Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Terveystietoisuuden historia, osa 8

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Keräsin yhteen ravitsemus-, terveys- ja lääketieteen oivallisia saavutuksia vuosien varrelta. Tässä kahdeksannessa ja samalla viimeisessä osassa käsitellään niitä tieteellisiä oivalluksia, jotka näkivät päivänvalon vuosina 2000-2017.

Kirjoituksen perusrunko ilmestyi 31.12.2015 ja sitä on viimeksi täydennetty 7.11.2017.

Tässä kaikki historiakirjoitukset (suluissa ajanjaksot):

Ei maailmanloppua

1.1.2000 ei koittanut maailmanloppu. Elämä jatkui. Mayojen kalenteri loppui 21.12.2012 ja sen tulkittiin ennustavan seuraavaa maailmanloppua. Sekin ajankohta tuli ja meni. Noin 5 miljardin vuoden kuluttua auringon nykyinen kehitysjakso päättyy, jonka jälkeen se turpoaa punaiseksi jättiläiseksi, joko nielaisten maan tai vähintäänkin käristäen sen täydellisesti kuumuudellaan. Tiedeyhteisössä vallitsee yleinen hyväksyntä siitä, että maa tuhoutuu näihin aikoihin. Koska aurinko kuumenee pikkuhiljaa miljoonien vuosien aikana, on mahdollista, että maa muuttuu liian kuumaksi ylläpitämään elämää jo miljardin vuoden aikana.

13.1.2000 ranskalaismiehelle tehtiin ensimmäisenä maailmassa molempien käsien siirto. Mies oli menettänyt molemmat kätensä omatekoisen raketin räjähdyksessä. Hän sai 17 tuntia kestäneessä leikkauksessa onnettomuudessa kuolleen miehen kädet.

2000 -luvulle asti piti elää ennen kuin rutiiniksi muodostui jo 1950 -luvulla tehty havainto, että sydänkohtauksen saanutta potilasta kannatti pitää kylmässä. Silloin mahdolliset vauriot aivoissa saattoivat jäädä pienemmiksi. Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti, että suomalaiset olivat vähentäneet tupakointia peräti 40 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 1999.

Joulukuussa 2000 ruotsalainen tiedemies Arvid Carlsson sai yhdessä yhdysvaltalaisten tutkijakollegoidensa kanssa Nobelin lääketieteen palkinnon dopamiinin vaikutusten seikkaperäisestä selvittelystä.

Dolly-lammas

Helmikuussa 2001 italialainen hedelmällisyystutkija Severino Antinori kohahdutti maailmaa lupaamalla ensimmäiset ihmiskloonit vuoteen 2003 mennessä. Sittemmin hanke onneksi haudattiin eettisten ongelmien takia ja Antinorin kloonausväitteitä myös epäiltiin. Kuuluisuuteen nousi skotlantilainen Dolly-lammas, joka täytyi lopettaa helmikuussa 2003 vaikean keuhkokuumeen takia. Kuusivuotiaaksi elänyt Dolly ei elänyt niin vanhaksi kuin lampaat yleensä, mutta silti se jo kärsi vanhoille lampaille tyypillisistä sairauksista, eli keuhkokuumeen lisäksi myös reumasta.

7.12.2001 löydettiin Suomen ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt hullun lehmän tauti -tapaus eräältä karjatilalta Kärsämäeltä Pohjois-Pohjanmaalta. Hullun lehmän tauti on nautaeläimillä esiintyvä pelottava aivorappeutumasairaus, joka tunnistettiin ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa vuonna 1986. Taudin aiheuttajana tiedetään nykyisin olevan prioni (proteiinin kaltainen tarttuvia tauteja aiheuttava osanen).

Täysin keinotekoinen sydän

Vuoden 2001 aikana sydäntutkimus otti aimo harppauksen eteenpäin kun ensimmäinen täysin keinotekoinen sydän asennettiin eräälle potilaalle. Niin sanottu telekirurgia kehitettiin erityisesti ranskalaislääkäri Jacques Marescauxin toimesta. Se teki mahdolliseksi suorittaa kirurginen toimenpide huippuasiantuntijan valvonnan alla erikseen luodun tietokoneyhteyden ja videon avulla. Suomessa tätä tekniikkaa ryhdyttiin soveltamaan vuonna 2002.

