Valikko Sulje

Tiedelataamo

Mitä tämä on?

Turpaduunarin sivuille eksyy tiedonjanoisia lukijoita. On ehdotettu, että kokoaisin tänne Tiedelaatamoksi kutsutulle sivulle tiedettä tihkuvia juttuja blogeista. Jutut on ainakin nyt aluksi kerätty Turpaduunarin blogista, mutta aikanaan tänne tulee myös juttuja muitten blogeista. Lukemalla näitä juttuja opit jotain uutta. Uusimmat tiedejutut ovat ylinnä.

Lataa tästä itsellesi tiedettä! Sivisty Tiedelataamossa! Nyt myös PDF-tiedostoina!

 

Tiedejuttu   Mitä opit?
Erja Tamminen: Oireilevat lapset älylaitteiden koekaniineja? (27.3.2017) Osalla suomalaislapsista on todettu vakavia terveysongelmia. Iltalehti uutisoi lapsilla yleistyvästä kroonisesta väsymysoireyhtymästä CFS (chronic fatigue syndrome) sekä harvinaisista oireyhtymistä, PANS (pediatric acute-onset neuropsyciatric syndrome) ja POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome). Ovatko diagnoosit oikeita?

oireilevat_lapset (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Parempi nauta, hyvempi atria (26.3.2017) Tämä artikkeli sisältää Brasilian lihaskandaalin innoittamaa talousjournalismia sekä biokemiaan liittyvää nippelitiedettä.

parempi_nauta (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 2 (22.3.2017) Yhteenvetona monityydyttymättömien rasvojen vaikutuksista luiden terveyteen voisi todeta niiden (lähinnä omega-6) aiheuttaman matala-asteisen tulehduksen haitallisen vaikutuksen niin luihin kuin koko kehoon muutenkin. Ainoana poikkeuksena näiden rasvojen joukossa ovat eläinperäiset CLA ja omega-3 öljyt (EPA + DHA), jotka ovat tulehduksia hillitseviä ja edistävät luiden terveyttä.

mika_tuplasi_lonkkamurtumat_osa_2 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 1  (7.3.2017) Suolan vähentäminen ei välttämättä ole hyvä asia luunmuodostuksen kannalta. Korkeammat suolamäärät korreloivat suurempaan luuntiheyteen. C-vitamiinilla on tärkeä rooli luustolle.

mika_tuplasi_lonkkamurtumat_osa_1 (Lataa PDF)

Sami Virtanen: Pitkän iän korea salaisuus – 90,8 vuotta (4.3.2017) Etelä-Koreassa naisten keskimääräinen elinikä on nousussa. Syitä tähän pohditaan jutussa. Voisiko suotuisa kehitys selittyä terveyttä edistävillä ruokailutottumuksilla?

pitkan_ian_korea_salaisuus (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Laittomat lääkkeet lisääntyvät (25.2.2017) Tarkastelussa on yksilöllinen terveys. Statiinien ennaltaehkäisevä vaikutus vaikuttaa kehnolta ja insuliinireseptin kirjoittaminen tyypin 2 diabeetikolle on lähes rikollista touhua. Suomessa on perin outo lääkekulttuuri.

laittomat_laakkeet_lisaantyvat (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 8 (22.2.2017) Kirjoituksessa tarkastellaan insuliiniresistenssin aiheuttamia kustannuksia. Kalliiksi se tulee ja ainoa tie on insuliiniresistenssin ennaltaehkäisy. Menestyksellisen ennaltaehkäisyn jälkeen kustannussäästöt laskettuna suorista terveydenhuollon kustannuksista voisivat silloin olla maksimissaan 7,5 ja minimissään 2 miljardia.

insuliiniresistenssi_osa_8 (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Lisää vihanneksia ja pitkää ikää (10.2.2017) Kirjoituksessa selviää, että suomalaisten terveiden elinvuosien odote on vain 57 vuotta ja sellaisenaan eurooppalaista pohjasakkaa. Jotain on pielessä, sillä vuodesta 1977 vuoteen 2015 mennessä Alzheimerin taudin ikävakioitu kuolleisuus on 14-kertaistunut.

lisaa_vihanneksia (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Suosi suomalaista, hanki hollantilaista (20.1.2017) Suomalaisen ruokateollisuuden silmänkääntötemput ovat turpaduunarin tarkan suurennuslasin alla. Annatko sinä ruokateollisuuden huijata itseäsi vai vaaditko parempia alkuperätietoja ja lajiketietoja?

suosi_suomalaista (Lataa PDF))

Christer Sundqvist & Birdie: Paljon syövät ja statiinit lisääntyvät! (13.1.2017) Tässä terveyssatiirissa pureudutaan kolesterolilääkkeiden biokemiaan. Sinun kannattaa olla huolissasi statiinien haittavaikutuksista.

paljon_syovat (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 7 (9.12.2016) Insuliiniresistenssiin voi suositella liikuntaa, lepoa ja joitakin lääkkeitä. Ihminen on luotu liikkumaan. Levon merkitys on suuri. Joskus lääkkeitä on pakko käyttää.

