuuri on mitä ilmeisimmin perikatonsa (Spengler ym.) edessä sen yrittäessä yksin järkeen, tekniikkaan, tehokkuuteen ja rajattoman talouskasvun mielettömyyteen takertuen nousta itse itselleen kaivamastaan postmodernista kaaoksesta. ”Eurooppa on vain pieni aasialainen niemimaa”, tapasi Nietzsche tuon kuilun aavistaen todeta. Tämä ei merkitse sitä, että meidän tulisi lännessä alkaa apinoida itää, vaan nähdä oman uskonnollis-aatteellisen rappiomme syvyys ja sen syyt.

Professori Esko Valtaojan ”Kaiken käsikirja” (Ursan julkaisuja 129, 2013) antaa uutta näkemystä. Kannattaa googlata näkymätön energia tai aine.

 

Ilkka_harkonen190Ilkka Härkönen

Henkisen hyvinvoinnin asiantuntija, kehittäjä ja valmentaja.

Koulutukseltaan psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti. Vuosikymmenten kokemus psykiatrisesta hoidosta ja ihmisten henkisestä valmentamisesta. Kouluttanut ja valmentanut yksityisiä ja yrityksiä sekä tehnyt urheilu-, bisness- sekä työnhakupsyykkausta vuodesta 1980 lähtien.

Tutustu lähemmin: http://www.elamassaeteenpain.fi/d/node/21http://muutoksenblogi.blogspot.fi/http://www.aanitteitaelamaan.fi/

Kysyntä luo tarjonnan

0 thoughts on “Tieteisuskonto”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.