Vuonna 2002 tupakan vahingollisuus ihmisen terveydelle huomioitiin näyttävällä tavalla, sillä EU:n ministerineuvosto kielsi tupakan mainonnan tiedotusvälineissä. Ensimmäiset keinosilmät asennettiin ihmisille Yhdysvalloissa.

Vuonna 2003 saatiin päätökseen kunnianhimoinen projekti määrittää ihmisen perintöaines, DNA, kokonaisuudessaan (Human Genome Project). Ihmisen DNA-sekvenssin sisältämä informaatiomäärä on valtava (20 000–25 000 geeniä ja 3 miljardia emäsparia). Human Genome Project on edelleen vasta alkutekijöissään. DNA-sekvenssin selville saaminen on varsin helppoa verrattuna siihen, että kyettäisiin ymmärtämään, miten DNA:n sisältämät geenit toimivat. Italiassa syntyi Prometea, maailman ensimmäinen kloonattu hevonen.

Influenssarokotteet

Vuonna 2004 Suomi meni sekaisin influenssasta. Lääkeyhtiöt kehittivät kilvan influenssarokotteita, joita pelon varjolla kaupattiin myös suomalaisille.

Vuonna 2005 Sitran silloinen yliasiamies Esko Aho sai aikaan melkoisen myrskyn ehdottamalla Suomeen järjestelmää, jossa kunnostaan huolehtivat ihmiset maksaisivat sairastelustaan vähemmän kuin epäterveellisesti elävät. Tästä mallista ei pidetty koska sen arveltiin lisäävän ihmisten välistä eriarvoisuutta ja sulkisi köyhät ja maksukyvyttömät terveyspalvelujen ulkopuolelle. Etelä-Koreassa syntyi ensimmäinen kloonattu koira nimeltään Snuppy. Lintuinfluenssa tuli Eurooppaan. Itä- ja Kaakkois-Aasiassa paljon vahinkoa aiheuttanut H5N1-tyyppinen virustartunta johti siipikarjan joukkoteurastuksiin ja näiden tuotteiden vientirajoituksiin. H5N1 -virus jatkoi leviämistään ja tammikuussa 2006 kävi ilmi, että Euroopassakin tämä virus oli levinnyt linnuista ihmisiin.

28.11.2005 Ranskassa tehtiin maailman ensimmäinen kasvojensiirto. Lääkäri Jean-Michel Dubernardin johtama kirurgiryhmä siirsi aivokuolleelta potilaalta kasvolihaksia ja versiuonia 38-vuotiaalle potilaalle, jolta koira oli purrut irti nenän, huulet ja kasvojen osia.

Joulukuussa 2005 lääketieteen Nobelpalkinto jaettiin australialaisille tiedemiehille J Robin Warren ja Barry J Marshall. He olivat useiden vuosien ajan pystyneet osoittamaan, ettei mahahaava ole krooninen, stressin ja elämäntapojen aiheuttama sairaus, vaan bakteeriperäinen vaiva, jota voitiin hoitaa antibiooteilla.

27.1.2006 oli raskas päivä Tokion yliopistolle. Se joutui myöntämään, että kuuluisa tiedemies molekyylibiologian alalla, Kazunari Taira, oli väärentänyt tutkimustuloksia siinä määrin, että hänen tieteellisiä artikkeleita mm. Nature -lehdessä pyydettiin mitätöimään. Sittemmin paljastui suuri määrä muita tiedeväärennöksiä eri puolilla maailmaa, jotka valitettavasti paljastuttuaan johtivat tieteellisen tutkimustyön laajamittaiseen epäilyyn. Suurta huomiota herätti norjalaistutkija Jon Sudbøn karkeat tieteelliset väärennökset missä hän väitti NSAID-tulehduskipulääkkeiden vähentäneen suusyövän riskiä.

Tupakkalaki tiukentui

1.6.2007 Suomessa tuli voimaan uusi tupakkalaki, joka kielsi tupakoinnin mm. ravintoloissa ja kahviloissa. Tupakointi oli sallittua sisätiloissa vain erityisissä tupakointitiloissa.

Joulukuussa 2007 jaetulla lääketieteen Nobelpalkinnolla haluttiin palkita paria yhdysvaltalaista ja yhtä brittitutkijaa pitkästä uurastuksesta geenitekniikan parissa. Mario R Capecchi, Oliver Smithies ja Sir Martin Evans olivat selvittäneet miten geenejä voitiin kytkeä yksi kerrallaan pois, jolloin geenien vaikutuksia pystyttiin tutkimaan tarkemmin. Kantasolututkijat onnistuivat kloonaamaan ensimmäisen reesusapinan. Ihmisen kloonaaminen olisi teknisesti mahdollista, mutta tutkimuseettisten ongelmien takia siitä luovuttiin.