insuliiniresistenssi_osa_7 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 6 (29.11.2016) Länsimaisen ruokavalion vaikutus Insuliiniresistenssiin on tässä käsittelyssä. Jos haluat välttää länsimaisia elintasosairauksia, pidä insuliinisi alhaalla.

insuliiniresistenssi_osa_6 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 5 (19.11.2016) Insuliiniresistenssi ja tyypin 2 diabetes on luku-urakkasi kohteena.

insuliiniresistenssi_osa_5 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 4 (11.11.2016) Insuliiniresistenssi ja kuolinsyytilastojen kärjessä olevat sairaudet (verenkiertoelinten sairaudet, syöpäsairaudet, dementia ja Alzheimer)

insuliiniresistenssi_osa_4 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 3 (2.11.2016) Sairauksien läpikäynti insuliiniresistenssin näkökulmasta (kihti, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, hedelmättömyys, PCOS ja mielenterveyden häiriöt).

insuliiniresistenssi_osa_3 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 2 (25.10.2016) Insuliiniresistenssin johdosta puhkeaa kaikenlaisia sairauksia (akne, maksan ja sisäelinten rasvoittuminen, korkea verenpaine).

insuliiniresistenssi_osa_2 (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 1 (22.10.2016) Insuliiniresistenssin historia tulee tässä selväksi.

insuliiniresistenssi_osa_1 (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Lisää rasvaisia juoksutarinoita (14.10.2016) Pahimmat urheilijan viholliset ovat korkeat insuliiniarvot sekä tietenkin insuliinia ja lyhyitä ateriavälejä tuputtavat lääkärit. Älä provosoidu tästä vaan lue juttu tarkkaan!

lisaa_rasvaisia_juoksutarinoita (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Kolme pointtia juoksemisesta (5.10.2016) Suomalaisessa juoksuvalmennuksessa on ongelmia.

kolme_pointtia_juoksemisesta (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Suomalaisen juoksuvalmennuksen sielunmaisema (21.9.2016) Tieteellisellä valmennuksella on mahdollisesti tuhottu monta juoksijalupausta.

suomalaisen_juoksuvalmennuksen_sielunmaisema (Lataa PDF)

Christer Sundqvist & Birdie: Kansa lihoo ja mitalitili laihtuu! (5.9.2016) Turpaduunarin tiededokumentin raadeltavana on pitkästä aikaa urheilulääketieteen, ravitsemussuositusten ja laihduttamisen epäpyhä kolmiyhteys. Tämä juttu kannattaa lukea olit sitten sikspäkistä haaveileva sohvaperuna tai urheilu-urasi tuhonnut entinen mitalilupaus.

kansa_lihoo (Lataa PDF)

Erja Tamminen & Georgiy Ostroumov: Lisää säteilyä hinnalla millä hyvänsä? (30.6.2016) Onko 4G-teknologia haitallista, kysyvät tietokirjailija Erja Tamminen ja tohtori Georgiy Ostroumov tässä asiapitoisessa artikkelissa.

lisaa_sateilya (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Alzheimer on metabolinen sairaus (15.5.2016) Mistä Alzheimerin tauti johtuu ja miksi sitä on Suomessa niin paljon?

alzheimer_metabolinen_sairaus (Lataa PDF)

Marianne Kuokkanen, Tuija Leino, Petra Piironen ja Marika Alanen: Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta? (3.5.2016) Suomessa hoidetaan kilpirauhaspotilaiden sairautta perin leväperäisesti. Siihen on saatava jokin tolkku!

mita_ajatella_hypotyreoosin_hoidosta (Lataa PDF)

Christer Sundqvist: Kohti yhteisymmärrystä terveysasioissa (29.4.2016) Nauti Valtsun erinomaisesta kirjoituksesta, minun lyhentämänä, täällä Turpaduunari -blogissa

kohti_yhteisymmarrysta (Lataa PDF)

Erja Tamminen: Kodin suojaus sähkömagneettisilta kentiltä (18.4.2016) Koti on meille kaikille erityisen pyhä paikka, jossa lataamme akkuja ja vaalimme terveyttämme. Ei olekaan yhdentekevää, millaisessa ympäristössä kotimme sijaitsee.

kodin_suojaus (Lataa PDF)

Christer Sundqvist: Valtion ravitsemusopin katalat juonet paljastuvat (14.4.2016) Kutsun valtion ravitsemusopin juoneksi sitä terveyspoliittista näytelmää mitä on näytelty Suomessa ja maailmalla puolen vuosisadan verran. Tähän näytelmään on kuulunut hyvin yksinkertainen ja väärä juonikertomus: eläinrasvat kuten voi ja läski aiheuttavat sydänsairautta.

valtion_ravitsemusopin_juonet (Lataa PDF)

Ari Kaihola: Tiesitkö tämän rokotteista? (14.4.2016) Luulitko, että et sairastu, jos olet saanut rokotteen? Luulit väärin.

tiesitko_taman_rokotteista (Lataa PDF)