Vuoteen 2008 mennessä ns. Argus-silmä-projekti (keinotekoinen ihmissilmä näkökykynsä menettäneille) oli edennyt niin pitkälle, että sen noin 1000 elektrodia riittivät jo kasvojen erottamiseen. Tulevaisuudessa yritetään kehittää silmää, joka erottaisi myös värit. Keinosilmän periaatteen kehitti professori Mark Humayanin tutkimusryhmä Kalifornian yliopistossa.

Vuoden 2008 lääketieteen ja fysiologian Nobelpalkinto meni virustutkijoille: ihmisen papillomaviruksen (HPV) toiminnan keksijälle saksalaiselle Harald zur Hausen ja AIDS:ia aiheuttavan HI-viruksen eristäjille ranskalaisille Luc Montagnierille ja Francoise Barre-Sinoussi. Espanjalainen kirurgi Paolo Macchiarini suoritti ensimmäisenä maailmassa kantasolutekniikkaan perustuvan kudossiirron, jossa erään potilaan tuberkulosiksen tuhoama kurkkutorvi korjattiin potilaan omista kantasoluista rakennetulla kurkkutorven palasella.

THL perustettiin

Vuonna 2009 perustettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tämä uusi virasto yhdisti kaksi mammuttilaitosta Kansanterveyslaitoksen (KTL) ja Stakesin. Sen pääjohtajaksi nimettiin professori Pekka Puska. Sikainfluenssaa aiheuttava H1N1-virus jakoi mielipiteitä. Lääketehtaat, WHO ja THL lietsoivat paniikkia puhumalla pandemiasta. Järkevällä tavalla suhtautuvat pitivät sikainfluenssaa vääränä hälytyksenä. Arviolta sata suomalaislasta sairastui narkolepsiaan, harvinaiseen nukahtelutautiin, sen jälkeen, kun he olivat saaneet sikainfluenssarokotteen.

Vuoden 2009 kemian Nobelpalkinnon saivat israelilainen biokemisti Ada E. Yonath, intialainen Venkatraman Ramakrishnan ja amerikkalainen Thomas A. Steitz tutkimuksisistaan ribosomin toiminnan ja rakenteen selvittämiseksi. Ribosomi on pieni soluelin, jonka pinnalla proteiinisynteesi tapahtuu.

Keinotekoinen haima

5.2.2010 valmistui Cambridgen yliopiston rakentama keinotekoinen haima, joka tulisi helpottamaan erityisesti tyypin 1 diabetespotilaiden hoitoa.

Vuoden 2010 Nobelin lääketieteen palkinto luovutettiin koeputkihedelmöityksen kehittäjälle brittiläiselle Robert Edwardsille. Sikiövaurioita aiheuttaneen talidomidin salat aukenivat. Tiedemiehet onnistuivat saamaan selville ne geneettiset ja fysiologiset tekijät, jotka aiheuttivat jäsenten kasvuun vaikuttavia ongelmia kun äidit olivat nauttineet talidomidia. Talidomidi oli myynnissä 1957-1961 koska se lievensi raskauden aikaista pahoinvointia, mutta aiheutti vakavana sivuoireena sikiön käsien ja jalkojen lyhytkasvuisuutta. Nature -lehdessä julkaistiin huomiota herättävä artikkeli missä McMaster yliopiston tutkijat ilmoittivat muuntaneensa laboratorio-olosuhteissa ihosoluja verisoluiksi.

Kantasolututkimus huipussaan

Vuoden 2011 Nobelin lääketieteen palkinto meni ihmisen immuunijärjestelmän keskeisestä toimintaperiaatteesta eniten tietäville ranskalaiselle tiedemiehelle Jules Hoffmannille, jenkkitutkija Bruce Beutlerille ja kanadalaiselle Ralph Steinmanille. Amerikkalaistutkimuksessa todistettiin että roskaruoka vahingoitti valtimoiden sisäpintaa. Vaikutus oli nähtävissä 30 min aterian jälkeen. Tulokset julkaistiin lehdessä American Journal of Clinical Nutrition. Hiirillä todetaan mielenkiintoisella tavalla, että ne amyloidiplakit, jotka aiheuttavat Alzheimerin tautia, eivät kehity aivoissa vaan kulkeutuvat aivoihin maksan kautta. Tiedemiehet onnistuivat kasvattamaan kantasoluista kokonaisen ihmissydämen laboratoriossa. Tämä mahdollistaa sydänvaurioiden laajamittaisen korjaamisen tulevaisuudessa. Stanfordin yliopiston tutkijat onnistuivat tekemään hermosoluja kantasoluista laboratorio-olosuhteissa.

Vuonna 2012 Cambridgen yliopiston tutkijat onnistuivat korjaamaan myeliinikerroksen vauriot hiiren hermosoluissa tuottamalla nuorilta hiiriltä saatuja korjaavia soluja. Tästä on vielä pitkä matka ihmiskokeisiin, mutta toiveikkuus heräsi, että MS-potilaan liikuntakyky voidaan tulevaisuudessa vielä palauttaa. Amerikkalaistutkijat raportoivat onnistuneesta koesarjasta missä ns. nanopartikkelit toimivat immuunijärjestelmässä vahvistaen rokotteiden tehoa. Hollantilaiskirurgit yhdistivät kolmiulotteisen mallinnuksen tietokoneella ja kirurgian rakentaakseen täysin uuden leukaluun iäkkäälle naispotilaalle, joka onnettomuudessa oli sen menettänyt. Tiedemiehet ilmoittivat onnistuneensa pidentämään hiiren elinikää 15% käyttämällä erityistä SIRT6 -entsyymiä. Brittiläiset ja kanadalaiset tutkijat raportoivat, että naisten rintasyövässä on löydettävissä 10 erilaista syöpäsolutyyppiä, joita erikseen hoitamalla voidaan huomattavalla tavalla tehostaa syöpähoitoja. Tiedemiehet saavat päätökseen tomaatin koko genomin sekvensoinnin, joka mahdollistaa entistä parempilaatuisten tomaattien kehittelyn. Tiedemiehet ovat lähes varmoja siitä, että ns. roska-DNA:ta (geenejä ja informaatiota sisältämätöntä perintöainesta) ei ole olemassakaan, vaan kaikki DNA on tarpeen organismin toimintakyvyn ylläpitoon, eli DNA:n tutkimista riittää vuosisadoiksi eteenpäin.

Vuonna 2013 onnistuttiin Japanissa kasvattamaan uusi maksa ihmisen kantasoluista.

Ilmastonmuutos

Syyskuussa 2013 hyväksyttiin hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) viidennen arviointiraportin osaraportti 1: ”Ilmastonmuutoksen
tieteellinen tausta”.

Vuonna 2014 Nobelin fysiologian tai lääketieteen palkinnon saivat John O’Keefe, May-Britt Moser ja Edvard Moser aivojen paikkatiedosta vastaavien solujen löytämisestä.

Vuonna 2015 jatkui kuumeisesti uusien antibioottien kehittelytyö, sillä holtiton antibioottien käyttö oli tehnyt patogeenisista bakteereista yhä vastustuskykyisempiä. Uusimpia 5. sukupolven antibiootteja oli Amerikassa kehitetty Ceftolozane -valmiste. Ensimmäiset pop-up ravintolat Suomeen.

Joulukuussa 2015 Pariisissa järjestettiin suuri ilmastokokous, jossa sovittiin globaali ja vaikuttava ilmastosopimus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi niin, ettei maapallon keskilämpötila nousisi yli kahta astetta.

Vuonna 2016 kasviproteiini-innovaatiot lyövät itsensä läpi Suomessa.

Vuonna 2017 3D-tulostetaan yhä yleisemmin ruokaa Suomessa ja siirrytään ”älykkään” ruoantuotannon aikakaudelle.

Näistä lähteistä oli paljon iloa:

Cohen, Clive. The Story of Science (2016)
Harari, Yuval Noah. Sapiens : ihmisen lyhyt historia (2016)
Hirvonen, Leo. Lääketieteen historia (1987)
Timeline of medicine and medical technology (2016)

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

4 thoughts on “Terveystietoisuuden historia, osa 8”

  1. mpkb.org Dr. Trevor G. Marshall agenda: lääketieteestä pitää tehdä tiede. Historian valossa ollaan vieläkin todella primitiivisessä tilassa. Siis esim. tieteenfilosofian kokonaiskuvakaavioissa ollaan käsityön, taiteen, kauppatieteen ja uskontojen jne. joukossa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.